Betöltés

Megoldatlan nyugdíjkérdés – 200 ezer fiatal játszik a tűzzel

szerző: Bankmonitor
2016-12-09

A becslések szerint néhány évtizeden belül az állami nyugdíjrendszer egyre több problémával fog küzdeni, ami azt jelenti, hogy a jövőben egyre kevesebb nyugdíjra számíthatunk. Még most érdemes cselekedni és tenni a nyugdíjunk érdekében, amihez jó megoldást kínálnak az önkéntes nyugdíjpénztárak. Egyelőre a fiatalok körében kevésbé népszerű a rendszer (200 ezerrel több számla is lehetne), pedig nekik lenne a legnagyobb szükségük a takarékoskodásra, hiszen őket érinti leginkább a nyugdíjkérdés. Kellő időben elkezdve kis összegekből is szép summát tudunk összekalapozni: 40 év után havi 5 ezer forintunkból akár 7,4 millió forint is összegyűlhet, ami már szemmel látható nyugdíj-kiegészítésként szolgálhat.

Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) jó megoldást jelent, ha nyugdíjas éveinkre takarékoskodnánk, hiszen működése egyszerű, emellett kényelmes lehetőséget biztosít, ráadásul kockázattűrő képességünknek megfelelő portfóliót is tudunk választani. Hab a tortán, hogy az állam 20 százalékos támogatással is honorálja a befizetéseinket (maximum 150 ezer forint értékben), ami jelentős előnyt jelent számunkra.

A számos pozitívum ellenére, amit az önkéntes nyugdíjpénztárak nyújtanak, mégis azt lehet mondani, hogy hazánkban csak kicsit több, mint 1 millió ember takarékoskodik ilyen formában. A legoptimistább becslés szerint is csak minden ötödik magyar ember tagja valamelyik pénztárnak. Emellett azt is fontos megjegyezni, hogy a pénztárak egy tagra vetített vagyona is csak átlagosan 1 millió forintot tesz ki, vagyis egy tag átlagosan ekkora egyenleggel rendelkezik, amiből nem számíthatunk nagyobb nyugdíj-kiegészítésre.

Kíváncsi vagy mennyit kell félretenned, hogy megfelelő módon egészítsd ki a nyugdíjadat? Az alábbi kalkulátorunkkal könnyen kiszámolhatod!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A fiatalok aránya nagyon alacsony a pénztárakban

A legnagyobb problémának talán az számít, hogy a fiatalabb generációk befizetései hiányoznak leginkább az önkéntes nyugdíjpénztárakból. A rendszer 1994-es indulása után viszonylag gyorsan bővült a taglétszám, viszont gyorsan meg is akadt és friss utánpótlás azóta sem érkezik olyan ütemben, mint arra szükség lenne.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen a korok megoszlása az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai körében, így a legnagyobb pénztáraknál meg is néztük, hogy mit mutatnak az arányok. A vizsgált pénztáraknak 2015 végén mintegy 520 ezer tagja volt, ami azonban kor szerinti megbontásban nagyon kiegyenlítetlen.

Az adatok alapján nagyon jól látszik, hogy jókora szakadék tátong a fiatalabb és idősebb pénztári befizetők között. A 30 év alatti tagokból van a legkevesebb, az 5 pénztár alapján csak 7 százalékos aránnyal képviseltetik magukat, vagyis azon kevesekből is, aki nyugdíjcélra ilyen formában takarít meg, nagyon kevés a fiatal. Ezzel szemben a 30 fölötti korcsoportok között kevesebb már a különbség, viszont még így is az idősebb tagok felé tolódik el a rendszer.

Ebből kiindulva már durva becsléssel könnyen kiszámítható, hogy mennyi lehet az összes önkéntes nyugdíjpénztári tagon belül a fiatalabb korosztályok aránya. Mivel az önkéntes pénztárak teljes taglétszáma 1 millió főre tehető, a 30 év alattiak 7 százalékos arányával számolva 70 ezer fő jött ki, vagyis másként kifejezve a 30 év alatti népesség mindösszesen 5 százaléka tagja valamelyik önkéntes pénztárnak (a teljes 20-30 éves korosztályra vetítve, ami 1,3 millió fős). A 31-40 évesek aránya ezzel szemben a teljes korosztályból már 20 százalékra tehető, míg a 41-50 éveseké már 23 százalék.

Emellett azt is érdemesnek találtuk megnézni, hogy az új tagok, vagyis frissen belépők száma hogyan alakult. 2015-ben összesen 14,5 ezer fővel bővült a legnagyobb pénztárak befizetők száma, és mindez úgy történt, hogy a fiatalabb korcsoportok aránya nőtt leginkább. Ez jó hír, de még mindig van hova javulni, hiszen a 30 év alatti új tagok száma még a legjobb esetben is csak 1800 fővel tudott gyarapodni az összehasonlított pénztárak között.

Márpedig ahhoz, hogy mindenki szert tehessen valamekkora nyugdíj kiegészítésre, jóval nagyobb bővülésre lenne szükség. Ahhoz, hogy a fiatalok elérjék a többi korcsoport arányát, nagyjából 200 ezer fős létszámemelkedésre lenne szükség, ami a jelenlegi állapotok szerint a valóságtól elrugaszkodott.

Megéri korán elkezdeni

Pedig fontos lenne a fiataloknak is nyugdíjcélra takarékoskodni, hiszen ők számítanak a legveszélyeztetettebb korosztálynak. A becslések szerint a nyugdíjrendszer 2035-ig tud fennakadás nélkül működni, vagyis az 1970 után születettek fognak leginkább szembesülni a problémával.

Az is tiszta sor, hogy sokan vannak, akik csak később eszmélnek fel, és kezdenek el a nyugdíjra takarékoskodni, hiszen például a tanulás is sokáig húzódik manapság, ami miatt kenyérkeresővé is később válnak a fiatalok.

Nagyon lényeges, ha lehetőségünk van rá, hogy minél hamarabb elkezdjük a megtakarítást. Nem érdemes olyan címszóval halogatni, hogy még ráérünk később is megtenni. Általánosan elmondható, hogy minél hosszabb idő van hátra, annál jobban tudja kifejteni a hatását a kamatos kamat.. Ráadásul az önkéntes nyugdíjpénztáraknál az állami támogatás is nagy súllyal esik a latba.

Ha például 25 éves korunkban kezdjük el a takarékoskodást, és 40 éven keresztül havi 5 ezer forintot fizetünk egy önkéntes pénztárba, összesen 7,4 millió forintunk gyűlne össze (4,5 százalékos hozammal számolva, és állandó befizetést feltételezve). Ebből csak a hozamunk lenne 3,9 millió, míg az állami támogatás 1,3 milliót dobna az egyenlegünkön.

Ha ugyanezt az eredményt már idősebb korunkban szeretnénk elérni, már jóval nagyobb havi összeget lenne szükséges kicsengetnünk, hogy bepótoljuk az elvesztegetett éveket. Például ha már csak 20 évünk lenne a nyugdíjba vonulásig, akkor nagyságrendileg havi 17 ezret kellene befizetnünk, hogy a 7,4 milliós egyenleget elérjük.

A tanulság az, hogy sosem késő feleszmélni és elkezdeni nyugdíjcélra takarékoskodni. De érdemes minél korábban elszánni magunk, hiszen ez esetben kevésbé megterhelő, pár ezer forintos összeggel is szép summát tudunk összegyűjteni, ami még nyugdíjas korunkban meghálálja magát. Az adatokból is látszik, hogy vannak olyanok, akik már pályakezdőként is tudatosan félretesznek. Nem feltétlenül óriási összeget, de havi 5000 forintot azért nélkülözni tudnak, hogy az időskori jövedelembiztonságukat megteremtsék.

11 Hozzászólás

 1. Kovács Géza

  Hol az ellopott magánnyugdíjpénztári pénzem? Azzal mikor számol el ramszesz?

 2. Banhegyi

  Nem kellene lerabolni a magyar embereke a kormányoknak, a magyar embereknek meg nem kéne birkáknak lenni, hogy hagyják a le rablásukat és akkor lenne miből félretenni.

 3. magánnyugdíjkassza

  “A tanulság az, hogy sosem késő feleszmélni és elkezdeni nyugdíjcélra takarékoskodni.” – az ám a nagy baj,hogy szinte már mindegy,milyen takarékosságba kezdene az illető,ha volna miből,hisz naponta új módszerekkel fosztogatják. S ha mégis sikerül vmit. összekuporgatni,azt a Kossuth téri maffia egyik napról a másikra ellopja és eltapsolja.

 4. Pethő Péter

  Nos, nem tudom melyik korosztályt képviselik a bankmonitor munkatársai, de az elmúlt napok cikkeiből arra következtetek, hogy a matekot nagyon, de a történelmet nem ismerik. Ezt éppa 40 éves példa tanúsítja. Én már akkor is éltem és saját bőrömön tapasztaltam meg mennyit romlott a pénz értéke azóta.Hazánkban a biztosítók kicsit többet engednek meg maguknak (hiszen ez egy következmények nélküli ország), és sokadszorra vezetik meg a jó népet. Mégis hetente legalább két alkalommal megy a siránkozás- miért is nem bíznak az emberek az ő szuper csomagjaikban?

 5. Róbert

  Így igaz Kovács Géza ahogy mondod.Majdnem mindennap megjelenik valahol egy ilyen hülye cikk idióta tollnoktól.Mégis mond meg nagyokos cikkíró miből takarékoskodjak amikor annak is örülni fogok ha a két gyerekemet taníttatni fogom tudni.Nettó kettőszázezer kellene ,hogy a minimálbér legyen ,de úgy látom erre nincs sok remény.

 6. Ásvány Attila

  Néhány évtizeden belül az állami nyugdijrendszer egyre több problémával fog küzdeni–irja a bankmonitor ! Ha hagyjuk 2018-ban hogy a Fidesz ismét meghülyitsen minket , ez már hamarabb is be fog következni ! 2012-ben már Alkotmányt módositottak, hogy az államnak többet ne kelljen gondoskodnia a nyugdijakról ! Az egyéni számlákat ezek a szemetek már nem fogják bevezetni, igy a 3000 MILLIÁRDOT SENKI NEM KAPJA — vissza! Europában sok helyen müködik az egyéni számla , amelyen végig lehet követni mennyit fizettél be a leendő nyugdijadra ! Nálunk ilyen nem lesz, SŐT — kiüritik a Nyugdijalapba befolyt MILLIÁRDOKAT is ! Én számoltam, számoljatok Ti is, ha nem lopnák el , mennyit kellene kapni átlagnyugdijat , akár 40 év mulva is !!!!! Havonta 721.457 forintot !! 213 100 forintból- átlagfizetés -10 %-ot von le a munkáltató, és 24%-ot fizet be az államkaszába utánad !! Ez 72 454 forint összesen – évente! 40 év alatt igy a nyugdijbiztositó —34 777 920 szed be , HA nem lopnának, kellő hatékonysággal müködtettve HAVI 6 %-ot elérve a 40 év alatt —144.291.470 forint lenne , ez évente 8. 657.448 -ot jelent !! Igy jön ki a 721.457 forint nyugdij !!Ezt soha nem fizeti ki a nyugdijbiztositó és igy a 144.221 470 TÖKERÉSZ ÖRÖKRE náluk marad !! Megkapnátok, de akkor ne a gengszter és maffia modszerekkel dolgozó FIdeszre szavazzatok 2018-ban !! és CSODÁT fogtok látni 2019-ben !! Garantáltan !!
  egy 72 éves repszerelő

 7. Ásvány Attila

  Bocs !! a 72 454 forintot nem évente , hanem —– HAVONTA—- fizetjük be a munkavállaló és a munkáltató !! Elnézést !!
  repszerelő

 8. Ásvány Attila

  Ha a FIDESZRE– szavaztok soha nem jártok jól, és még nyugdijatok sem lesz !! Most számoltam ki a –leendő minimálbérre –ha megadják ????? a levonásokat ! Megdöbbentő hogy ilyen piti , nivótlan fizetésemelésnél is az állam jár jól ! nem aki megdolgozik ezért a nyomoruságos bagóért !! 110 000-min.bér munkáltató és dolgozói befizetés 2016.ban 68 800 forint ! 2017 a milliókat érintő ÓRIÁSI béremelésnél –127650 min.bér– összbefizetés–munkáltató és dolgozói befizetés 72769, havonta ! az állam nyeresége –24–% !! Az adott 68800 és leendő 72769 levonás különbsége –3960 –forint !! 3.8 millió dolgozó van , szorozva 3960, havonta—- mennyi is ????? Számoljatok ! Igy csak 12690 forint a béremelés . Óriási összeg , nem ??? Mit is lehet kapni ma Magyarországon , havonta 12690 forintért ??? Megvan !! Lehet befizetni az önkéntes pénztárakba, hátha ezt is el lopják egyszer !! HAJRÁ magyarok !!

 9. Ásvány Attila

  200 000 veszélyeztetett fiatalnak !! Mivel a bankmonitor munkatársai már most 2016-ban tudni vélik , hogy 2035-ben komoly gondok lesznek akik 1970 után születtek és sokan vannak közülük akik késön eszmélnek, van egy javaslatom ! Ha ugyis ilyen sz—r a helyzet , gözerővel tanuljatok valamilyen idegen nyelvet és tanulás után , amilyen gyorsan csak lehet irány egy külföldi ország.Oda menjetek ahol nem fenyegetnek benneteket és garantáltan nem lesztek veszélyeztettek! Talán még meg is fognak becsülni titeket és inkább segitenek a boldog , nyugodt életben! 600.000 -en már ezt csinálják és rengeteg pénz küldenek haza, és szabadok , boldogan élnek ma is !!
  Minnél korábban szánjátok el magatokat , annál jobb lesz!! Sok sikert !!
  egy 72 éves repszerelő

 10. Ásvány Attila

  Fizetés emelés Dömötör Csaba államtitkár szerint !! Szakmunkás 161 000 FT, minimálbér 127 500 Ft
  a Fidesz hazudozik megint mert ujból és ujból emelik a béreket, nincs állandó megbizható számadat! Kétgyermekesek adókedvezmény miatt 360 000 / év, élelmiszerek áfája 27%-ról 5 % -ra , stb , stb !! Lehazudják a csillagot is az égről, csak változzon a kedvezötlen megitélésük, mert igy sokan tudják hogy alkalmatlanok az ország irányitására és ezt 2018-ban megérzik majd !! Arról nem szólva, hogy ezek az –emelések–olyan piti , gazember emelések, hogy senkin nem segit, senkinek életét nem javitja, csak rontani fogja ! Amióta , nem gondolkoztunk és beléptettek minket az EU-ba ,évről évre csak romlottak a bérek és kiadások egyenlege, soha nem közeledtünk az általunk elképzelt normális egyensuly felé !! Másnak persze 6.5 milliós bér, autó, lakás –ingyen, a többi meg fizesse ki a milliárdos gazdagok huzásait !! Rendben van ez igy ?? Ugy érzitek ??
  egy 72 éves repszerelő

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Könnyebb lesz nyugdíj megtakarítást választani

2019. 10. 15.

Az MNB új ajánlása alapján jövő év elején bevezetésre kerül a TKM mutató az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások esetében is. Mi az a TKM? Mire jó? Mennyivel lesz könnyebb az átlagembernek...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.