Betöltés

Havi 5000-ből milliomossá teheted a gyermeked

szerző: Bankmonitor.hu
2018-03-11

Sok megkeresést kapunk mostanában érdeklődőktől, hogy miként tudnának a gyermeküknek nagyobb megtakarítást összegyűjteni. Érthetetlen módon először egy bankszámla ugrik be nekik, miközben ott van a Start-számla és a babakötvény, amivel a lehetőségek megnyílnak előttünk. Bemutatjuk, hogy mindössze havi 5000 forintból miként lehet 18 év alatt közel 2,3 millió forintot összegyűjteni.

Íme a babakötvényről minden információ egy helyen.

A gyermekesek vagy gyermeket tervezők tudhatják, hogy az állam 42 500 forintos életkezdési támogatást ad a kis jövevény után. Igen ám, de ez az összeg mindössze az infláció mértékének megfelelően növekszik, ha a szülők nem nyitnak Start-számlát, és hagyják az életkezdési letéti számlán a pénzt.

Csak összehasonlításul, ha 3%-os inflációval számolunk, akkor a 42 500 forint 18 évet követően valamivel több, mint 72 ezer forint lesz. A következőkben viszont bemutatunk egy egyszerű módszert, amivel a felnőtté váláskor a gyermekünk milliomossá tehetjük. Ezt három tényező segíti:

 • Egyrészt, az állam a Start-számlára fizetett összegeket megtoldja. Alapesetben a befizetések 10%-át adja oda támogatásként az állam, viszont éves szinten a támogatás nem lehet több, mint 6000 forint. Egyszerűen kiszámolható, hogy havi 5000 forintos befizetés (éves 60 000 forint) mellett érjük el ezt a határt. Ez azt gondoljuk, hogy egy kétkeresős családban kigazdálkodható méret.
 • Másrészt, a befizetéseink és a később jóváírt kamat automatikusan befektetésre kerül babakötvénybe, ami jelenleg a legmagasabb hozamot hozza a kockázatmentes befektetések között. Az aktuális kamatozása a babakötvénynek 5,4%, ami csak azért lehet ilyen magas, mert egy fontos célt támogat vele az állam, a gyermek életkezdését.
 • Harmadrészt, a babakötvény hosszabb távon is garantált magas hozamot hozó befektetés lesz, hiszen a megállapítás évét megelőző év inflációja felett ígér 3%-os kamatprémiumot. A friss sorozatok esetén tehát úgy jön össze az 5,4%-os kamat, hogy a kamatbázis 2,4% volt, amire rájön a 3%-os kamatprémium.

Nagyon sokan kerestek meg minket az utóbbi időben azzal, hogy a jobb jövedelmi kilátások miatt szeretnének a gyermekük számára valamilyen megtakarítási lehetőséget találni. A régi beidegződések miatt viszont az első ötletük az volt, hogy a kicsinek egy bankszámlát nyitnak, arra befizetnek bizonyos összeget és azt lekötött betétbe helyezik el.

Érdekes módon nem is gondoltak arra, hogy az életkezdési támogatást a Start-számlán kezdjék el gyarapítani. Gondoljunk csak bele, hogy a bankbetét választásával két részről is rosszul járnak: nem kapnak plusz 10% állami támogatást, és lemaradnak a babakötvényről, ami a bankbetétek felett kiemelkedő hozamot biztosít.

Készítettünk egy számítást, ami bemutatja, hogy ha csak havi 5000 forintot a Start-számlán lévő babakötvénnyel kezdünk el kamatoztatni, és 3%-os inflációt feltételezünk, akkor 18 év múlva közel 2,3 millió forint lesz a számlán. Ha valaki most azt mondaná nekünk, hogy a következő majdnem 20 évben garantáltan az infláció felett 3%-kal tudja kamatoztatni nagy biztonságban a pénzünk, akkor arra hiba lenne nem lecsapni.

Megtakarítás a babakötvénnyel bő kétmillió forint lesz

Való igaz, hogy ez egy hosszú távú megtakarítási lehetőség, és a gyermek csak a 18 éves korát betöltve tudja felhasználni, de olyan dolgokra, ami egészen biztosan nagyobb kiadást jelent. Akárcsak a tandíj kifizetése vagy éppen egy lakás vásárlásához némi önerő biztosítása. Persze a felhasználási lehetőségek szélesebb körűek, de ezekre gondolhatunk legelső körben. És könnyedén belátható, hogy szülőként mi másra is takarékoskodhatnánk, mint arra, hogy a gyermekünk elindulását az életben megkönnyítsük.

7 Hozzászólás

 1. györgy

  tessék mondani, 18 év múlva a 2,3 millióért kapok majd egy doboz gyufát?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves György,

   A hosszú távú megtakarítások kapcsán ez nagyon gyakran felmerülő ellenérv. 3%-os inflációval számolva ebben a példában a mai 2,3 millió forint reálértéke 18 év múlva 1,35 millió forint lenne, ha 3%-os inflációval számolunk.
   Az inflációval is számolva ez még mindig jobb, mintha semennyit nem tettünk volna félre. Azt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy takarékoskodik-e.
   Ráadásul a cikkben szereplő babakötvény mindenképp az infláció szintje fölött 3%-os kamatprémiumot fizet, ami egy plusz érv, hogy megéri a gyermek számára ebben a formában félretenni (reálhozamot lehet vele elérni).

 2. Mátrai Gabriella

  Sajnos, a befizetett havi 5000,-forint n e m ötezer forint, mert az állam kezelési költséget von le belőle, minden hónapban!!! Tehát, amit odaad a kezdetekkor (42.500,-ft), azt a megtakarítás 18 éve alatt szépen vissza is veszi. Ameddig lehetett a Start számlát banknál és nem a MÁK-nál nyitni, ilyen nem fordult elő.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Gabriella!

   A MÁK a Start számlán tartott pénzből nem von le semmilyen költséget, nincsen számlavezetési díj. Ez igaz a MÁK-nál nyitott értékpapírszámlára is, vagyis ha arra lakossági állampapírt vesz, akkor sincs járulékos költség. Ellenben a bankok, befektetési szolgáltatók esetében az értékpapírszámla fenntartásának vannak költségei (fix számlavezetés díj, amelyhez az állományi díj társulhat).

 3. Joe

  Nem teszem, a lehetőség előtte van, éljen vele. Meleg bilije sem volt, pénzt sem teszek neki félre!

 4. Mátrai Gabriella

  Kedves Bankmonitor!
  Sajnos rosszul tudják! A “Kincstári Start-értékpapírszámla szerződés” 1.Kincstári Start-értékpapírszámla vezetés 1.17. pontja szerint: A számlatulajdonos/Szülő tudomásul veszi, hogy a Start-értékpapírszámla vezetéséért a Számlavezető a mindenkor hatályos Üzletszabályzatában meghatározott díjakat számíthatja fel. Mivel egy pici gyerekkel a kezében egy szülő (jelen esetben a lányom az unokámmal) a szerződés aláírásakor nem tudta végigolvasni a több oldalas szerződést, a levonások ténye csak akkor derült ki, amikor megkapta a havi befizetésről szóló értesítést. Ezek után kezdtük böngészni a szerződést és vettük észre az idézett passzust! A havonta befizetett 5.500,-Ft az értesítés szerint “csak” 5.491,- Ft. Megjegyzem -mint nagyszülő, aki az unokáiról ilyen módon is szeretne gondoskodni-, a Magyar Államkincstár a megkötést követően még egy külön Ügyféltájékoztatót is küldött, amiben kétszer is leírják: “A Kincstárnál megnyitott Start-értékpapírszámla megnyitása és vezetése díjmentes.” Jelentem: NEM DÍJMENTES. Netán a MÁK befektetési szolgáltató?

  1. bankmonitor.hu

   Az üzletszabályzatban valóban szerepel az említett rész, ugyanakkor a hivatalos hirdetmény alapján is meg tudjuk erősíteni, hogy a MÁK nem számít fel díjat a számlavezetésért.
   Az Ön esetében arra tudunk gondolni, hogy a vásárláskor megfizetendő felhalmozott kamat miatt lát kisebb értéket a kimutatásban. A lényeg, hogy évente egyszer, februárban történik Babakötvény kibocsátás és ekkor lehet névértéken megvásárolni az értékpapírt. Ezután kamatozik a papír és ezt vásárláskor meg kell fizetni, erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk. Ez alapján, ha hónapról-hónapra vásárol Babakötvényt természetes, ha a kimutatáson egyre kisebb értéket tapasztal.
   Ezzel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy a rendszeres befizetések kapcsán Ön mit lát?

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Így hallgatnak a jegybankok

2018. 10. 13.

A fogyasztói árinfláció a jegybankok szerint rendben van. Vagyis talán ennek köszönhető, hogy ölbe tett kézzel nézik, ahogy az árak emelkednek. A 2000-es évek közepén, még a 2008-as válság előtt...

A világ és benne Hazánk egy hitelminősítő szemével

2018. 09. 29.

A Fitch a 3 legnagyobb és legismertebb hitelminősítő egyike. A cég Nyugat-Európa osztályán dolgozó, a portugál és a francia hitelbesorolásért felelő vezető elemzője, Kiss Gergely Balásy Zsoltnak adott interjút. Így...

babakotveny

Okos segítség az unokáknak (x)

2018. 09. 22.

Két unokám van. Míg kisebbek voltak játékokat, édességet vettem nekik, de most hogy már nagyok, szeretném valami életre szólóval megajándékozni őket. Hihetetlen büszke vagyok a nagyunokámra, Fannira, hogy sikerült a...

Megvalósítjuk a lakáscélodat!

2018. 09. 14.

A lakáscél megvalósításához elengedhetetlen az önerő megléte. Ennek összegyűjtése sok esetben nem kis feladat. Két konkrét élethelyzetben, két teljesen különböző példán keresztül mutatjuk be, hogy a lakáshitelek felvételéhez hogyan gyűjtheted...

Blogajánló

 • alapblog

  Hol a legjobb?

  Nem reprezentatív felmérés expatok között, hol a legjobb a világon élni-dolgozni (visszavonulni) külföldiként? A legjobbnak vélt helyek közül csomó egy köpésre van és EU-polgárként szabadon...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.