Betöltés

Hitelt szeretnél? Mutatjuk milyen jövedelmet fogadnak el a bankok!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-01-27

Idén megváltozott hazánkban a hitelnyújtás szabályozása. 2015-től is az igazolt jövedelmünk határozza meg, hogy mekkora hitelhez juthatunk, azonban a felső korlátok meghatározása már egységes szabályok alapján történik. Hogyan érinti ez a hitelfelvevőket és mennyiben változott a banki gyakorlat? Mennyi hitelt kaphatunk? Milyen jövedelem elfogadható hitelfelvételnél? Néhány konkrét példán keresztül mutatjuk be a lehetőségeket.

Milyen jövedelmet fogadnak el a bankok?

A bankok többféle jövedelemtípust különböztetnek meg; elsődleges és kiegészítő jövedelmet. Elsődleges az a jövedelem, amit például munkabérként, vállalkozói jövedelemként, külföldi jövedelemként, saját jogon járó nyugdíjként kapunk. Természetesen ezt munkáltatói igazolással, bankszámlakivonattal, határozattal, az illetékes adóhatóság által kiállított igazolással is alá kell támasztanunk.
Nagyon fontos, hogy próbaidő vagy felmondási idő alatt lévő munkavállaló nem hitelezhető. Nem kaphatunk akkor sem hitelt, ha munkáltatónk – bárki is legyen az – csőd, felszámolás, végelszámolás, vagy végrehajtás alatt áll.

Kiegészítő – másodlagos – jövedelem az, ami önállóan nem, csak kiegészítésként fogadható el. Ilyen pl. a GYES, GYED, családi pótlék, gyermektartás, bónusz, cafetéria. Ezek elfogadása egyedi és bankonként eltérő módon beépült a bankok hitelezési gyakorlatába.

JTM – Jövedelem arányos törlesztési mutató

A 2015. január elsejétől életbe lépett szabályozást minden új, 200 ezer forintot meghaladó hiteligény esetében kötelező alkalmazni.

Sőt! Olyan is előfordulhat, hogy amennyiben tavaly nyújtottuk be a hitelkérelmünket, de még nem szerződtünk le a bankkal, újból kell indítani a hitelbírálatot, immár az új szabályoknak megfelelően.

Az adható hitelösszegre vonatkozó szabályozás két részből tevődik össze:

 • a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) az ügyfelek igazolható, legális nettó jövedelmének arányában határozza meg a vállalható összes törlesztőrészletet,
 • a hitelfedezeti mutató (HFM) pedig a hitelhez nyújtott fedezet (jelzáloghiteleknél az ingatlanfedezet) értékének arányában határozza meg a maximálisan felvehető hitel összegét.

400 000 Ft alatti jövedelem esetén a maximális összes törlesztés forint hiteleknél a jövedelem 50, euró hiteleknél 25, egyéb devizanemű hiteleknél 10 százaléka lehet. 400 000 Ft feletti jövedelem esetén a fenti sorrendben 60, 30, illetve 15 százalékos korlátok kerültek meghatározásra.

Nincs új a Nap alatt!

A jövedelmeket és a maximálisan bevállalható törlesztést eddig is vizsgálták a bankok belső szabályzatuk alapján. Januártól egy egységes, maximális korlátot kell betartani, amelytől a bankok természetesen szigorúbb feltételeket is előírhatnak.

Főként azoknak a hitelfelvételi lehetőségét fogja vissza a szabályozás, akik már rendelkeznek euró, svájci frank, vagy egyéb devizanemű hitellel.

Miért is bolydult fel a méhkas?

Alapvetően eddig is az igazolható bevételek jelentették a bankok által elfogadható jövedelmeket, mint például a munkaviszonyból származó munkabér, nyugdíj, vállalkozásból vagy ingatlan bérbeadásából származó jövedelem. Egy-egy ilyen jövedelemtípus igazolását követően további, úgynevezett kiegészítő jövedelmek is figyelembe vehetők, és ez az új szabályozással sem változott. Például gyes, gyed, családi pótlék, gyermektartás, vagy cafeteria. Az elfogadást illetően adódnak azonban eltérések a bankok között.

A fő kérdés az egyéb módon igazolt bevételek elfogadása

Ahogyan eddig is, idéntől figyelemmel kell lenni egy-egy jövedelem elfogadásának feltételeire:

 • munkaviszony esetén legalább három hónap szükséges a jelenlegi munkahelyen,
 • ha határozott idejű a munkaviszony, vizsgálják, hogy meddig szól a szerződésünk, és került-e már meghosszabbításra,
 • készpénzes bérfizetés esetén NAV jövedelemigazolással kell alátámasztani a bevételt,
 • vállalkozásból igazolt jövedelem esetén legalább egy teljes lezárt pénzügyi évvel rendelkezzünk, ne legyen NAV tartozásunk,
 • nyugdíjak esetében a végleges járandóság fogadható el,
 • ingatlan bérbeadásából származó jövedelmet NAV igazolással, adóbevallással, vagy bankszámlakivonattal kell alátámasztani, esetenként további megkötésekkel fogadják csak el jövedelemként.

Nézzünk néhány speciális esetet

Néhány esetben van arra lehetőség, hogy egyedi elbírálás alapján, a bank felülbírálja a jövedelem terhelhetőségét –természetesen a JTM korlát figyelembevételével -, szélesítve ezzel a hitelfelvevők lehetőségeit.

Őstermelő, Családi gazdálkodó, Cégtulajdonos

Általában elmondható, hogy minden vállalkozásból származó bevételt két évre visszamenőleg kell tudni igazolni. A bank által meghatározott időszakra vonatkozóan egy átlagos árbevétellel számolnak. Készüljünk fel időben és szerezzük be a könyvelőnktől az adóbevallásokat!

Külföldi jövedelem

Örök sláger, de mindig aktuális! Ezen a területen következett be talán a legnagyobb változás. A bankok egy része be se fogadja a külföldi jövedelmet, ahol pedig igen ott elég szigorú feltételeknek kell megfelelnünk. Ha nagyobb cégnél állunk külföldön alkalmazásban, már 1-2 éve ott dolgozunk és határozatlan idejű munkaszerződésünk van, akkor jók az esélyeink egy itthoni hitelfelvételnél.

Arra azonban számítsunk, hogy nem sztenderd ügymenetnek nézünk elébe. Ügyelnünk kell arra is, hogy a választott bank megelégszik-e a hivatalos fordítással, vagy esetleg a hiteleshez ragaszkodik. A könnyebbség, hogy ha angol, vagy német nyelvűek a szükséges dokumentumok esetén nem szükséges a fordítás.

Tiszteletdíj, megbízási díj, bérleti díj

Nagyon fontos, hogy mióta és még meddig kapjuk a nevezett díjakat. A legszerencsésebb itt is a határozatlan időre szóló szerződés. Határozott idejű szerződések esetében azt is vizsgálják, hogy mikor kötötték és meddig áll még fenn.

Osztalék

Minden bank szereti látni a folytonosságot, tehát az osztalékot is visszamenőleg 2 évre kell igazolni és ezt a NAV által kiállított jövedelemigazolással is alá kell támasztanunk. Ezt a típusú bevételt a bankok eltérő módon kezelik, ezért ha osztalékkal erősítjük a hitel jövedelmi oldalát, feltétlenül kérjük ki a banki tanácsadó véleményét!

Tartásdíj

Válás után előfordulhat, hogy az egyik felet tartásdíj illeti meg. Egyes bankok ezt is bevételként tudják elfogadni, amennyiben ezt határozattal és bankszámlakivonattal alá tudjuk támasztani.

Bankbetét, bankszámlaforgalom

Talán itt sokan felkapják a fejüket. Miféle szigorításról beszélünk, amikor a bankszámlaforgalom alapján is tudnak jövedelmet „generálni”? A helyzet azért nem ennyire egyértelmű. Ez a lehetőség nem minden banknál elérhető és elsődleges jövedelmet ebben az esetben is igazolnunk kell. Ez a lehetőség azt a célt szolgálja, hogy a bank jobban meg tudja ítélni a vagyoni helyzetünket.

Sajnos vannak olyan bevételek, melyek semmilyen körülmény között nem hitelezhetőek. Ezek a nem elfogadható jövedelmek. Ebbe a kategóriába sorolunk minden nemű önkormányzati segélyt, mint pl. munkanélküli segély, szociális segély, munkanélküli járadék, önkormányzati jövedelempótló támogatás.

Hogy hitelfelvétel előtt megtudd, mire számíthatsz a jövedelmed függvényében, vagy segítséget szeretnél a megfelelő hitel kiválasztásához, add meg adataidat és visszahívunk!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Személyi kölcsön vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

4 Hozzászólás

 1. Virágos László

  Tisztelt cím!

  A következő lenne a kérdésem.
  Én a Mal Zrt (fa) -nél dolgozom 7 éve Ajkán.
  Kb 5 éve vagyunk felszámolás alatt. (A vörösiszap katasztrófa miatt)
  Kérdésemre a felsővezetéstől azt a választ kaptam, hogy ez még sokáig így is fog maradni. Mármint, hogy felszámolás alatt. Több pénzintézetnél is próbálkoztunk, de sajnos hiába. 1. 400. 000Ft- ot szeretnénk felvenni autóvásárlásra, valamint lakásfelújításra. (Elég komoly beázásunk volt) 52-53 ezer forint /hó törlesztőrészletet be tudunk vállalni. Tényleg nincs semmi esély arra, hogy fel tudjam venni ezt az összeget?

  Előre is köszönöm.

 2. Virágos László

  Tisztelt Cím!

  A következő lenne a kérdésem.
  7 éve dolgozom Ajkán a Mal Zrt (fa) -nél.
  Szeretnénk felvenni 1. 400. 000. Ft-ot autóvásárlásra, valamint lakásfelújításra(elég komoly beázásunk volt). 52-53 ezer Ft/hó részletet be tudunk vállalni.
  Mivel több pénzintézet is nemet mondott azt szeretném megkérdezni, hogy tényleg semmilyen lehetőségem nincs kölcsönt fölvenni?
  Előre is köszönöm.

 3. Németh Miklosné

  Tisztelt Cím!

  A fiam szeretett volna venni számítógépet, de elutasították,pedig nincs tartozása.
  A munkahelyén 155.OOO Ft-ot szokott kapni.Elvált egy házban lakunk én fözök én intézem az ügyeit,ezért a fiam 120.000Fz-ot átutalnekem.,lehet ,hogy ez az oka,még megsem kérdzték mi ez az átutalás.
  Törlesztés nem lehetett volna gond.

  Köszönöm mielöbbi válaszukat

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Németh Miklósné,
   A pénzintézetek nem kötelesek indokolni az elutasítást, kivéve, ha KHR miatt történik, azaz ha másik hitellel van elmaradása. A fedezet nélküli kölcsönök esetében szigorú szemmel vizsgálják a bankszámla forgalmát is, de ezt nem lehet egyértelműen megítélni, hogy biztosan emiatt utasították-e el.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó figyelmeztetést kaptak a lakáshitelesek

2019. 01. 17.

Hitelezési szempontból megszólalt a riasztócsengő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének egy konferencián elhangzó mondatai után. Az ezzel kapcsolatos hírek a laza monetáris politika végéről, monetáris szigorításról szólnak, de ha...

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.