Betöltés

Így csökkentheted pofonegyszerűen a lakáshiteled kamatát

szerző: Bankmonitor
2017-01-11

Óriási luxus lakáshitelt lakástakarék nélkül visszafizetni. Hogy miért? Mert egy 20 évre felvett 8 millió forintos hitelen már egy 4 éves, havi 20 ezer forintos lakástakarékkal 800 ezer forintot lehet megtakarítani. A lakástakarék befizetései után járó 30%-os állami támogatás pedig megtöbbszörözhető. Mutatjuk, hogyan lehet a legtöbbet spórolni a lakáshitel visszafizetésén!

Lakáshitel mellé mindig érdemes lakástakarék szerződést kötni, mert a két termék kombinációja jelentősen csökkenti a felvett hitel teljes visszafizetését. Például egy 20 évre felvett 8 millió forintos lakáshitel induló törlesztőrészlete 53 ezer forint.

Ha ezt kiegészítjük egy havi 20 ezer forintos lakástakarék megtakarítással, akkor a 4 éves megtakarítási idő lejártakor az évi 72 ezer forintos állami támogatásnak, illetve a betéti kamatoknak hála 1,2-1,3 millió forintot fordíthatunk a lakáshitel előtörlesztésére.

Amennyiben rendben fizettük a hitelt, akkor 4 év elteltével valamivel kevesebb mint 7 millió forint lesz az éppen aktuális tőketartozás. A lakástakarék betörlesztésével pedig 17%-kal zsugorodik a tartozás, így ennek hatására a lakáshitel 53 ezer forintos törlesztőrészlete 9 ezer forinttal, 44 ezer forintra csökken.

A lakáshitel teljes visszafizetése standard, lakástakarék nélküli esetben 12,7 millió forint, míg lakástakarékkal együtt 11,9 millió forint (ez az összeg tartalmazza a lakástakarék havi befizetéseit is), azaz 800 ezer forintot nyerünk azzal, ha a lakáshitel mellé lakástakarékot is tudunk kötni.

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

Több szerződéssel még nagyobb lehet az előny

Lakástakarékkal több módon is csökkenthetjük a hitel kamatterhét. A fent bemutatott technikát felhasználva célszerű egyszerre több lakástakarékot is kötni, így megtöbbszörözhető a befizetések után járó 30%-os állami támogatás. Egy családban például két lakástakarék összejöhet úgy, hogy mindkét szülő szerződést köt. De kettőnél több lakástakarékot is köthetnek, amennyiben gyermeküket, vagy bármely közeli hozzátartozójukat jelölik meg kedvezményezettnek.

Egy további lehetőség a magasabb pénzügyi előny kiaknázására, hogy az első lakástakarék(ok) beforgatása után kötünk egy újabbat és ezt mindaddig folytatjuk, amíg vissza nem fizetjük a lakáshitelt. Minden egyes előtörlesztéssel csökken a törlesztőrészlet, így akár az eredeti futamidőnél korábban visszafizethető a felvett kölcsön.

Az előtörlesztés költsége rendszerint 1,5% körül alakul, ami egy 4 éves, havi 20 ezres lakástakarék esetén nagyjából 18 ezer forintot jelent. Ezt a költséget pedig simán megéri kifizetni, hiszen az előtörlesztés költsége eltörpül a példában megszerzett pénzügyi előny mellett.

Milyen előnyei vannak a lakástakaréknak?

 • a befizetések után 30%-os állami támogatás jár (maximum évi 72 ezer forint), valamint 0,1-3% betéti kamatot is fizet rá a lakástakarék
 • ezáltal 10% feletti kockázatmentes hozam érhető el, ami magasabb, mint a hitel költsége
 • a megtakarítási időszak végén (leghamarabb 4 év után) az összegyűjtött pénz a lakáshitel előtörlesztésére vagy bármilyen más lakáscélra is fordítható
 • az előtörlesztéssel csökken a hitel tőketartozása és törlesztőrészlete
 • az előtörlesztés egyik kedvező hatása, hogy kevesebb kamatot kell kifizetni a banknak, másik hogy akár a futamidő vége előtt visszafizethető a felvett kölcsön
 • a megtakarítást OBA garancia védi
 • ha pedig úgy hozza a sors, hogy idő előtt fel kell használni a lakástakarékban félretett pénzt, akkor visszakapjuk a kamattal növelt saját befizetéseinket

Milyen költségekkel kel számolni?

A lakástakarék megnyitása egyszeri szerződéskötési díjjal jár, ami a szerződéses összeg 1%-a. Ez egy 4 éves, havi 20 ezres módozat esetén 25-28 ezer forint körül alakul, amit több akciós lakástakarék termék esetén is el lehet kerülni. Emellett még egy havi 150 forintos számlavezetési díjjal kell kalkulálni.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Lakáshitelek – Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása?

Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása? Miért gondoljuk, hogy az „alapkamat halott” a jelzáloghitelek szempontjából? Milyen összefüggés van az infláció és a jelzáloghitel kamatok között? Miért érdemes egy hosszútávra felvett lakáshitelnél...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.