Betöltés

Hitelfelvétel építkezéshez – rengeteg fontos tudnivaló

szerző: Bankmonitor.hu
2015-04-02

Megmozdult az ingatlanpiac. Újra nő az építési kedv is az országban. Ha nincs elegendő önerőnk, hitelt kell felvennünk. Az építési hitel a legnagyobb körültekintést igénylő hitelkonstrukciók közé tartozik, különösen, mivel ehhez a hiteltípushoz lehet a legtöbb féle állami támogatást igényelni. Mennyi önerő szükséges hozzá? Hogyan folyósítják? Mik a lehetséges buktatók és megoldások? Mire figyeljünk?

Amennyiben már tulajdonunkban lévő telekre szeretnénk építkezni, vagy meglévő lakóházra egy újabb szintet felhúzni, az építési hitel a megfelelő választás. Nincs még meg a telek sem? Így sem reménytelen! Lentebb olvashatod a megoldást.

Az építési hitel egyik sajátossága, hogy a bank azt nem egy összegben utalja ki, hanem szakaszosan, az építkezés készültségi fokának megfelelően folyósítja. Amint egy építési fázis befejeződik, a banki értékbecslő helyszíni szemlét végez, és ez alapján utalja a bank a következő részösszeget.

A másik egyedisége, amiben eltér a többi jelzáloghiteltől, hogy a maximálisan felvehető hitelösszeget nem csak a fedezetként ajánlott telek értéke határozza meg, hanem a rá építeni kívánt felépítmény várható majdani értéke. Hiszen a banki jelzálogot a kész házra fogják bejegyezni.

Mi lehet az építési hitel célja?

Építési hitelt nem csak házépítéshez lehet igényelni. Nézzük, milyen egyéb hitelcélokat lehet építési hitellel megfinanszíroztatni:

 • emeletráépítés,
 • padlás (tető)tér beépítése, amennyiben ott új, külön bejáratú, önállóan forgalomképes lakást alakítunk ki,
 • társasház, illetve többlakásos ház építésére.

Hogyan jutunk a hitelhez?

Túl azon, hogy a telekkel már rendelkezünk, az építkezéssel szemben a banki elvárás alapvetően, hogy a felépítmény legalább 40%-os műszaki készültségi fokon álljon. Mennyi a 40%? Ha megvan az alapozás, állnak a főfalak és a tetőszerkezet (cserepezéssel) is elkészült, akkor teljesítettük a 40%-os készültségi fokot. Tehát banktól a hitel első részletét ekkor fogjuk megkapni.

Ennél a pontnál kell kérnünk az első helyszíni szemlét, melynek alkalmával az értékbecslő megállapítja, hogy beépítettük-e az önerőnket. Ha itt minden rendben van, a bank folyósítja a kb. 70%-os készültségi fokig elegendő pénzösszeget. Mennyi a 70%? Megvannak a válaszfalak, beépítésre kerültek a külső nyílászárók, az ereszcsatornák felkerültek, a gépészeti hálózatok kiépítésre kerültek, megvan az aljzatburkolat és a belső vakolás.

Ha úgy érezzük, hogy ezzel is készen vagyunk, jöhet a következő szemle, majd a részfolyósítás. Ebből kell eljutnunk az építkezéssel addig, hogy megkapjuk a jogerős használatbavételi engedélyt. Ez azért fontos momentuma a hitelezési folyamatnak, mert a bankok az utolsó részletet csak akkor utalják, amikor a használatbavételi engedély megvan. Ez jelenti ugyanis a bank számára a biztosítékot arra vonatkozóan, hogy az épület feltüntetésre kerül mind a tulajdoni lapon, mind a térképmásolaton. Így az ügyfél is kellő motivációval rendelkezik, hiszen amíg nem produkálja a használatbavételi engedélyt, nem jut az utolsó 5-10%-hoz.

Mekkora a bankok által elvárt minimális önerő építési hitelek esetében?

Ahogy az a fentebbiekből is kiszámolható, önerőként rendelkeznünk kell a telekkel és a teljes költségvetés legalább 40%-ával, de ne feledkezzünk meg az utolsó 10%-ról sem! Vagyis a költségvetés legalább fele legyen a zsebünkben, ha építkezésre adjuk a fejünket.

Számolj velünk!


Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Mivel csökkenthetjük a szükséges önerőt?

Erre több lehetőségünk is van:

Pótfedezet bevonása

Amennyiben van még egy, a hitel mögé bevonható ingatlanunk, akkor az ingatlanok együttes értékét nézi a bank és az összérték százalékában határozzák meg a maximálisan felvehető hitelösszeget.

Jó megoldás lehet ez abban az esetben, ha még a telekkel sem rendelkezünk. Egy-egy hitel mögé maximum 3 ingatlant ajánlhatunk fel fedezetként. Ez igényel némi családi összefogást, de jó cél érdekében érdemes ezt a lehetőséget is számba venni. Így akár minimális önerővel is fel tudjuk építeni otthonunkat.

Nagy értékű telek

Sokszor előfordul, hogy az ingatlanpiaci változások következtében az adott környéken lévő ingatlanok értéke jelentősen megemelkedik. Ezzel telkünk értéke és az építeni kívánt házunk majdani értéke is magasabb lesz.

Állami támogatás igényelhető-e építkezésre?

Az építési hitelhez (illetve újépítésű ingatlan vásárlásához) vehetünk fel a legtöbb féle állami támogatást. Azt feltétlenül fontos megemlíteni, hogy az államilag támogatott építési hiteleknek – mint általában minden támogatásnak, melyet az államtól kapunk – szigorúbb feltételei vannak, mint a piaci kamatozású hitelkonstrukcióknak. A támogatott hitelek személyi feltételeit, a számlabemutatási kötelezettséget jogszabály rögzíti. Ügyelnünk kell arra is, hogy a munkálatokat csak NAV által regisztrált vállalkozó végezze, valamint a költségvetés minimum 70%-át – de a hitelösszeg 100%-át – számlákkal tudjuk igazolni.

Két típusú támogatott hitel közül tudunk választani és még szocpolt is igényelhetünk.

A fiatalok és többgyermekesek által igényelhető hitel esetén a kamattámogatás a futamidő első 20 éve alatt jár, amennyiben

 • az igénylő 35 év alatti és legfeljebb egy gyermeket nevel,
 • legalább 2 gyermeket nevel, de nem idősebb az igénylők (szülők) egyike sem 45 évnél,
 • az ingatlan vételára (építés esetén a felépítmény ÁFA nélküli értéke) nem haladja meg:
  – megyei jogú városokban és Budapesten a 25 millió,
  – egyéb településeken a 20 millió forintot
 • a támogatott hitel összege maximum:
  – Budapesten illetve megyei jogú városokban 12,5 millió forint
  – egyéb településeken 10 millió forint

Az otthonteremtési kamattámogatott hitelek esetében a kamattámogatás a futamidő első 5 évében jár, az igénylők vonatkozásában (életkor, meglévő gyermekek száma) nincs megkötés. Az ingatlan vételára/ felépítmény értéke, a hitel maximális összege azonban ebben az esetben is korlátok közé van szorítva. Az ÁFA és telekár nélküli bekerülési érték nem haladhatja meg a 30 millió forintot, a felvehető hitelösszeg pedig a 15 millió forintot.

Igényelhetek-e építési hitelt BAR listásként?

Aktív KHR listás státusszal hitelt igényelni, egyetlen magyar kereskedelmi banknál sincs lehetőség. Nem kivétel ez alól az építési hitel sem.

Folytatás következik! Írásunk következő részében az építési hitel igénylésének specialitásaival foglalkozunk!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. Nagy Andrea

  Üdvözlöm!
  A fenti cikkel kapcsolatosan kérdezném, hogy jogos-e, hogy az építési hitelt folyósító bankunk betett még egy lépcsőfokot: 50% készültségnél folyósította a hitel 50%-át, 76%-os készültségnél 26%-ot és 24%-ot visszatartott, mondván, hogy majd 90%-nál kapunk majd 14%-ot és végül lakhatásinál a még fennmaradó 10%-ot?. Szintén ezzel kapcsolatos másik kérdésem, hogy ilyen szakaszos folyósításnál a kamatot mindig csak a már folyósított hitel összegére számítják fel vagy már kezdetektől a teljes megigényelt hitelösszegre (azaz fizetem a kamatát egy olyan összegnek is, amit még sem kaptam)?
  Válaszukat előre is köszönöm.
  Andrea

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

építkezés

Kapok hitelt egy még csak tervezőasztalon létező ingatlanra?

2019. 03. 20.

Az újépítésű lakások esetében az árak annál kedvezőbbek, minél hamarabb teszi le a foglalót a vásárló, egy sok tízmilliós ingatlannál pedig minden kedvezmény számít. Ezért szerződéskötéskor sokszor még egyetlen kapavágás...

5 dolog, ami miatt könnyebben kaphat hitelt a céged

Minden céget csábítanak a kedvező vállalkozói finanszírozási lehetőségek, az újfent elérhető 2,5%-os kamatú Növekedési Hitel és az akár 0%-os Széchenyi hitelek pedig igazi kihagyhatatlan ajánlatnak számítanak mostanság. Kérdés azonban, hogy...

Blogajánló

 • alapblog

  Irányt váltott a FED?

  Tegnap este az amerikai FED nem emelte az irányadó kamatlábat, maradt a 2,25-2,50%-os sáv. A kamatdöntést nem okozott különösebb meglepetést. A Világgazdaság napilap a mai...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.