Betöltés

Így csökkentsük hiteleinket egy egyszerű trükkel!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-05-20

Nagy lehet az öröm azoknál a lakáshiteleseknél, akik törlesztő részlete akár tízezres nagyságrendben csökkent az elszámolást követően. Ebben az eufóriában is fontos viszont, hogy továbbra se lélegezzünk fel, és a jobb feltételekkel való törlesztés minden lehetőségét megragadjuk. Van ugyanis módja annak, hogy még ennél is kedvezőbb feltételekkel törlesszünk, és a teljes visszafizetést akár 10%-kal tovább csökkentsük. A trükk pedig egyáltalán nem bonyolult, sőt, az alábbiakban minden részletét fel is fedjük!

Jó hírünk van a lakáshiteleseknek, ugyanis nagymértékben csökkenthető a visszafizetendő tartozás mértéke még az elszámolást követően is. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a törlesztő részletek lecsökkenésével felszabaduló pénzösszeget továbbra is a hitel visszafizetésére használjuk fel. Ilyen fegyelmezett és hosszú távú gondolkodással akár százezreket spórolhatunk meg.

Ehhez a Lakástakarék Pénztárak (LTP) jelentik a legjobb alternatívát, amelyeknek nem az az egyetlen előnyük, hogy garantált évi 10% feletti hozamot érnek el állami támogatással, hanem az is, hogy az ezekben összegyűjtött pénzt az LTP futamidejének végén lakáshitelünk tőketartozásába is betörleszthetjük.

Ezzel elérhetjük, hogy a korábban kalkulálthoz képest (elszámolás nélküli állapot) semmilyen plusz anyagi terhet ne vállaljunk magunkra, mégis jelentősen csökkentsük a visszafizetendő tartozásunk nagyságát.

Így néz ki mindez konkrét számokkal

Hogy még egyszerűbb legyen megérteni ennek előnyeit, nézzünk egy konkrét példát! Vegyünk egy olyan hitelt, amit 5%-os kamattal vettünk fel, és az elszámolást követően még 6 millió forintos tartozás áll fenn, amit további 12 évig kell törlesztenünk. A törlesztő részlet a példánkban az elszámolásnak köszönhetően az eredeti 66 000 forint helyett 55 493 forintra csökkent vissza. Ez azt jelenti, hogy minden hónapban 10 507 forint (66 000-55 493) szabad megtakarításhoz jutottunk. 

Mihez kezdhetünk ezzel az összeggel?

Bár ritka lehet az olyan háztartás, ahol havi plusz 10 ezer forintnak ne lenne meg azonnal a helye, mégis jobban tesszük, ha hosszú időtávban gondolkodunk és a megmaradó összeget LTP-be tesszük. Ezt pedig a számok is igen meggyőzően alátámasztják.

A törlesztő részletek különbözetéből ugyanis megnyithatunk egy LTP-t havi 10 000 forintos befizetéssel, amivel az 50. hónap után átlagosan 631 ezer forinttal csökkenthetjük a tőketartozásunkat (az OTP, az ERSTE és az AEGON ajánlatainak átlagával számolva). Ebben pedig nem csak az jelent hatalmas előnyt, hogy a tőketartozásunkat egy lépésben ilyen nagy mértékben csökkenthetjük, hanem az is, hogy ezt mindössze 470 ezer forint befizetésével érhetjük el. Más szavakkal élve:

több mint 160 ezer forintot kapunk kockázat nélkül állami támogatásként a hitelünk törlesztésére. 

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

Mivel a példánkban az elszámolást követően még 12 évig törlesztjük a hitelt, az első lejárta után van időnk egy újabb 4 éves LTP indítására is. Sőt, ekkor az alacsonyabb tőketartozás következtében még jobban lecsökkent törlesztő részletnek köszönhetően már akár 15 ezer forintos havi befizetést is megengedhetünk magunknak. Az „ingyen” kapott hozam ebben az esetben még nagyobb lesz. (Ennek lejárta után már 946 405 forinttal csökkenthetjük vissza egy lépésben a tőketartozást, mindössze 705 ezer forint befizetésével.)

Már az eddigiek alapján is jól látszik, hogy megéri LTP-be tenni a törlesztő részletek visszaeséséből megmaradó összeget, ezt még jobban alátámasztja, ha megnézzük, mennyit nyerünk ezzel a hitelünk teljes futamideje alatt. A példánkban szereplő 12 éves hitel futamidejének lejártával ugyanis az LTP-knek köszönhetően több mint 626 000 forinttal kevesebb lesz a visszafizetés, mint ha nem éltünk volna ezzel a lehetőséggel, ez pedig több mint 10%-os megtakarítást jelent.

A hatalmas különbség abból adódik, hogy az LTP-k betörlesztésénél jelentősen visszaeső tőketartozással együtt a törlesztő részletek olyan mértékben csökkennek, hogy több éves időtávon kialakulhat a több százezer forintos eltérés.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Mekkora hitel érhető el lakástakarékkal?

Megvizsgáltuk, melyik lakástakaréknál mennyi hitelt mekkora költséggel kaphatsz. Tudtad, hogy 4 éves LTP mellé akár 1,9 millió Ft lakáshitelt is kaphatsz már 4,48%-os THM-mel? És nem csalás, nem ámítás, a...

Blogajánló

  • alapblog

    Dolce vita!

    Születéskor várható élettartam Európában: Svájc 83,7 Spanyolország 83,5 Olaszország 83,4 Munkával töltött évek száma: Svájc 42,5, Spanyolország 35,1, legutolsó Olaszország 31,6. Forrás: Vakmajom a Facebookon

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.