Betöltés

Hogyan adhatunk vagy cserélhetünk el egy csok-os ingatlant?

szerző: Fülöp Norbert
2019-10-28

Csok támogatás felhasználásával vettél lakást vagy házat, amit szeretnél most eladni, esetleg elcserélni? Eláruljuk, nem vagy éppen könnyű helyzetben. Megmutatjuk a lehetőségeidet.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a csok+lakáshitel kalkulátorunk.

A csok (családi otthonteremtési kedvezmény) remek lehetőség a gyermekes és a gyermekvállalást még csak tervező pároknak, hiszen ha megfelelnek a feltételeknek, akkor vissza nem nem térítendő támogatást jelenthet számukra. A csok összege egyrészt függ a meglévő és a vállalt gyermekek számától, valamint attól, hogy használt vagy újépítésű ingatlant vásárol, esetleg épít a család.

A csok esetében azonban az állam nem csak ad, hanem elvárásokat is megfogalmaz. Az egyik ilyen, hogy az otthonteremtési támogatással érintett ingatlanra az állam jelzálogot és elidegenítési tilalmat jegyez be 10 éves időtartamra, vagyis sem eladni, sem elcserélni nem lehet azt.

Igen ám, de mit tehet a család akkor, ha mégis váltani kényszerül, például azért, mert az ország másik felében talált a férj munkát, vagy egyszerűen kinőtték az adott ingatlant. Természetesen ilyen esetekben van lehetőség váltani, ám a választott mód nagyban meghatározza, hogy ez pénzügyileg milyen következményekkel jár.

1. Előbb eladsz, majd 60 napon belül vásárolsz – Nem kell visszafizetni a csok-ot!

A család eladja vagy elcseréli a csokos ingatlanját. Ha nem cseréről van szó, akkor a csok-os ingatlan adásvételi szerződésének aláírását követően 60 napjuk van arra, hogy leszerződjenek az új ingatlanra, az erről szóló adásvételit vagy a csereszerződést pedig az illetékes járási hivatalban kell benyújtaniuk. A meglévő ingatlan eladását viszont már hamarabb, 30 napon belül be kell jelenteni az illetékes hivatalban. Fontos kitétel, hogy vásárlás esetén az új ingatlan alapterületének és/vagy értékének nagyobbnak kell lennie a korábbinál, máskülönben a teljes csok nem vezethető át. Amennyiben kisebb, olcsóbb lakást vásárlunk, akkor a csok összegét arányosan vissza kell fizetünk. Ha mind az alapterület, mind a vételár kevesebb az eredeti vásárláshoz képest, akkor mindkét esetre kiszámolják a visszafizetendő összeget és ezek közül a nagyobbat kell végül kifizetnünk. (Cserénél nincs ilyen megkötés.) Ha valaki eredetileg újépítésű lakás vásárlására vagy építésre vett igénybe csok-ot, majd később ezt eladva használt ingatlanra váltana, akkor erre a csok szerződés megkötésétől számított 5 éven túl van csak lehetősége!

Ennek a megoldásnak a legnagyobb előnye az, hogy a csok támogatást még csak ideiglenesen sem kell visszafizetni, viszont a szűk határidő okozhat fejtörést.

2. Előbb vásárolsz, majd 1 éven belül eladsz – Nem kell visszafizetni a csok-ot!

Választatja a család azt a lehetőséget is, hogy előbb megvásárol vagy felépít egy másik ingatlant, majd ezt követően 1 éven belül értékesíti a csok-os lakást. Az eladást és a vételt ebben az esetben is az illetékes járási hivatalban kell bejelenteni. A támogatást nem kell visszafizetni, az átvezetésre kerül az új lakásra vagy házra. Ha valaki eredetileg újépítésű lakás vásárlására vagy építésre vett igénybe csok-ot, majd később ezt eladva használt ingatlanra váltana, akkor itt is érvényes az 5 éves moratórium.

A megoldás hátránya, hogy rendelkezni kell akkora önerővel, hogy eladás nélkül is megvalósítható legyen a vásárlás.

3. Előbb eladsz, majd 1 éven belül vásárolsz vagy építesz – Ideiglenesen vissza kell fizetni!

Amennyiben nem tudsz a csok-os ingatlan eladását követő 60 nap alatt új ingatlant vásárolni vagy építeni, akkor van még egy járható út, ám ebben az esetben a csok támogatás összegét ideiglenesen vissza kell fizetned. Ilyenkor az eladást követően 1 éved van vásárolni, illetve 3 éved, ha építkezésbe fognál, de ezek a határidők legfeljebb egy alkalommal 2 évvel meghosszabbíthatók. Fontos, hogy akkor is meg kell vásárolni vagy fel kell építeni az új ingatlant, ha időközben lejárna az állam 10 éves elidegenítési tilalma és jelzálogjoga. Itt is fontos megkötés, hogy az új ingatlannak nagyobb alapterületűnek kell lennie a korábbinál, illetve a korábban már részletezett 5 éves moratórium is érvényes, ha újépítésűből használtba költözne valaki.

Az alábbi csok kalkulátorral ellenőrizheted, hogy jogosultak vagytok-e a csok támogatásra, míg a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorral a csok hitel lehetőségeit nézhetitek meg. (Ehhez a kalkulátorban állítsátok be, hogy kifejezetten a csok lakáshiteleket szeretnétek megjeleníteni.)

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?
2019.07.01-től érvényes szabályok szerint
Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre.
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted akár 10 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted akár 15 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted kedvező kamatozású lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Ha kíváncsi vagy mekkora lakáshitelre lehetsz jogosult kalkulátorunkkal ezt is megtudhatod.
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
Add meg az elérhetőségedet és segítünk a CSOK igénylés, valamint hitelfelvétel során!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Szakértői cikkek
Befektetésekről érthetően
A cikksorozat támogatója logo
Szakértői cikkek
Mobilfizetési megoldások
A cikksorozat támogatója logo
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló