Hova tűntek a fiatalok? Egy teljes generáció nyugdíja veszélyben!

 • 2017.06.22.
 • szerző: bankmonitor.hu

A nyugdíjra való takarékoskodás hazánkban egyik legismertebb és legegyszerűbb formáját az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) jelenti. A pénztárak sikeres múltat tudhatnak maguk mögött, amit jól mutat, hogy a 15 éves hozamuk a 7,22%-ot is elérte. A hazánkban jelenlévő 41 önkéntes pénztárnak a tavalyi év végén 1,14 millió tagja volt, ami alapján minden ötödik ember készül a nyugdíjra ilyen formában. Ami aggodalomra ad okot az az, hogy a fiatal generációk aránya rendkívül alacsony a pénztárakban, hiszen húszból mindösszesen egy 30 év alatti fiatal tagja valamelyik önkéntes pénztárnak, holott nekik lenne a legnagyobb félnivalójuk.

Nagy fejtörést okoz a pénztárak korfája

Az önkéntes nyugdíjpénztárak immár több, mint 20 éves múltra tekintenek vissza, ami alapján a működésük összességében sikeresnek mondható. A kezelt vagyon és a tagdíjbefizetések száma kisebb döccenőkkel évről-évre növekedett, a befizetéseket terhelő költség pedig a felére csökkent az elmúlt 15 évben (az iparáig költségterhelés 0,84%-os volt tavaly). Emellett a pénztárak a tagok nagy örömére rendkívül jó teljesítményre voltak képesek, a tavalyi évben 6,59%-os, de még az elmúlt 15 évben is 7,22%-os hozamot tudtak felmutatni (ez az inflációt is jelentősen meghaladja: a reálhozam 4,79% volt tavaly, a 15 éves pedig 3,36%).

Ami problémát jelent, hogy ugyan a rendszer 1993-as indulását követően évekig dinamikus volt a taglétszám bővülése, addig az elmúlt 5-10 évben a friss utánpótlás elakadt, az új belépők aránya jelentősen lecsökkent.

Ennek ellenére a hazai lakosság körében az öngondoskodásra való igény nőtt. Ezt jól mutatja, hogy az önkéntes pénztári befizetések nagysága annak ellenére növekedett, hogy maga a taglétszám az elmúlt 10 évben csökkent. Az átlagos befizetési összeg tavaly 80 ezer forint volt tavaly, amiből az egyéni befizetés 45 ezer forint volt, míg a munkáltatótól érkező tagdíj pedig 35 ezer forintra rúgott.

Nagy gondot jelent, hogy pontosan a 30 év alatti fiatalabb generációk befizetése hiányzik, akiket nagymértékben fenyeget a következő évtizedekben várható nyugdíjcsökkenés. Míg az átlagos önkéntes nyugdíjpénztári vagyon 1,12 millió forintot tesz ki, addig 24 éves korig a 100 ezer forintot sem éri el az átlagos egyenleg, de a 33 éves korcsoportban is mindösszesen 500 ezer forint körüli.

Korábban már a Bankmonitor, de aktuálisan a jegybank is bemutatta egy friss elemzésében hogyan oszlanak meg kor szerint az önkéntes nyugdíjpénztári tagok. A 2000-es évek elején még kiegyenlítettebb volt a korfa, de mára az akkor csatlakozott fiatal korcsoport az időközben belépőkkel együtt adja a pénztárak legnagyobb befizetői bázisát.

Jelenleg a 20-30 éves tagok száma a legalacsonyabb, ők csupán az összes önkéntes nyugdíjpénztári tag 7%-át teszik ki, szemben az idősebb korcsoportokkal, ahol kiegyenlítettebb a megoszlás. A 20-30 éves önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal rendelkezők aránya a teljes 20-30-as korcsoporthoz mérve csupán 5%, vagyis 20-ból 1 fiatal gondoskodik ilyen módon a nyugdíjra. Az idősebb korosztályokban már 14% körül mozog ez az arány.

Ebből is látszik, hogy a rendszer az idősebbek felé tolódik el, ráadásul a belépés átlagos időpontja 30-35 éves korra tehető.

A következő kalkulátor segítségével könnyen kiderítheted, hogy mekkora nyugdíj-kiegészítésre számíthatsz!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Melyik évben születtél?


Havi fizetéshez képest mekkora vésztartalékkal rendelkezel?


Van SZJA befizetési kötelezettséged?

Mennyit tudsz félretenni havonta?

Ft

Képes leszel évig megtakarítani?


Elfogadod, hogy évig nem nyúlsz a nyugdíj-megtakarításodhoz?

Mekkora hozamot vársz el éves szinten a nyugdíj-megtakarításodtól minimum?

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján érdemes nyugdíj-megtakarításban gondolkoznod! Beszéld át szakértő kollégánkkal a megvalósítási lehetőségeket: költségek és várható hozamok valós összehasonlítása személyesen Neked!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Havi -ból
-od lehet.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Nagy szükség lenne a fiatal öngondoskodókra

A jegybank elemzése, de az önkéntes pénztárak szövetsége is a legnagyobb problémák közé sorolja, hogy az utóbbi években rohamosan csökkent a munkáltatók hozzájárulása. Ennek legfőbb oka, hogy a cafetéria elemként választható önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás a növekvő adóteher miatt kevésbé éri meg a munkáltatóknak, a választható cafetéria elemek közül is kikerült.

Ez leginkább az alacsony jövedelműek és a fiatalok számára hátrányos, akik a saját jövedelmükből kevésbé képesek a számla összegét gyarapítani. Jelenleg azok tudnak saját erőből is nagyobb összegeket félretenni a hosszú távú célokra, akik már stabil jövedelemmel rendelkeznek, és túl vannak az első nagyobb pénzügyi megpróbáltatásokon (lakásvásárlás, autóvásárlás).

Ugyanakkor a társadalom elöregedése miatt alapvetően csökken a munkaerő-piacra belépő fiatalok száma, de a munkavállalás kezdete is jelentősen kitolódott (például az elhúzódó tanulás miatt).

A következő évtizedekben a szakértők a nyugdíjak jelentős csökkenésére számítanak, amit elsősorban a kedvezőtlen demográfiai folyamatok magyaráznak. A nyugdíj összegének munkabérhez viszonyított arányát mutató, úgynevezett helyettesítési ráta a jelenlegi 72 százalékról 2040-re 40 százalékra csökkenhet. Ez a különbség pedig csak az időben elkezdett öngondoskodással hidalható át.

A fiatalok olyan szempontból is szerencsés helyzetben vannak, hogy náluk a hátralévő idő hosszúsága és a kamatos kamat hatása miatt még kis összegekkel is érdemi nyugdíj-kiegészítést gyűjthetnek össze. Például havi 5 ezer forintos befizetéssel 40 éven keresztül egy önkéntes pénztárban kamatoztatva 7,4 millió forintot érhető el (az állami támogatással együtt). Később, mondjuk 35 évesen kezdve havi 5 ezer forinttal már csak 4,21 millió gyűlik össze, a kiesett 10 évet csak 4-5 ezer forintos havi többlet befizetés árán lehet behozni.

Szeretnéd tudni, hogy honnan és miből lesz nyugdíjad? A Bankmonitor.hu Nyugdíjkalkulátora megmutatja másodpercek alatt, hogy mire lesz elég a megtakarításod. Ráadásul kollégáink mindhárom nyugdíjcélú megtakarítás előnyeit, hátrányait ismerik. Kérdezz minket, és ingyenesen segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítást és a szerződéskötést is megkönnyítjük számodra!

3 Hozzászólás

 • Sugár György 2017-06-22 18:11:11 - Válasz

  A fiatalok látták, miként nyúlták le a nyugdíjkasszák pénzét: nem akarják, hogy az övékét is ellopják!

 • Maci Laci 2017-06-22 19:58:50 - Válasz

  • Használd a kalkulátort annak kiszámítására, hogy mennyi pénzed lesz nyugdíjba vonuláskor az állami rendszerben:
  Írd be egy pályakezdő adatait, és azt az átlagos összeget, amelyet Te és munkaadód befizet.
  Ha megnézed az eredményt, azonnal megtudod, hogy az állam miért nem hajlandó a befizetéseidet nyugdíjszámlán kezelni és elszámolni vele:

  “Nagyon sokat fog számítani a havi közel 739 ezer forintos összeg a nyugdíjban.”

  Szóval érted már? A jelenlegi (átlag)nyugdíj hatszorosát kellene megkapnia minden nyugdíjasnak. Már most, ma!

  ———————————————————————–

  Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
  A nyugdíjig hátralévő évek 51 év
  Teljes felvehető összeg 161 941 650 Ft
  állami támogatás és hozama 27 005 136 Ft
  összes befizetés 99 107 914 Ft
  befizetés hozama 99 107 914 Ft
  teljes költség – 891 400 Ft
  Havi nyugdíjkiegészítés – 891 400 Ft
  Mennyivel nő a nyugdíjadat? 168.59%
  • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
  • Nagyon sokat fog számítani a havi közel 739 ezer forintos összeg a nyugdíjban.

 • Josef 2017-06-22 20:54:45 - Válasz

  Azért nem vonzó, mert nagyon, nagyon magas a kezelő munkatársak jövedelme, amiért nem csinálnak csak kb. 10 óra havi munkát. Tehát a költségek elviszik a befizetéseket. Bizonytalan és kalandos az egész. Sztem.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Deglobalizáció működésben

  A 2015-ös csúcshoz képest 2017-re 40%-kal (!) esett az USA-ban tanulni kívánó diákoknak kiadott vízumtömeg – szoros összefüggésben a bevándorlást korlátozni kívánó Trump-elnökséggel és azzal...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.