Ha azt hiszed jó amerikai nyugdíjasnak lenni, akkor tévedsz!

Ha azt hiszed jó amerikai nyugdíjasnak lenni, akkor tévedsz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-02-18 Frissítve: 2021-08-06
 

Ki ne álmodozott volna, hogy ezüst éveit amerikai nyugdíjasként tölti: aranyóra a cégtől, saját hajó, napfény és csillogás. A valóság azonban borúsabb képet fest: minden ötödik 65 év feletti amerikai lakosnak továbbra is dolgoznia kell, hogy megéljen. Hogy kerülheted el, hogy nyugdíjasként is munkát kelljen vállalnod?

Külföldi kitekintés

Az Amerikai Egyesült Államokban merőben más a nyugdíjrendszer, mint idehaza. Már 62 éves korban nyugdíjba lehet menni. De ekkor még csak az állami nyugdíj 70%-ára leszel jogosult, így sokan csak a 67. életévük után vonulnak nyugállományba, amikor már teljes állami nyugdíjat kaphatnak (korábban ezt már 65 éves korban megkapták). Ráadásul az állami nyugdíj mellett Amerikában nagyobb hagyománya van a vállalati és egyéni nyugdíj-megtakarításoknak is.

Ezek után nézzük az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, melynek Magyarország is tagja) tanulmányát, ami szerint a 65 éves kor feletti amerikai lakosság 20%-ának a jövedelme a szegénységi küszöb alatti. Tehát ezeknek a nyugdíjas korúaknak mindenképpen valamilyen többlet bevételhez kell jutniuk. Hiába jogosultak nyugdíjra, kénytelenek továbbra is munkát vállalni. Ez főként az alacsony keresetűekre igaz, miközben többek között a digitalizációnak köszönhetően egyre nyílik az olló az alacsony és magas iskolai végzettségű réteg között.

De az OECD nem csak az USA-ról szolgál kellemetlen hírekkel: az OECD országokban az átlagos jövedelemmel rendelkezők első nyugdíja mindössze az utolsó fizetésük 62,9%-a. Sőt, a 65 év felettiek 12,5%-ának kevesebb a jövedelme, mint az átlagjövedelem fele!

Ráadásul, míg 2016-ban átlagosan 64 évesen vonultak nyugdíjba az idősebb korosztály tagjai, 2060-ra ez majdnem 2 évvel fog emelkedni (65,7 év).

Hirdetés

Hirdetés

Magyar helyzet

Tehát, ha azt gondoltad, hogy a nyugdíj csak idehaza problémás, akkor megnyugodhatsz: máshol sem sokkal jobb a helyzet. Ráadásul további romlást várnak a szakértők.

Magyarországon a nyugdíjasokat az aktív dolgozók tartják el jelenleg (alias felosztó-kirovó rendszer). Tehát az épp dolgozók béréből történő elvonás a jelenleg nyugdíjasok ellátmányára fordítódik. Ez a rendszer nagyon kényes a demográfiai változásokra: minél több aktív dolgozó tart el minél kevesebb nyugdíjast, annál könnyebb. De jelenleg a világ pont ellentétes tendenciát mutat: egyre több nyugdíjas korú mellett, egyre kevesebb az aktív dolgozó.

Természetesen erre is létezik megoldás:

  • vagy minden család legalább három gyereket vállal,
  • vagy te magad kezdesz el nyugdíjra félretenni.

Míg az első megoldásnál mindenkinek cselekednie kell, addig másodiknak a legfőbb előnye, hogy itt elég, ha te elkezded, máris boldogabb nyugdíjas évek várhatnak rád.

Kíváncsi vagy, mennyi pénzt tudsz összegyűjteni nyugdíjig? Használd kalkulátorunkat, és kiderül!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Ráadásul nem csak egyféle megoldás létezik ugyanarra a problémára (alacsony nyugdíj). Háromféle dedikált nyugdíjcélú-megtakarításban gyűjtheted a nyugdíjra szánt pénzt:

  • önkéntes nyugdíjpénztárban,
  • nyugdíj-előtakarékossági számlán (röviden: NYESZ-en), és
  • nyugdíjbiztosításban.

Mindhárom lehetőségnek más-más előnye (és hátránya). Ami viszont közös, a 20%-os adójóváírás az éves befizetéseidre, és a nyugdíjig tartó futamidő (de minimum 10 év). Ráadásul közös vonás, hogy mindhárommal akkor jársz a legjobban, ha minél korábban elkezded. Gondoltad volna, hogy havi 10 ezer forint befizetésével akár 16 millió forintot is összegyűjthetsz, mire nyugdíjba mész? Persze, csak ha időben elkezded!

Hirdetés
Hirdetés