Hónapok múlva vennél lakást? A Babavárót most érdemes intézni

Hónapok múlva vennél lakást? A Babavárót most érdemes intézni
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-02-24
 

A kamatmentes Babaváró hitel egy igen kedvező támogatott kölcsön, melyet számos igénylő lakáscélja megvalósítására használ fel. Jelenleg sokan kivárnak az ingatlanpiacon, ez azonban nem azt jelenti, hogy a Babaváró igénylését is érdemes lenne elhalasztani. Vagy egy trükk, ami miatt érdemes hónapokkal a lakásvásárlás előtt kihasználni a támogatást.

A Babaváró egy állami támogatás: gyakorlatilag egy vissza nem térítendő támogatás és egy kölcsön „keveréke”. A legfeljebb 10 millió forint után ugyanis a futamidő első 5 évében nem szükséges kamatot fizetni, ha ezen időszakon belül születne az igénylőnek gyereke, akkor pedig a kamatmentesség a hitel lejáratáig megmarad.

Ha megérkezik a futamidő alatt a második baba, akkor elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyerek érkezésekor pedig megszűnik a kölcsön, a tartozást ugyanis átvállalja az állam.

A Babaváró feltételei tehát igen kedvezők, éppen ezért számos fiatal pár már ki is használta a lehetőséget. A legtöbb érdeklődő valamilyen lakáscélját – ingatlant vásárolna, építkezne, felújítaná meglévő otthonát – valósítaná meg a kapott összegből. Jelenleg azonban sok vásárlás előtt álló fiatal házaspár inkább kivár. A kiszámíthatatlan gazdasági helyzet, a magas infláció és hitelkamatok mind óvatosságra intik a vásárlókat. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a Babaváró hitel igénylésének elhalasztása is jó döntés lenne.

Hirdetés

Hirdetés

A Babaváró felhasználható önerőként egy lakásvásárlásnál

A Babaváró hitelnek van a lakásvásárlók számára egy másik előnye is, ez különösen azok számára lehet fontos, akik lakáshitelt is igényelnek a vásárláshoz. A Babaváró hitel ugyanis a támogatás jellege miatt kiegészítheti, helyettesítheti a vásárlók önerejét.

Alapesetben az ingatlanvásárlás során a hitel összege nem haladhatja meg a vételár 80 százalékát. A maradék összeget saját forrásból, önerőből szükséges előteremteni. (Ettől az egyes bankok szigorúbb irányba eltérhetnek.) Ezt az önerőt bizonyos támogatásokkal helyettesíteni lehet. A Babaváró hitel esetében például az az alapszabály, hogy a kapott összeg 75 százaléka önerőnek, míg 25 százaléka jelzáloghitelnek minősül.

De mit jelent ez a gyakorlatban? Tegyük fel, hogy a család 50 millió forintért vásárolna lakást, a bank a vételárnak legfeljebb a 80 százalékát folyósítaná lakáshitelként.

  1. Első esetben a vásárló nem használja ki a Babavárót. Legfeljebb 40 millió forint lakáshitelt kaphat az igénylő, vagyis további 10 millió forint saját megtakarítást szükséges a vásárlásra fordítani.
  2. A második esetben a család felveszi a maximális 10 millió forint Babavárót. A támogatásból 2,5 millió forint jelzáloghitelnek minősül, emiatt a család legfeljebb már csak 37,5 millió forint lakáshitelt kaphat. (A vételár 80 százalékából lejön még 2,5 millió forint.) A Babaváró és kölcsön együttes összege 47,5 millió forint, e mellé már csak 2,5 millió forint saját megtakarításra lenne szükség.
Fontos
Természetesen mindkét esetben elvárás, hogy az igénylők jövedelme elbírja a kért kölcsönök törlesztőrészleteit, amit a JTM szabály alapvetően meghatároz.

Ha időben vesszük fel a Babavárót, akkor teljes egészében önerő lehet

A Babaváró önerőként felhasználásának szabálya egészen pontosan így szól:

Jelen vezetői körlevél szerinti bővített kitettséggel számított fedezeti arány számlálójának meghatározásánál az MNB elvárja, hogy a pénzügyi intézmény a babaváró kölcsön legalább 25 százalékával növelje a lakáscélú jelzáloghitel összegét, amennyiben a jelzáloghitel adósai/hiteligénylői a lakáscélú jelzáloghitel bírálatát megelőző 90 napban kötöttek szerződést babaváró kölcsön felvételére, illetve a lakáscélú jelzáloghitel igénylésére vonatkozó hitelbírálati döntést követő 20. munkanapon belül részükre babaváró kölcsön került jóváhagyásra az adott pénzügyi intézménynél.

Ez azt is jelenti, hogy csak akkor szükséges a Babavárót részben jelzáloghitelnek tekinteni, ha azt a lakáshitel igénylését megelőző 90 napon belül igényelték. Illetve abban az esetben, ha a jelzáloghitel hitelbírálati döntését követő 20. munkanapon belül kérték a támogatást.

Ha a Babavárót most igényeljük, míg a lakásvásárlásra – és ezáltal a lakáshitel igénylésére is – egy negyedév múlva kerülne sor, akkor a támogatás teljes egészében önerőnek minősülhet.

Ez a korábbi példában azt jelentené, hogy az 50 millió forintos vételár megfinanszírozható saját megtakarítás nélkül: 10 millió forint Babaváró hitel és 40 millió forint lakáscélú jelzáloghitel felhasználásával. (Fontos, hogy egyes bankok alkalmazhatnak jelen esetben is szigorúbb elvárásokat.)

Vagyis lehet teendőjük azoknak, akik jelenleg még csak tervezik a lakásvásárlást, de még figyelik a piac alakulását. Érdemes nekik ugyanis a Babavárót már most igénybe venniük – ha jogosultak rá -, ezzel ugyanis az érdeklődők „önerő pozíciója” javulhat egy későbbi ingatlanvásárlás során.

Azt mindenképpen ki kell hangsúlyozni, hogy az önerő bővítése ezzel a módszerrel egy lehetőség, ugyanakkor a Bankmonitor szakértői nem javasolják azt, hogy a vevők tényleges saját megtakarításukat megspórolva Babaváróval pótolják az önerő összegét. Mindazoknak, akik rendelkeznek saját megtakarítással, érdemes a pénzt ténylegesen a vételárba beforgatni. 

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés