Hogyan lehet megmenteni a lakáshiteleket? Európai példák, magyarországi lehetőségek

Hogyan lehet megmenteni a lakáshiteleket? Európai példák, magyarországi lehetőségek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-03-17 Frissítve: 2020-03-23
 

Teljesen egyértelmű, hogy a munkahelyek elvesztése, vagy a csökkenő jövedelmek miatt a koronavírus okozta válság érinteni fogja a lakáshitellel rendelkezők havi törlesztési képességét. A Bankmonitor.hu azt mutatjuk be, hogy milyen gyakorlat körvonalazódik Európában, és mi a magyar lakáshitel felvevők számára javasolható racionális magatartás. szerző: Sándorfi Balázs

Átmeneti

Talán ez a legfontosabb szó ma. A jelenlegi válsághelyzet jelentősen eltér természetét illetően a 2008-as válságtól. Mai ismereteink szerint pár hónapra állhat le a gazdasági élet, ami súlyos következményekkel járhat az emberek keresőképességére, de ezt követően a vállalatok működése normalizálódhat, így a jövedelem szerző képesség, ezzel párhuzamosan a havi hiteltörlesztési képesség is helyreállhat. Nagy valószínűséggel tehát rövid időszakra szükséges egészen extrém lépésekkel megsegíteni a hitelfelvevőket.

Hirdetés

Hirdetés

Az olasz példa: szünetel a hiteltörlesztés

Március 10-én jelentette be az olasz gazdasági miniszterhelyettes, hogy fel fogják függeszteni a karanténnal érintett területeken (azóta ez már az egész ország területe) a lakáshitel szerződésekből adódó havi törlesztési kötelezettséget. Az intézkedés részletei egyelőre kidolgozás alatt állnak, így nem tudható jelenleg az sem, hogy milyen időszakra terjed ki az úgynevezett fizetési moratórium.

Az angol példa: egy bank élre áll

A Royal Bank of Scotland Angliában közölte, hogy nem kormányzati nyomásra, hanem saját hatáskörű döntés alapján a fizetési nehézségekkel küzdő adósok számára 3 hónapos moratóriumot ajánl. Az adósok maguk dönthetnek arról, hogy élni kívánnak-e ezen lehetőséggel.

A Standard&Poor szerint

A világ egyik legnagyobb hitelminősítője szerint feltehetően több ország is követni fogja az olasz példát és lehetőséget biztosítanak a fizetési nehézséggel küzdők számára a törlesztés átmeneti felfüggesztésére. Hangsúlyozni szükséges, hogy itt nem beszélhetünk másról, mint elemzői következtetésről, nem veheti senki készpénznek, hogy ez be is fog következni.

Magyarország: a vállalkozóknak már kilátásban a fizetési moratórium

Hétfőn a Magyar Nemzeti Bank felszólította a bankokat, hogy a „rendkívüli helyzetre való tekintettel alkalmazzanak a vállalatok esetén törlesztési moratóriumot”. Az intézkedés célja a csődhelyzetek elkerülése és ezáltal a munkahelyek védelme. Ezen a ponton is fontos hangsúlyozni, hogy a mai napon a fizetési moratórium bevezetésének részletei egyáltalán nem ismertek.

Mit tehet a fizetési nehézséggel küzdő magyar lakáshiteles?

Téves következtetés lenne abból kiindulni, hogy ha a vállalatok és vállalkozók számára nem szükséges fizetni a hitelek aktuális törlesztőrészletét, akkor a magánszemély lakáshitel felvevők számára is ez 100%-os biztonsággal be fog következni. Nem zárhatjuk ki, de amíg ez nem tény, addig elengedhetetlen a fizetési kötelezettségek teljesítésére történő törekvés az adósok részéről.

A magyar banki gyakorlat korábban is alkalmazta a fizetési átütemezés gyakorlatát. Így, ha egy adós bajba kerül ma az a legjobb megközelítés, hogy felveszi a kapcsolatot a bankjával és egyeztetett keretek között létrejön egy új megállapodás.

A legrosszabb magatartás az, ha fizetési nehézség esetén elbújunk a bank elől, egyszerűen nem teljesítjük a törlesztési kötelezettséget. A korábbi válság egyértelmű tapasztalata, hogy a nem fizetők listájára, a negatív KHR-re történő felkerülés drámaian rontja a hitelfelvevő jövőbeli lehetőségeit. Olyannyira, hogy paradox módon sok olyan lehetőségtől is elestek a negatív KHR-esek, melyek érdemben segíteni tudták volna a fizetési képességük helyreállítását.

Hogyan működ(het) egy fizetési moratórium?

  • A moratórium nem jelent mást, mint a fizetési kötelezettség felfüggesztését, azaz semmi esetre sem következik belőle a hitel teljes, vagy részleges elengedése.
  • Alapesetben a fizetési moratórium idejével a hitel futamideje meghosszabbodik.
  • A fizetési moratórium alatt a hitel – jellemzően – nem kamatmentes, azaz a kamatokkal növekszik a nyilvántartott tartozás.
  • Az adósság növekedéséből egyenesen következik, hogy a fizetési moratórium lejártával magasabb lesz a hitel havi törlesztése. (Ezen növekmény azonban nem drámai mértékű, lásd az alábbi példát.)

Példa a fizetési moratórium működésére

Ha egy család 4 évvel ezelőtt 20 millió Ft lakáshitelt vett fel 5%-os kamatszint mellett (az egyszerűség kedvéért fix kamattal számolunk), akkor a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint 131 991 Ft havi törlesztőrészletet fizet. Ma a nyilvántartott tartozása 17 420 412 Ft. Amennyiben most 4 hónap fizetési moratóriumot kap a család, akkor ezen 4 hónap alatt nem fizet törlesztést, így a kamatok 292 160 Ft-tal megnövelik a teljes tartozást a 4. hónap végére. Ha ezen a ponton újraindul a törlesztés (és 4 hónappal megnő az eredeti futamidő), akkor a család havi fizetési kötelezettsége 131 991 Ft-tól 134 205 Ft-ra emelkedik. Ez 1,7%-os növekedést jelent a havi kiadásokban (annak fejében, hogy a fizetési moratórium 4 hónapja alatt 527 965 Ft-nyi havi törlesztést nem fizettek meg). Jól látható tehát, hogy ez egy abszolút élhető megoldás lehet…

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés