Betöltés
loading

Hitelképesek lehetnek az eva helyett katát vagy kivát választó vállalkozások

Megszűnik 2020-tól az egykor oly népszerű eva (egyszerűsített vállalkozói adó) adózási forma, ami miatt 17 ezer magyar vállalkozásnak kell új adónemet választania az év hátralévő részében.  Az evát elhagyó vállalkozók számára jó hír, hogy míg az eva a bankok többségénél nem számított hitelezhető jövedelemnek, addig a két legesélyesebb alternatíva, a kata és a kiva hitelezhető. Ám a bankok között nagyok lehetnek a különbségek.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.
Az evát elhagyó vállalkozók többsége valószínűleg a két népszerű kisadónem valamelyikére, a katára (kisadózó vállalkozások tételes adja) vagy a kiva-ra (kisvállalati adó) vált majd. Az, hogy melyik adózási forma a legmegfelelőbb egy volt evás vállalkozás számára, az sok mindentől függ. Lényeges például az elszámolható költségek összege, hiszen a katánál nincs lehetőség költségelszámolásra, de a 12 millió Ft-os bevételhatár is probléma lehet, hiszen az efölötti részt 40%-os adó terheli.

Bármelyik kisadónemet válasszák is az evások, a hitelképesség szempontjából mindenképp jól járnak. Ugyanis míg az evás jövedelmet a bankok többsége nem fogadta el igazolt jövedelemként a lakáshitel, a személyi kölcsön vagy éppen a Babaváró hitel esetében, addig a kisvállalati adónál a kivett jövedelem, míg a katánál az éves bevétel 60%-a igazolt, vagyis hitelezhető jövedelemnek számít. Ez azért lényeges, mert a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) szabály szerint a bankok legfeljebb 50-60%-ig terhelhetik a jövedelmet hiteltörlesztőkkel. A kata esetében azonban bonyolítja a dolgot, hogy a cég éves bevételének 60%-a számít csak igazolt jövedelemnek, amiről a NAV jövedelemigazolást állít ki.

További csavar, hogy a bankok ezt a csökkentett értéket sem egyformán veszik figyelembe:

 • Van, ahol az éves bevétel 60%-át elosztják 12-vel, és így állapítják meg az igazolt jövedelmet.
 • Mások az éves bevétel 60%-ából levonják a kata adó éves összegét (havi 25.000 Ft/50.000 Ft/75.000 Ft), majd ezt osztják el 12-vel.
 • Előfordul, hogy a NAV jövedelemigazoláson szereplő összegéből levonják a kata adót, majd egy nem publikus képlet alapján tovább csökkentik azt.

Jól látható tehát, hogy egy katás vállalkozónak nagyon nem mindegy, hogy melyik bankhoz fordul hitelért!

Nem kizárólag a katás bevétel jövedelemként történő elfogadásában vannak azonban különbségek, hanem a cég működésével kapcsolatban is eltérőek az elvárások.

Ebből a szempontból három különböző banki gyakorlatot látnak a Bankmonitor szekértői:

 1. Legalább 2 lezárt teljes naptári évvel kell rendelkeznie a katás vállalkozásnak ahhoz, hogy hitelképes legyen. Eszerint az, aki 2020. január 1-től katázik (például azért, mert most vált eváról), legkorábban 2022. január után kaphat banki kölcsönt.
 2. Legalább 1 teljes lezárt naptári évet fel kell tudnia mutatni a vállalkozásnak. Ebben az esetben a jövő év elején induló katás vállalkozó 2021. januártól nyújthat be legkorábban sikeres hiteligénylést.
 3. A megengedőbb bankok is elvárnak legalább 12 hónapos katás múltat, ám nem ragaszkodnak a teljes lezárt naptári évhez. Ez azt jelenti, hogy ha egy vállalkozás például 2018. októberében indult, akkor akár már idén hitelezhetővé válik. Ebben az esetben azonban a lezárt tört év bevételei szerepelnek majd a NAV igazoláson (a bevétel 60%-a), és ezt osztják el 12-vel a havi nettó jövedelem megállapításakor. És ha nagyon szigorú bankról van szó, akkor az még ezt is csökkentheti egy bizonyos képlet szerint.

Ha szeretnéd megkeresni a jövedelmeddel elérhető legjobb lakáshitelt, akkor a lakáshitel kalkulátorral megversenyeztetheted a bankok ajánlatait, míg a személyi kölcsön kalkulátorral a személyi hitelek között válogathatsz. Ha pedig a kalkulációt követően leadod adataidat az online felületen, akkor 24 órán belül megkeres a Bankmonitor hitelszakértője, hogy megtalálja az egyéni igényeidnek legmegfelelőbb bankot. 

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Történelmi lehetőség: long value részvények

  The post Történelmi lehetőség: long value részvények appeared first on alapblog.

 • KonyhaKontrolling Mítoszok az olcsó bankkártyáról

  A banki szolgáltatások is pénzbe kerülnek – remélem ez mindenki számára nyilvánvaló. Ennek ellenére senki ne érezze magát rossszul, ha keres egy olcsóbb megoldást.A bankmonitor összeszedte, hogy melyek azok a szolgáltatások, amik már a legolcsóbb bankkártyával is elérhetőek. Természetesen van olyan szolgáltatás, ami csak drágább bankkártyákkal érhető el (például pénzvisszatérítés vagy biztosítások). Ezeknek az értékéről Tovább olvasom "Mítoszok az olcsó bankkártyáról" → The post Mítoszok az olcsó bankkártyáról appeared first on KonyhaKontrolling.