Hogyan lehet ingyenes egy bankszámla?

Hogyan lehet ingyenes egy bankszámla?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-06-06
 

Napjainkban már egyre több olyan bankszámla érhető el, amellyel számos tranzakció díjmentes. Sőt, vannak olyanok is, amikkel évekig vagy a lemondásig teljesen ingyen bankolhatunk. Melyek ezek és hogyan vehetők igénybe?

Korábban szinte elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy bank ingyenesen biztosítson számunkra bizonyos tranzakciókat. Napjainkban viszont már számos pénzintézet kínál olyan díjcsomagokat, amelyek részben vagy teljesen díjmentesek.

Ráadásul az ingyenesség alatt nem csupán a bankszámla éves költségének elengedését értjük. Szakértőink körüljárták a témát, megmutatják, milyen ingyenes bankszámlák léteznek, és mit kell azokhoz teljesíteni.

Milyen ingyenes bankszámlák léteznek?

A Bankmonitor okos bankszámla összehasonlító kalkulátora alapján már átlagos jövedelemmel is számos kedvezményt aknázhatunk ki. Számtalan számlacsomag ingyenes kártyás tranzakciókkal rendelkezik, míg bőven akadnak ingyenes alapdíjakkal rendelkező konstrukciók és olyan termékek is, amelyekkel minden költséget lenullázhatunk. Nézzük meg, mely díjmentes ajánlatok érhetőek el a kedvezmények típusa szerint.

Ingyenes alapdíjak és kártyahasználat

A Bankmonitor kalkulátora alapján a legtöbb bankszámla ingyenes kártyahasználattal érhető el. Ez azt jelenti, hogy a kártyás vásárlások és a készpénzfelvétel is díjmentes lehet ezekkel a számlákkal.

A díjmentes kártyahasználaton felül számos bank a számlacsomag alapdíjait is elengedi. Ez annyit jelent, hogy többek között a számlavezetésnek és a számlanyitásnak sincs költsége.

jó tudni
A választás előtt érdemes megismerni a bankok egyedi feltételeit, hiszen a kedvezményekhez más és más elvárásokkal találkozhatunk az egyes pénzintézeteknél. Amíg például az egyik bank a lemondásig biztosít bizonyos kedvezményeket, más bankok csak meghatározott ideig (például 1, vagy 2 év).

Az ingyenes alapdíjakat és kártyahasználatot biztosító ajánlatok jelenleg a következők:

  • Cib Bank – ECO
  • UniCredit Bank – Partner Aktív Zéró Csomag
  • OTP Bank – Smart Szolgáltatáscsomag
  • Gránit Bank – Digitális számlacsomag
  • Erste Bank – Erste Privilégium 2.0 Díjcsomag
  • MagNet Bank – Csillag számlacsomag

Teljesen ingyenes bankszámlák

Egyre több banki szolgáltató száll be a versenybe az ügyfelek kegyeiért, ami egyre bővülő felhasználóbarát lehetőséget eredményez, amik közül válogathatunk. Többek között olyan bankszámlák is elérhetők, amelyek teljesen ingyenesen használhatók. 

Ilyenek jelenleg a kizárólag a Bankmonitoron keresztül igényelhető CIB ECO bankszámla és az UniCredit Partner Aktív Zéró Csomag.

A díjmentes szolgáltatások hallatán természetes, hogy szeretnénk tudni a konstrukció részleteit, hiszen joggal gondolhatjuk, hogy valami rejtett költség biztosan felüti a fejét. Ezért érdemes megnézni, mely számlahasználati szokásaink lehetnek díjmentesek egy ilyen csomagnál.

Az ingyenesség kiterjed számos tranzakcióra, vagyis a bankszámla éves összes költsége nulla forint, így egy meghatározott ideig (1 vagy 2 évig) díjmentesen vehetjük igénybe az alábbi banki szolgáltatásokat:

  • ingyenes alapdíjak, úgymint számlavezetés, kedvezménycsomag, számlanyitás, postai- és e-kivonat díja,
  • ingyenes bankkártya, úgymint kibocsátási díj, bankkártya éves díja,
  • ingyenes éves tranzakciós díjak, úgymint állandó átutalás, net/mobilbanki utalás, telefonos/bankfióki utalás, csoportos beszedési megbízás díja,
  • díjmentes kártyahasználat: kártyás vásárlás, készpénzfelvétel saját és idegen banki ATM-ből,
  • ingyenes értesítések, mint sms értesítés éves és darab díja, netbanki biztonsági sms díja, push értesítések.

A két, átlagos jövedelemmel is elérhető teljesen díjmentes számlacsomag mellett ráadásul olyan prémium bankszámlák is elérhetők, amik bizonyos minimum  jóváírás meglétéhez kötik az ingyenességet. Ilyen például a Raiffeisen Prémium 2.0 számlacsomag, amely minimum nettó 400 ezer forint jóváírással igényelhető.

Hirdetés

Hirdetés

Melyik díjmentes számlacsomagot válasszam?

Első ránézésre az ingyenes számlák között kevés a különbséget fedezhetünk fel, ugyanakkor a banki feltételeknek alaposan utána kell járni, mert hatalmas eltérések lehetnek az elvárásokban. 

jó tudni
Első sorban azt érdemes átgondolnod, hogy számodra mely szolgáltatások fontosak, milyen bankolási szokásaid vannak, és azokat vedd figyelembe a különböző csomagok díjai között. Másodsorban pedig nézd meg, hogy melyik ajánlat az, amire jövedelmed alapján jogosult lehetsz.

A CIB ECO díjcsomagban például a kedvezmények a számlanyitást követő első és második évben vehetők igénybe akkor, ha a számlanyitás a Bankmonitoron keresztül történik és az ügyfélnek nincs élő, lakossági bankszámlája a banknál, valamint a bankszámlára legalább a mindenkori nettó minimálbérnek megfelelő mértékű jóváírás érkezik, akár több tételben is.

Az UniCredit Partner Aktív Zéró Csomag igénybevételére az jogosult, aki legalább nettó 75 ezer forint jóváírást tud teljesíteni a számlára.

Mindkét konstrukció esetén érvényes, hogy a kedvezmények akkor érvényesíthetők, ha a Bankmonitoron keresztül kerül leadásra az érdeklődés és az igénylés. Ehhez válaszd ki a Bankszámla Kalkulátorban az általad preferált számlacsomagot, majd kattints az ÉRDEKEL gombra. Adataid megadása után szakértő kollégánk felveszi veled a kapcsolatot és végigvezet az igénylés folyamatán.

Hirdetés
Hirdetés