Betöltés

Így érdemes a hiteled mellé lakástakarékot kötni!

szerző: Bankmonitor
2018-01-16

A mostani helyzetben sokan gondolkodnak a lakáshitel felvételén és igyekeznek a rendelkezésre álló eszközöket is az előnyükre fordítani. A lakástakarék szerződés különösen nagy előnyt jelent a lakáshitel visszafizetése során, hiszen az abban összegyűlt összeg beforgatható a hitelbe. Ugyanakkor nagyon nem mindegy, hogyan párosítod a megtakarítást a hitelhez. Amennyiben a lakástakarékkal kombinált hitelt választod, már akkor is előnyt érhetsz el, viszont a lakáshiteltől függetlenül kötött elő-takarékosság még többet spórolhatsz. Nézzük is meg, hogy konkrétan mi a különbség!

Nézd meg lakástakarék kalkulátorunkkal, hogy mennyi pénzt fordíthatsz lakáscélra!

Nem véletlen, hogy a lakástakarék sokak által kedvelt megtakarítási forma, hiszen, ha valaki ilyen formában tesz félre, akkor a befizetéseit az állam 30%-kal is megtoldja (maximum évi 72 ezer Ft-tal). A lakástakarék ugyanakkor nem csak arra alkalmas, hogy a lakásvásárlásra, vagy éppen a felújításra gyűjtögess, hanem még a lakáshiteled törlesztésére is fel tudod használni.

Ezáltal jelentős előnyre tehetsz szert, mert egy havi 20 ezer forintos szerződéssel is 4 év után 1,3 millió forintot tudsz a hitelbe beforgatni. Márpedig ezáltal jelentős pénzügyi előnyt érsz el, ami a megspórolt kamatteherben, vagy éppen a lerövidült futamidőben is tetten érhető. Nem csoda, hogy nagyon sokak számára éppen a lakáshitelbe való betörlesztés miatt válik érdekessé a lakástakarék.

Ugyanakkor nagyon nem mindegy, hogy a lakástakarék milyen formában kötődik a lakáshiteledhez. Nézzük is, hogy milyen lehetőségek közül választhatsz:

 • Természetesen az első lehetőség, hogy úgy veszel fel lakáshitelt, hogy semmilyen formában nem kötsz hozzá lakástakarék szerződést.
 • Az egyik variáció, hogy lakástakarékkal kombinált lakáshitelt igényelsz. Ez egy speciális esetet jelent, ugyanis ekkor az ún. türelmi idő alatt a fennálló tartozásod nem csökken. A tartozás csak akkor fog ereszkedő pályára állni, ha az LTP megtakarítási ideje lejár. Magyarán eleinte csak a kamatokat, és a lakástakarékot fizeted a hitel után.
 • Ugyanakkor megteheted, hogy felveszed a lakáshitelt és ettől teljesen függetlenül fizetsz lakástakarékot, amit a lejáratkor beforgatsz a hiteledbe. Ekkor a hitel törlesztőjén kívül, még a lakástakarék havi szerződéses összege is felmerül fizetnivalóként, amíg azt törlesztésre fel nem használod.

Természetesen felmerül a kérdés, hogy ha választanod kellene, mégis melyik variációval járnál jobban. Éppen ezért készítettünk egy összehasonlítást, amiből az egyes konstrukciók jellemzőit szemügyre véve kiderül, hogy melyik lehet a győztes.

Kalkulátorunkkal utána számolhatsz, hogy mennyi pénzt forgathatsz lakástakarékkal a hiteledbe!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok

EBKM

Számlanyitási díj

Kamatbónusz
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Melyik esetben érhető el nagyobb pénzügyi előny?

Ehhez egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű hitelt vettünk alapul, amit 3%-os kamatozás mellett veszünk fel. Ugyanakkor az első esetben csak a hitelt kerül fizetésre lakástakarék nélkül, a második esetben lakástakarékkal kombinált a hitel, míg a harmadik verzióban a hiteltől függetlenül kötünk lakástakarékot. A lakástakarék a második és harmadik esetben egy 4 éves havi 20 ezer forintos lakástakarék szerződést jelent, amit lejáratkor betörlesztünk.

A számításunk alapján a 10 millió forintos hitelért lakástakarék nélkül 13,3 millió kellene visszafizetni a banknak. Ettől már jobban muzsikál a kombi hitel, hiszen ott 13,2 millióra jön ki a teljes visszafizetés. Azonban jelen összehasonlításban a lakáshitel mellé kötött lakástakarék a nyertes, mert itt egészen 12,7 millió forintra lefaragható a teljes visszafizetés. Vagyis a sima lakáshitelhez képest 590 ezer forintot, míg a kombival összevetve 493 ezer forintot lehet megspórolni.

Kérdezhetnéd, hogy miért van ez a különbség, ha egyszer mindkét esetben lakástakarékot törlesztünk be 30%-os állami támogatás mellett. A különbség abban rejlik, hogy a kombinált hitelnél, amíg a lakástakarékot fizeted, addig nem csökken a fennálló tartozás. Amennyiben a lakáshiteltől függetlenül fizeted a lakástakarékot, ott már kezdetben is csökken a tőketartozás, így a lakástakarék jelentette előny jobban tud érvényesülni. Azonban üröm az örömben, hogy így a hitellel összefüggő kiadásod is több lesz havonta.

Ezen kívül azonban több tényezőtől függ, hogy mi is lesz a végeredmény. Meg kell említeni, hogy az egyes verziók között annak függvényében változik a sorrend, hogy milyen futamidőről, mekkora nagyságú lakáshitel kamatról és milyen összegű, és lejáratú lakástakarék szerződésről van szó. Így érdemes minden esetben utána járnod a részleteknek, hiszen az egyéni élethelyzetedtől nagymértékben függ, melyik lehet a legjobb megoldás.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

4 Hozzászólás

 1. Varga Máté

  Tisztelt Bankmonitor!
  Nagyon tetszik a cikk, én most a 3.
  esetet játszom épp. Arra lennék kiváncsi mennyi a teljes visszafizetés es mennyivel lenne kevesebb a futamidő abban az esetben ha 47.hónaptól nem kevesebb törlesztőt fizetnék a banknak hanem ugyanannyit mint a kezdetektől fogva! Lehet e ilyet egyáltalán?

  Válaszát előre is köszönöm : Varga Máté

 2. Kucsera Teréz

  Tisztelt Bankmonitor!

  Örülök, hogy népszerűsítik a megoldást.
  Eredeti hitelem a 2. verzió szerint lakástakarékkal kombinált volt, ez az LTP 2016 decemberében törlesztődött be.
  Mellé kötöttem még egyet, (igaz, “csak” havi 14 ezerrel bírtam már el pluszban, 5 éven át), amiből újabb 1 millió forint a jövő hónapban íródik jóvá 🙂 Szóval a fent említett eseteket is lehet kombinálni 🙂
  Most kíváncsian várom, mennyivel csökken a törlesztőrészlet.
  Jövőre egy újabb “4 éves kör” indítását tervezem.

  Számításaim és reményem szerint a hitelből még mostantól eredetileg hátralevő 16 évet le fogom csökkenteni 9-re 🙂 🙂

 3. Konrád Attila

  Szerintem ez így nem jó megközelítés, mert azt sugallja, hogy a 3. a legjobb választás, pedig nem. Abból érdemes szerintem kiindulni, hogy mekkora összeget tud bevállalni a törlesztésre az ügyfél. Ha a 3. eset 75e-s összegét nézzük az elején, akkor ez az összeg elég még egy “teljes” és egy “részleges” LTP-re is a 2. esetnél. Mivel lakáshitelről esik szó, ezért ezekben az esetekben szokott lenni több szabad adószám, amihez még hozzá lehet ezeket kapcsolni. Így már mindjárt kiderül, hogy a 2. a nyerő.

 4. Konrád Attila

  Kedves Máté!

  Szerintem keress fel egy szakértőt, mert sokkal jobban is járhatnál. Szerintem az a legjobb megoldás, ha nem törlesztesz tőkét a hitelnél a havi részletekben, amíg csak lehet. Ehhez kell a kombi LTP pl. Így lesz egy viszonylag alacsony törlesztő a bank felé. Az ezen felül törlesztésre álló összeget pedig LTP-kbe kell tenni és azokat a hitelbe forgatni.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Számít a futamidő kamatemelkedésnél? Nézzük meg!

2019. 06. 12.

Azt már mindannyian tudjuk, ha hosszabb időre veszünk fel hitelt, akkor többet is kell visszafizetnünk összességében a bank felé. Ez logikus, hiszen tovább használjuk a bank pénzét. Azt viszont már...

Vajon megéri a türelmi idővel induló lakáshitel?

Halasztott tőkefizetésű kölcsönnél az induló törlesztőrészletünk nagysága alacsony, viszont a türelmi időt követően megemelkedik, sőt magasabb lesz, mint egy normál hitelnél. Mikor éri meg türelmi időt igényelni, hogyan alakul a...

Blogajánló

 • alapblog

  Kávékapszulából saláta

  A szingapúri Nespresso visszaveszi a környezetszennyezőnek beállított használt kávékapszulákat, az alumíniumot újrahasznosítja, a zaccot meg elpasszolja egy Sky Greens nevű vertikális biofarmra, ahol a termesztett...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.