Hogyan igazolhatjuk a terhességet Babaváró hitelnél?

Hogyan igazolhatjuk a terhességet Babaváró hitelnél?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-06-17 Frissítve: 2020-06-18
 

Babaváró hitelnél már a terhesség alatt is megigényelhető a kamatmentesség, tartozáselengedés. Amennyiben a kölcsön igénylésekor már várandós a hölgy, akkor kérhetjük a 3 éves törlesztés szüneteltetést a hitel folyósításakor is. A terhességet a várandósgondozási könyv mellett külön orvosi igazolással is leigazolhatjuk. Június 13-tól azonban kiemelten fontos figyelni a határidőkre, ezzel számos kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunk.

A Babaváró hitel egy maximum 10 millió forint összegű, szabad célú támogatott hitel. A konstrukcióhoz kamatmentesség kapcsolódik, ha a futamidő első 5 évében születik gyermekünk, ráadásul a második gyermek érkezésekor a tartozásunk 30%-át, míg a harmadik baba születésekor a teljes tartozást elengedik.

Számos feltételt kell teljesítenünk ahhoz, hogy ezt a kedvezményes hitelt megigényelhessük. A kormány június 13-tól több ponton lazított az igénylési feltételeken, ezzel is segítve a gyermekvállalás előtt álló fiatal párokat. Mi most a terhesség leigazolásával kapcsolatos elvárásokat szedtük össze.

Hirdetés

Hirdetés

Mivel igazolható a terhesség Babaváró hitelnél? 

Ki minősül gyermeknek a Babaváró hitelhez kapcsolódó támogatások szempontjából? Fontos, hogy a hiteligénylés előtt született gyermekeink után nem jár kamattámogatás, tartozáselengedés. A konstrukció szempontjából csak a Babaváró futamideje alatt született gyermekek számítanak, de azt ki kell emelni, hogy nem csak a saját, vér szerinti gyermekeink után kaphatunk támogatást.

Ők minősülnek gyermeknek a Babaváró hitel szempontjából:

  • A kölcsön futamideje alatt született vér szerinti gyermek;
  • a 2019.07.01 után született és a hitel futamideje alatt örökbefogadott gyermek;
  • az a baba aki elérte a 12. hetes magzati kort.

Vagyis már a terhesség alatt – ha a baba betöltötte a 12 hetes magzati kort – kérhetjük a kamatmentességet, vagy éppen a tartozáselengedést. Fontos kérdés lehet azonban, hogy mivel is igazolható le a terhesség.

Az egyik lehetőség, hogy a várandósgondozási könyvet nyújtjuk be a bank felé, ezzel igazolva a terhességet. Emellett külön orvosi igazolással is alátámaszthatjuk a várandósságot. Június 13-tól erre külön elvárásokat találhatunk a vonatkozó kormányrendeletben. Ennek megfelelően szükséges az orvosnak kitöltetni az igazolást.

Mivel igazolhatjuk a terhességet Babaváró hitelnél?

Mire szükséges figyelni az igazolásokkal kapcsolatban?

A várandósgondozási könyvnél kiemelten fontos, hogy szerepeljen rajta a szülés várható dátuma. Ebből állapítható meg, hogy a terhesség hányadik hetében járunk, betöltötte-e a baba 12 hetes magzati kort. Szükséges rá orvosi pecsét és aláírás is, enélkül nem fogják elfogadni a könyvet a bankok. Mindenképpen érdemes előre megnézni ezen szempontok alapján is a könyvet, ha ezek hiányoznak, akkor a bank hiánypótlást írhat elő, ami időigényes lehet.

Ezek mellett június 13-tól azt is megnézik a bankok – amennyiben a hiteligényléssel egy időben szeretnénk igazolni a terhességet -, hogy mikor volt az utolsó bejegyzés a kis könyvben. Elvárás ugyanis, hogy az utolsó bejegyzésnek az időpontja nem lehet 15 napnál régebbi, mint a hitelkérelem beadásának dátuma. Ha külön igazolást hozunk, akkor azt legfeljebb 15 nappal a kérelem beadása előtt állíthatták ki.

Ez azt jelenti, hogy figyelnünk kell arra, hogy mikor voltunk orvosnál a kérelem beadása előtt. Természetesen ezt is ellenőrizni tudjuk a várandósgondozási könyben.

Amennyiben Babaváró hitelt szeretnél igényelni, akkor a Bankmonitor Babaváró Hitel Kalkulátorával ellenőrizni tudod a jogosultságodat. A kalkulátor már a június 13-ai változtatásoknak megfelelően mutatja meg az eredményt.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés