Ha azt hiszed jó amerikai nyugdíjasnak lenni, akkor tévedsz!

 • 2018.02.18.
 • szerző: bankmonitor.hu

Ki ne álmodozott volna, hogy ezüst éveit amerikai nyugdíjasként tölti: aranyóra a cégtől, saját hajó, napfény és csillogás. A valóság azonban borúsabb képet fest: minden ötödik 65 év feletti amerikai lakosnak továbbra is dolgoznia kell, hogy megéljen. Hogy kerülheted el, hogy nyugdíjasként is munkát kelljen vállalnod?

Külföldi kitekintés

Az Amerikai Egyesült Államokban merőben más a nyugdíjrendszer, mint idehaza. Már 62 éves korban nyugdíjba lehet menni. De ekkor még csak az állami nyugdíj 70%-ára leszel jogosult, így sokan csak a 67. életévük után vonulnak nyugállományba, amikor már teljes állami nyugdíjat kaphatnak (korábban ezt már 65 éves korban megkapták). Ráadásul az állami nyugdíj mellett Amerikában nagyobb hagyománya van a vállalati és egyéni nyugdíj-megtakarításoknak is.

Ezek után nézzük az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, melynek Magyarország is tagja) tanulmányát, ami szerint a 65 éves kor feletti amerikai lakosság 20%-ának a jövedelme a szegénységi küszöb alatti. Tehát ezeknek a nyugdíjas korúaknak mindenképpen valamilyen többlet bevételhez kell jutniuk. Hiába jogosultak nyugdíjra, kénytelenek továbbra is munkát vállalni. Ez főként az alacsony keresetűekre igaz, miközben többek között a digitalizációnak köszönhetően egyre nyílik az olló az alacsony és magas iskolai végzettségű réteg között.

De az OECD nem csak az USA-ról szolgál kellemetlen hírekkel: az OECD országokban az átlagos jövedelemmel rendelkezők első nyugdíja mindössze az utolsó fizetésük 62,9%-a. Sőt, a 65 év felettiek 12,5%-ának kevesebb a jövedelme, mint az átlagjövedelem fele!

Ráadásul, míg 2016-ban átlagosan 64 évesen vonultak nyugdíjba az idősebb korosztály tagjai, 2060-ra ez majdnem 2 évvel fog emelkedni (65,7 év).

Magyar helyzet

Tehát, ha azt gondoltad, hogy a nyugdíj csak idehaza problémás, akkor megnyugodhatsz: máshol sem sokkal jobb a helyzet. Ráadásul további romlást várnak a szakértők.

Magyarországon a nyugdíjasokat az aktív dolgozók tartják el jelenleg (alias felosztó-kirovó rendszer). Tehát az épp dolgozók béréből történő elvonás a jelenleg nyugdíjasok ellátmányára fordítódik. Ez a rendszer nagyon kényes a demográfiai változásokra: minél több aktív dolgozó tart el minél kevesebb nyugdíjast, annál könnyebb. De jelenleg a világ pont ellentétes tendenciát mutat: egyre több nyugdíjas korú mellett, egyre kevesebb az aktív dolgozó.

Természetesen erre is létezik megoldás:

 • vagy minden család legalább három gyereket vállal,
 • vagy te magad kezdesz el nyugdíjra félretenni.

Míg az első megoldásnál mindenkinek cselekednie kell, addig másodiknak a legfőbb előnye, hogy itt elég, ha te elkezded, máris boldogabb nyugdíjas évek várhatnak rád.

Kíváncsi vagy, mennyi pénzt tudsz összegyűjteni nyugdíjig? Használd kalkulátorunkat, és kiderül!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Melyik évben születtél?


Havi fizetéshez képest mekkora vésztartalékkal rendelkezel?


Van SZJA befizetési kötelezettséged?

Mennyit tudsz félretenni havonta?

Ft

Képes leszel évig megtakarítani?


Elfogadod, hogy évig nem nyúlsz a nyugdíj-megtakarításodhoz?

Mekkora hozamot vársz el éves szinten a nyugdíj-megtakarításodtól minimum?

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján érdemes nyugdíj-megtakarításban gondolkoznod! Beszéld át szakértő kollégánkkal a megvalósítási lehetőségeket: költségek és várható hozamok valós összehasonlítása személyesen Neked!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Havi -ból
-od lehet.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Ráadásul nem csak egyféle megoldás létezik ugyanarra a problémára (alacsony nyugdíj). Háromféle dedikált nyugdíjcélú-megtakarításban gyűjtheted a nyugdíjra szánt pénzt:

 • önkéntes nyugdíjpénztárban,
 • nyugdíj-előtakarékossági számlán (röviden: NYESZ-en), és
 • nyugdíjbiztosításban.

Mindhárom lehetőségnek más-más előnye (és hátránya). Ami viszont közös, a 20%-os adójóváírás az éves befizetéseidre, és a nyugdíjig tartó futamidő (de minimum 10 év). Ráadásul közös vonás, hogy mindhárommal akkor jársz a legjobban, ha minél korábban elkezded. Gondoltad volna, hogy havi 10 ezer forint befizetésével akár 16 millió forintot is összegyűjthetsz, mire nyugdíjba mész? Persze, csak ha időben elkezded!

Szeretnéd tudni, hogy honnan és miből lesz nyugdíjad? A Bankmonitor.hu Nyugdíjkalkulátora megmutatja másodpercek alatt, hogy mire lesz elég a megtakarításod. Ráadásul kollégáink mindhárom nyugdíjcélú megtakarítás előnyeit, hátrányait ismerik. Kérdezz minket, és ingyenesen segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítást és a szerződéskötést is megkönnyítjük számodra!

9 Hozzászólás

 • Kati 2018-02-19 03:21:20 - Válasz

  Ez nagy tévedés.
  Amerikában azért dolgoznak a nyugdíjasok,hogy emberek kőzött lehessenek.Ezzel csökkenthető ill.elkerülhető a mentális hanyatlás.
  Ne tessék kábítani szegény magyar embereket.
  Miért rakja a pénzét a magyar ember ilyen mondvacsinált megtakarításokba?
  Egy tollvonással elvehetik.

  • bankmonitor.hu 2018-02-19 08:19:13 - Válasz

   Két megjegyzésünk lenne csak a hozzászólásához. Ahogy mi is írtuk, az amerikaiknak azért kell dolgozniuk még a nyugdíjkorhatár után is, mert nincs elegendő pénzük. Persze van olyan, aki azért dolgozik, hogy emberek között legyen, de ez alapján nem lehet általánosítani. A kábítás inkább az, amit Ön ír. A mi véleményünket számos elemzés meg tudja erősíteni, így ezt nem is kell tovább fejtegetnünk. A másik felvetésére azt mondanánk, hogy ha ennyire tart a nyugdíjcélú-megtakarításoktól, akkor vélhetően a bankszámláján vagy otthon a párnacihában tartott pénzétől is ugyanúgy tart. Egy tollvonással egy államosítási időszakban mindent magához vonhatna az állam, minden magántulajdont. Azért mi úgy gondolnánk, hogy nem ilyen világban élünk és ez inkább a dél-amerikai országokban fordul elő. Még mielőtt a kötelező magánnyugdíjpénztárakkal jönne, ott teljesen más volt a tészta.

 • Kristóf 2018-02-19 09:53:07 - Válasz

  Kedves Kati,
  Azon túl, hogy süt a rosszindulat a hozzászólásából, jelentős tévedésben is van, alapfogalmakat kever.
  Gondolom a “tollvonással” a magánnyugdíjpénztári vagyon államosítását érti, ami valóban megtörtént és nem is volt elegáns húzás, (hogy mennyire volt hasznos vagy szükséges, az vita tárgyát képezheti), de ez most mindegy.
  A MAGÁNNYUGDÍJPÉNZTÁRI tagság KÖTELEZŐ volt, a munkáltató által befizetendő járulékot osztották meg az állami kassza és a kötelezően választandó magánnyugdíjpénztár között. Vagyis oda nem a munkavállaló fizetett be önkéntes alapon, hanem a munkáltató fizetett be kötelezően. A munkavállaló egyedül arról dönthetett, hogy melyik pénztárt választja, mert a pénztárak eltérő befektetési stratégiákat alkalmaztak, következésképp a hozamok is eltérőek voltak – de a hozamot a pénztártag meg is kapta, csak a tőkerész folyt be az állami nyugdíjrendszerbe.

  Az ÖNKÉNTES NYUGDÍJPÉNZTÁR ezzel szemben egy teljesen önkéntes választás, oda a pénztártag maga fizet be tetszőleges összeget. Az állam ezt maximum támogatja adókedvezménnyel, de amúgy semmi köze hozzá. Aki attól fél, hogy az ide befizetett pénzét az állam elveszi, az attól is félhetne, hogy a bankszámláján lévő pénzt einstandolják.

 • Zsák Tibor 2018-02-19 13:30:30 - Válasz

  Kedves Hozzászólók!
  A “szegény” amerikai nyugdíjas egy kiszámítható stabilnak mondható környezetben tudatosan készül a nyugdíjára, és ennek meg van a hagyománya. Ezzel szemben nálunk a kormányok tudatosan rájátszanak a gondoskodó állam képére, és ezt tudatosítják az emberekkel, akik nem rendelkeznek pénzügyi ismeretekkel, és még ráadásul a Questorhoz hasonló esetekkel el is riasztják őket. Kiszámíthatatlan jövőképpel, bizonytalan alacsony jövedelmekkel a napi megélhetés fontosabb mint az előre gondolkodás. Nem véletlenül nem nyúl senki a nyugdíjkérdéshez, miközben mindenki tudja, hogy egy időzített bombán ülünk, de ennek politikai kockázatát senki sem vállalja fel, még a Felcsúti Mindent Megvédünk Napóleon se.

 • Kristóf 2018-02-19 15:17:24 - Válasz

  Zsák Tibor:
  nekem az a furcsa, hogy akárkivel beszélek, mindenki lemondóan nyilatkozik az állami nyugdíjról, mondván, hogy “á, az nekünk úgysem lesz”. Mégis, ha megkérdezem, hogy tett-e valami lépést az öngondoskodás irányába, ilyen hülyeségekkel jön, hogy “nem, mert lenyúlja a kormány” és társai.
  És pont az alacsony jövedelmek miatt kellene korán elkezdeni strukturáltan félretenni, mert minél később kezdi el valaki, annál nagyobb havi összeget kell vállalni, ami alacsony fizetés mellett tényleg problémás. És nem arról beszélek, akinek a napi megélhetés gondot jelent, hanem normális, középosztálybeli emberekről, akik tudják, hogy kellene kezdeni valamit ezzel a kérdéssel, mégis Pató Pál úr módjára állnak hozzá.

 • Kati 2018-02-19 17:07:47 - Válasz

  Gyermekem születésekor kötöttem megtakarítást.
  Egyetem megkezdésére lett is belőle 400ezer forint.
  Hát nagyon megérte rakni 18 évig.

 • Kati 2018-02-19 18:01:07 - Válasz

  Úgyhogy én megtettem a lépést a nyigdíjam érdekében.Igaz ezt nem mindenki tudja és meri megtenni.
  Inkább élnek Pató Pál módon.

 • Haraszti György 2018-02-19 18:38:10 - Válasz

  Mennyi az átlag nyugdíj az USA-ban, Magyarországon ? enélkül megtévesztő a cím .

 • Blaj 2018-02-19 19:00:09 - Válasz

  A magánnyugdíjpénztárt nem szüntették meg.Nekem is megvan még.Egyetlen okból hagytam meg: örökölhető! És jól is jártam,mert 2011 óta megduplázódott a benne lévő pénz.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Stuttgart kedvence – Porsche 911S (1970)

  Vannak formák, melyek hűen tükrözik egy-egy autótípus arculatát, e mellett a mai napig összetéveszthetetlenek. Ezek között az identitást meghatározó típusok között pedig vannak rokonlelkek is....

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.