loading

Havi 5000-ből milliomossá teheted a gyermeked

Bankmonitor
szerző: Bankmonitor

Sok megkeresést kapunk mostanában érdeklődőktől, hogy miként tudnának a gyermeküknek nagyobb megtakarítást összegyűjteni. Érthetetlen módon először egy bankszámla ugrik be nekik, miközben ott van a Start-számla és a babakötvény, amivel a lehetőségek megnyílnak előttünk. Bemutatjuk, hogy mindössze havi 5000 forintból miként lehet 18 év alatt közel 2,3 millió forintot összegyűjteni.

Íme a babakötvényről minden információ egy helyen.

A gyermekesek vagy gyermeket tervezők tudhatják, hogy az állam 42 500 forintos életkezdési támogatást ad a kis jövevény után. Igen ám, de ez az összeg mindössze az infláció mértékének megfelelően növekszik, ha a szülők nem nyitnak Start-számlát, és hagyják az életkezdési letéti számlán a pénzt.

Csak összehasonlításul, ha 3%-os inflációval számolunk, akkor a 42 500 forint 18 évet követően valamivel több, mint 72 ezer forint lesz. A következőkben viszont bemutatunk egy egyszerű módszert, amivel a felnőtté váláskor a gyermekünk milliomossá tehetjük. Ezt három tényező segíti:

 • Egyrészt, az állam a Start-számlára fizetett összegeket megtoldja. Alapesetben a befizetések 10%-át adja oda támogatásként az állam, viszont éves szinten a támogatás nem lehet több, mint 6000 forint. Egyszerűen kiszámolható, hogy havi 5000 forintos befizetés (éves 60 000 forint) mellett érjük el ezt a határt. Ez azt gondoljuk, hogy egy kétkeresős családban kigazdálkodható méret.
 • Másrészt, a befizetéseink és a később jóváírt kamat automatikusan befektetésre kerül babakötvénybe, ami jelenleg a legmagasabb hozamot hozza a kockázatmentes befektetések között. Az aktuális kamatozása a babakötvénynek 5,4%, ami csak azért lehet ilyen magas, mert egy fontos célt támogat vele az állam, a gyermek életkezdését.
 • Harmadrészt, a babakötvény hosszabb távon is garantált magas hozamot hozó befektetés lesz, hiszen a megállapítás évét megelőző év inflációja felett ígér 3%-os kamatprémiumot. A friss sorozatok esetén tehát úgy jön össze az 5,4%-os kamat, hogy a kamatbázis 2,4% volt, amire rájön a 3%-os kamatprémium.

Nagyon sokan kerestek meg minket az utóbbi időben azzal, hogy a jobb jövedelmi kilátások miatt szeretnének a gyermekük számára valamilyen megtakarítási lehetőséget találni. A régi beidegződések miatt viszont az első ötletük az volt, hogy a kicsinek egy bankszámlát nyitnak, arra befizetnek bizonyos összeget és azt lekötött betétbe helyezik el.

Érdekes módon nem is gondoltak arra, hogy az életkezdési támogatást a Start-számlán kezdjék el gyarapítani. Gondoljunk csak bele, hogy a bankbetét választásával két részről is rosszul járnak: nem kapnak plusz 10% állami támogatást, és lemaradnak a babakötvényről, ami a bankbetétek felett kiemelkedő hozamot biztosít.

Készítettünk egy számítást, ami bemutatja, hogy ha csak havi 5000 forintot a Start-számlán lévő babakötvénnyel kezdünk el kamatoztatni, és 3%-os inflációt feltételezünk, akkor 18 év múlva közel 2,3 millió forint lesz a számlán. Ha valaki most azt mondaná nekünk, hogy a következő majdnem 20 évben garantáltan az infláció felett 3%-kal tudja kamatoztatni nagy biztonságban a pénzünk, akkor arra hiba lenne nem lecsapni.

Megtakarítás a babakötvénnyel bő kétmillió forint lesz

Való igaz, hogy ez egy hosszú távú megtakarítási lehetőség, és a gyermek csak a 18 éves korát betöltve tudja felhasználni, de olyan dolgokra, ami egészen biztosan nagyobb kiadást jelent. Akárcsak a tandíj kifizetése vagy éppen egy lakás vásárlásához némi önerő biztosítása. Persze a felhasználási lehetőségek szélesebb körűek, de ezekre gondolhatunk legelső körben. És könnyedén belátható, hogy szülőként mi másra is takarékoskodhatnánk, mint arra, hogy a gyermekünk elindulását az életben megkönnyítsük.

7 Hozzászólás
 1. györgy

  tessék mondani, 18 év múlva a 2,3 millióért kapok majd egy doboz gyufát?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves György,

   A hosszú távú megtakarítások kapcsán ez nagyon gyakran felmerülő ellenérv. 3%-os inflációval számolva ebben a példában a mai 2,3 millió forint reálértéke 18 év múlva 1,35 millió forint lenne, ha 3%-os inflációval számolunk.
   Az inflációval is számolva ez még mindig jobb, mintha semennyit nem tettünk volna félre. Azt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy takarékoskodik-e.
   Ráadásul a cikkben szereplő babakötvény mindenképp az infláció szintje fölött 3%-os kamatprémiumot fizet, ami egy plusz érv, hogy megéri a gyermek számára ebben a formában félretenni (reálhozamot lehet vele elérni).

 2. Mátrai Gabriella

  Sajnos, a befizetett havi 5000,-forint n e m ötezer forint, mert az állam kezelési költséget von le belőle, minden hónapban!!! Tehát, amit odaad a kezdetekkor (42.500,-ft), azt a megtakarítás 18 éve alatt szépen vissza is veszi. Ameddig lehetett a Start számlát banknál és nem a MÁK-nál nyitni, ilyen nem fordult elő.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Gabriella!

   A MÁK a Start számlán tartott pénzből nem von le semmilyen költséget, nincsen számlavezetési díj. Ez igaz a MÁK-nál nyitott értékpapírszámlára is, vagyis ha arra lakossági állampapírt vesz, akkor sincs járulékos költség. Ellenben a bankok, befektetési szolgáltatók esetében az értékpapírszámla fenntartásának vannak költségei (fix számlavezetés díj, amelyhez az állományi díj társulhat).

 3. Joe

  Nem teszem, a lehetőség előtte van, éljen vele. Meleg bilije sem volt, pénzt sem teszek neki félre!

 4. Mátrai Gabriella

  Kedves Bankmonitor!
  Sajnos rosszul tudják! A “Kincstári Start-értékpapírszámla szerződés” 1.Kincstári Start-értékpapírszámla vezetés 1.17. pontja szerint: A számlatulajdonos/Szülő tudomásul veszi, hogy a Start-értékpapírszámla vezetéséért a Számlavezető a mindenkor hatályos Üzletszabályzatában meghatározott díjakat számíthatja fel. Mivel egy pici gyerekkel a kezében egy szülő (jelen esetben a lányom az unokámmal) a szerződés aláírásakor nem tudta végigolvasni a több oldalas szerződést, a levonások ténye csak akkor derült ki, amikor megkapta a havi befizetésről szóló értesítést. Ezek után kezdtük böngészni a szerződést és vettük észre az idézett passzust! A havonta befizetett 5.500,-Ft az értesítés szerint “csak” 5.491,- Ft. Megjegyzem -mint nagyszülő, aki az unokáiról ilyen módon is szeretne gondoskodni-, a Magyar Államkincstár a megkötést követően még egy külön Ügyféltájékoztatót is küldött, amiben kétszer is leírják: “A Kincstárnál megnyitott Start-értékpapírszámla megnyitása és vezetése díjmentes.” Jelentem: NEM DÍJMENTES. Netán a MÁK befektetési szolgáltató?

  1. bankmonitor.hu

   Az üzletszabályzatban valóban szerepel az említett rész, ugyanakkor a hivatalos hirdetmény alapján is meg tudjuk erősíteni, hogy a MÁK nem számít fel díjat a számlavezetésért.
   Az Ön esetében arra tudunk gondolni, hogy a vásárláskor megfizetendő felhalmozott kamat miatt lát kisebb értéket a kimutatásban. A lényeg, hogy évente egyszer, februárban történik Babakötvény kibocsátás és ekkor lehet névértéken megvásárolni az értékpapírt. Ezután kamatozik a papír és ezt vásárláskor meg kell fizetni, erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk. Ez alapján, ha hónapról-hónapra vásárol Babakötvényt természetes, ha a kimutatáson egyre kisebb értéket tapasztal.
   Ezzel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy a rendszeres befizetések kapcsán Ön mit lát?

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!