Betöltés

Hol találod most a legjobb lakástakarékot?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-09-04

Magas, akár 10% feletti hozam, 30%-os állami támogatás, amely többszörözhető, szükség esetén kiszámítható lakáskölcsön a jövőbeli lakáscélodra. Ezt minden lakástakarék tudja, de melyik most a legjobb számodra a piacon? A választásnál a legmagasabb elérhető hozam, a legolcsóbb lakáskölcsön, vagy a legtöbb lakásra költhető pénz is lehet a szempont, és ne felejtsük el a számlanyitási díj akciót sem!

Sok minden változott a lakástakarékok körül

Nem volt olyan lakás-takarékpénztár az elmúlt hónapokban, amelyik ne cserélte volna le a termékpalettáját, vagy legalábbis ne nyúlt volna hozzá jelentős mértékben a nála elérhető megtakarítások kínálatába. Összesen négy szolgáltató van a piacon, az Aegon, az Erste, a Fundamenta, valamint az OTP.

Közülük a Fundamenta a rövidebb megtakarítási időkre felfüggesztette a magasabb (évi 3%-os) betéti kamattal rendelkező termékének értékesítését. Az Aegon és az Erste lecserélte a termékpalettát úgy, hogy ezzel párhuzamosan betéti kamatot is csökkentett, míg az OTP átnevezte termékeit és a magasabb, 3%-os betéti kamatozással bíró termékét hitelkártya igénylés feltételéhez kötötte.

Az átalakulás ellenére továbbra is kiemelkedő, kétszámjegyű hozam

A fent részletezett változások vélhetően azonban nem tompítják majd a keresletet, hiszen a termék előnye a saját befizetésekre járó állami támogatás. Ez a befizetések 30%-a, de maximum évi 72 000 Ft lehet egy szerződés esetén. Így hiába csökkent a lakáskasszák által fizetett betéti kamat helyenként 0,75%-ról 0,1%-ra, az állami támogatás képezi a hozam meghatározó részét.

Egy 4 éves, havi 20 000 Ft-os megtakarítással még mindig 10% feletti éves hozamot érhetsz el (ami összességében 4 év után 1,2 – 1,3 millió Ft lakásra fordítható összeget jelent).

Kíváncsi vagy, hogy melyik a számodra legkedvezőbb lakástakarék? Hasonlítsd össze őket kalkulátorunkkal:

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Sokan nem tudják, de a támogatást meg is lehet többszörözni. Ugyanis több szerződést is köthetsz párhuzamos időszakra, amennyiben mindegyik szerződésen eltérő kedvezményezettet (közeli hozzátartozót) jelölsz meg. A végén a kedvezményezett nyilatkozik, kinek a lakáscéljára szeretné elkölteni (aki szintén közeli hozzátartozó lehet), így egyetlen egy lakásra több szerződés állami támogatása is felhasználható. Például, köthetsz szüleid, házastársad, testvéred, vagy gyermekeid nevére is lakástakarékot, és felhasználhatod az ő állami támogatásukat is.

Az ingyenes számlanyitás az egyik legfontosabb szempont

A lakástakarék kiválasztásakor több szempontot is mérlegelhetünk: legmagasabb hozam, legolcsóbb lakáshitel a megtakarítási időszak végén, legmagasabb ingatlanra költhető összeg. A választást nem könnyíti meg, hogy adott esetben árnyalatnyi a különbség az egyes termékek között (például hozamban pár tized százalék), emiatt az sem elhanyagolható, melyik termék köthető meg kedvezményes számlanyitási díjjal.

A számlanyitási díj a szerződéses összeg 1%-a (szerződéses összeg = saját befizetések + állami támogatás + betéti kamat + felvehető lakáshitel), amely a 4 éves, havi 20 000 Ft-os megtakarításnál 24 és 32 ezer Ft között mozog. Ha viszont hosszabb (maximum 10 éves) megtakarítást kötnél, akkor ez a költség akár a 80 000 Ft-ot is elérheti.

A díjkedvezmény keretében változó, hogy adott lakáskassza a felét engedi el ennek a költségnek, vagy teljesen díjmentesen nyitható bizonyos termék. Az ilyen kedvezménnyel köthető termékek az alacsonyabb betéti kamatozású módozatok (inkább hitel fókuszúak), ennek ellenére a megtakarítási céllal szerződő ügyfeleknek is lehet megfelelő választás. A hitel csak lehetőség, és a termékek hozama jóval meghaladja a kockázatmentesen elérhető hozamot.

Nem szívesen kötelezik el magukat az ügyfelek, ha csak nem tették már meg korábban

Az akciós termékeknél ne lepődj meg, ha valamilyen kötöttséget is elvárnak tőled a lakástakarékok. Mivel jellemzően egyéb termék is megtalálható a különböző szolgáltatók kínálatában, így az ingyenes vagy kedvezményes számlanyitást egy-egy egyéb termék igénybevételéhez kötik. Ezt sok esetben nem szívesen vállalják az ügyfelek, aminek több oka is van:

  • a plusz termék költsége elviheti az adott lakástakarék előnyét a többi termékkel szemben
  • a kapcsolódó termék megszüntetése a megtakarítási idő alatt a számlanyitási díj utólagos megfizetését vonhatja maga után, amellyel szintén ugyanott lehet az ügyfél, mintha egy másik szolgáltató akció nélküli termékét választotta volna.

Az akcióhoz kötelezően előírt bankszámla, vagy lakásbiztosítás vállalása akkor lehet számodra életszerű, ha az már eleve rendelkezel hasonló termékkel, és valóban használnád és hasznát is vennéd. Egyéb esetben még mindig a kevés kötöttséggel járó, ingyen nyitható lakástakarékot válaszd! Szerencsére az aktuális választékból mindenki találhat magának megfelelőt!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Jön a román Babakötvény! De mit tud a magyarhoz képest?

2018. 11. 29.

A román kormány minden romániai gyermek számára a magyarországi babakötvényhez hasonló megtakarítási számlát nyit, amely a szülők és az állam befizetéseit gyűjti össze a felnövő gyermek számára A romániai megtakarítási...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.