Betöltés

Így csökkentheted pofonegyszerűen a lakáshiteled kamatát

szerző: Bankmonitor
2017-01-11

Óriási luxus lakáshitelt lakástakarék nélkül visszafizetni. Hogy miért? Mert egy 20 évre felvett 8 millió forintos hitelen már egy 4 éves, havi 20 ezer forintos lakástakarékkal 800 ezer forintot lehet megtakarítani. A lakástakarék befizetései után járó 30%-os állami támogatás pedig megtöbbszörözhető. Mutatjuk, hogyan lehet a legtöbbet spórolni a lakáshitel visszafizetésén!

Lakáshitel mellé mindig érdemes lakástakarék szerződést kötni, mert a két termék kombinációja jelentősen csökkenti a felvett hitel teljes visszafizetését. Például egy 20 évre felvett 8 millió forintos lakáshitel induló törlesztőrészlete 53 ezer forint.

Ha ezt kiegészítjük egy havi 20 ezer forintos lakástakarék megtakarítással, akkor a 4 éves megtakarítási idő lejártakor az évi 72 ezer forintos állami támogatásnak, illetve a betéti kamatoknak hála 1,2-1,3 millió forintot fordíthatunk a lakáshitel előtörlesztésére.

Amennyiben rendben fizettük a hitelt, akkor 4 év elteltével valamivel kevesebb mint 7 millió forint lesz az éppen aktuális tőketartozás. A lakástakarék betörlesztésével pedig 17%-kal zsugorodik a tartozás, így ennek hatására a lakáshitel 53 ezer forintos törlesztőrészlete 9 ezer forinttal, 44 ezer forintra csökken.

A lakáshitel teljes visszafizetése standard, lakástakarék nélküli esetben 12,7 millió forint, míg lakástakarékkal együtt 11,9 millió forint (ez az összeg tartalmazza a lakástakarék havi befizetéseit is), azaz 800 ezer forintot nyerünk azzal, ha a lakáshitel mellé lakástakarékot is tudunk kötni.

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Állami támogatás
288 000 Ft-tól 720 000 Ft-ig
Ingatlanra fordítható
Összbefizetés:
Betéti kamat:
Állami támogatás:
Teljes megtakarítás
A kötés mellé jár egy Erzsébet utalvány, kizárólag a Bankmonitornál!

Most állami támogatással
gyűjthető össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Több szerződéssel még nagyobb lehet az előny

Lakástakarékkal több módon is csökkenthetjük a hitel kamatterhét. A fent bemutatott technikát felhasználva célszerű egyszerre több lakástakarékot is kötni, így megtöbbszörözhető a befizetések után járó 30%-os állami támogatás. Egy családban például két lakástakarék összejöhet úgy, hogy mindkét szülő szerződést köt. De kettőnél több lakástakarékot is köthetnek, amennyiben gyermeküket, vagy bármely közeli hozzátartozójukat jelölik meg kedvezményezettnek.

Egy további lehetőség a magasabb pénzügyi előny kiaknázására, hogy az első lakástakarék(ok) beforgatása után kötünk egy újabbat és ezt mindaddig folytatjuk, amíg vissza nem fizetjük a lakáshitelt. Minden egyes előtörlesztéssel csökken a törlesztőrészlet, így akár az eredeti futamidőnél korábban visszafizethető a felvett kölcsön.

Az előtörlesztés költsége rendszerint 1,5% körül alakul, ami egy 4 éves, havi 20 ezres lakástakarék esetén nagyjából 18 ezer forintot jelent. Ezt a költséget pedig simán megéri kifizetni, hiszen az előtörlesztés költsége eltörpül a példában megszerzett pénzügyi előny mellett.

Milyen előnyei vannak a lakástakaréknak?

 • a befizetések után 30%-os állami támogatás jár (maximum évi 72 ezer forint), valamint 0,1-3% betéti kamatot is fizet rá a lakástakarék
 • ezáltal 10% feletti kockázatmentes hozam érhető el, ami magasabb, mint a hitel költsége
 • a megtakarítási időszak végén (leghamarabb 4 év után) az összegyűjtött pénz a lakáshitel előtörlesztésére vagy bármilyen más lakáscélra is fordítható
 • az előtörlesztéssel csökken a hitel tőketartozása és törlesztőrészlete
 • az előtörlesztés egyik kedvező hatása, hogy kevesebb kamatot kell kifizetni a banknak, másik hogy akár a futamidő vége előtt visszafizethető a felvett kölcsön
 • a megtakarítást OBA garancia védi
 • ha pedig úgy hozza a sors, hogy idő előtt fel kell használni a lakástakarékban félretett pénzt, akkor visszakapjuk a kamattal növelt saját befizetéseinket

Milyen költségekkel kel számolni?

A lakástakarék megnyitása egyszeri szerződéskötési díjjal jár, ami a szerződéses összeg 1%-a. Ez egy 4 éves, havi 20 ezres módozat esetén 25-28 ezer forint körül alakul, amit több akciós lakástakarék termék esetén is el lehet kerülni. Emellett még egy havi 150 forintos számlavezetési díjjal kell kalkulálni.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakáshitel: ha nem megy gyorsan, csináld lassan!

2018. 08. 14.

A lakásárak az utóbbi 5 évben hatalmas növekedésen mentek keresztül, aminek köszönhetően az önerőnk az ingatlanok árának egyre kisebb részét teheti ki, és ezzel párhuzamosan nagyobb összegű lakáshitelre van szükség...

Lakástakarék megoldások, ha versenyt futsz az idővel

2018. 08. 13.

Sokszor előfordul, hogy a lakástakarékunk futamidejének vége nincs összhangban a felhasználás időpontjával. Akár hamarabb, akár később szeretnénk elkölteni a pénzt, mindkét esetre van megoldás. Egy 6 éves futamidejű lakástakarék példáján...

A nagy lakáshitel megoldás

2018. 08. 10.

Segítséget kért tőlünk egy olvasónk. Azt kérdezte, hogy 38 millió forintos lakás megvásárlásához 20% önerő mellett hol kaphatna hitelt. Megvizsgáltuk a lehetőségeit, és sok megoldásra bukkantunk, melyek közül vannak elég...

Blogajánló

 • alapblog

  Patt!

  Nincs és a közeljövőben nem is várható enyhülés Törökország körül, az országot mély recesszió fogja sújtani. Önmagában véve ezen várható gazdasági dráma, a török bankok...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.