A hitel is múlhat azon, hogy melyik bankhoz megy a katás vállalkozó

A hitel is múlhat azon, hogy melyik bankhoz megy a katás vállalkozó
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-02-06
 

Remek adózási forma a kata, hiszen viszonylag kis összeg befizetésével az iparűzési adó kivételével letudható az összes fizetnivaló. Hitelfelvételnél jön azonban a keserű pirula, ugyanis a bankok csak a kiszámlázott összeg egy részét fogadják el jövedelemként. Ráadásul a pénzintézetek között is nagy a különbség ezen a téren, amin elbukhat akár a hiteligénylés is.

A kata adózás előnyeit már több mint 300 ezer magyar kisvállalkozó élvezi, ám ha ők hitelhez szeretnének jutni, akkor szembesülnek egy fontos problémával. A nehézséget az jelenti, hogy a NAV által kiállított jövedelemigazoláson a kiszámlázott összeg 60%-a szerepel csak. Vagyis, ha valaki havi 300 ezer Ft-ot számláz, azaz éves szinten 3,6 millió Ft-os bevétellel rendelkezik, akkor a jövedelemigazolásán 2 160 000 Ft szerepel majd. Ez hónapra lebontva 180 ezer Ft igazolt nettó jövedelmet jelent.

Azért kulcsfontosságú az igazolt jövedelem nagysága, mert ez egyben meghatározza a felvehető hitel maximális havi törlesztőjét is. Az adósságfék szabály szerint a jövedelem meghatározott része költhető hiteltörlesztésre, az arány pedig függ a jövedelem nagyságától, valamint a hitel típusától és kamatperiódusától.

Lakáshitelnél 400 ezer Ft vagy ezt meghaladó jövedelem esetén 30%, 40% illetve 60% a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) maximuma, míg ez alatt 25%, 40% és 50% a limit. Személyi kölcsönnél a 400 ezer Ft-ot elérő jövedelem 60%-ig, míg az ez alatti jövedelem 50%-ig terhelhető meg hiteltörlesztéssel.   

Hiába azonban az egységes szabályozás, ugyanaz a jövedelem az egyik banknál több, míg a másiknál kisebb maximális havi törlesztőt tesz lehetővé.

Három különböző módon számolnak ugyanis jövedelmet a bankok:

1. A NAV jövedelemigazoláson lévő összeget (a számlaérték 60%-a) elosztják 12-vel, és ezt tekintik nettó jövedelemnek.

2. A NAV jövedelemigazoláson lévő összegből levonják az adóbevallás szerinti kata-adót (havi 25, 50 vagy 75 ezer Ft), majd ezt osztják el 12-vel.

3. A NAV jövedelemigazoláson lévő összegből levonják a kata-adót, majd ezt tovább csökkentik a bank által meghatározott képlet alapján. 

Az előbbiek miatt nagyon nem mindegy, hogy a katás vállalkozó melyik banknál igényel hitelt, mert eszerint a maximális havi törlesztője nagyon különböző mértékű lehet. A legjobban azok járnak, akik olyan bankot választanak, ahol a NAV jövedelemigazoláson szereplő összeg egy tizenkettede az elfogadott havi nettó jövedelem.

Hogy mit jelent ez számszerűsítve?

Példánkban éves 3 600 000 Ft számlaérték mellett 2 160 000 Ft szerepel a NAV jövedelemigazoláson. Ez alapján a bevállalható legnagyobb havi hiteltörlesztő egy 50 000 Ft/hó kata-adót fizetőnél – aki 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt szeretne felvenni -, 65 ezer Ft és 90 ezer Ft egyaránt lehet, attól függően, hogy melyik bankhoz fordul a kisvállalkozó. A nagyobb maximális törlesztő pedig egyben nagyobb felvehető hitelösszeget is jelent, vagyis akár ezen is múlhat, hogy kap-e valaki akkora hitelt, amekkorára szüksége van. 

TIPP: Keresd meg a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával vagy Személyi Kölcsön Kalkulátorával a számodra legkedvezőbb hitelt, majd kérd szakértő segítségét, aki végigkísér a hitelezési folyamaton.  

3 cikk, ami katás adózóként fontos lehet a számodra:

A kata adózás két nagy buktatója
Lakáshitel felvétele katás vállalkozóként
Trükkel a katásoknak is lehet adójóváírással nyugdíjuk

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés