Betöltés

Hogyan vehetsz lakást önerő nélkül?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-12-16

Egyre sűrűbben érkezik hozzánk olyan megkeresés, hogy nincs önerő, mégis szeretnének lakást venni. Tévhit, hogy nem lehetséges lakást vásárolni félretett pénz nélkül. Veszélyes, ezért nem buzdítunk arra, hogy egy fillér nélkül vágj bele a lakásvásárlásba. Ha azonban a szülők lakása pótfedezetként bevonható, akkor jó eséllyel indulhatsz a lakáshitelnek.

Mégis mi lehet a megoldás, ha nincs önerőd?

Ha nincs önerőd, de lakást szeretnél venni, bizony lakáshitelt kell felvenned.

Alapesetben minden lakásvásárlásnál szükséges minimálisan 20% önerő, mivel egy magánszemély tulajdonában lévő ingatlanra jelzálogjogot maximum a lakás értékének 80%-ig lehet bejegyezni. Ezen túl még a banki szabályozás is tovább csökkentheti a felvehető hitelösszeget, és az induló költségekre (ügyvéd, illeték, banki költségek) sem árt gondolni!

Dupla fedezettel akár nullára is lehet csökkenteni a lakásvásárláshoz szükséges önerő mértékét.

Ha egyáltalán nincs induló tőkéd, kézen fekvő lehet egy kiegészítő fedezet bevonása. Előfordulhat, hogy a szüleid, nagyszüleid ugyan pénzzel nem tudnak segíteni, de a lakásukat szívesen felajánlják fedezetként a hiteled mögé.

Ez a lépés, azonban rájuk nézve is kötelezettségekkel jár.  A hitel teljes összegét fogják bejegyezni mindkét ingatlanra. Akié a plusz ingatlan, ő is szereplője lesz a hitelügyletnek, mint az egyik lakás tulajdonosa (zálogkötelezett).

Néhány kattintással te is megtudhatod, milyen feltételekkel kaphatsz lakáshitelt.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az önerő nélküli lakáshitel felvétel kulcskérdései:

 1. Létezik-e olyan bank, ahol ugyan dupla fedezettel, de önerő nélkül, 100%-ban megfinanszírozzák a lakásvásárlást?
 2. Elfogadja-e az eladó, hogy az adásvételi megkötésekor nem kap egy fillért sem?

Az első kérdésre a válasz: A bankok általában nem preferálják, ha önerő nélkül vágnál bele egy lakásvásárlásba, de amennyiben a jövedelmi oldal rendben van és az ingatlanok is elbírják, akkor lehet olyan bankot találni, ahol sikerrel jársz.

A második kérdésre nagyon nehéz válaszolni, hiszen szubjektív. A jelenlegi ingatlanpiacon elég kevés eséllyel találsz olyan eladót, aki nem ragaszkodik legalább a 10 százalék foglalóhoz. Tolonganak a készpénzes vevők, nyilván nem azzal fog az eladó kezet rázni, aki 100% hitelből vásárol. Mégsem kell, hogy emiatt elkeseredj. Kérj előminősítést, így a kezedben lesz egy hitelígérvény, amivel megnyugtathatod magadat és az eladót is!

Nézzünk egy példát!

Kinéztél egy kis lakást 8 millió forintért. Önerőd nincs, viszont a szülők 10 milliós lakása bevonható a hitelbe. Vagyis 8 millió forint hitelre van szükséged. A két ingatlan együttesen maximum 14,4 millió hitellel terhelhető. Így már bátran számolhatunk!

Ahogy az a táblázatból is látszik, minél hosszabb kamatperiódust választasz, annál magasabb a havi kötelezettséged. Úgy is megközelítheted azonban, hogy mennyit ér meg neked havonta a biztonság.

Mi lehet még önerő?

 1. Lakástakarék-pénztári szerződés
 2. Munkáltatói, önkormányzati támogatás és/vagy kölcsön
 3. CSOK

További lehetőség az önerő növelésére a személyi kölcsön, bár az önerő ilyen módon történő kiegészítése nem ajánlott! Mivel a személyi kölcsön jóval magasabb THM-mel igényelhető, mint egy ingatlanfedezetes hitel, ezért ez elég költséges mulatság.

A futamidő alatt tehermentesíthető lesz a szülők lakása, amikor a fennálló hitel összegére már kellő fedezetet (legalább 80%) biztosít a te lakásod is. A bank nem szívesen enged ki fedezetet a hitel mögül. Egy új értékbecslés alapján megvizsgálja, hogy az ügyletben fedezetként maradó ingatlan értéke elegendő fedezetet nyújt-e. Ha igen, akkor a bank kiengedi a kötelemből a szülők lakását.

Tudj meg mindent a fogyasztóbarát lakáshitelekről!

Ha nálad is hasonló a helyzet, írj és segítünk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

16 Hozzászólás

 1. Lajos

  Hello!

  Arra tudja valaki a választ, hogy ha az ingatlant pl. 7 MFt-re becsülték, de a vételára 5 MFt, akkor a fennmaradó 2 MFt, ami több mint 20% tekinthető-e “önerőnek”? Ilyen esetben megvalósulhat önerő nélküli hitelezés? Nem nagyon találtam erre utaló infót az interneten, pedig az elmúlt pár hétben elég sokat olvastam a hitelekről. Köszi ha valaki 🙂

 2. Lajos

  Erre én is kíváncsi lennék.

 3. Lajos

  Ezt találtam egy másik oldalon.

  “Egyéb esetben a vételár 100%-a csak akkor vehető fel, ha az adott ingatlant áron alul értékesítik. Ha az eladási ár jóval a tényleges érték alatt van, akkor – az ingatlan egyéb jellemzőitől és az adós jövedelmi helyzetétől függően – önerő nélkül is megvalósulhat a lakásvásárlás.”

 4. Péter

  Üdvözlöm, ha egy 15M forintos ingatlanon van még 3M Ft hitel, az beleszámolható-e “önerőkként” egy másik lakás vásárlásához?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Péter!
   Az olyan ingatlant, amit már terhel egy hitel általában csak ugyanaz a bank fogad el fedezetként. Azaz lehet ez is pótfedezet, pótolhatja az önerőt, ha az adott bank szabályainak megfelel.

 5. Ábel

  Az első kérdés engem is nagyon érdekelne!

 6. Jm1968@freemail.hu

  Helo ha a hirdetö 5Mft és ha a csok által ki menek vel becsölni de elöte ugy a bank 50000ft levon a becsölésért de ha a becsölö csak 4Mft és ha a tulaj nak nem megfelelö akor el uzik a 50000ft

 7. Mariann

  Üdvözlöm!
  Van egy 5milliót érő lakásom, szeretnék venni egy családi házat, melynek az értéke 14millió. Önerőm pluszba nincs, a lakást nem akarom eladni. Van lehetőségem a teljes vételárat hitelből fedezni?

 8. Virág Zoltán

  Egy kérdésem, van !48 éves vagyok Lakást szeretnék venni Önerőm nincs sajnos A szüleim már nem élnek, így fedezet sincs A lakás a hagyaték után az öcsimmé marad.Hogy tudok lakást venni A nettó fizetésem 145 ezer forint Kérem válaszukat , segítségüket

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Zoltán!
   A cikkben felsoroltuk az összes lehetséges variációt, amellyel az önerő pótolható, sajnos más megoldás nincs.

 9. BARANYAI CSABA

  Üdv engem a forditott érdekelne…van egy 16-18 m érő alapesetben ,családi házam erre kaphatok -e egy lakásvásárlásához kért kb 10 -12 milliot??

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Csaba!
   Igen, lehet a fedezet eltérő, mint a célingatlan, de semmiképp nem kaphat többet, mint amennyi a vásárláshoz szükséges. Még ha a pótingatlan teljes egészében fedezi is a vételárat, bizonyos bankok akkor is kérnek 10-20% önerőt.

 10. Xman

  En is hasonlo helyzetben vagyok, mint Zoltan. Onerom nincs eddig karriert epittem, nem volt mibol milliokat gyujteni. Fedezet nincs szegeny csaladbol szarmazom. Hogyan vegyek hazat?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Xman!
   Mivel a bankok nem terhelhetnek 80%-nál töb hitelt a lakásra, így azt a maradék 20%-ot vagy összegyűjtött pénzből, vagy egy pótfedezettel, vagy adott esetben CSOK támogatással lehet pótolni.

 11. MÁRIA

  Üdvözlöm önt érdeklődnék hogy van 1 6 éves kislányom és szeretnék olcsón házat venni 3-4 milliós házat a jövedelmem 110.000ft /hónap de önerő és fedeztem nincsen😔a 0 ról indulnék, ön szerint van rá lehetőségem??

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Mária,
   Amennyiben a CSOK feltételeinek megfelel, esetleg lehet esélye olyan kis értékű ingatlant venni, amelynél a CSOK fedezi az önerő szükségletet.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Heti ajánló: a legjobb hitelajánlatok rejtelmei

2019. 03. 10.

Ezen a héten a legjobb ajánlatok voltak napirenden. Megkerestük az aktuálisan legkedvezőbb lakáshiteleket, számszerűsítettük a legjobb és a legdrágább személyi kölcsönök közötti különbséget, és megnéztük, hogy az új lakástakarékok által...

Blogajánló

 • alapblog

  Infokommunikációs kockázatok és mellékhatások

  Az amerikai részvényindexek ismét célba vették korábbi csúcsaikat, az idei évi intenzív emelkedés következtében néhány százaléknyi távolságra tartózkodnak attól. A technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq 100...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.