Betöltés

Hitelkiváltáskor ezekre is figyelj!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-03-19

A hitelkiváltás gondolata a napokban sokakat foglalkoztat, ami nem is csoda! Az alacsony jegybanki alapkamatnak köszönhetően a legjobb lakáshitelek THM szintje már 6% alá szorult, amit látva érdemes felülvizsgálni aktuális hitelszerződésünket. De hitelkiváltáskor hogyan maradhat lakáshitel a lakáshitelünk? És mi a helyzet, ha kiváltandó hitelünk mellett lakástakarékot is fizetünk?

Valóban lakáscélú-e a hitelem?

Attól, hogy ingatlan fedezet mellett kaptunk anno kölcsönt, még nem jelenti azt, hogy ez a hitel lakáshitel! Az ingatlanfedezetű (jelzálog-) hiteleken belül a hitel céljától függően megkülönböztetünk
lakáscélú,
hitelkiváltásra nyújtott, valamint szabadfelhasználású kölcsönt. Lakáscélú a hitel abban az esetben, ha a szerződés szerint a hitelt lakásvásárlásnál a vételár részeként utalták az eladónak, vagy építés, bővítés, felújítás, korszerűsítés céllal igényeltük, és ezt a szerződés rögzíti. Ez a közjegyzői szerződés első oldalain található konstrukció nevéből is egyértelműen kiderül.

Lakáscélú marad-e, ha kiváltom?

Az év elején több módosítás is életbe lépett, amely az ingatlannal fedezett hiteleket, illetve a hitelkiváltást szabályozza. Ennek értelmében, ha a fentebb írtaknak megfelelő lakáscélú hitelünk van, és ezt kiváltjuk a jelenlegi kondíciók mellett elérhető hitellel, az továbbra is lakáscélú hitel marad. De csak abban az esetben, ha nem kérünk nagyobb összeget, mint amennyi a hitelkiváltáshoz szükséges!

Ha korábban már megtörtént a hitelkiváltás egy szabadfelhasználású, vagy hitelkiváltási célú hitellel, az a hitel már nem lesz többé lakáscélú hitel! A szerződésben ilyen esetben is szerepel, hogy a hitelt egy másik lakáshitel visszafizetésére használjuk fel, azonban itt is a konstrukció neve a mérvadó!

Továbbra is kiválthatók a lakáscélú hitelek szabadfelhasználású, vagy hitelkiváltó hitellel is, de feltétlen ügyeljünk, hogy lehetőleg a lakáscélú hitel maradjon lakáscélú a kiváltás után is, ugyanis ezek 2-3%-kal kedvezőbb kamattal bírnak, amely a törlesztőrészletben több ezer forintot jelenthet!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Lakástakarék esetén

Ha úgynevezett
lakástakarékkal kombinált hitelünk van, és ezt a szerződés is rögzíti (azaz nem csak önszorgalomból fizetgetjük a hitelünk mellett), akkor a bank felé csak kamatot – esetleg kezelési költséget – fizetünk, tőketörlesztésünk pedig egyáltalán nincs, vagy minimális. A tőkét a lakástakarékban gyűjtjük, amely a lejáratakor a hitel betörlesztésére szolgál. Ha ilyen hitelünket szeretnénk kedvezőbbre cserélni, ugyanúgy megtehetjük. Ez esetben a hitel visszafizetését követően a lakástakarék szerződést a régi bankunk „feloldja”, és dönthetünk arról, hogy fizetjük-e tovább.

A felszabadított lakástakarékot beleforgathatjuk a hitelbe, de csak akkor kapjuk meg az állami támogatást is, ha a banki hitel lakáscélú marad és a lakástakarék megtakarítási ideje elérte a 4 évet! Szabadfelhasználású hitelbe csak azok a lakástakarékok forgathatóak be, amelyeket 2009. július 1. előtt kötöttek és 8 éves megtakarítási idővel rendelkeznek!

Amire ügyeljünk!

Ha anno ilyen kombinált hitelt vettünk fel, és az optimálisnál kevesebb havi megtakarítást kötöttünk mellé azzal a céllal, hogy addig is minél kevesebb legyen a törlesztőrészletünk, a megtakarítás megszűnésekor (betörlesztésekor) havi fizetnivalónk meg fog emelkedni! Ezt orvosolhatjuk egy esetleges futamidő hosszabbítással, vagy újabb lakástakarék megkötésével.

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Mekkora hitel érhető el lakástakarékkal?

Megvizsgáltuk, melyik lakástakaréknál mennyi hitelt mekkora költséggel kaphatsz. Tudtad, hogy 4 éves LTP mellé akár 1,9 millió Ft lakáshitelt is kaphatsz már 4,48%-os THM-mel? És nem csalás, nem ámítás, a...

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról 18.

  Az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című műsorunk ma esti (19.00 órakor kezdődő) adásában Balatoni András, az MNB közgazdasági előrejelzési és elemzési...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.