Hogyan fog hatni a lakáshitelekre az MNB szabályozása?

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 08. 27.

A 2015. január 1-től életbe lépő rendelkezések szerint új hitel felvételénél betartandóak a jövedelemarányos törlesztőrészletre, valamint a hitelfedezeti mutatóra vonatkozó korlátok. Az előbbi tekintetében a háztartás által csak az igazolt, nettó legális jövedelmek fogadhatóak majd el. Jelenleg még találunk olyan banki gyakorlatot, amelyek a szabályozás következtében minden bizonnyal el fognak tűnni.

Mik a ma elfogadható jövedelmek?

Az igazolt jövedelmek között a bankok megkülönböztetnek 

 1. elsődleges (azaz önmagában is elfogadható), valamint 
 2. másodlagos (azaz egy elsődleges jövedelem igazolása mellett kiegészítő) jövedelmet.

Az alábbiakban a bankok által jellemzően elfogadott jövedelmeket soroljuk fel a teljesség igénye nélkül:

Elsődleges jövedelmek:

 • alkalmazotti munkaviszonyból származó magyar és külföldi munkabér 
 • vállalkozói munkaviszonyból származó jövedelem
 • öregségi nyugdíj, özvegyi nyugdíj, véglegesített rokkantsági nyugdíj, külföldről származó nyugdíj
 • életjáradék
 • osztalék
 • megbízási díj, tiszteletdíj
 • adózott bérleti díj 
 • ügyvéd, közjegyző jövedelme

A banki gyakorlatok között adódnak eltérések az elsődleges jövedelmek tekintetében is. Van olyan pénzintézet, ahol csak kiegészítő, másodlagos jövedelemként fogadják el például a külföldi munkabért, véglegesített rokkantsági nyugdíjat, életjáradékot, tiszteletdíjat, vagy a bérleti díjat.

Másodlagos jövedelmek:

 • gyes, gyed, gyet, tgyás, családi pótlék, gyermektartás
 • cafeteria
 • költségtérítés, napi díj
 • ltp megtakarítás
 • bankbetét
 • ingatlan tulajdon
 • önerő az ingatlan vásárlásakor
 • bankszámlaforgalom
 • bérleti díj, amennyiben nem igazolható NAV igazolással
 • bónusz, jutalom

Miben fogja érintetni a szabályozás a jelenlegi gyakorlatot?

A jövedelemarányos törlesztés, valamint a hitelfedezet terhelhetősége nem haladhatja meg
a jegybank által előirányzott értékeket. Számszerűen az összes havi törlesztés 400 000 Ft alatti jövedelem esetén annak maximum 50%-a, afelett pedig 60%-a lehet. A számok tükrében egy új hitel felvételénél minden bizonnyal nem ez lesz a legfőbb korlát. Azonban csak az igazolt, legális nettó jövedelem vehető majd figyelembe a számításkor. Így megszűnik egyes, a terhelhetőség növelését elősegítő kiegészítő jövedelmek elfogadásának lehetősége. Ezek például:

 • ltp megtakarítás
 • bankbetét
 • ingatlan tulajdon
 • önerő az ingatlan vásárlásakor
 • bankszámlaforgalom
 • bérleti díj, amennyiben nem alátámasztható NAV igazolással

A fentiek, valamint még a másodlagos, kiegészítő jövedelmek esetében is elmondható, hogy a háztartás igazolt jövedelmén belül eddig sem képviseltek teljes értéket a hitelbírálatkor. Azaz jellemzően csak bizonyos százalékukkal számolnak a bankok és természetesen nem erre alapozzák az adós fizetőképességét, mégis megoldást jelenthet egy-egy élethelyzetben, hogy a kért hitelhez hozzájussunk.

Hogy hitelfelvétel előtt megtudd, mire számíthatsz a jövedelmet függvényében, vagy segítséget szeretnél a megfelelő hitel kiválasztásához, add meg adataidat és visszahívunk!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan hat rád az MNB hitelpiaci szigorítása?

2018. 06. 19.

Októbertől változik a lakáshitelezés szabálya Magyarországon. Az MNB tegnapi bejelentése értelmében az igazolt jövedelem csak kisebb mértékben terhelhető majd meg hiteltörlesztéssel. Mit jelent mindez az átlagos hitelfelvevő számára? Mennyivel csökken...

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt...

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

2018. 06. 18.

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Blogajánló

 • alapblog

  180 ezer forint nettóért sem

  Nem tudsz valakit, aki beállhatna ide?  – kérdezte ismerősöm keservesen, aki kisboltjában tulajdonosként a pult mögött állt. Nem a munkára panaszkodott ő, de ha tulajdonosként...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.