Betöltés

Hogyan finanszírozd dinamikusan fejlődő vállalkozásod?

szerző: Csányi Franciska
2017-05-31

Az intenzív növekedési fázisban lévő cégek helyzete finanszírozási szempontból (sem) egyszerű. A klasszikus hitelezésben (folyószámla-, forgóeszköz- és beruházási hitel) a bankok az adható hitelnagyság megállapításakor múltbéli pénzügyi adatokból indulnak ki.
Az átlagosnál nagyobb növekedési ütemet diktáló társaságok igen gyorsan ki tudják nőni ezt a keretet: megnövekedett alapanyag-, munkaerő igény, szükséges újabb eszköz a kapacitás bővítéséhez, amivel a növekvő igényeket ki tudják szolgálni…
Megoldás ebben a helyzetben is van, a vevőkre alapozott finanszírozás, a faktorálás formájában.


Ha egy vállalkozás egyszer beindul, a mókuskerék felpörög, – érkeznek a megrendelések -, hamar előállhat a helyzet, amikor a működés finanszírozására rendelkezésre álló forrás szűkössé válik:

 • gépeinket több műszakban kell üzemeltetni, amihez plusz munkaerőt kell igénybe vennünk,
 • több alapanyagra van szükségünk, gyorsabban – még azelőtt megkell rendelnünk azt, mielőtt az előző megrendelés árbevétele beérkezhetett volna,
 • esetleg újabb gépeket vásárolni, amivel a megrendeléseket időben teljesíteni tudjuk.

Mindez jelentős költségvonzattal jár, ami persze idővel megtérül – hiszen ezért csináljuk az egészet -, az átmeneti időszakot azonban menedzselnünk kell pénzügyi szempontból.
Az átlagosnál nagyobb növekedési ütemet a jövőre vonatkoztatva a bankok nehezen kezelik, hiszen alapvetően az adható hitelnagyság elbírálásakor a múltbéli adatokból indulnak ki:

 • előző éves árbevétel alapján kalkulálják a következő évre biztosítható folyószámlahitelt,
 • meglévő készlet és vevő állományunk alapján határozzák meg forgóeszköz hitel keretünket,
 • korábbi évben realizált profit alapján döntik el meg a maximálisan adható beruházási hitel nagyságát (a min. elvárt 20%-os önerő és a maximálisan megengedett futamidő mátrixában)

Ha szeretnéd megtudni, hogy céged frissen lezárt 2016-os számai alapján most mekkora összegű rövid- és hosszú távú hitellel kalkulálhat, használd vállalati hitel-kalkulátorunkat:

Kedvezményes vállalati hitel kereső Széchenyi hitelek

Mely kedvezményes hitelek felvételére alkalmas cégem?
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Alkalmazottaid száma kevesebb mint 250 fő?
Céged árbevétele kevesebb mint 15 mrd Ft?
Mérlegfőösszeged kevesebb mint 13 mrd Ft?
Alábbi hitelekre alkalmas a céged:
Hogyan, mennyi idő alatt, melyik banktól, milyen feltételekkel?
Milyen céllal szeretnél hitelt felvenni?
Hitelcélod pontos meghatározásával megtudhatod, hogy a céged által elérhető kedvezményes hitel az üzleti terveidhez megkapható-e.
A megadott információk alapján az alábbi kedvezményes hitelek felvételére alkalmas céged:
 • Hogyan és mennyi idő alatt?
 • Melyik banktól és milyen feltételekkel?
Céged egyik kedvezményes hitel feltétel rendszerének sem felel meg az alábbi okok miatt:
Tájékoztatást kérek, hogy:
 • Milyen piaci alapú hiteleket kaphat a cégem.
 • Milyen esetben lenne alkalmas a cégem kedvezményes hitelekre.

Kérd szakértőnk segítségét!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Mi lehet a megoldás, ha túl szeretnénk nyújtózkodni a takarón?

Egy jó vevő-szállítói viszony a legértékesebb kincs vállalkozásunk számára. A jó vevők biztos megrendelést és bevételforrást jelentenek cégünk számára. Ugyanakkor vállalkozásunk hitelfelvételénél is fontos szerepet tölthetnek be. Dinamikus pályára lépett vállalkozásunk finanszírozásának megoldásában a kulcsszerepet vevőink játszhatják:

A vevőkre alapozott finanszírozási forma, a Faktorálás alapvetően egy rövid távú hitel alternatíva, ahol maga a vevőkövetelés szolgál biztosítékként. A finanszírozás mértéke nem a cég múltbéli pénzügyi számainak függvénye, hanem a vevő számlák nagyságához igazított, így rugalmasan követi a cég tényleges finanszírozási igényeit. Mindez a bruttó számlaértékre vetített 1-3%-os költség mellett. A kiállított és teljesítésigazolással kiegészített számla bruttó ellenértékének 80-90%-ához akár 1 napon belül is hozzájuthatunk a sokszor 30-90 napos vevői fizetési határidő helyett. Ezt hívják faktor finanszírozásnak.

Hogyan oldhatja meg a faktorálás a különböző finanszírozási igényünket?

Vevőktől származó árbevételünk nagyrészéhez gyorsabban hozzájutunk, a következő megrendeléshez szükséges alapanyagot hamarabb meg tudjuk rendelni, gyorsulhat gyártási forgási sebességünk – ugyanannyi idő alatt több vevőt tudunk kiszolgálni.
A vállalkozás saját tőkéje nincs lekötve a vevőkövetelésekbe, a folyamatos faktor finanszírozáson keresztül felszabaduló saját forrást át tudjuk csoportosítani,

 • akár a hirtelen megnövekedett munkaerő igény bérezésére,
 • akár a kapacitásnövekedés által generált beruházási igények finanszírozására (pl.: újabb gyártósor megvásárlására).

Hogyan működik a gyakorlatban?

1. A pénzintézet (Faktortársaság) bevizsgálja azon vevőket, melyektől származó bevételeket a társaság előfinanszíroztatni szeretné. Itt elég megadnunk a vevők beazonosításához szükséges adatokat (pl.: cégnév, adószám), illetve a benyújtanunk a köztünk lévő adásvételi szerződést.

2. A vizsgálat eredményeként a Faktortársaság minden vevőre külön limitet (leegyszerűsítve: hitelkeretet) állapít meg. Azaz megadja, hogy az adott vevőtől egyszerre maximum mekkora követelést hajlandó előfinanszírozni.

3. A keretek sikeres felállítását követően már nyújthatjuk is be az első kiállított számlánkat, mely bruttó (azaz ÁFA-t is tartalmazó!) összegének 80%-át – de jobb vevők esetében akár 90%-át is – a sokszor 30-90 napos fizetési határidő helyett akár 1 napon belül megkapjuk a számlánkra. Vevőnket a faktorálás tényéről értesítenünk kell, hiszen ezentúl a számla értékét a Faktortársaság részére kell utalnia.

4. A számla ellenértékének maradék 20-10%-át akkor kapjuk meg, amikor vevőnk fizetett. A Faktortársaság ekkor vonja le saját díját, s a díjjal csökkentett összeget utalja át cégünk számlájára.

Itt megnézheted, hogy egyes vevőidhez kapcsolódóan mekkora finanszírozási limitet tudsz igényelni:

Mennyi finanszírozást kaphatok vevőimre?

Hitelkeret megállapítása a kibocsátott számlákra
millió Ft
nap
nap
Elérhető finanszírozás *
Várható költség **
1-3%
* A becsülhető faktorkeret összege, mely minden esetben függ a vevő(k) minősítésétől. A feltüntetett összeg nem tekinthető ajánlatnak.
** A faktorált számlára vetített jellemző költség, melynek konkrét mértékét a vevők minősítése határozza meg.
Igényeld szakértőnk segítségét, hogy könnyen hozzájuss a hitelhez

Azonnali tájékoztatás a hitel(ek) feltételeiről.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mibe fektess havi 50-60 ezer forintot, ha van lakáshiteled?

2018. 12. 12.

Félre tudsz tenni a havi munkabéredből, és betörlesztenéd a lakáshiteledbe? Az előtörlesztés jó megoldás, de mutatunk két másik lehetőséget is! Ha futamidő végéig fix kamatozású, de legalábbis 5-10 éves kamatperiódusú...

Miért kapnak nehezebben hitelt a szinglik?

2018. 12. 11.

Sokan érzik igazságtalannak a bankok gyakorlatát, miszerint az egyedülállóknak nehezebben adnak hitelt, mint a családosoknak. Pedig van alapja a dolognak.  Általánosan elmondható, hogy a bankok jobban szeretik a családos adósokat,...

Blogajánló

 • alapblog

  Armstrong és az Uber

  Gondolom, még a profi kerékpársport iránt nem érdeklődő olvasónk is hallott már Lance Armstrong-ról. Armstrong először a rákból való felgyógyulásáról, majd az ezt követő fantasztikus...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.