Betöltés

Így érdemes a hiteled mellé lakástakarékot kötni!

szerző: Bankmonitor
2018-01-16

A mostani helyzetben sokan gondolkodnak a lakáshitel felvételén és igyekeznek a rendelkezésre álló eszközöket is az előnyükre fordítani. A lakástakarék szerződés különösen nagy előnyt jelent a lakáshitel visszafizetése során, hiszen az abban összegyűlt összeg beforgatható a hitelbe. Ugyanakkor nagyon nem mindegy, hogyan párosítod a megtakarítást a hitelhez. Amennyiben a lakástakarékkal kombinált hitelt választod, már akkor is előnyt érhetsz el, viszont a lakáshiteltől függetlenül kötött elő-takarékosság még többet spórolhatsz. Nézzük is meg, hogy konkrétan mi a különbség!

Nézd meg lakástakarék kalkulátorunkkal, hogy mennyi pénzt fordíthatsz lakáscélra!

Nem véletlen, hogy a lakástakarék sokak által kedvelt megtakarítási forma, hiszen, ha valaki ilyen formában tesz félre, akkor a befizetéseit az állam 30%-kal is megtoldja (maximum évi 72 ezer Ft-tal). A lakástakarék ugyanakkor nem csak arra alkalmas, hogy a lakásvásárlásra, vagy éppen a felújításra gyűjtögess, hanem még a lakáshiteled törlesztésére is fel tudod használni.

Ezáltal jelentős előnyre tehetsz szert, mert egy havi 20 ezer forintos szerződéssel is 4 év után 1,3 millió forintot tudsz a hitelbe beforgatni. Márpedig ezáltal jelentős pénzügyi előnyt érsz el, ami a megspórolt kamatteherben, vagy éppen a lerövidült futamidőben is tetten érhető. Nem csoda, hogy nagyon sokak számára éppen a lakáshitelbe való betörlesztés miatt válik érdekessé a lakástakarék.

Ugyanakkor nagyon nem mindegy, hogy a lakástakarék milyen formában kötődik a lakáshiteledhez. Nézzük is, hogy milyen lehetőségek közül választhatsz:

 • Természetesen az első lehetőség, hogy úgy veszel fel lakáshitelt, hogy semmilyen formában nem kötsz hozzá lakástakarék szerződést.
 • Az egyik variáció, hogy lakástakarékkal kombinált lakáshitelt igényelsz. Ez egy speciális esetet jelent, ugyanis ekkor az ún. türelmi idő alatt a fennálló tartozásod nem csökken. A tartozás csak akkor fog ereszkedő pályára állni, ha az LTP megtakarítási ideje lejár. Magyarán eleinte csak a kamatokat, és a lakástakarékot fizeted a hitel után.
 • Ugyanakkor megteheted, hogy felveszed a lakáshitelt és ettől teljesen függetlenül fizetsz lakástakarékot, amit a lejáratkor beforgatsz a hiteledbe. Ekkor a hitel törlesztőjén kívül, még a lakástakarék havi szerződéses összege is felmerül fizetnivalóként, amíg azt törlesztésre fel nem használod.

Természetesen felmerül a kérdés, hogy ha választanod kellene, mégis melyik variációval járnál jobban. Éppen ezért készítettünk egy összehasonlítást, amiből az egyes konstrukciók jellemzőit szemügyre véve kiderül, hogy melyik lehet a győztes.

Kalkulátorunkkal utána számolhatsz, hogy mennyi pénzt forgathatsz lakástakarékkal a hiteledbe!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Állami támogatás
288 000 Ft-tól 720 000 Ft-ig
Ingatlanra fordítható
Összbefizetés:
Betéti kamat:
Állami támogatás:
Teljes megtakarítás
A kötés mellé jár egy Erzsébet utalvány, kizárólag a Bankmonitornál!

Most állami támogatással
gyűjthető össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Melyik esetben érhető el nagyobb pénzügyi előny?

Ehhez egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű hitelt vettünk alapul, amit 3%-os kamatozás mellett veszünk fel. Ugyanakkor az első esetben csak a hitelt kerül fizetésre lakástakarék nélkül, a második esetben lakástakarékkal kombinált a hitel, míg a harmadik verzióban a hiteltől függetlenül kötünk lakástakarékot. A lakástakarék a második és harmadik esetben egy 4 éves havi 20 ezer forintos lakástakarék szerződést jelent, amit lejáratkor betörlesztünk.

A számításunk alapján a 10 millió forintos hitelért lakástakarék nélkül 13,3 millió kellene visszafizetni a banknak. Ettől már jobban muzsikál a kombi hitel, hiszen ott 13,2 millióra jön ki a teljes visszafizetés. Azonban jelen összehasonlításban a lakáshitel mellé kötött lakástakarék a nyertes, mert itt egészen 12,7 millió forintra lefaragható a teljes visszafizetés. Vagyis a sima lakáshitelhez képest 590 ezer forintot, míg a kombival összevetve 493 ezer forintot lehet megspórolni.

Kérdezhetnéd, hogy miért van ez a különbség, ha egyszer mindkét esetben lakástakarékot törlesztünk be 30%-os állami támogatás mellett. A különbség abban rejlik, hogy a kombinált hitelnél, amíg a lakástakarékot fizeted, addig nem csökken a fennálló tartozás. Amennyiben a lakáshiteltől függetlenül fizeted a lakástakarékot, ott már kezdetben is csökken a tőketartozás, így a lakástakarék jelentette előny jobban tud érvényesülni. Azonban üröm az örömben, hogy így a hitellel összefüggő kiadásod is több lesz havonta.

Ezen kívül azonban több tényezőtől függ, hogy mi is lesz a végeredmény. Meg kell említeni, hogy az egyes verziók között annak függvényében változik a sorrend, hogy milyen futamidőről, mekkora nagyságú lakáshitel kamatról és milyen összegű, és lejáratú lakástakarék szerződésről van szó. Így érdemes minden esetben utána járnod a részleteknek, hiszen az egyéni élethelyzetedtől nagymértékben függ, melyik lehet a legjobb megoldás.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

4 Hozzászólás

 1. Varga Máté

  Tisztelt Bankmonitor!
  Nagyon tetszik a cikk, én most a 3.
  esetet játszom épp. Arra lennék kiváncsi mennyi a teljes visszafizetés es mennyivel lenne kevesebb a futamidő abban az esetben ha 47.hónaptól nem kevesebb törlesztőt fizetnék a banknak hanem ugyanannyit mint a kezdetektől fogva! Lehet e ilyet egyáltalán?

  Válaszát előre is köszönöm : Varga Máté

 2. Kucsera Teréz

  Tisztelt Bankmonitor!

  Örülök, hogy népszerűsítik a megoldást.
  Eredeti hitelem a 2. verzió szerint lakástakarékkal kombinált volt, ez az LTP 2016 decemberében törlesztődött be.
  Mellé kötöttem még egyet, (igaz, “csak” havi 14 ezerrel bírtam már el pluszban, 5 éven át), amiből újabb 1 millió forint a jövő hónapban íródik jóvá 🙂 Szóval a fent említett eseteket is lehet kombinálni 🙂
  Most kíváncsian várom, mennyivel csökken a törlesztőrészlet.
  Jövőre egy újabb “4 éves kör” indítását tervezem.

  Számításaim és reményem szerint a hitelből még mostantól eredetileg hátralevő 16 évet le fogom csökkenteni 9-re 🙂 🙂

 3. Konrád Attila

  Szerintem ez így nem jó megközelítés, mert azt sugallja, hogy a 3. a legjobb választás, pedig nem. Abból érdemes szerintem kiindulni, hogy mekkora összeget tud bevállalni a törlesztésre az ügyfél. Ha a 3. eset 75e-s összegét nézzük az elején, akkor ez az összeg elég még egy “teljes” és egy “részleges” LTP-re is a 2. esetnél. Mivel lakáshitelről esik szó, ezért ezekben az esetekben szokott lenni több szabad adószám, amihez még hozzá lehet ezeket kapcsolni. Így már mindjárt kiderül, hogy a 2. a nyerő.

 4. Konrád Attila

  Kedves Máté!

  Szerintem keress fel egy szakértőt, mert sokkal jobban is járhatnál. Szerintem az a legjobb megoldás, ha nem törlesztesz tőkét a hitelnél a havi részletekben, amíg csak lehet. Ehhez kell a kombi LTP pl. Így lesz egy viszonylag alacsony törlesztő a bank felé. Az ezen felül törlesztésre álló összeget pedig LTP-kbe kell tenni és azokat a hitelbe forgatni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Legyél észnél! Váltsd ki a hiteleid!

Nem marad elég pénzed a hónap végére a hiteleid törlesztése után? Úgy érzed, gúzsba köt a tartozásod? Szeretnél levegőhöz jutni? Hiteleid mellett több pénzt szeretnél beosztani havonta? Ez a cikk...

Lakáshitel: ha nem megy gyorsan, csináld lassan!

2018. 08. 14.

A lakásárak az utóbbi 5 évben hatalmas növekedésen mentek keresztül, aminek köszönhetően az önerőnk az ingatlanok árának egyre kisebb részét teheti ki, és ezzel párhuzamosan nagyobb összegű lakáshitelre van szükség...

Lakástakarék megoldások, ha versenyt futsz az idővel

2018. 08. 13.

Sokszor előfordul, hogy a lakástakarékunk futamidejének vége nincs összhangban a felhasználás időpontjával. Akár hamarabb, akár később szeretnénk elkölteni a pénzt, mindkét esetre van megoldás. Egy 6 éves futamidejű lakástakarék példáján...

Blogajánló

 • alapblog

  Olasz bánat

  Olasz jobb-populista kormánypárt gazdasági szóvivője: az EKB mesterségesen szorítsa le az olasz kötvényhozamokat! Csak rá kell nézni Borghi úr Twitter-háttérképére, régi 10 ezer lírás bankóba...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.