Betöltés

Borús jövőt festenek elénk – Nem lesz, aki fizesse a nyugdíjunkat

szerző: Bankmonitor
2017-01-24

A népesség-előrejelzések nem sok jót sejtetnek sem hazánk, sem a világ fejlett országai számára. A becslések alapján ugyanis a munkaképes korú népesség száma drasztikus csökkenés elé néz. 2050-re az európai országok zömében duplájára is nőhet a 65 év fölötti népesség aránya, ráadásul hazánk a legveszélyeztetettebb országok közé tartozik. Az persze jó hír, hogy egyre tovább élünk, de az is biztos, hogy a nyugdíjkilátásaink is jelentősen romlanak. Nem marad más hátra, mint az előtakarékosság a nyugdíjra.

Valószínűleg a legtöbben arról álmodunk, hogy a nyugdíjas éveink nyugalomban teljenek és a hosszú munkával töltött évek után ne kelljen szűkölködnünk. Sokan még csak nagy lábon sem szeretnénk élni, de azért a kereső éveik alatt megszokott életszínvonalnál azért nem adnák lejjebb. A kérésünk viszont nem valószínű, hogy meghallgattatásra talál, ha legalábbis a számokat nézzük, mert a növekvő számú nyugdíjasra egyre kevesebb aktív korú dolgozó jut.

Ilyen feltételek között nyilvánvaló, hogy tennünk kell valamit, ugyanis csodát az állami nyugdíjrendszertől már nem várhatjuk. Ha nyugdíjas éveink alatt nem szeretnénk anyagi problémákkal küzdeni, még munkával töltött éveink során szükséges valamekkora összeget félretenni, hiszen ez az összeg nagyon jól fog még jönni időskorunkban.

Kíváncsi vagy mennyi pénzt tudsz összegyűjteni nyugdíjba vonulásodig? Kalkulátorunk megmutat számodra mindent.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

2050-re a világon tíz emberből egy nyugdíjas lesz

Arról már mindenki hallhatott, hogy a világ országainak lakossága rohamos léptékben öregszik, ráadásul a tendencia lassulására sem lehet számítani. Becslések szerint a ma élő közel 7,5 milliárd emberből már 600 millió 65 év fölötti van, és az elkövetkező években még inkább csökkenni fog az aktív korúnak számító népesség aránya. 2050-re az előrejelzések szerint világszerte már közel 1,5 milliárdra nő a nyugdíjasok száma, ami a világ teljes népességének 16 százalékát jelenti.

Az OECD adatai alapján összegyűjtöttük, melyek azok az országok, ahol az elöregedő társadalom a legnagyobb problémát fogja jelenteni az elkövetkező évtizedekben. Az adatbázis 47 országra terjedt ki, ebből azt a 20 országot vettük ki, amelynél az elöregedés mértéke a legnagyobb.

A táblázatból jól látható, hogy természetesen a fejlett országok vannak leginkább veszélyben, mivel ezekben az országokban már manapság is igen nagy a 65 év fölöttiek aránya. Az sem okoz nagy meglepetést, hogy Japán a lista első helyén foglal helyet, hiszen ott köztudottan magas a várható élettartam. Az már annál inkább elgondolkodtató, hogy a 20 leginkább öregedő ország listájára számos európai ország is felkerült. Például az olaszoknál és németeknél már ma is meghaladja a 20 százalékot a 65 évesnél idősebbek aránya a társadalmon belül, de 2050-re még inkább felgyorsul a folyamat.

A becslések alapján azt várhatjuk, hogy nagyon drámai változások fognak végbemenni, számos európai országban a 30 százalékot is bőven túl fogja szárnyalni a 65 évnél idősebb lakosok aránya. Ez pedig azért jelent nagyon nagy gondot, mivel nem lesznek elegen azok, akiknek a befizetéseiből a nyugdíjakat ki lehetne fizetni, hiszen egyre többen tartoznak majd a nyugdíjasok táborához.

Hazánkban is drámai mértékben öregszik a népesség

Ami számunkra lehangoló, hogy hazánk is feltűnik a 20-as listán. Az előrejelzések szerint nálunk is közel a duplájára fog növekedni a nyugdíjas korúak aránya. Míg 2015-ben 18 százalék volt a 65 évnél idősebbek aránya, addig 2050-re már a 28 százalékot is elérheti ez az arány. Másként megfogalmazva ez azt jelenti, hogy míg 2015-ben egy nyugdíjasra majdnem négy aktív korú lakos jutott, addig 2050-re ez az arány már kettőre fog csökkeni. Ráadásul az aktív korú lakosok számából nem derül, ki hogy ki az, aki ténylegesen dolgozik és fizet járulékot, így ha ezt bevesszük a képletbe még alacsonyabb arányt kapunk.

Az állami nyugdíjrendszer is várhatóan csak 2035-ig fog fennakadásmentesen működni, ezután pedig csak a mainál arányaiban kisebb lehet az időskori járandóság. Éppen ezért azt mondhatjuk, hogy aki még az elkövetkező egy-két évtizedben megy nyugdíjba, az sokkal szerencsésebb helyzetben van, mint az, aki pályakezdő vagy nem régen állt munkába.

Ugyan az említett dátumok most még igen távolinak tűnnek, de a nyugdíjcsökkenés elkerülhetetlenül be fog következni a kedvezőtlen demográfiai változások következtében. Ha nem tervezünk előre és teszünk félre havonta valamekkora összeget, akkor elképzelhető, hogy a nyugdíjba vonulásunk előtti kereset csupán 60 százalékra számíthatunk majd nyugdíjasként.

Nincs mese, nekünk is el kell kezdenünk takarékoskodni

Az öngondoskodás egyre fontosabbá fog válni a jövőben, de már manapság is egyre többen határozzák el magukat és takarékoskodnak időskorukra. Tisztán látszik, hogy az államtól nem várhatjuk a probléma megoldását, így nekünk kell a tettek mezejére lépni, ha nyugdíjunkat legalább a kereső éveink alatt megszokott átlagos szintre akarjuk kiegészíteni.

A takarékoskodást minél hamarabb célszerű elkezdenünk, hiszen ilyenkor még havonta kisebb összeg bevállalásával is komoly összeget gyűjthetünk össze. Időben eszmélve még egy havi 5000 forintos megtakarítás révén is nagyot lendíthetünk a nyugdíjunkon, de ha sokáig halogatjuk a döntést, havi 30 ezret is rá kell majd szánnunk.

Ráadásul vannak kifejezetten olyan termékek, amelyek arra szolgálnak, hogy nyugdíjcélra takarékoskodjunk általuk. Ezek közül is kiemelkedik az önkéntes nyugdíjpénztár, hiszen egyszerűsége és olcsósága jó lehetőséget nyújt az időskori takarékoskodásra. Az pedig még egy további jó hír, hogy az állam sem hagy cserben minket, a befizetéseinket 20 százalékos támogatással is honorálja.

26 Hozzászólás

 1. megfigyelt

  A nyugdíjak arányossátétele és hosszutávú fenntarthatóság érdekében sürgősen ADÓ-JÁRULÉK befizetés arányossá tétele érdekében az országgyüllésnek kellenen hozni egy olyan törvényt ,hogy az öregségi nyugdíj átlaga nem térthet el 2 %-tól nagyobb mértékben a két átlagkeresetet kereső kétgyerekes család adójóváírással családi pótlékkal növelt egyfőre jutó nettójától. SAzb kellene hozzá ,hogy ORBÁN visszatérjen a 2009 -őszi hazugságához. “”VISSZATÉRÜNK A 2002-es NYUGDÍJ MEGÁLLAPÍTÁSHOZ “” . A szomszéd országokat nem ennyire SENKIHÁZI EGOISTA politikusok irányítják mint kishazánkat, a Szlovákoknál mindenki azonos 8,8 EURÓS nyugdíjemelést kapott ,míg nálunk a kormányon lévő HÜLYÉK úgy határozták meg, hogy a legmagasabb nyugdíjat kapó személy havi 35 000 ft ,míg a 45 fő minimálnyugdíjas 75 fő együttesen havi 34 200 ft ot. Ilyet nem csinál ÉPESZŰ kormány.

 2. kertész

  A nyugdíjakat az egészségügyet az egész szociális ellátórendszert a gazdaság egészének kell fizetni !

 3. Okoska

  Akiknek születik elég gyermeke kap nyugdíjat, akinek nem, hát az nem kap. Ez is egy megoldás.

 4. Zoley

  A levont járulékot arra kellene fordítania, amire levonták vagy ne vonjanak semmit és mindenki gondoskodjon magának róla!
  Ha mégis levonják, akkor mindenkinek egyéni nyugdíjszámlát és azt visszaadni neki kamatostól, amit levontak tőle!

  „Az egyéni számlavezetés megalapozza annak lehetőséget, hogy a későbbiekben az állami nyugdíjrendszeren belül a nyugdíj kiszámításánál a számlán lévő összeget figyelembe lehessen venni.” – mondta a „nyugdíjreformmal” kapcsolatos legtöbb jogszabály-módosításhoz a nevét adó Rogán Antal.
  Ez a kijelentés arra utal, hogy a kormány olyan egyéni számlában gondolkodik (vagy gondolkodott 2011-ben), amelyik a munkavállaló befizetéseit tartalmazza, és valahogy ki lehet belőle számítani a majdani nyugdíjat.

  A brit állami nyugdíjrendszerben a biztosítottaknak lehetőségük van rá, hogy külön igényre előállítsák számukra a nyugdíjkivonatukat (pension statement).
  A kivonaton feltüntetik, hogy legkorábban mikor mehetünk nyugdíjba a hatályos jogszabályok alapján. Feltüntetik az egyes éveket, amikor nyugdíjjogosultságot szereztünk és a nyugdíjszerzésre jogosító kereseteket az adóhivatal nyilvántartásai alapján.

  Ez alapján készítenek egy becslést, hogy mennyi nyugdíjra lennénk jogosultak, illetve, amennyiben még nincs meg a szükséges szolgálati idő, mennyi ideig kell még járulékot fizetnünk a teljes állami nyugdíj megszerzéséhez. A brit nyugdíjbiztosító ezen kívül egy online kalkulátort is üzemeltet, amivel nagyvonalú becslést kaphatunk a majdani nyugdíjunkról.

 5. obsitos

  Érdekes, hogy 1953-tól, (a Ratkó-korszak közepe) csak most, 4-5 éve jut eszetekbe naponta, hogy mi lesz a nyugdíjjal !
  Az eltelt ÉVTIZEDEK alatt is volt a bankoknak vezérigazgatója, elnök-vezérigazgatója, atyaistene.
  Mire kapta a nem csekély fizetését ?
  A politikusokról már nem is beszélve.

 6. Ferenc

  Valahogy arra hajtanak, hogy próbáljon mindenki takarékoskodni ( vajon miből? minimálbérből?)
  tegyük be a pénzünket ,aztán jön egy pénzintézeti csőd és futhat mindenki a pénze után, még annyi sem marad mint az állami rendszerben, mert biztosíték az nincs!!
  Azt kiabálja mindenki,azért kevés a járulék fizető, mert a fiatalok külföldre mennek dolgozni, de kérem szépen, mikor beléptünk az EU-ba akkor várható volt, szabad az út! Akkor miért csodálkozunk!

 7. latyapatya

  Kertésznek igaza van. Az állam mindenféle címen szed adót. Ahogy a tej áfáját nem a tej újratermelésére, a benzin adóját se a benzin előállításra sőt, nem is csak az utak felújítására fordítják, úgy a nyugdíjra elvont pénzt sem kell csak a nyugdíjakra fordítani. Az állam rengeteget szed be. Csak abból van pénze, hogy adóztat. Ossza el másként és kész!!!! És ez kicsit így is volt a múltban, az emútnyócév előtt jóval.

 8. Béla

  Persze… Hogy Orsósék kapjanak 5 ször annyi pénzt a segélyen lévő 12 gyerek után mint én a 2 magyarországon dolgozó gyerek után… Ez án a szuper ötlet.

 9. Kari

  Gondolkodni kel reálisan!!

  Nagymamám idejében is volt nyugdíj, szüleik idejében is, sőt még akkor a nők 80% nem dolgozott
  háztartásbeli volt. Több ember élt akkor Magyarországon, mint most!
  Akkor miből lett meg az összeg a nyugdíjasoknak??
  Az Államnak kell ezt előteremteni, nem az embereknek. Sajnos öngondoskodás
  felkapott divat, vagyis az emberekben próbálják bele beszélni, és lépjenek be a
  nyugdíjpénztárban. De minek??, volt már nyugdíjpénztári összeg az embereknek!!
  Az hova lett?, azt rakták volna a nyugdíjhivatalban!
  Sajnos mi Magyarok öröké, csak a csapdában vagyunk beszorítva!
  Kérdem a Magyar család mikor élheti meg azt, hogy boldog lehessen ebben az Országban???

 10. Polyák Lajos

  a felnevelt gyerek adajának % -a a felnevelőnek . Bosszantó ,hogy egy kóbor kutya többet ér munt a gyereket felnevelő . A kutyának ugyanis lehet utalni ” bölcs ” törvény tisztelőink szerint .

 11. szemiramis

  vissza kell adni az ellopott 3000 milliárd manyup-ot visszaállítani a magánnyugdij tagságot ez arra szolgált volna hogy mentesítse az állami nyugdijalapot, az állami nyugdijalapból kilopott pénzeket is vissza kell tenni, meg kell szüntetni a szavazatvásárlást a kamu ukrán és szerb nyugdijak kifizetését leállítani, a sportolók és nemzet szinésze járadékokat nem nyugijkasszából kell fizetni, és akkor nem kell rinyálni

 12. hupatia

  Először is ha nem tudnák: a nyugdíjakat már Selmeczi G megvédte.
  Másodszor én ML, OV, LJ…stb embereknél raktam letétbe a nyuggerpénzemet.

 13. Lengyel

  A nyugdíj alapokat vissza kell állítani! Nem kell az államnak abból pótolni a hiányt!
  Vissza kell tenni bele a kölcsönvett 3000 milliárdot, és SEMMI BAJ SEM LESZ A NYUGDÍJAKKAL.

 14. Szöllősy Tibor

  Igen vissza kell adni. Egyszerű a megoldás.
  Lenne még egy kérdésem ha szabad. Mennyi most az átlagéletkor hazánkban egy átlagembernek akit a “hasznosságához mérten” ( valaki mintha mOndta Volna már ezt valahol ugye 🙂 gyógyítanak? Őket akarjátok meggyőzni arról, hogy takarékoskodjon előre, mikor a betevője sincs meg!
  Sajnálom lett még egy kérdésem. Mennyi nyugdíjas évvel számolnak, akik számolnak?
  Beteg az agya annak aki elhiszi azt, hogy jobb lesz akkor 52000 ft ha most befizet 30000ft-ot 16 éven keresztül pl.
  Amit viszont hiányolok az az, hogy nem keresik a felelősöket ezért a helyzetért? Nem tudom, és nem is akarom elképzelni sem MIÉRT? A fejétől büdösödik a hal. Szokták mondani nem alaptalanul ugyebár.

 15. december

  Az hogy is van, hogy a “segélykét” kapó réteg felett soha nem lebegnek sötét felhők? Ha a befizetett járulékokat arra költenék elsősorban, amiért levonták. Meddig kell ezeket a nemhiába születetteket tartani és még tenyészteni is.A nyugdíjaokktól még több “bőrt” lehúzni hogy majd ez is eltűnjön.

 16. Maci Laci

  A kalkulátorotokkal kiszámoltam, hogy egy mai pályakezdő 161 millió forintra számíthat befizetései után az állami nyugdíjrendszerből, azaz havi 739 000 forintra. S ehhez még a tőkéhez hozzá se kell nyúlni, annak hozamaiból is fedezhető.
  Ez nyilván régebben is hasonlóan működött, sőt akkoriban sokkal magasabb, 54-56 % volt az elvont járulék
  Tehát az állami nyugdíjrendszernek bőségesen vannak tartalékai, mert nyugdíjasainak a tényleges, jogos nyugdíjjárandóságuk alig egyhatodát fizeti ki jelenleg nyugdíj címén.

 17. dalárda

  Akkora már minden második munkahelyen robotok fognak dolgozni ! Majd a robotok fizetik…

 18. Docens (valóban az)

  Öngondoskodás? Miből? A magyar fizetésekből? (Most természetesen nem a bankárokéra gondolok, hanem pl. a vidéken nyomorgókéra! Utóbbiak kicsit talán többen vannak. Úgy kb. az összlakosság háromnegyede lehet…)
  Nekem erről az öngondoskodásról egy vicc jut eszembe, ami arról szól, hogy hogyan kell eltemetni az anyóst? Derékig, hog tudja maga körül a sírt gondozni. Na, pont ilyen ötlet a jelenlegi bérekből ez az öngondoskodás. Senki nem veszi észre, hogy az aktív korúak külföldre menekülnek a hazai bérek miatt? Vajon ők is hazánk nyugdíjalapját gazdagítják? Dehogy! Egy velem egykorú szakmunkás, aki 10 éve külföldön dolgozik az autógyártásban, előtte itthon éveken át állástalan volt, annak sokszoros nyugdíjalapja van hozzám képest, aki harminc éve dolgozik hazánkban. Ahogy Besenyő Pista bácsi mondaná: Hááát nóórmális?
  Nem kellett volna emeszpés és liberális politikusainknak ellopni az állami nyugdíjtartalékokat, fityeszeseniknek pedig a magánnyugdíjakat, akkor most nem lenne gond. Ezek után ne csodálkozzon senki, hogy nem akarnak az emberek nyugdíjtakarékoskodni. Minek, hogy majd azt is lenyúlják a politikusok, vagy a bankárkaszt?
  Ezzel kellene elgondolkodni, már ha lenne mivel… Utána ilyen okos cikkeket írni. Már nem ez az első okos cikk itt. Ezeket a bankmonitoros cikkeket szerintem a földönkívüliek írják. De hogy nem itt élnek az biztos.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Docens (valóban az)! Szeretettel vesszük a kommenteket, azonban az üzenet nagyon el tud veszni olyankor, ha egyedi és szélsőségesnek számító eseteket veszünk ki. Mi minden egyes írásunkban, ami a témában íródik azt mondjuk, hogy ha van rá lehetőség, akkor gondolkozzunk el a nyugdíjcélú takarékoskodáson. Azt a statisztikák alapján bizonyítottnak látjuk, hogy nem olyan vészes a kép, mint ahogy Ön látja, igenis a felmérésekből az derül ki, hogy azért van egy olyan szélesebb réteg, aki képes havi alapon megtakarítani. Valóban sok esetben ez lemondással járna (sőt vannak, akik nem is tudják ezt megtenni), de ha látjuk az előttünk álló kedvezőtlen folyamatokat (várható nyugdíjcsökkentés), akkor megérheti erőfeszítést tenni ennek elkerülésére. Az szerintünk nagyon káros hozzáállás, ha azt mondjuk, hogy senki se takarítson meg a nyugdíjára, mert ha 20-30 év múlva óriási problémába leszünk a nyugdíjban, de akkor már késő lesz bármit is tenni ellene. Pont amit ír, hogy a társadalmunk öregszik és sokan mennek külföldre, akkor pont az öngondoskodásra kellene logikusan eljutni, mert nem lesz elég állami bevétel, hogy az állami nyugdíjat fenntarthassák. Néhány megállapításával vitatkoznunk kell, mert az állami nyugdíjtartalékokat nem lehetett ellopni, mivel az az utóbbi évtizedekben sohasem állt fent (örültünk volna neki, de nem ez volt a helyzet). A magánnyugdíjpénztárak vagyona kritikus volt, ha ezek az összegek nem lettek volna meg, akkor súlyos válság alakult volna ki. Sőt, éppen az hozta 20 évre rendbe a nyugdíjkasszát, hogy a korábban magánnyugdíjpénztárakba érkező járulékok már az államhoz folynak be. Így volt lehetőség arra is, hogy csökkenjenek az állami terhek és legyen keret az utóbbi évekre jellemző nagyobb béremelésre is. Ergo összefüggéseiben kell nézni a dolgokat, mert csak így juthatunk jó következtetésre. Ráadásul ennek belátáshoz nem kell földönkívülinek lenni, elég csak a sorok között olvasni.

 19. Lné

  Egyre jobban ível felfelé a gazdasági mutató!
  Akkor miért ne lenne valaha majd nyugdíj??????

  Hát persze, hogy a gazdasági eredményekből!!! Hozni kell ilyen törvényt!
  Elvégre egész életünkben a gazdaság fellendítésén dolgozunk!

 20. latyapatya

  Megfigyeltnek! Nem túl sok az agytekervényed???…túlbonyolítottad! Persze az is lehet, nem tudlak követni, meg az is lehet, hogy jól gondolkozol! Nem tudom kiknek , kinek a BŰNE, hogy nem akarnak hozzányúlni az ukránoknak, szerbeknek/?????/ egyéb szomszédságnak. havi sok-sok millió forintot nyugellátás címén kifizetett összegek megszüntetéséről! MIÉRT??????? Soha nem fizettek itt járulékot!!! Ebből tisztán látható, hogy a befizetéseknek SEMMI köze a kifizetésekhez!!Akkor most mit rugóznak azon a mostani nagyjaink, hogy miből lesz nyugdíj 2050.-ben???A sok MAGYARORSZÁGON élő nyugdíjast ijesztgetni ocsmány dolog!!! Az itthon szavazókért /szavazatokért/ kellene tisztességes úton megdolgozni Oszt jó napot!!

 21. Zoley

  Évente több mint 10 milliárdot költ a kormány azokra az ukrán nyugdíjasokra, akik Magyarországról kapnak nyugdíjt. Ehhez csak egy magyarországi lakcím kell, 2010 óta pedig megháromszorozódott a magyar nyugdíjat kapó ukránok száma.

  Durván megugrottak a Magyarországra költöző ukrán nyugdíjasokra költött kiadások – ez derül ki Rétvári Bence, az Emmi államtitkárának Korózs Lajos MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.

 22. Ásvány Attila

  Bankmonitornak ! Hát ugylátszik nem vagyok egyedül aki nem ugy gondolkozik mint a bankmonitor !! Nincs 600 000 forintos fizetésük, reálisan látják hogy az ijesztgetés helyett , hogy kell megoldani a nyugdijellátást biztonságosan, nem tettszik hogy az ukrán nyugdijasokra költött 10 milliárd sok , pedig lehet nincsenek is olyan sokan , mint mondja az államtitkár, csak állitja , hogy azzal a 10 milliárddal se keljen elszámolnia.Sokan tudják már hogy egy pályakezdő 161 millió befizetésre számithat az államtól, és a sorok között csak olvasva is tudják , hogy az állami nyugdij tartalékok és a magánnyugdij pénztárakról szóló keverés egyáltalán nem igaz !! Társadalmunk öregedéséhez szóló sorok, csak elterelések, figyelemmegosztásra jók, ugyanis –2015-ben CSÖKKENT –a nyugdijasok száma, a lelkiismeretes és sok pénz kapott ??? — egészségügyi ellátás ellenére!! DE —nincs baj, mert önök lelkiismeret nélkül megoldják ezt is , az ilyen kommentelőket TÖRÖLNI kel az oldalakról és KÉSZ !! Nem jó megoldás ?? A többi meg csak hagy pusztuljon !

 23. András László

  A magánnyugdíjpénztár kötelező volt, drága volt a fenntartása és a tagok 80%-a rosszabbul járt volna mint az államival. Mellesleg a nyugdíjakat fizetni kellett amihez az államnak hiteleket kellett felvennie mivel a magán pénztárba fizetett pénz az kiesett az állami rendszerből. Az előzőek miatt a kötelező magán pénztárt mindenhol kivezették. Ha valaki akar takarékoskodni annak ott az önkéntes pénztár amihez még adókedvezmény is jár.

 24. András László

  Azt szoktuk magunkról mondani, hogy tehetségesek vagyunk (a lányaink meg szépek). Szerintem pedig a többség inkább bátor mert a kommentek szerint halvány fogalmunk sincs a valóságról, meg lusták vagyunk utánanézni, viszont rettentően bátran nyilatkozunk, hogy kinek nem kellene lopni és akkor eljönne a kánaán. Szóval baj van a tudással és az önértékeléssel is. Ami viszont kiszúrja a nép szemét az nem vevődik észre, a Bankmonitor pedig szemérmesen hallgat, ez pedig az, hogy a nyugdíjak be vannak fagyasztva. Az inflációt követő nyugdíjemelés ígérete ugyanis azt jelenti, hogy 2016-ban a megállapított nyugdíjért ugyanannyi értéket lehet venni mint 2010-ben. Azaz hiába teljesít jobban Magyarország és jelentősen emelkednek a fizetések a nyugdíjak “reálértéken” maradnak, azaz nem “osztogatnak”, holott a béremelések alapjainak megteremtésében a nyugdíjasok is részt vettek. Az infláció követő gondolat erkölcstelen de jól kommunikálják.

 25. Ásvány Attila

  András Lászlónak ! Jókat irsz , de nem mindig a valóságot,viszont azt bátran teszed magad is , utánnézés nélkül !! A magánnyugdijra gondolok ami -kiesett az az állami rendszerből ! és igy az államnak hiteleket kellett felvennie, mivel mellesleg –fizetni kellett a nyugdijakat -! Ez a -mindenhol kivezették –irás gyanusan kormány oldali érvelés, ugyanis –1- ha hitelekből fizették a nyugdijakat, hová tették a 3000 milliárdot , ugyanis a KSH adatok szerint sem az államadósság nem csökkent , sem a elszámolásban nem szerepel sehol !! 2. ha hitelből kifizették abban az évben ezt az óriási állami terhet , 14 év után összegyült 2.5 millió forintnak miért csak —93 000 — forint volt a REÁLHOZAMA ?? miért nem adták oda a betéteseknek az egész megtakaritott összeget és következő évben már kivezethették volna sportszerüen , bár erről a Fidesz nem volt hires soha !!
  3. Hogy lehet hogy a 2012.05. 30-án tartott közgyüléseken még szó sem volt a megszüntetésről, DE VISZONT–2012.05. 31 -én már általános megfogalmazásban –lépéseket kell tenni a javithatóságért-cimmel megszüntették a magán ágazatokat ?? Érted ?? a nyugdijak reál értéke miként –maradt meg ?? Ugyanannyi értéket lehet venni , mint 2010 -ben ??

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Könnyebb lesz nyugdíj megtakarítást választani

2019. 10. 15.

Az MNB új ajánlása alapján jövő év elején bevezetésre kerül a TKM mutató az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások esetében is. Mi az a TKM? Mire jó? Mennyivel lesz könnyebb az átlagembernek...

Milyen bankszámlát érdemes nyitnia egy nyugdíjasnak?

2019. 09. 27.

Egyre több nyugdíjas kapja havi juttatását bankszámlára. Nem mindegy azonban, hogy milyen számlát nyitunk, mert akár több ezer forintot spórolhatunk évente, ha megtaláljuk a számunkra legjobb konstrukciót. Viszont mindannyian mások...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.