loading

Hitelt szeretnénk? Akkor szükség van bankszámlára is

A legtöbb bank elvárja, hogy a hiteligénylőnek legyen aktív bankszámlája legalább 2-3 hónapja. Vagyis nem elég egy olyan számlacsomag, amelyen nem hajtunk végre semmilyen tranzakciót, a pénzintézetek jellemzően legalább egy terhelést és egy jóváírást is elvárnak havonta a számlánkon. De az is komoly könnyítéseket eredményezhet, ha oda kapjuk a fizetésünk.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Miért érdemes bankszámlát nyitnunk hiteligénylés előtt?

Nem igazán úszhatjuk meg azt, hogy bankszámlát nyissunk egy hiteligénylés előtt. Szinte az összes bank elvárja azt, hogy legalább 2-3 hónapos számlamúltunk legyen a kérelem beadását megelőzőn. Ráadásul a legtöbb esetben az is elvárás, hogy számlánkat aktívan használjuk. Ha lakáshitelt, vagy épp személyi kölcsönt szeretnénk és nincs jelenleg bankszámlánk, akkor nyissunk egyet minél előbb egy hazai banknál, ezt követően legalább 2 hónapnak el kellene telnie a kérelem benyújtásáig – mivel a bankok általában teljes hónapot várnak el, melyet számlakivonattal szükséges leigazolni, ezért az elvárt időszak még hosszabb is lehet.

Ügyeljünk arra, hogy számlánkon legalább egy jóváírás és egy terhelés történjen minden hónapban – a számlavezetési díj levonása, egyéb banki automatikus tranzakciók nem számítanak -, ezzel valamennyi hazai nagybank bankszámlára vonatkozó feltételeit teljesíteni fogjuk. Ne ijedjünk meg a költségektől, a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátora alapján jelenleg több olyan bankszámla is van, amelynek nincs számlavezetési díja.

Sőt a CIB ECO számla választása esetén – melyet kizárólag a Bankmonitoron keresztül igényelhetünk – a legtöbb tranzakció is teljesen díjmentes. Ráadásul a csomag igényléséhez már nem szükséges a bankfiókba bemenni, teljesen online is megnyithatjuk számlánkat.

Érdemes a jövedelmünk is bankszámlára kérni

Lakáshitel esetében a legtöbb bank azt is elfogadja, ha készpénzben kapjuk a fizetésünk, ugyanakkor ebben az esetben jóval szigorúbb feltételeik vannak. Sok esetben szükséges NAV jövedelemigazolást is bemutatnunk az előző évről. Ha idén álltunk munkába, váltottunk munkahelyet, akkor sajnos ilyen dokumentumot nem fogunk tudni produkálni. Más bankok hosszabb munkaviszonyt, vagy épp egyéb plusz dokumentumokat várnak el készpénzes jövedelem igazolása esetén.

Jól látható, hogy számos pénzintézet lakáshitel ajánlata nem lesz elérhető számunkra, csak azért mert nem érkezik bankszámlára 2-3 hónapja a fizetésünk -, márpedig a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint a legkedvezőbb és legdrágább ajánlat törlesztetőrészletei között 21 ezer forint a különbség – 10 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő és 10 éves kamatperiódus választása esetén.

Személyi kölcsön esetében a  pénzintézetek még szigorúbbak, több olyan bankot is találni jelenleg a piacon, amelyik egyáltalán nem nyújt hitelt azoknak, akik készpénzben kapják a bérüket. A többi bank pedig jellemzően NAV jövedelemigazolást kér az elmúlt évről az igényléshez.

Nem kell feltétlenül annál a banknál előre számlát nyitnunk, ahol a hitelt is igényelni fogjuk

A bankok esetében az elvárt bankszámlamúlt természetesen nem azt jelenti, hogy az adott pénzintézetnél – ahol a kölcsönt igényeljük – szükséges már legalább 2-3 hónapja számlát vezetnünk. Megfelelő lehet bármely magyarországi pénzintézetnél lévő számla, sőt egyes esetekben külföldi bankszámlát is elfogadhatnak.

Éppen ezért nem szükséges feltétlenül a számlavezetőnknél a hitelkérelmet beadnunk – hiszen nem biztos, hogy az a pénzintézet kínálja számunkra a legkedvezőbb ajánlatot – érdemes több banknál is érdeklődni, vagy épp egy összehasonlító kalkulátorral az elérhető hitelajánlatokat megnézni.

Az azonban igaz, hogy a pénzintézetek a hitelszerződés megkötéséhez általában elvárják azt is, hogy nyissunk náluk bankszámlát. Ez azonban annak a feltétele, hogy a pénzt megkapjuk, nem szükséges már az igényléskor teljesítenünk ezt a kitételt.

 

 

Kapcsolódó tartalmak
lakásbelső
Mennyi a havi törlesztője egy 50-100 millió forintos lakáshitelnek?

A lakásvásárlók többsége 10-15 millió forint közötti összegű lakáshitelt igényel, ám a Bankmonitor.hu szakértői szerint sokaknak 50-100 millió forintra van szükségük a vásárláshoz. Ezért megnéztük, ők milyen havi törlesztőkre számíthatnak,...

Blogajánló
  • alapblog Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

    Archívumunkból (2019): Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti,...

  • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

    Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

  • Haszon.hu Ez a startup nem az ételt, hanem a profi séfet viszi házhoz

    1,5 millió dolláros befektetéshez jutott a Yhangry nevű vállalat, amely ételek mellett séf-házhozszállítást is kínálna a szolgáltatásai között. Ahhoz kétség sem férhet, hogy a privát séfek szolgáltatásait jellemzően csak az igazán tehetősek engedhetik meg maguknak. Legalábbis eddig így volt. Heinin Zhang és Siddhi Mittal viszont megálmodott egy céget, amely lehetővé teszi a szélesebb közönség számára a privát séfek nyújtotta exkluzív...