Hírdetés

Hitelek, induló vállalkozások részére

szerző: |
 

Milyen lehetőségei vannak egy induló vállalkozásnak, ha már az első években, de akár közvetlenül az alapításnál hitelhez szeretne jutni? Az indulás nehézkes, megoldások szerencsére vannak…

Nem sok bank között válogathatnak az induló vállalkozások, ha hitelt szeretnének felvenni. A legtöbb banknál a minimálisan elvárt működési múlt legalább egy lezárt üzleti év, tehát a cég legalább egy év végi beszámolóval már rendelkezzen. Sok helyen ez sem elég, ragaszkodnak ahhoz, hogy legyen egy TELJES lezárt üzleti évünk, amikor működésünk január 1-december 31-ig tartott. Ez a belépő a támogatott Széchenyi Hitelekhez, való jutásnál is.

Mit tudunk tenni, ha még csak most alapítottuk meg a céget?

Kedvező helyzetben vagyunk, ha rendelkezünk olyan ingatlannal, amit fedezetként fel tudunk ajánlani. Ezen a pályán alig mozog pár bank, de azért meg lehet találni azokat a finanszírozókat, ahol működési múlt nélkül, (pusztán) jelzálog alapon szóban jöhet a hitel. Tapasztalataink alapján ezt jelenleg 2-3 bank vállalja be.

Fontos tudnunk, hogy az így megszerezhető hitelnagyság maximum 10 millió forint körül mozog. Többre akkor sem számíthatunk sajnos, ha az ingatlanunk ennél jóval magasabb értékű.

Ingatlan fedezet hiányában alternatív megoldást jelenthet a Faktor finanszírozás, ha olyan vevőkkel rendelkezünk, akik hosszú fizetési határidővel hajlandóak csak fizetni, ezzel okozva folyamatos pénzhiányt cégünknek.

Itt a pénzintézet nem a mi cégünket, hanem vevőink pénzügyi múltját fogja vizsgálni (mennyire stabil és fizetőképes). Amennyiben a vevő megfelelő, a kiállított és teljesítésigazolással alátámasztott bruttó számlánk 70%-90%-át elő lehet finanszíroztatni, azaz jóval a fizetési határidő előtt, akár 1-2 napon belül megkaphatjuk a követelésünk bruttó értékének akár 90%-át is. Itt tehát nem limit a 10 millió forint induló vállalkozások számára sem!

Hírdetés

Hírdetés

Ha már túlvagyunk a kritikus ponton, megvan az első év végi beszámolónk

Amikor túlvagyunk az első december 31-en, kezdhetünk fellélegezni. A bankok hivatalos számok alapján meg tudják vizsgálni eddigi tevékenységünket, így akár már az is elképzelhető, hogy ingatlan fedezet nélkül, Garantiqa hitelbiztosító  bevonásával jussunk hitelhez. Ingatlan fedezet nélkül a Garantiqa maximum 50 millió forint nagyságban enged minket hitelhez jutni. Ez azonban már igen nagy ugrás a 10 millió forinthoz képes.

Hüvelykujj szabály, hogy folyószámlahitelként a bankok előző éves árbevételünk 15-25%-át. Beruházási hitelek esetében, a beruházási nagyság maximum 80%-át finanszírozzák (tehát az elvárt önerő 20%-os).

Igazán válogatósak akkor lehetünk, ha már 365 napot működtünk

Lehetőségeink köre azon a ponton nagyot ugrik, amikor egy teljes 365 napos üzleti évet zárunk (január 1-től december 31-ig). Ilyen működési múlttal már minden banknál bártan kopogtathatunk hitelért, elkezdhetünk válogatni, és a minél olcsóbb hitelek után kutatgatni.

Sőt! Ezzel bekerültünk a Széchenyi Hitelekre jogosultak klubjába is, ahol az 5%-os állami támogatással most gyakorlatilag 0%-on juthatunk beruházási hitelhez.

Hitel, amit minden vállalkozásnak érdemes igénybe venni

A Széchenyi Folyószámlahitelek jelenleg a legnépszerűbb támogatott hitelek a vállalkozók körében. Az állami kamattámogatás mellett igénybe vehető folyószámla,- forgó-, és beruházási hitelek 500 ezer és 50 millió Ft közötti nagyságban érhetőek el. A megszerezhető hitel nagyságát vállalkozásunk múltja és eredményessége együttesen határozza meg.

Bármekkora is az éves árbevételünk, egy teljes lezárt üzleti évvel a hátunk mögött maximum 24 millió forint Széchenyi Kártya Folyószámlahitel igénybevételére jogosult vállalkozásunk. Két lezárt üzleti év kell ahhoz, hogy a maximális 50 milliós hitelkeretet megkaphassuk.

Igényelt hitelnagyságtól függő feltételek

  • 5 millió forintos hitelmagságig az elvárt feltételek minimálisak: tulajdonosi készfizető kezesség vállalás és Garantiqa hitelbiztosítás.
  • 5 millió forint felett további elvárás az, hogy a hiteligénylő vállalkozás többségi tulajdonosa rendelkezzen saját tulajdonú ingatlannal. A bank nem terheli meg az ingatlant zálogjoggal, és az sem jelent problémát, ha az ingatlanon például lakáshitelhez kapcsolódóan zálogjoggal terhelt.
  • 5 millió forint feletti hiteligénynél a fentieken túl az igényelt összeg 3-szorosát elérő számlaforgalmat kell tudnunk felmutatni, visszamenően előző lezárt évünkben. 10 millió forint felett ez az elvárt szorzó 5-szörös.

Nézd meg Széchenyi Kártya Folyószámlahitel kalkulátorunk segítségével itt, hogy vállalkozásod kapta-e támogatott Széchenyi Kártya Folyószámlahitelt, és ha igen, mekkora összegben:

Bankmonitor
Hírdetés