Betöltés
loading

Lakáshitel felvétele KATA-s vállalkozóként

Ma már több mint 200 ezren választották a KATA-s vállalkozói formát. Egyszerű és minimális adminisztrációval jár… Két „pénzügyi mellékhatása” közül az egyik, hogy sajátos szabályok kapcsolódnak a KATA-s vállalkozók hiteligényléséhez. Ezeket mutatjuk be, illetve néhány praktikus tanács a KATA-s vállalkozói léten gondolkozóknak.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A lakáshitel felvehető összegét ma két jelentősebb tényező határozza meg: (1) az igazolt havi jövedelem, (2) a fedezetként felajánlott ingatlan értéke.

KATA-s vállalkozóként az igazolt havi jövedelmet minden esetben a NAV igazoláson szereplő érték jelenti. A NAV az egyéni vállalkozó által az adott évben kiszámlázott összeg 60%-át tünteti fel jövedelemként az általa kibocsátott igazoláson. Havi 500 ezer Ft-os kiszámlázás tehát (500.000 x 60%) 300 ezer Ft igazolt jövedelmet fog jelenteni a bankok számára.

Jelentős az eltérés, ha nem egyéni vállalkozóként, hanem Betéti Társaságként (Bt.) választjuk a KATA-s adózást. A Bt. vállalkozás, jellemzően két tagja van, így a NAV a fentiekben bemutatott számítás eredményének 50%-át adja vissza a jövedelemigazoláson (ez az adott példánkban már csak 150 ezer Ft-ot jelent). Jellemző felállás, hogy egy két tulajdonossal bíró Bt. egyik tagja dolgozik a cégben, számláz például havi 500 ezer Ft-ot és hiteligénye esetén mindössze 150 ezer Ft jövedelmet fog látni a NAV igazolásán. Ez mindössze 30%-a a kiszámlázott összegnek és töredéke a cégben megkeresett, valóban elkölthető összegnek (az 500 ezer Ft-ot ugyanis mindösszesen 50 ezer Ft közteher csökkenti, azaz 450 ezer Ft elkölthető jövedelem marad a tulajdonosnál…)

Hogyan vizsgálják a bankok a KATA-s jövedelmet a hitelfelvételnél?

 1. A legritkább esetben (mindössze két ilyen bankról tudunk) az elvárás 2 teljes lezárt naptári év KATA-s vállalkozóként (ha ma hitelt szeretnénk felvenni, ez egyet jelent azzal, hogy 2016. január 1-én már működő KATA-s vállalkozásunknak kellett lenni)
 2. Sok bank egy teljes lezárt naptári évet vár el ahhoz, hogy KATA-s vállalkozónak hitelt nyújtson (ha ma hitelt szeretnénk felvenni, ez egyet jelent azzal, hogy 2017. január 1-én már működő KATA-s vállalkozásunknak kellett lenni)
 3. A bankok egy része egy kicsit megengedőbb: esetükben elegendő 12 hónapnyi KATA-s vállalkozói múlt (a mai napon vizsgálva tehát elegendő egy 2017. augusztus 1-én már működő KATA-s vállalkozással rendelkeznünk). Ha az időtávot kipipáltuk, a problémát az fogja jelenteni, hogy ezekben az esetekben a legtöbb bank a lezárt tört évre vonatkozó NAV igazoláson szereplő jövedelem 12-edét veszi figyelembe. Azaz úgy számol, hogy a 2017 augusztusa és decembere között megkeresett összeget elosztja 12-vel… Példával szemléltetve: maradva az 500 ezres havi kiszámlázásnál egy 2017. augusztus 1-től működő cégnél: (500 ezer Ft x 5 x 60%) / 12 = 125 ezer Ft/hó havi jövedelem… ez bizony nem túl sok… legalábbis egy érdemi lakáshitelhez feltehetően kevés lesz…
 4. Egy-két bank megengedőbb a fentieknél, és ha valaki év közben váltott KATA-s vállalkozói tevékenységre, akkor a jövedelem vizsgálatánál még figyelembe veszi a megelőző alkalmazotti státuszban megszerzett jövedelmet is.

Praktikus tanácsok

 1. Ha van lehetőségünk, mindig gondoljuk át a KATA-s vállalkozó lét megkezdése előtt az időzítést: szeretnénk a közeljövőben hitelt felvenni? Hogyan fog ez hatni ránk? Érdemes egy hitelszakértővel már előzetesen konzultálni…
 2. A KATA-s jövedelem kezelése igen jelentős mértékben eltér a bankok között, így – ha valaki nem szeretné a szerencsére bízni – sokkal nagyobb szerepet kap a teljes bankpiac feltárása a hitelfelvevő részére
 3. Fentiekben jól látható, hogy Betéti Társaságként történő KATA-zás sok borsot törhet az orrunk alá, így érdemesebb ezt egyéni vállalkozóként folytatni

A jó pénzügyi döntéshez használd a Bankmonitor komplex lakáshitel kalkulátorát (fontos, hogy az igazolt jövedelemhez a fentiekben bemutatott módon határozd meg a kalkulációnál megadott összeget). Leegyszerűsített számításhoz rendelkezésre áll az alábbi kalkulátor:

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Írásunk elején két „pénzügyi mellékhatást”említettünk. Az elsőt részletesen bemutattuk fentiekben, a másodikkal pedig korábban megjelent anyagunkban foglalkoztunk: KATA-s lét hatása a várható nyugdíjra.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Dollár vs euró

  (egyik se jobb a másiknál) Önmaga alatt vágja a fát mind Amerika, mind Európa, ha hagyja, hogy értelmetlen globális, részben öncélú spekulációs harc színterévé váljanak... The post Dollár vs euró appeared first on alapblog.