Hanyatlik a legolcsóbb nyugdíj-megtakarítás – Ki tartja életben?

2018. 02. 21. szerző: bankmonitor.hu

A jelenleg elérhető háromféle nyugdíjcélú megtakarítás között a nyugdíj-előtakarékossági számla sajátos helyet foglal el. Ugyanakkor széles körben elterjedt megoldásnak korántsem mondható, ráadásul az ilyen módon takarékoskodók száma is évről-évre csökken. A CashMester heti részében a NYESZ  jellemzőiről olvashatsz el mindent, és felfedjük, hogy miért kerülhetett háttérbe.

Mi történt pontosan?

Azt már eddig is tudtuk, hogy a nyugdíj-megtakarítás frontján vannak jól bejáratott konstrukciók, azonban a jegybank friss statisztikája most még inkább árnyalja a képet. Jól látszik, hogy a nyugdíj-előtakarékossági számlák (NYESZ) száma évről-évre csak zsugorodik, pedig ez is adóelőnyöket biztosít és a 20%-os adó-visszatérítés is jár hozzá. Most meg is mutatjuk azokat az okokat, amiért a NYESZ lemaradónak bizonyul a nyugdíj-megtakarítások között.

Mit jelent ez magyarul?

Hazánkban viszonylag szűk azoknak a tábora, akik valamilyen formában gondoskodnak a nyugdíjukról, azonban még így is vannak a többség által preferált megtakarítási megoldások. Sokan a nyugdíjbiztosításba és az önkéntes nyugdíjpénztárba helyezték a bizodalmukat (nagy lehet az értékesítői nyomás is), így nem véletlen, hogy a NYESZ kevésbé elterjedt. 2017 végén mintegy 121 ezer NYESZ számla volt, ezzel szemben 1,05 millió ÖNYP tag, de a biztosítások száma is 1,4 millióra tehető.

A NYESZ tulajdonképpen egy értékpapírszámlát jelent, azzal a kivétellel, hogy ezen a nyugdíj-kiegészítésre szánt befektetéseket lehet tárolni. A legfőbb előny a számla fenntartásának olcsósága, ugyanakkor a befektetések teljes körét a takarékoskodónak kell meghatároznia. Tehát nincsenek előre meghatározott portfóliók, vagy eszközalapok, amiket profi szakember kezelnek.

Ergo viszonylag nagy szakértelmet kíván, így elsősorban egy szűkebb szegmens számára jöhet szóba, aki maga szeretné irányítani a befektetései sorsát. Márpedig a saját döntések igen hangsúlyosak, hiszen ettől függ a későbbi nyugdíj-kiegészítés mértéke.

Ez alapján a NYESZ lehetőségével elsősorban a magasabb jövedelemmel rendelkezők élhetnek, akik igyekeznek teljes mértékben kiaknázzák az adó-visszatérítést is. A rendszeres megtakarítási ütemezéssel szemben inkább az évi egyszeri, nagyobb összegű befizetések dominálnak.

Miért kellene engem érdekelnie?

A nyugdíj-megtakarítások esetében (mint minden pénzügyi döntésnél) a megfelelő tájékozódás mellett célszerű döntést hozni. Az biztos, hogy a NYESZ a sajátos jellemzők miatt az átlagos befektető számára nagy kockázatot jelenthet (az pedig nem megoldás, ha valaki csak állampapírt vásárol). Nagy a veszélye a tipikus befektetői hibák elkövetésének, emellett a megfelelő befektetési palettával rendelkező brókercéget is meg kell találni.

Átlagos befektetőként nem feltétlenül rossz dolog, ha helyettünk döntenek a konkrét befektetésekről és mi csak az irányt adjuk meg. Nem véletlen, hogy a jegybank is elsősorban az önkéntes pénztárakban és a nyugdíjbiztosításban látja a jövőt, ahol 1 millióval több szerződést várnak 2026-ra.

A legrosszabb, amit tehetünk a tétlenség. A jegybank szakértői szerint is nagyon fontos lenne a hosszú távú gondolkodás, a jövedelem 3-9%-ának megfelelő összeget félretenni rendszeres megtakarítás formájában.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Címkék:

3 Hozzászólás

 1. Sanyi

  T.Bankmonitor!
  Azért nem kellene ennyire lehúzni a NYESZ-t
  Nyesznek van BEV-ája! ÖNYP-nek semmilyen védelme nincs.Senki nem garantálja,hogy 20-30 év múlva visszalátjuk a pénzünket.Olyan ,mint egy panel társasházi program.Ha befütyül,akkor így jártál. Kíváncsi lennék,hogy az” MNB megvédené”- e a tagokat?

  2018.02.21.18:20

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Sanyi!

   A célunk egyáltalán nem a NYESZ lehúzása volt. kétségtelenül vannak előnyei a rendszernek, a hozzáférhetősége könnyebb, TBSZ-é alakíthatóság, vagy például a BEVA védelem, amit Ön is említ.
   Ugyanakkor a befektetés rendszere elsősorban azok számára kedvező, akik járatosak a befektetések között és fel is tudják vállalni a döntéseik eredményét.
   Az önkéntes nyugdíjpénztárak már több mint két évtizede működnek itthon, ez alatt voltak ugyan átalakulások, de a rendszerrel nem volt probléma. Egy erős háttérrel rendelkező intézménynél vélhetően a jövőben is minimális ennek a kockázata.

   2018.02.22.08:09

 2. feri

  Ide raknám be utóljára a pénzemet….

  2018.02.21.21:54

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Csapj le még most a 280 ezer forintos állami pénzre!

2018. 05. 16.

Lassan itt van az adóbevallás határideje, így érdemes még átgondolni, hogy jogosultak vagyunk-e a nyugdíj megtakarítások esetén a 20%-os adójóváírásra. Már csak azért is, mert a szolgáltatók szerint évről-évre a...

Melyik a biztonságosabb, az állampapír vagy az ingatlan?

2018. 05. 09.

Egy friss felmérés alapján az emberek szerint az ingatlanbefektetés biztonságosabb lehet, mint a lakossági állampapír. Habár az ingatlanpiac jól ment az elmúlt években, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy megvannak...

Kereskedelmi háborúzik Amerika – Hogyan érinthet minket?

2018. 04. 25.

A befektetőknek komoly fejtörést okoz, hogy vajon mi lesz az Amerika által kirobbantott kereskedelmi háború sorsa. Egyelőre ugyan még nem beszélhetünk komolyabb intézkedésekről, mindenesetre Amerika és Kína között már komolyabb...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.