Hitelkiváltáskor ezekre is figyelj!

2014. 03. 19. szerző: bankmonitor

A hitelkiváltás gondolata a napokban sokakat foglalkoztat, ami nem is csoda! Az alacsony jegybanki alapkamatnak köszönhetően a legjobb lakáshitelek THM szintje már 6% alá szorult, amit látva érdemes felülvizsgálni aktuális hitelszerződésünket. De hitelkiváltáskor hogyan maradhat lakáshitel a lakáshitelünk? És mi a helyzet, ha kiváltandó hitelünk mellett lakástakarékot is fizetünk?

Valóban lakáscélú-e a hitelem?

Attól, hogy ingatlan fedezet mellett kaptunk anno kölcsönt, még nem jelenti azt, hogy ez a hitel lakáshitel! Az ingatlanfedezetű (jelzálog-) hiteleken belül a hitel céljától függően megkülönböztetünk
lakáscélú,
hitelkiváltásra nyújtott, valamint szabadfelhasználású kölcsönt. Lakáscélú a hitel abban az esetben, ha a szerződés szerint a hitelt lakásvásárlásnál a vételár részeként utalták az eladónak, vagy építés, bővítés, felújítás, korszerűsítés céllal igényeltük, és ezt a szerződés rögzíti. Ez a közjegyzői szerződés első oldalain található konstrukció nevéből is egyértelműen kiderül.

Lakáscélú marad-e, ha kiváltom?

Az év elején több módosítás is életbe lépett, amely az ingatlannal fedezett hiteleket, illetve a hitelkiváltást szabályozza. Ennek értelmében, ha a fentebb írtaknak megfelelő lakáscélú hitelünk van, és ezt kiváltjuk a jelenlegi kondíciók mellett elérhető hitellel, az továbbra is lakáscélú hitel marad. De csak abban az esetben, ha nem kérünk nagyobb összeget, mint amennyi a hitelkiváltáshoz szükséges!

Ha korábban már megtörtént a hitelkiváltás egy szabadfelhasználású, vagy hitelkiváltási célú hitellel, az a hitel már nem lesz többé lakáscélú hitel! A szerződésben ilyen esetben is szerepel, hogy a hitelt egy másik lakáshitel visszafizetésére használjuk fel, azonban itt is a konstrukció neve a mérvadó!

Továbbra is kiválthatók a lakáscélú hitelek szabadfelhasználású, vagy hitelkiváltó hitellel is, de feltétlen ügyeljünk, hogy lehetőleg a lakáscélú hitel maradjon lakáscélú a kiváltás után is, ugyanis ezek 2-3%-kal kedvezőbb kamattal bírnak, amely a törlesztőrészletben több ezer forintot jelenthet!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Lakástakarék esetén

Ha úgynevezett
lakástakarékkal kombinált hitelünk van, és ezt a szerződés is rögzíti (azaz nem csak önszorgalomból fizetgetjük a hitelünk mellett), akkor a bank felé csak kamatot – esetleg kezelési költséget – fizetünk, tőketörlesztésünk pedig egyáltalán nincs, vagy minimális. A tőkét a lakástakarékban gyűjtjük, amely a lejáratakor a hitel betörlesztésére szolgál. Ha ilyen hitelünket szeretnénk kedvezőbbre cserélni, ugyanúgy megtehetjük. Ez esetben a hitel visszafizetését követően a lakástakarék szerződést a régi bankunk „feloldja”, és dönthetünk arról, hogy fizetjük-e tovább.

A felszabadított lakástakarékot beleforgathatjuk a hitelbe, de csak akkor kapjuk meg az állami támogatást is, ha a banki hitel lakáscélú marad és a lakástakarék megtakarítási ideje elérte a 4 évet! Szabadfelhasználású hitelbe csak azok a lakástakarékok forgathatóak be, amelyeket 2009. július 1. előtt kötöttek és 8 éves megtakarítási idővel rendelkeznek!

Amire ügyeljünk!

Ha anno ilyen kombinált hitelt vettünk fel, és az optimálisnál kevesebb havi megtakarítást kötöttünk mellé azzal a céllal, hogy addig is minél kevesebb legyen a törlesztőrészletünk, a megtakarítás megszűnésekor (betörlesztésekor) havi fizetnivalónk meg fog emelkedni! Ezt orvosolhatjuk egy esetleges futamidő hosszabbítással, vagy újabb lakástakarék megkötésével.

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Havi X Ft befizetés
Y év-en keresztül

(lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
ebből állami támogatás
% éves hozam (EBKM)
 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Nem érdemes esésre várni a lakáspiacon!

2018. 05. 20.

Az ingatlanárak az elmúlt két évben a fővárosban 40%-kal, míg országos szinten 24%-kal is feljebb kerültek. Ilyen körülmények között egyre nehezebb is ingatlanhoz jutni, hiszen az átlagbérekből kiindulva, a lokációtól...

Heti termés: minden célra más lakástakarék jó?

Mennyi CSOK-kal kalkulálhatsz, adott célra melyik lakástakarék a legjobb, és hogyan férhetsz hozzá az egyes megtakarításokhoz. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten, és most összefoglaljuk a lényeget! Használd hitelkalkulátorunk az...

Blogajánló

 • alapblog

  Bullpiac vége? – 3. rész: Mi lesz veled, Facebook?

  Kollégáink, Szabó László, Szabó Dávid és Balásy Zsolt beszélgettek a világ minket érdeklő dolgairól. A harmadik részben a gyorsuló technológiai változások gazdasági hatásairól és arról is beszélgettünk, mi lesz majd...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.