Betöltés

Öveket becsatolni: idén is drágulni fognak a lakások

szerző: Bankmonitor.hu
2016-03-08

Erőteljesen drágulni kezdtek a lakások 2015-ben Magyarországon, ami alaposan ráijesztett a lakásvásárlókra és elégedettséggel töltötte el az eladókat. De vajon mi történik majd idén? Nagy valószínűséggel az árak további emelkedésére számíthatunk. Ezt jártuk körül az alábbi cikkünkben.

Volt, akit meglepett a lakáspiacon mozgolódók közül a 2015-ös esztendő. Eladók és vevők közül egyaránt sokan arra számítottak, hogy az árak a 2008-as válság óta eltelt években megszokott módon stagnálnak, vagy legfeljebb lassan emelkednek. Ehhez képest a tavalyi év harmadik negyedévére már 14 százalékos lakásár emelkedést mutatott az FHB Bank Lakásárindexe.

A fellendülés azonban az ország különböző részeiben más és más képet mutatott. A leggyorsabb árnövekedés a fővárosban és a nyugat-dunántúli nagyvárosokban volt tapasztalható, ahol 10-20 százalékos drágulást lehetett tapasztalni. 


Az ellenpélda Salgótarján és Hódmezővásárhely volt, ahol nem hogy drágultak volna a lakások, hanem egyenesen veszítettek értékükből. Nem lehetnek boldogok a nagykanizsai, kaposvári és zalaegerszegi lakástulajdonosok sem. Ezekben a városokban emelkedtek ugyan az árak, ám a drágulás nagysága messze-messze elmaradt az országos átlagtól.

Érdemes megvizsgálni, vajon mi hajtotta felfelé az árakat.

Egy: van pénz

Az FHB Lakásárindex elemzői szerint a válságtól megijedt lakosság a 2008 óta eltelt években elég sok, nagyjából 600 milliárd forintnyi tartalékot halmozott fel. E pénz egy részét fektették lakásokba, amelyeket a válság miatt olcsón lehetett megvásárolni, a várható drágulás pedig a bankokban elérhetőnél sokkal vonzóbb hozammal kecsegtet. A befektetési céllal lakást vásárlók vették meg az eladott lakások egyharmadát.

Kettő: ha nincs pénz, van hitel

A lakások árát felfelé hajtotta az is, hogy a nyomott kamatok miatt rendkívül olcsón lehet hitelhez jutni, így azok is be tudtak lépni a piacra, akik nem spóroltak össze egy lakás megvételére elegendő pénzt.

2015 harmadik negyedévétől kezdve a kihelyezett lakáshitelek összege havonta több mint 30 milliárd forint, amire évek óta nem volt példa.

Ha Te is éppen lakáshitelt keresel, érdemes használnod az alábbi kalkulátort, segít megtalálni azt, amelyik számodra a legkedvezőbb.

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Három: jönnek a turisták és kibérlik a lakásokat

Végezetül az árakat a rövid távú lakáskiadás is felfelé húzta. Az Airbnb nevű turisták szálláskeresését segítő számítógépes oldalon például 3-4 év alatt 500-ról 5 ezerre nőtt a Budapesten pár napra kivehető lakások száma.

A lakásvásárlásban vagy éppen eladásban érdekeltek számára persze nem a múlt, hanem sokkal inkább a jövő fontos. A kilátások 2016-ra kedvezőek. A gazdaság növekedni fog, az infláció ugyanakkor nyomott marad, így több pénz maradhat az emberek zsebében.

Ugyanakkor a kormányzat számos intézkedéssel ösztönzi a lakáspiaci kereslet élénkülését. A lakásépítés áfájának 27-ről 5 százalékra történő csökkentése például komoly lendületet adhat az új lakások építésének nem csak Budapesten, de a nagyobb vidéki városokban is.

Az intézkedés hatása azonban csak 2017-ben lesz érezhető, hiszen az idén elkezdett építkezések akkor fejeződnek majd be. A lakások iránti keresletet egy másik kormányintézkedés, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény bevezetése érinti. A támogatás iránt már most óriási az érdeklődés.

A fentiekből adódóan idén arra lehet számítani, hogy az új építésű, 60 négyzetméternél nagyobb lakások és 90 négyzetméternél nagyobb házak iránt nőhet meg az érdeklődés.

Ezekből azonban szűkös lesz a kínálat, mert építésük csak idén kezdődik meg, ami rövidtávon a CSOK-kompatibilis lakások árának növekedését okozhatja. Vidéken és Budapest külső kerületeiben beindulhatnak a családi házépítések és újra lendületet kaphat a főváros környéki települések ingatlanpiaca.

Ezek miatt ezeken a területeken a telkek árának növekedésére is számítani lehet. A használt lakások piacán eddig tapasztalható áremelkedés a kereslet új építésű ingatlanok irányába történő elmozdulása miatt lelassulhat és 2016-ban várhatóan nem lesz nagyobb 5 százaléknál.

Az előrejelzés legnagyobb bizonytalansága, hogy mit fognak tenni 2016-ban a lakást befektetési céllal vásárlók.  Nem tudni ugyanis, hogy még mennyi pénzt szánnak erre a célra az emberek.

Ugyancsak bizonytalan, vajon végül mennyien szánják rá magukat a CSOK igénybevételére. Amennyiben tömeges lesz az igénylés az nem csak az új lakások, de a használt ingatlanok piacát is a vártnál jobban felpörgetheti.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Lakáshitelek – Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása?

Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása? Miért gondoljuk, hogy az „alapkamat halott” a jelzáloghitelek szempontjából? Milyen összefüggés van az infláció és a jelzáloghitel kamatok között? Miért érdemes egy hosszútávra felvett lakáshitelnél...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.