Ha azt hiszed jó amerikai nyugdíjasnak lenni, akkor tévedsz!

2018. 02. 18. szerző: bankmonitor.hu

Ki ne álmodozott volna, hogy ezüst éveit amerikai nyugdíjasként tölti: aranyóra a cégtől, saját hajó, napfény és csillogás. A valóság azonban borúsabb képet fest: minden ötödik 65 év feletti amerikai lakosnak továbbra is dolgoznia kell, hogy megéljen. Hogy kerülheted el, hogy nyugdíjasként is munkát kelljen vállalnod?

Külföldi kitekintés

Az Amerikai Egyesült Államokban merőben más a nyugdíjrendszer, mint idehaza. Már 62 éves korban nyugdíjba lehet menni. De ekkor még csak az állami nyugdíj 70%-ára leszel jogosult, így sokan csak a 67. életévük után vonulnak nyugállományba, amikor már teljes állami nyugdíjat kaphatnak (korábban ezt már 65 éves korban megkapták). Ráadásul az állami nyugdíj mellett Amerikában nagyobb hagyománya van a vállalati és egyéni nyugdíj-megtakarításoknak is.

Ezek után nézzük az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, melynek Magyarország is tagja) tanulmányát, ami szerint a 65 éves kor feletti amerikai lakosság 20%-ának a jövedelme a szegénységi küszöb alatti. Tehát ezeknek a nyugdíjas korúaknak mindenképpen valamilyen többlet bevételhez kell jutniuk. Hiába jogosultak nyugdíjra, kénytelenek továbbra is munkát vállalni. Ez főként az alacsony keresetűekre igaz, miközben többek között a digitalizációnak köszönhetően egyre nyílik az olló az alacsony és magas iskolai végzettségű réteg között.

De az OECD nem csak az USA-ról szolgál kellemetlen hírekkel: az OECD országokban az átlagos jövedelemmel rendelkezők első nyugdíja mindössze az utolsó fizetésük 62,9%-a. Sőt, a 65 év felettiek 12,5%-ának kevesebb a jövedelme, mint az átlagjövedelem fele!

Ráadásul, míg 2016-ban átlagosan 64 évesen vonultak nyugdíjba az idősebb korosztály tagjai, 2060-ra ez majdnem 2 évvel fog emelkedni (65,7 év).

Magyar helyzet

Tehát, ha azt gondoltad, hogy a nyugdíj csak idehaza problémás, akkor megnyugodhatsz: máshol sem sokkal jobb a helyzet. Ráadásul további romlást várnak a szakértők.

Magyarországon a nyugdíjasokat az aktív dolgozók tartják el jelenleg (alias felosztó-kirovó rendszer). Tehát az épp dolgozók béréből történő elvonás a jelenleg nyugdíjasok ellátmányára fordítódik. Ez a rendszer nagyon kényes a demográfiai változásokra: minél több aktív dolgozó tart el minél kevesebb nyugdíjast, annál könnyebb. De jelenleg a világ pont ellentétes tendenciát mutat: egyre több nyugdíjas korú mellett, egyre kevesebb az aktív dolgozó.

Természetesen erre is létezik megoldás:

 • vagy minden család legalább három gyereket vállal,
 • vagy te magad kezdesz el nyugdíjra félretenni.

Míg az első megoldásnál mindenkinek cselekednie kell, addig másodiknak a legfőbb előnye, hogy itt elég, ha te elkezded, máris boldogabb nyugdíjas évek várhatnak rád.

Kíváncsi vagy, mennyi pénzt tudsz összegyűjteni nyugdíjig? Használd kalkulátorunkat, és kiderül!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Segítünk megtalálni a számodra legjobb NYUGDÍJMEGOLDÁST

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Elmondjuk mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ráadásul nem csak egyféle megoldás létezik ugyanarra a problémára (alacsony nyugdíj). Háromféle dedikált nyugdíjcélú-megtakarításban gyűjtheted a nyugdíjra szánt pénzt:

 • önkéntes nyugdíjpénztárban,
 • nyugdíj-előtakarékossági számlán (röviden: NYESZ-en), és
 • nyugdíjbiztosításban.

Mindhárom lehetőségnek más-más előnye (és hátránya). Ami viszont közös, a 20%-os adójóváírás az éves befizetéseidre, és a nyugdíjig tartó futamidő (de minimum 10 év). Ráadásul közös vonás, hogy mindhárommal akkor jársz a legjobban, ha minél korábban elkezded. Gondoltad volna, hogy havi 10 ezer forint befizetésével akár 16 millió forintot is összegyűjthetsz, mire nyugdíjba mész? Persze, csak ha időben elkezded!

Szeretnéd tudni, hogy honnan és miből lesz nyugdíjad? A Bankmonitor.hu Nyugdíjkalkulátora megmutatja másodpercek alatt, hogy mire lesz elég a megtakarításod. Ráadásul kollégáink mindhárom nyugdíjcélú megtakarítás előnyeit, hátrányait ismerik. Kérdezz minket, és ingyenesen segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítást és a szerződéskötést is megkönnyítjük számodra!

Állami támogatás, elérhető többlet nyugdíj, költségek…

 • Nyugdíjcélú megtakarítással kapcsolatos kérdésed van? Mi tudjuk a választ!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

9 Hozzászólás

 1. Kati

  Ez nagy tévedés.
  Amerikában azért dolgoznak a nyugdíjasok,hogy emberek kőzött lehessenek.Ezzel csökkenthető ill.elkerülhető a mentális hanyatlás.
  Ne tessék kábítani szegény magyar embereket.
  Miért rakja a pénzét a magyar ember ilyen mondvacsinált megtakarításokba?
  Egy tollvonással elvehetik.

  2018.02.19.03:21

  1. bankmonitor.hu

   Két megjegyzésünk lenne csak a hozzászólásához. Ahogy mi is írtuk, az amerikaiknak azért kell dolgozniuk még a nyugdíjkorhatár után is, mert nincs elegendő pénzük. Persze van olyan, aki azért dolgozik, hogy emberek között legyen, de ez alapján nem lehet általánosítani. A kábítás inkább az, amit Ön ír. A mi véleményünket számos elemzés meg tudja erősíteni, így ezt nem is kell tovább fejtegetnünk. A másik felvetésére azt mondanánk, hogy ha ennyire tart a nyugdíjcélú-megtakarításoktól, akkor vélhetően a bankszámláján vagy otthon a párnacihában tartott pénzétől is ugyanúgy tart. Egy tollvonással egy államosítási időszakban mindent magához vonhatna az állam, minden magántulajdont. Azért mi úgy gondolnánk, hogy nem ilyen világban élünk és ez inkább a dél-amerikai országokban fordul elő. Még mielőtt a kötelező magánnyugdíjpénztárakkal jönne, ott teljesen más volt a tészta.

   2018.02.19.08:19

 2. Kristóf

  Kedves Kati,
  Azon túl, hogy süt a rosszindulat a hozzászólásából, jelentős tévedésben is van, alapfogalmakat kever.
  Gondolom a “tollvonással” a magánnyugdíjpénztári vagyon államosítását érti, ami valóban megtörtént és nem is volt elegáns húzás, (hogy mennyire volt hasznos vagy szükséges, az vita tárgyát képezheti), de ez most mindegy.
  A MAGÁNNYUGDÍJPÉNZTÁRI tagság KÖTELEZŐ volt, a munkáltató által befizetendő járulékot osztották meg az állami kassza és a kötelezően választandó magánnyugdíjpénztár között. Vagyis oda nem a munkavállaló fizetett be önkéntes alapon, hanem a munkáltató fizetett be kötelezően. A munkavállaló egyedül arról dönthetett, hogy melyik pénztárt választja, mert a pénztárak eltérő befektetési stratégiákat alkalmaztak, következésképp a hozamok is eltérőek voltak – de a hozamot a pénztártag meg is kapta, csak a tőkerész folyt be az állami nyugdíjrendszerbe.

  Az ÖNKÉNTES NYUGDÍJPÉNZTÁR ezzel szemben egy teljesen önkéntes választás, oda a pénztártag maga fizet be tetszőleges összeget. Az állam ezt maximum támogatja adókedvezménnyel, de amúgy semmi köze hozzá. Aki attól fél, hogy az ide befizetett pénzét az állam elveszi, az attól is félhetne, hogy a bankszámláján lévő pénzt einstandolják.

  2018.02.19.09:53

 3. Zsák Tibor

  Kedves Hozzászólók!
  A “szegény” amerikai nyugdíjas egy kiszámítható stabilnak mondható környezetben tudatosan készül a nyugdíjára, és ennek meg van a hagyománya. Ezzel szemben nálunk a kormányok tudatosan rájátszanak a gondoskodó állam képére, és ezt tudatosítják az emberekkel, akik nem rendelkeznek pénzügyi ismeretekkel, és még ráadásul a Questorhoz hasonló esetekkel el is riasztják őket. Kiszámíthatatlan jövőképpel, bizonytalan alacsony jövedelmekkel a napi megélhetés fontosabb mint az előre gondolkodás. Nem véletlenül nem nyúl senki a nyugdíjkérdéshez, miközben mindenki tudja, hogy egy időzített bombán ülünk, de ennek politikai kockázatát senki sem vállalja fel, még a Felcsúti Mindent Megvédünk Napóleon se.

  2018.02.19.13:30

 4. Kristóf

  Zsák Tibor:
  nekem az a furcsa, hogy akárkivel beszélek, mindenki lemondóan nyilatkozik az állami nyugdíjról, mondván, hogy “á, az nekünk úgysem lesz”. Mégis, ha megkérdezem, hogy tett-e valami lépést az öngondoskodás irányába, ilyen hülyeségekkel jön, hogy “nem, mert lenyúlja a kormány” és társai.
  És pont az alacsony jövedelmek miatt kellene korán elkezdeni strukturáltan félretenni, mert minél később kezdi el valaki, annál nagyobb havi összeget kell vállalni, ami alacsony fizetés mellett tényleg problémás. És nem arról beszélek, akinek a napi megélhetés gondot jelent, hanem normális, középosztálybeli emberekről, akik tudják, hogy kellene kezdeni valamit ezzel a kérdéssel, mégis Pató Pál úr módjára állnak hozzá.

  2018.02.19.15:17

 5. Kati

  Gyermekem születésekor kötöttem megtakarítást.
  Egyetem megkezdésére lett is belőle 400ezer forint.
  Hát nagyon megérte rakni 18 évig.

  2018.02.19.17:07

 6. Kati

  Úgyhogy én megtettem a lépést a nyigdíjam érdekében.Igaz ezt nem mindenki tudja és meri megtenni.
  Inkább élnek Pató Pál módon.

  2018.02.19.18:01

 7. Haraszti György

  Mennyi az átlag nyugdíj az USA-ban, Magyarországon ? enélkül megtévesztő a cím .

  2018.02.19.18:38

 8. Blaj

  A magánnyugdíjpénztárt nem szüntették meg.Nekem is megvan még.Egyetlen okból hagytam meg: örökölhető! És jól is jártam,mert 2011 óta megduplázódott a benne lévő pénz.

  2018.02.19.19:00

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Mi a legjobb megtakarítás nyugdíj előtt?

2018. 05. 25.

A nyugdíj-megtakarításokat érdemes már pályánk elején elkezdeni. De nem mindenkinek volt olyan szerencséje, hogy rögtön a munkába állás után félre tudott tenni nyugdíjára. Talán egyszerűen azért, mert akkoriban még nem...

Mennyi ideig leszünk egészséges nyugdíjasok?

2018. 05. 18.

Várhatóan több, mint 16 évet töltünk majd nyugdíjban (nőként többet, férfiként kevesebbet). Ráadásul ez az időszak folyamatosan nő. Ám a várható egészségben eltöltött idő esetében nem ilyen egyértelmű a növekedés....

Csapj le még most a 280 ezer forintos állami pénzre!

2018. 05. 16.

Lassan itt van az adóbevallás határideje, így érdemes még átgondolni, hogy jogosultak vagyunk-e a nyugdíj megtakarítások esetén a 20%-os adójóváírásra. Már csak azért is, mert a szolgáltatók szerint évről-évre a...

A fiatalok nem bíznak már az állami nyugdíjban

2018. 05. 15.

A mostani nyugdíjasok számára megélhetésében még az állami nyugdíj jelentős szerepet játszik, azonban kérdéses, hogy a fiatalabb korosztályok körében ez miként fog alakulni. Egyáltalán miből lesz pénze a jövő nyugdíjasainak...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.