Hírdetés

Ha azt hiszed jó amerikai nyugdíjasnak lenni, akkor tévedsz!

Bankmonitor
szerző: Bankmonitor

Ki ne álmodozott volna, hogy ezüst éveit amerikai nyugdíjasként tölti: aranyóra a cégtől, saját hajó, napfény és csillogás. A valóság azonban borúsabb képet fest: minden ötödik 65 év feletti amerikai lakosnak továbbra is dolgoznia kell, hogy megéljen. Hogy kerülheted el, hogy nyugdíjasként is munkát kelljen vállalnod?

Külföldi kitekintés

Az Amerikai Egyesült Államokban merőben más a nyugdíjrendszer, mint idehaza. Már 62 éves korban nyugdíjba lehet menni. De ekkor még csak az állami nyugdíj 70%-ára leszel jogosult, így sokan csak a 67. életévük után vonulnak nyugállományba, amikor már teljes állami nyugdíjat kaphatnak (korábban ezt már 65 éves korban megkapták). Ráadásul az állami nyugdíj mellett Amerikában nagyobb hagyománya van a vállalati és egyéni nyugdíj-megtakarításoknak is.

Ezek után nézzük az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, melynek Magyarország is tagja) tanulmányát, ami szerint a 65 éves kor feletti amerikai lakosság 20%-ának a jövedelme a szegénységi küszöb alatti. Tehát ezeknek a nyugdíjas korúaknak mindenképpen valamilyen többlet bevételhez kell jutniuk. Hiába jogosultak nyugdíjra, kénytelenek továbbra is munkát vállalni. Ez főként az alacsony keresetűekre igaz, miközben többek között a digitalizációnak köszönhetően egyre nyílik az olló az alacsony és magas iskolai végzettségű réteg között.

De az OECD nem csak az USA-ról szolgál kellemetlen hírekkel: az OECD országokban az átlagos jövedelemmel rendelkezők első nyugdíja mindössze az utolsó fizetésük 62,9%-a. Sőt, a 65 év felettiek 12,5%-ának kevesebb a jövedelme, mint az átlagjövedelem fele!

Ráadásul, míg 2016-ban átlagosan 64 évesen vonultak nyugdíjba az idősebb korosztály tagjai, 2060-ra ez majdnem 2 évvel fog emelkedni (65,7 év).

Hírdetés

Hírdetés

Magyar helyzet

Tehát, ha azt gondoltad, hogy a nyugdíj csak idehaza problémás, akkor megnyugodhatsz: máshol sem sokkal jobb a helyzet. Ráadásul további romlást várnak a szakértők.

Magyarországon a nyugdíjasokat az aktív dolgozók tartják el jelenleg (alias felosztó-kirovó rendszer). Tehát az épp dolgozók béréből történő elvonás a jelenleg nyugdíjasok ellátmányára fordítódik. Ez a rendszer nagyon kényes a demográfiai változásokra: minél több aktív dolgozó tart el minél kevesebb nyugdíjast, annál könnyebb. De jelenleg a világ pont ellentétes tendenciát mutat: egyre több nyugdíjas korú mellett, egyre kevesebb az aktív dolgozó.

Természetesen erre is létezik megoldás:

  • vagy minden család legalább három gyereket vállal,
  • vagy te magad kezdesz el nyugdíjra félretenni.

Míg az első megoldásnál mindenkinek cselekednie kell, addig másodiknak a legfőbb előnye, hogy itt elég, ha te elkezded, máris boldogabb nyugdíjas évek várhatnak rád.

Kíváncsi vagy, mennyi pénzt tudsz összegyűjteni nyugdíjig? Használd kalkulátorunkat, és kiderül!

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mésZ
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
  • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Ráadásul nem csak egyféle megoldás létezik ugyanarra a problémára (alacsony nyugdíj). Háromféle dedikált nyugdíjcélú-megtakarításban gyűjtheted a nyugdíjra szánt pénzt:

  • önkéntes nyugdíjpénztárban,
  • nyugdíj-előtakarékossági számlán (röviden: NYESZ-en), és
  • nyugdíjbiztosításban.

Mindhárom lehetőségnek más-más előnye (és hátránya). Ami viszont közös, a 20%-os adójóváírás az éves befizetéseidre, és a nyugdíjig tartó futamidő (de minimum 10 év). Ráadásul közös vonás, hogy mindhárommal akkor jársz a legjobban, ha minél korábban elkezded. Gondoltad volna, hogy havi 10 ezer forint befizetésével akár 16 millió forintot is összegyűjthetsz, mire nyugdíjba mész? Persze, csak ha időben elkezded!

Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés