Betöltés
loading

Hova tehetem a megtakarításomat a párnaciha helyett, hogy bármikor hozzáférjek?

Nincs könnyű helyzetben az, aki fialtatni szeretné a megtakarításait, különösen akkor, ha viszonylag rövid távra, kis kockázat mellett kötné le a pénzét, hogy ahhoz bármikor hozzáférjen. Az infláció miatt ugyanis a pénz vásárlóereje bizony hamar lecsökken, ennek ellenére egyre több készpénzt tart a lakosság. Megnéztük, milyen alternatívái vannak a párnacihának.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Amikor kis összegű – általában pár százezer, esetleg néhány millió forintos – megtakarítással rendelkezik valaki, akkor nincs könnyű helyzetben, ha infláció fölött fialtatná a pénzét. Persze a megtakarítások kamatát mindig a pénzromlással, vagyis az inflációval érdemes összevetni. Itt azt látjuk, hogy a koronavírus hatására a januárban még 4,7%-os pénzromlás áprilisra 2,4%-ra, majd májusra 2,2%-ra csökkent. (Ez egyébként mindig az egy évvel korábbi árszinthez képesti változást jelenti.) Igen ám, de ez főleg az üzemanyagár zuhanásnak tudható be, mert az élelmiszerek például 8,4%-kal, a sertéshús pedig 20,7%-kal került többe idén májusban, mint egy évvel korábban, igaz a szolgáltatásoknál mindössze 2,6%-os volt a drágulás.

Ha bármikor kellhet a pénzünk

Kézenfekvő ötlet lehet bankszámlán tartani a pénzt, ám a Bankmonitor bankbetét kalkulátora szerint 1 évnél rövidebb lekötés esetén 1-3% között vannak az éves kamatok, ami 1 millió Ft esetében éves szinten 10-30 ezer Ft bevételt jelent. 1-4 éves lekötésnél kicsivel magasabb, 2-3% körüli kamatra számíthatunk, de látható, hogy ez még mindig nagyon kevés, és alatta marad a 2020-ra a Magyar Nemzeti Bank által várt 3,2-3,3% körüli inflációnak.

A lakosság nagy része az alacsony kamatokat látva jelenleg készpénzben tartja a pénzét otthon a „párnacihában”, mert bár ezzel lemond a hozamról, a pénzkezelés költségeit sem kell megfizetnie. Vannak olyanok is, akik a forintgyengülést látva  devizát vagy valutát vásárolnak, abban bízva, hogy így pénzügyi előnyre tehetnek szert. Annyiban érthető a dolog, hogy míg január elején 330 forintba került egy euró – legalábbis ennyi volt a hivatalos deviza-középárfolyam -, addig június 25-én 353 forint ugyanez, ám közben azért voltak komoly hullámzások is. Ez pedig veszteséget jelenthet, mert egyáltalán nem mindegy, hogy például a 329 Ft-ért megvásárolt eurónkat mikor, milyen árfolyamon tudjuk eladni, ha éppen pénzre van szükségünk.

Ha 3-5 évre keresünk helyet a pénzünk számára

Megoldást jelenthet állampapírba helyezni a pénzünket, amelyek közül még mindig az úgynevezett Szuperállampapír (hivatalos nevén Magyar Állampapír Plusz), valamint a Prémium Magyar Állampapír a két legnépszerűbb. Ezek egyébként nem jelentenek rossz megoldást akkor sem, ha nem tudjuk előre, mikor lehet szükség a pénzünkre, mert egy hirtelen pénzkivétel ezeknél viszonylag kis vesztességgel megoldható.

A lakossági befektetők számára jelenleg elérhető legnépszerűbb állampapírok

A Magyar Állampapír Plusz futamideje 5 év, kamatozása pedig fix: az első félévben 3,5%, a második félévben 4%, a második évtől kezdődően pedig évente fél százalékpontot emelkedik, így az ötödik évben már 6% lesz. Az évesített átlagos kamat ezek alapján fix 4,95%. Ez meglehetősen jónak tűnik, ám ha az infláció Magyarországon ismét emelkedni fog, akkor ennek jelentős részét bizony elviheti.

Az inflációtól tarthat a magyar lakosság is, ugyanis májusban korábbi kedvencből, az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírból is sokan vásároltak. Ebből elérhető 3 és 5 éves futamidejű konstrukció is: az előbbi az infláció felett 1%, míg az utóbbi 1,4% éves kamatot kínál.

Ha a gyerekünknek tennénk félre

Ha valaki a gyermeke számára szeretne félre tenni és hosszú távú, biztonságos megtakarítási formát keres, akkor számára a Babakötvény kínálhat megoldást, ami egy nagyon speciális állampapír típus. A Babakötvényben elhelyezett pénzek kamatbázisa az infláció, a kamatprémium pedig 3%. Ezen felül minden befizetésre jár 10% százalékos állami támogatás is, melynek éves maximuma 6 000 Ft (azaz már évi 60 000 forint befizetésével ki lehet használni a teljes keretet). A Babakötvény futamideje a kibocsátástól számított 19 év, azaz a gyermek megszületésekor indított konstrukciók akkor fognak lejárni, amikorra a gyermek felnő. Érdemes még szót ejtenünk a 42 500 forintos életkezdési támogatásról, melyet minden 2005. december 31. után született magyar gyermek számára elkülönít az állam, egy inflációval megegyező kamatozású letéti számlán. Ha egy gyermek nevére Start-számlát indítanak a felnőtt rokonai, akkor ez az induló támogatás átkerül arra a számlára, és ott már a Babakötvénynek megfelelően kamatozik majd.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
  • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
  • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
    (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
  • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
  • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
  • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
  • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan válasszunk megtakarítást?

Sokan jelenleg csak két alternatívát látnak a hazai megtakarítási piacon: ingatlanbefektetés, vagy lakossági állampapír vásárlás. A kérdés azonban ennél sokkal összetettebb, nem mindenkinek ez a két megtakarítási forma a legkedvezőbb....

megtakarítás

Állampapír körkép: minden, amit tudnod kell, ha ebbe fektetnél

A hazai kisbefektetők egyértelmű favoritja az állampapír, hiszen már több ezer milliárd forintot tartanak ennek valamelyik változatában. Teljesen érthető, mert biztonságos, egyszerű és kielégítő hozamot termelő befektetésről beszélünk. Most összegyűjtöttünk...

Biztos, hogy ott van a bankban a pénzem?

A jelenlegi gazdasági helyzet sokakat elbizonytalanít, ilyenkor pedig hajlamos az ember a legrosszabbra gondolni. Az egyik gyakori félelem, hogy elveszik a bankban „tárolt” pénz, a bankbetét. Ezen félelem miatt az...

Blogajánló