Betöltés

Hitelek, induló vállalkozások részére

szerző: Csányi Franciska
2017-04-07

Milyen lehetőségei vannak egy induló vállalkozásnak, ha már az első években, de akár közvetlenül az alapításnál hitelhez szeretne jutni? Az indulás nehézkes, megoldások szerencsére vannak…

Nem sok bank között válogathatnak az induló vállalkozások, ha hitelt szeretnének felvenni. A legtöbb banknál a minimálisan elvárt működési múlt legalább egy lezárt üzleti év, tehát a cég legalább egy év végi beszámolóval már rendelkezzen. Sok helyen ez sem elég, ragaszkodnak ahhoz, hogy legyen egy TELJES lezárt üzleti évünk, amikor működésünk január 1-december 31-ig tartott. Ez a belépő a támogatott Széchenyi Hitelekhez, való jutásnál is.

Mit tudunk tenni, ha még csak most alapítottuk meg a céget?

Kedvező helyzetben vagyunk, ha rendelkezünk olyan ingatlannal, amit fedezetként fel tudunk ajánlani. Ezen a pályán alig mozog pár bank, de azért meg lehet találni azokat a finanszírozókat, ahol működési múlt nélkül, (pusztán) jelzálog alapon szóban jöhet a hitel. Tapasztalataink alapján ezt jelenleg 2-3 bank vállalja be.

Fontos tudnunk, hogy az így megszerezhető hitelnagyság maximum 10 millió forint körül mozog. Többre akkor sem számíthatunk sajnos, ha az ingatlanunk ennél jóval magasabb értékű.

Ingatlan fedezet hiányában alternatív megoldást jelenthet a Faktor finanszírozás, ha olyan vevőkkel rendelkezünk, akik hosszú fizetési határidővel hajlandóak csak fizetni, ezzel okozva folyamatos pénzhiányt cégünknek.

Itt a pénzintézet nem a mi cégünket, hanem vevőink pénzügyi múltját fogja vizsgálni (mennyire stabil és fizetőképes). Amennyiben a vevő megfelelő, a kiállított és teljesítésigazolással alátámasztott bruttó számlánk 70%-90%-át elő lehet finanszíroztatni, azaz jóval a fizetési határidő előtt, akár 1-2 napon belül megkaphatjuk a követelésünk bruttó értékének akár 90%-át is. Itt tehát nem limit a 10 millió forint induló vállalkozások számára sem!

Ha már túlvagyunk a kritikus ponton, megvan az első év végi beszámolónk

Amikor túlvagyunk az első december 31-en, kezdhetünk fellélegezni. A bankok hivatalos számok alapján meg tudják vizsgálni eddigi tevékenységünket, így akár már az is elképzelhető, hogy ingatlan fedezet nélkül, Garantiqa hitelbiztosító  bevonásával jussunk hitelhez. Ingatlan fedezet nélkül a Garantiqa maximum 50 millió forint nagyságban enged minket hitelhez jutni. Ez azonban már igen nagy ugrás a 10 millió forinthoz képes.

Hüvelykujj szabály, hogy folyószámlahitelként a bankok előző éves árbevételünk 15-25%-át. Beruházási hitelek esetében, a beruházási nagyság maximum 80%-át finanszírozzák (tehát az elvárt önerő 20%-os).

Igazán válogatósak akkor lehetünk, ha már 365 napot működtünk

Lehetőségeink köre azon a ponton nagyot ugrik, amikor egy teljes 365 napos üzleti évet zárunk (január 1-től december 31-ig). Ilyen működési múlttal már minden banknál bártan kopogtathatunk hitelért, elkezdhetünk válogatni, és a minél olcsóbb hitelek után kutatgatni.

Sőt! Ezzel bekerültünk a Széchenyi Hitelekre jogosultak klubjába is, ahol az 5%-os állami támogatással most gyakorlatilag 0%-on juthatunk beruházási hitelhez.

Hitel, amit minden vállalkozásnak érdemes igénybe venni

A Széchenyi Folyószámlahitelek jelenleg a legnépszerűbb támogatott hitelek a vállalkozók körében. Az állami kamattámogatás mellett igénybe vehető folyószámla,- forgó-, és beruházási hitelek 500 ezer és 50 millió Ft közötti nagyságban érhetőek el. A megszerezhető hitel nagyságát vállalkozásunk múltja és eredményessége együttesen határozza meg.

Bármekkora is az éves árbevételünk, egy teljes lezárt üzleti évvel a hátunk mögött maximum 24 millió forint Széchenyi Kártya Folyószámlahitel igénybevételére jogosult vállalkozásunk. Két lezárt üzleti év kell ahhoz, hogy a maximális 50 milliós hitelkeretet megkaphassuk.

Igényelt hitelnagyságtól függő feltételek

 • 5 millió forintos hitelmagságig az elvárt feltételek minimálisak: tulajdonosi készfizető kezesség vállalás és Garantiqa hitelbiztosítás.
 • 5 millió forint felett további elvárás az, hogy a hiteligénylő vállalkozás többségi tulajdonosa rendelkezzen saját tulajdonú ingatlannal. A bank nem terheli meg az ingatlant zálogjoggal, és az sem jelent problémát, ha az ingatlanon például lakáshitelhez kapcsolódóan zálogjoggal terhelt.
 • 5 millió forint feletti hiteligénynél a fentieken túl az igényelt összeg 3-szorosát elérő számlaforgalmat kell tudnunk felmutatni, visszamenően előző lezárt évünkben. 10 millió forint felett ez az elvárt szorzó 5-szörös.

Nézd meg Széchenyi Kártya Folyószámlahitel kalkulátorunk segítségével itt, hogy vállalkozásod kapta-e támogatott Széchenyi Kártya Folyószámlahitelt, és ha igen, mekkora összegben:

Széchenyi Kártya Kalkulátor

step-1
Vállalkozások kedvenc hitelének előnyei:
 • Kedvezményes, akár 3,15% kamat
 • Nincs rendelkezésre tartási jutalék
 • Az egész országban elérhető
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Alkalmazottak száma kevesebb, mint 250 fő?
Mérlegfőösszeg kevesebb, mint 13 mrd Ft?
A tulajdonosok/ügyvezetők között szerepel olyan aki aktív KHR/BAR listán?
Volt tulajdonos váltás a cégben az elmúlt fél év során?
Negatív a saját tőkéje a társaságnak?
Utolsó lezárt üzleti év eredménye pozitív?
A tulajdonosváltás 50%-nál nagyobb volt?
Rendezhető a cég negatív saját tőkéje?
Céged által felvehető Széchenyi Folyószámlahitel összege:
A Bankmonitor támogatni tud a hiteligénylés folyamatában, hogy
 • a legjobb kamatozással és feltételekkel
 • határidőn belül
 • megkímélve idődet
juthasson a céged hitelhez.
*Az eddig megadott adatok alapján valószínűsíthető hitelösszeg.
Sajnáljuk, de céged a megadott adatok alapján jelenleg nem hitelképes.
Vállalati hitel
Sajnos céged ezt a hitelt nem kaphatja meg, de szívesen segítünk egy másik hitel kiválasztásában.
Vállalati hitel

Add meg adataidat, segítünk!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Vállalkozásod nem hitelképes, mert nem rendelkezel elegendő üzleti múlttal
Add meg adataidat és mi részletesen tájékoztatunk!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Bankmonitor

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. Bogdán László

  Most szeretnék vállalkozást nyitni . Szeretném tudni hogyan és miképpen kaphatna az is hitelt aki most kezdené el. Sajnos se kezdő se megtakarításainak sincs de a vállalkozás egy éven belül nyereséges lenne,mivel ilyet békés megyébe senki nem csinál.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Miért nőnek veszettül a magyar lakásárak?

2018. 12. 18.

Biztosan benned is megfogalmazódott már a kérdés, hogy miért emelkednek Magyarországon, különösen pedig Budapesten ilyen elképesztően a lakásárak? Összegyűjtöttük az okokat. Az ingatlanok drágulása alapján az Európai Unió topligájába tartozunk...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.