Betöltés

Hanyatlik a legolcsóbb nyugdíj-megtakarítás – Ki tartja életben?

szerző: Bankmonitor
2018-02-21

A jelenleg elérhető háromféle nyugdíjcélú megtakarítás között a nyugdíj-előtakarékossági számla sajátos helyet foglal el. Ugyanakkor széles körben elterjedt megoldásnak korántsem mondható, ráadásul az ilyen módon takarékoskodók száma is évről-évre csökken. A CashMester heti részében a NYESZ  jellemzőiről olvashatsz el mindent, és felfedjük, hogy miért kerülhetett háttérbe.

Mi történt pontosan?

Azt már eddig is tudtuk, hogy a nyugdíj-megtakarítás frontján vannak jól bejáratott konstrukciók, azonban a jegybank friss statisztikája most még inkább árnyalja a képet. Jól látszik, hogy a nyugdíj-előtakarékossági számlák (NYESZ) száma évről-évre csak zsugorodik, pedig ez is adóelőnyöket biztosít és a 20%-os adó-visszatérítés is jár hozzá. Most meg is mutatjuk azokat az okokat, amiért a NYESZ lemaradónak bizonyul a nyugdíj-megtakarítások között.

Mit jelent ez magyarul?

Hazánkban viszonylag szűk azoknak a tábora, akik valamilyen formában gondoskodnak a nyugdíjukról, azonban még így is vannak a többség által preferált megtakarítási megoldások. Sokan a nyugdíjbiztosításba és az önkéntes nyugdíjpénztárba helyezték a bizodalmukat (nagy lehet az értékesítői nyomás is), így nem véletlen, hogy a NYESZ kevésbé elterjedt. 2017 végén mintegy 121 ezer NYESZ számla volt, ezzel szemben 1,05 millió ÖNYP tag, de a biztosítások száma is 1,4 millióra tehető.

A NYESZ tulajdonképpen egy értékpapírszámlát jelent, azzal a kivétellel, hogy ezen a nyugdíj-kiegészítésre szánt befektetéseket lehet tárolni. A legfőbb előny a számla fenntartásának olcsósága, ugyanakkor a befektetések teljes körét a takarékoskodónak kell meghatároznia. Tehát nincsenek előre meghatározott portfóliók, vagy eszközalapok, amiket profi szakember kezelnek.

Ergo viszonylag nagy szakértelmet kíván, így elsősorban egy szűkebb szegmens számára jöhet szóba, aki maga szeretné irányítani a befektetései sorsát. Márpedig a saját döntések igen hangsúlyosak, hiszen ettől függ a későbbi nyugdíj-kiegészítés mértéke.

Ez alapján a NYESZ lehetőségével elsősorban a magasabb jövedelemmel rendelkezők élhetnek, akik igyekeznek teljes mértékben kiaknázzák az adó-visszatérítést is. A rendszeres megtakarítási ütemezéssel szemben inkább az évi egyszeri, nagyobb összegű befizetések dominálnak.

Miért kellene engem érdekelnie?

A nyugdíj-megtakarítások esetében (mint minden pénzügyi döntésnél) a megfelelő tájékozódás mellett célszerű döntést hozni. Az biztos, hogy a NYESZ a sajátos jellemzők miatt az átlagos befektető számára nagy kockázatot jelenthet (az pedig nem megoldás, ha valaki csak állampapírt vásárol). Nagy a veszélye a tipikus befektetői hibák elkövetésének, emellett a megfelelő befektetési palettával rendelkező brókercéget is meg kell találni.

Átlagos befektetőként nem feltétlenül rossz dolog, ha helyettünk döntenek a konkrét befektetésekről és mi csak az irányt adjuk meg. Nem véletlen, hogy a jegybank is elsősorban az önkéntes pénztárakban és a nyugdíjbiztosításban látja a jövőt, ahol 1 millióval több szerződést várnak 2026-ra.

A legrosszabb, amit tehetünk a tétlenség. A jegybank szakértői szerint is nagyon fontos lenne a hosszú távú gondolkodás, a jövedelem 3-9%-ának megfelelő összeget félretenni rendszeres megtakarítás formájában.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Címkék:

3 Hozzászólás

 1. Sanyi

  T.Bankmonitor!
  Azért nem kellene ennyire lehúzni a NYESZ-t
  Nyesznek van BEV-ája! ÖNYP-nek semmilyen védelme nincs.Senki nem garantálja,hogy 20-30 év múlva visszalátjuk a pénzünket.Olyan ,mint egy panel társasházi program.Ha befütyül,akkor így jártál. Kíváncsi lennék,hogy az” MNB megvédené”- e a tagokat?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Sanyi!

   A célunk egyáltalán nem a NYESZ lehúzása volt. kétségtelenül vannak előnyei a rendszernek, a hozzáférhetősége könnyebb, TBSZ-é alakíthatóság, vagy például a BEVA védelem, amit Ön is említ.
   Ugyanakkor a befektetés rendszere elsősorban azok számára kedvező, akik járatosak a befektetések között és fel is tudják vállalni a döntéseik eredményét.
   Az önkéntes nyugdíjpénztárak már több mint két évtizede működnek itthon, ez alatt voltak ugyan átalakulások, de a rendszerrel nem volt probléma. Egy erős háttérrel rendelkező intézménynél vélhetően a jövőben is minimális ennek a kockázata.

 2. feri

  Ide raknám be utóljára a pénzemet….

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

Mit kínálnak a bankok az MNB kedvenc lakáshiteléből?

2018. 10. 03.

Lakáshitelt szeretnél? És nem tudod, melyiket válaszd? Az MNB által preferált hosszú kamatperiódusú hitellel biztonságot vásárolhatsz magadnak. A CashMester legújabb számában megmutatjuk, hogy egy jól megválasztott, legalább 10 évig fix...

Hogyan válasszunk állampapírt?

2018. 09. 19.

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.