Hova tehetem a megtakarításomat a párnaciha helyett, hogy bármikor hozzáférjek?

Hova tehetem a megtakarításomat a párnaciha helyett, hogy bármikor hozzáférjek?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-06-27 Frissítve: 2020-06-26
 

Nincs könnyű helyzetben az, aki fialtatni szeretné a megtakarításait, különösen akkor, ha viszonylag rövid távra, kis kockázat mellett kötné le a pénzét, hogy ahhoz bármikor hozzáférjen. Az infláció miatt ugyanis a pénz vásárlóereje bizony hamar lecsökken, ennek ellenére egyre több készpénzt tart a lakosság. Megnéztük, milyen alternatívái vannak a párnacihának.

Amikor kis összegű – általában pár százezer, esetleg néhány millió forintos – megtakarítással rendelkezik valaki, akkor nincs könnyű helyzetben, ha infláció fölött fialtatná a pénzét. Persze a megtakarítások kamatát mindig a pénzromlással, vagyis az inflációval érdemes összevetni. Itt azt látjuk, hogy a koronavírus hatására a januárban még 4,7%-os pénzromlás áprilisra 2,4%-ra, majd májusra 2,2%-ra csökkent. (Ez egyébként mindig az egy évvel korábbi árszinthez képesti változást jelenti.) Igen ám, de ez főleg az üzemanyagár zuhanásnak tudható be, mert az élelmiszerek például 8,4%-kal, a sertéshús pedig 20,7%-kal került többe idén májusban, mint egy évvel korábban, igaz a szolgáltatásoknál mindössze 2,6%-os volt a drágulás.

Hirdetés

Hirdetés

Ha bármikor kellhet a pénzünk

Kézenfekvő ötlet lehet bankszámlán tartani a pénzt, ám a Bankmonitor bankbetét kalkulátora szerint 1 évnél rövidebb lekötés esetén 1-3% között vannak az éves kamatok, ami 1 millió Ft esetében éves szinten 10-30 ezer Ft bevételt jelent. 1-4 éves lekötésnél kicsivel magasabb, 2-3% körüli kamatra számíthatunk, de látható, hogy ez még mindig nagyon kevés, és alatta marad a 2020-ra a Magyar Nemzeti Bank által várt 3,2-3,3% körüli inflációnak.

A lakosság nagy része az alacsony kamatokat látva jelenleg készpénzben tartja a pénzét otthon a „párnacihában”, mert bár ezzel lemond a hozamról, a pénzkezelés költségeit sem kell megfizetnie. Vannak olyanok is, akik a forintgyengülést látva  devizát vagy valutát vásárolnak, abban bízva, hogy így pénzügyi előnyre tehetnek szert. Annyiban érthető a dolog, hogy míg január elején 330 forintba került egy euró – legalábbis ennyi volt a hivatalos deviza-középárfolyam -, addig június 25-én 353 forint ugyanez, ám közben azért voltak komoly hullámzások is. Ez pedig veszteséget jelenthet, mert egyáltalán nem mindegy, hogy például a 329 Ft-ért megvásárolt eurónkat mikor, milyen árfolyamon tudjuk eladni, ha éppen pénzre van szükségünk.

Ha 3-5 évre keresünk helyet a pénzünk számára

Megoldást jelenthet állampapírba helyezni a pénzünket, amelyek közül még mindig az úgynevezett Szuperállampapír (hivatalos nevén Magyar Állampapír Plusz), valamint a Prémium Magyar Állampapír a két legnépszerűbb. Ezek egyébként nem jelentenek rossz megoldást akkor sem, ha nem tudjuk előre, mikor lehet szükség a pénzünkre, mert egy hirtelen pénzkivétel ezeknél viszonylag kis vesztességgel megoldható.

A lakossági befektetők számára jelenleg elérhető legnépszerűbb állampapírok

A Magyar Állampapír Plusz futamideje 5 év, kamatozása pedig fix: az első félévben 3,5%, a második félévben 4%, a második évtől kezdődően pedig évente fél százalékpontot emelkedik, így az ötödik évben már 6% lesz. Az évesített átlagos kamat ezek alapján fix 4,95%. Ez meglehetősen jónak tűnik, ám ha az infláció Magyarországon ismét emelkedni fog, akkor ennek jelentős részét bizony elviheti.

Az inflációtól tarthat a magyar lakosság is, ugyanis májusban korábbi kedvencből, az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírból is sokan vásároltak. Ebből elérhető 3 és 5 éves futamidejű konstrukció is: az előbbi az infláció felett 1%, míg az utóbbi 1,4% éves kamatot kínál.

Ha a gyerekünknek tennénk félre

Ha valaki a gyermeke számára szeretne félre tenni és hosszú távú, biztonságos megtakarítási formát keres, akkor számára a Babakötvény kínálhat megoldást, ami egy nagyon speciális állampapír típus. A Babakötvényben elhelyezett pénzek kamatbázisa az infláció, a kamatprémium pedig 3%. Ezen felül minden befizetésre jár 10% százalékos állami támogatás is, melynek éves maximuma 6 000 Ft (azaz már évi 60 000 forint befizetésével ki lehet használni a teljes keretet). A Babakötvény futamideje a kibocsátástól számított 19 év, azaz a gyermek megszületésekor indított konstrukciók akkor fognak lejárni, amikorra a gyermek felnő. Érdemes még szót ejtenünk a 42 500 forintos életkezdési támogatásról, melyet minden 2005. december 31. után született magyar gyermek számára elkülönít az állam, egy inflációval megegyező kamatozású letéti számlán. Ha egy gyermek nevére Start-számlát indítanak a felnőtt rokonai, akkor ez az induló támogatás átkerül arra a számlára, és ott már a Babakötvénynek megfelelően kamatozik majd.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés