Hogyan áll az alapkamat máshol?

 • 2013.07.23.
 • szerző: bankmonitor

Ma kettő órakor kiderül, hogy tovább süllyed-e az így is rekord alacsony alapkamatunk. A látszat ellenére nincs okunk panaszra: kevés olyan hely van a világon, ahol ilyen magas reálkamatot lehet elérni, mint hazánkban!

alapkamatinfl20130722

A küszöbön álló MNB kamatdöntő ülés előtt körbenéztünk a világban, hogy milyen kamatszintekkel találkozhatunk máshol. Nemzetközi összehasonlításunkból kiderült, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országai közül a negyedik legmagasabb kamattal rendelkezünk a jelenleg érvényes 4,25%-os alapkamatunk mellett. Izlandi 6%-os és chilei 5% után Törökország következik a maga 4,5%-ával. Rendszeres olvasóink azonban már jól tudják, hogy amit igazán érdemes figyelni az az, hogy a kamat mennyivel haladja meg a pénzromlás ütemét. Ezáltal megtudhatjuk, hogy mekkora reálkamatra számíthatunk, tehát a kamatból mekkora részt emészt fel az infláció. Az összehasonlítás érdekében az OECD által adott 2013-as inflációs előrejelzéssel számoltunk. Reálkamatban, régiónkban csak Lengyelország előz meg minket a maga 1,77%-ával, míg a teljes listán is csak további három ország. Összevetésként a hazai 1,37%-os reálkamattal szemben az Euró övezetre számolt reálkamat már erősen negatív, majdnem -1%.

realkamat20130722

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Ha a hazai infláció továbbra is ilyen jól alakul, akkor a kamatcsökkenések ellenére még mindig megéri lekötött betétben tartani forintunkat. Természetesen érdemes megjegyezni, hogy a 16%-os kamatadó és a 6%-os EHO még csökkenti a kamatunkat, de még így is pozitív tartományban marad. Arra azonban érdemes felkészülni, hogy a rezsicsökkentés pozitív hatása nem tart örökké, így az infláció is emelkedésnek indulhat.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

0 Hozzászólás

 • bokorn 2013-07-23 11:09:17 - Válasz

  Ne a kozmetikazott inflacios adatokat nezzetek, hanem a valosat!
  A “rezsicsokkentes” nevu parasztvakitast kiveve a szamitasbol (hiszen nem lehet minden evben bedobni meg 10% csokkentest) hirtelen boven 4% feletti inflacio jon ki, vagyis a kamatado + eho levonasa utan konnyen kiderulhet, hogy negativ lesz a realhozam 🙁

 • bankmonitor.hu 2013-07-23 11:16:19 - Válasz

  A rezsicsökkentés után egy évvel esik ki az infláció bázisából, így akkor valóban valószínűsíthető az infláció emelkedése. Ám a jelenlegi információk szerint elképzelhető egy második körös rezsicsökkentés kilátásban van.

 • bokorn 2013-07-23 13:32:47 - Válasz

  Azt ertem hogy a szamitasi modszer szerint bele kell venni, a problemam az hogy teljesen eltorzitja a valos adatokat.
  A rezsicsokkentest belevenni az eves inflacio kiszamitasaba kb olyan mintha az inflacios rata szamitasahoz hasznalt fogyasztoi kosar osszes termekenek arat mestersegesen csokkentene a kormany, mig az azon kivul esoket novelne. Hivatalosan eros deflacio lenne, a valosag ezzel szemben elegge mast mutatna.
  Persze ’tiszta’ szamitasi modszer nem igazan van, de az szerintem eleg egyertelmu hogy nem igazan realis 2% inflacioval hasonlitgatni barmit is.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Balkáni EU

  2025-ben a Nyugat-Balkán államai csatlakozhatnának az EU-hoz, a fő akadály, hogy több országban nem (teljesen) működik a jogállam, érdekcsoportok és bűnszövetkezetek foglya az állam, korlátozott...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.