Betöltés
loading

Hitelt szeretnénk? Akkor szükség van bankszámlára is

A legtöbb bank elvárja, hogy a hiteligénylőnek legyen aktív bankszámlája legalább 2-3 hónapja. Vagyis nem elég egy olyan számlacsomag, amelyen nem hajtunk végre semmilyen tranzakciót, a pénzintézetek jellemzően legalább egy terhelést és egy jóváírást is elvárnak havonta a számlánkon. De az is komoly könnyítéseket eredményezhet, ha oda kapjuk a fizetésünk.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Miért érdemes bankszámlát nyitnunk hiteligénylés előtt?

Nem igazán úszhatjuk meg azt, hogy bankszámlát nyissunk egy hiteligénylés előtt. Szinte az összes bank elvárja azt, hogy legalább 2-3 hónapos számlamúltunk legyen a kérelem beadását megelőzőn. Ráadásul a legtöbb esetben az is elvárás, hogy számlánkat aktívan használjuk. Ha lakáshitelt, vagy épp személyi kölcsönt szeretnénk és nincs jelenleg bankszámlánk, akkor nyissunk egyet minél előbb egy hazai banknál, ezt követően legalább 2 hónapnak el kellene telnie a kérelem benyújtásáig – mivel a bankok általában teljes hónapot várnak el, melyet számlakivonattal szükséges leigazolni, ezért az elvárt időszak még hosszabb is lehet.

Ügyeljünk arra, hogy számlánkon legalább egy jóváírás és egy terhelés történjen minden hónapban – a számlavezetési díj levonása, egyéb banki automatikus tranzakciók nem számítanak -, ezzel valamennyi hazai nagybank bankszámlára vonatkozó feltételeit teljesíteni fogjuk. Ne ijedjünk meg a költségektől, a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátora alapján jelenleg több olyan bankszámla is van, amelynek nincs számlavezetési díja.

Sőt a CIB ECO számla választása esetén – melyet kizárólag a Bankmonitoron keresztül igényelhetünk – a legtöbb tranzakció is teljesen díjmentes. Ráadásul a csomag igényléséhez már nem szükséges a bankfiókba bemenni, teljesen online is megnyithatjuk számlánkat.

Érdemes a jövedelmünk is bankszámlára kérni

Lakáshitel esetében a legtöbb bank azt is elfogadja, ha készpénzben kapjuk a fizetésünk, ugyanakkor ebben az esetben jóval szigorúbb feltételeik vannak. Sok esetben szükséges NAV jövedelemigazolást is bemutatnunk az előző évről. Ha idén álltunk munkába, váltottunk munkahelyet, akkor sajnos ilyen dokumentumot nem fogunk tudni produkálni. Más bankok hosszabb munkaviszonyt, vagy épp egyéb plusz dokumentumokat várnak el készpénzes jövedelem igazolása esetén.

Jól látható, hogy számos pénzintézet lakáshitel ajánlata nem lesz elérhető számunkra, csak azért mert nem érkezik bankszámlára 2-3 hónapja a fizetésünk -, márpedig a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint a legkedvezőbb és legdrágább ajánlat törlesztetőrészletei között 21 ezer forint a különbség – 10 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő és 10 éves kamatperiódus választása esetén.

Személyi kölcsön esetében a  pénzintézetek még szigorúbbak, több olyan bankot is találni jelenleg a piacon, amelyik egyáltalán nem nyújt hitelt azoknak, akik készpénzben kapják a bérüket. A többi bank pedig jellemzően NAV jövedelemigazolást kér az elmúlt évről az igényléshez.

Nem kell feltétlenül annál a banknál előre számlát nyitnunk, ahol a hitelt is igényelni fogjuk

A bankok esetében az elvárt bankszámlamúlt természetesen nem azt jelenti, hogy az adott pénzintézetnél – ahol a kölcsönt igényeljük – szükséges már legalább 2-3 hónapja számlát vezetnünk. Megfelelő lehet bármely magyarországi pénzintézetnél lévő számla, sőt egyes esetekben külföldi bankszámlát is elfogadhatnak.

Éppen ezért nem szükséges feltétlenül a számlavezetőnknél a hitelkérelmet beadnunk – hiszen nem biztos, hogy az a pénzintézet kínálja számunkra a legkedvezőbb ajánlatot – érdemes több banknál is érdeklődni, vagy épp egy összehasonlító kalkulátorral az elérhető hitelajánlatokat megnézni.

Az azonban igaz, hogy a pénzintézetek a hitelszerződés megkötéséhez általában elvárják azt is, hogy nyissunk náluk bankszámlát. Ez azonban annak a feltétele, hogy a pénzt megkapjuk, nem szükséges már az igényléskor teljesítenünk ezt a kitételt.

 

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Melyik lakáscélra mennyi lakástámogatást kaphatsz?

Nem tudsz eligazodni a különböző támogatások között? Lakást vásárolnál, építkeznél, netán felújítanád otthonodat és nem tudod milyen kedvezményeket vehetnél igénybe? A Bankmonitor szakértői összeszedték, hogy különböző lakáscélok esetén milyen támogatásokra...

Blogajánló
  • alapblog Semmi sem a régi

    2020, a járvány, a példa nélküli lezárások, és a gazdaság államok általi földbedöngölése után lehet az az érzésünk, hogy modern világunk milyen törékeny. Sok minden...

  • KonyhaKontrolling Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz

    A címet olvasva valószínűleg sokaknak a CSOK jut először eszébe. Ahogy korábban írtam is, abban az esetben ez szerintem pont nem igaz. Azonban a jószándékú állami/kormányzati támogatás, még ha indokolt is lenne, sokszor rosszabb helyzetbe hoz, mint amiben voltál. Hasonlóról írtam már egyébként, itt például a bérleti díjak maximalizálása ellen emeltem fel a hangom. Azt Tovább olvasom "Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz" →