Ha elégedetlen vagy, ilyen gyorsan tudod elhagyni a bankodat

 • 2016.09.17.
 • szerző: bankmonitor.hu

Egy új kormányrendelet értelmében a bankváltási folyamat felgyorsul. De mégis mennyire? És egyszerű is lesz? Válaszok a Bankmonitor.hu-tól.

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: bankszámla 5000 Ft jóváírással, vagy végezz személyre szabott bankszámla költség számítást a kalkulátorunkkal!

Eredetileg a sajtóban „6 napos bankváltás” címen jelent meg az október végén életbelépő változásokról szóló legtöbb tájékoztató. A Bankmonitor.hu áttekintette a kormányrendeletet  és összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

1., A bankváltás: nem 6 nap, de így is gyorsabb lesz

Az eddigiekben érvényes szabályok alapján 19 munkanap volt szükséges egy gyorsított bankváltáshoz. Ez október végétől 12 munkanapra csökken az alábbiak szerint:

 • bankváltás kezdeményezése az új banknál – 0. nap
 • az új bank értesíti a régi bankot a bankváltásról – 2 munkanap
 • a régi bank megküldi a szükséges adatokat – 5 munkanap
 • az új bank beállítja a fizetési megbízásokat, a régi bank elvégzi a bankszámla lezárását – 5 munkanap

2., A munkabér is automatikusan megy az új számlára

A rendszeres átutalási megbízásokon és csoportos beszedéseken túl a beérkező ismétlődő átutalások (pl. munkabér) is átmozgatható automatikusan az új számlára. Ennek keretében az ügyfél számlájára ismétlődően átutalást teljesítő feleket, azok számlavezetőjén keresztül tájékoztatják az új bankszámláról.

3., Mennyibe kerül mindez?

Új elem a folyamatban, hogy a résztvevő bankok díjat számíthatnak fel a szolgáltatásért. Azonban kizárólag „tényleges ráfordításaikkal arányos, ésszerű díjat” állapíthatnak meg. Egyelőre ismeretlen, hogy az egyes bankok milyen mértékű költségeket fognak felszámítani. Feltételezhetjük, hogy az új bank (ahol új számlát nyit az ügyfél) nem fog költséget felszámítani, míg valószínű, hogy a régi bank igen.

4., Felelősséget vállal a bank

Az a bank, amely az előírásokban meghatározott kötelezettségeit nem vagy nem megfelelően teljesíti, és ezzel az ügyfelének kárt okoz, köteles az ügyfél pénzügyi veszteségét – ideértve a díj- és kamatveszteségeit is – haladéktalanul megtéríteni.

100 magyar banki ügyfélből mindössze 5-7 gondolkozik bankváltásban, a legtöbb ügyfél több mint 10 éve ugyanannál a banknál intézi pénzügyeit. Ez elkényelmesíti a bankokat és lehetőséget teremt a szükségesnél magasabb költségek alkalmazásának… A kormány célja a változásokkal a bankváltási folyamat egyszerűsítésén keresztül a bankok közötti verseny erősítése.

5., Hol mennyibe kerül ma egy bankszámla?

Ma már havi 112 forinttól is elérhető bankszámla. Az újonnan megjelenő alapszámla nem jelent majd konkurenciát a piaci kínálatban. Ha valaki úgy érzi túl sokat fizet havonta a bankjának, gyorsan ellenőrizheti, hogy van-e számára jobb megoldás egy bankszámla kalkulátorral.

szamla_20160907

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

1 Hozzászólás

 • Szász Gabriella 2016-09-23 20:11:51 - Válasz

  Megérdemelné a bankom, hogy leváltsam, de amit találtam helyette, sokkal több inform. tudást igényel és a fene tudja, mindent összevetve jobb lenne-e. Az adataimra való vigyázás sem az erősségem

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Miért sikeres az agymosás?

  A lakosság zöme információs karanténban van. Felmérés a globális médiafogyasztási szokásokról. Magyarország több helyen egészen riasztóan kilóg a sorból, a fejlett országok közül itt fogyasztanak szinte...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.