Betöltés

Hogyan kaphatsz telekvásárláshoz hitelt?

szerző: Bankmonitor.hu
2016-03-21

Nem csak a lakásárak lőttek ki, hanem a telekárak is rakétaként száguldanak felfelé. Nem csoda tehát, hogy aki csak teheti, előrehozza a későbbre tervezett családi ház építését, vagy legalább a telek megvásárlását. Nem ritkán azonban már ehhez is hitelre van szükség. A telekvásárláshoz felvett hitel azonban számos specialitással bír, amit a gondos (pénzügyi) tervezéshez mindenképpen ismerni szükséges.

Ha építkezésre szánod el magad, elsőként a megfelelő telket kell kiválasztani és megvenni. Pont annyira nehéz ez is, mint egy minden szempontból jó lakást, házat megtalálni.

A nulladik lépés, avagy a telekvásárlás buktatói

Hitel szempontjából (is) fontos tudni, hogy mindig az ingatlan- nyilvántartás a mérvadó. Ebből tudhatod meg, hogy valójában mi is az adott telek minősítése, besorolása. Többféle övezeti besorolás létezik ugyanis. Lehet bel, vagy külterületi, építési, vagy üdülő telek.

Ideális eset az, ha belterületi építési telket néztél ki, mert ez biztosan minden banknál befogadható ahol építési hitelt is nyújtanak.  Ha azonban üdülőövezeti esetleg, zártkerti telket találtál már nehezebb a helyzet, mert ez a típus csak elvétve fogadható el fedezetként.

Először tisztázd, hogy pontosan milyen telekről is van szó!

Milyen telek lehet fedezet?

A hitel fedezete csak Magyarország területén levő per-, teher- és igénymentes, továbbá önállóan forgalomképes telek lehet. Első sorban belterületi építési telek vásárlását hitelezik meg a bankok, de nem kizárt, hogy külterületi telekre, vagy zártkertre is kapsz egy-két banknál hitelt. Bár erre elég kevés esélyed van.

Nézz utána, hogy a helyi építési hatóság ne tiltsa az építkezést a területen!

Szükséges önerő telekvásárláshoz?

100%-os finanszírozásra telekvásárlás esetében sincs lehetőség. A törvényi korlátozást ugyanis itt is szem előtt kell tartani. Az elvárt önerő mértéke minimálisan 20%, de általában elmondható, hogy a bankok jellemzően a piaci érték 50-60 százalékát nyújtják telekvásárláshoz. Persze ha van pótfedezet, akkor akár önerő nélkül is belevághatsz. Sőt! Meglévő gyermekek esetén a CSOK összege is önerőként funkcionál.

Milyen és mekkora hitelt igényelhetsz telekvásárlásra?

A telekvásárlást csak és kizárólag piaci kamatozású hitelből valósíthatod meg. Ebben a kategóriában azonban pont olyan hiteltípust, pont olyan kamattal és kamatperiódussal kaphatsz telekvásárlásra, mintha lakást vennél. Választhatsz rövid és hosszú, de akár a teljes futamidő alatt fix kamatot is. Még a folyósítás is azonos, hiszen ebben az esetben is az eladó kapja meg a pénzt és nem te.

Az elérhető hitelek közötti eligazodásban kalkulátorunk segítségedre lesz


Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Telekvásárlásra, mivel azon építkezni fogsz, az erre a célra nyújtható kölcsönök kamatozása azonos a lakáscélú hitelek kamataival.

Egyrészt az igényelhető hitelösszeg felső korlátja a telek vételára. Másik oldalról az adható hitelösszeget a jövedelmed nagysága befolyásolja. Hiába vonsz be pótfedezetet, ha a jövedelmi oldalról nem tudod alátámasztani a hitelkérelmedet, sajnos nem kapsz hitelt.

Lehet-e hitelből építkezni hitelből vett telekre?

Az építési kölcsön fedezetét első körben az a telek jelenti, amin építkezni fogsz. Kezdetben maga az építési telek, a későbbiekben pedig a telek a felépülő lakóingatlannal együtt lesz a hitel fedezete. A bank megállapítja a ház majdani értékét, hiszen ez lesz a végső fedezet a hitel mögött. Ez, valamint a jövedelemvizsgálat alapján mondják meg, hogy mekkora hitelt kaphatsz.

Mire figyelj a bank kiválasztásánál?

Egy lépéssel érdemes mindig előrébb gondolkodni. Ha veszel egy telket, azon feltehetőleg építkezni is fogsz. Amennyiben már a telek megvásárlásához is hitelt kell felvenned, az építkezéshez is szükséged lesz bizonyos összegre. Mivel telekvásárlási hitelnél is jelzálogjogot jegyeznek be, ezért úgy válassz bankot, hogy majd az építési hitellel is hozzá kell fordulnod.

Hol lehet a banánhéj?

Például olyan banktól igényelsz a telek megvételéhez hitelt, ahol építési kölcsön nincs a termékpalettán. Vagy van ugyan építési hitelkonstrukció, de a finanszírozás utólag történik és nem előre. Ez azt jelenti, hogy be kell építened amid van, majd megnézik, és a beépített összeget utalják ki. Ha csak 500 ezer forintot tudsz beépíteni, akkor 500 ezer forintonként fognak utlani.

Azt a bankot válaszd, ahol mind a telekvásárlást, mind pedig az építkezést megfinanszírozzák!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Lakáshitelek – Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása?

Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása? Miért gondoljuk, hogy az „alapkamat halott” a jelzáloghitelek szempontjából? Milyen összefüggés van az infláció és a jelzáloghitel kamatok között? Miért érdemes egy hosszútávra felvett lakáshitelnél...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.