Betöltés

Így fizethetsz 15%-kal kevesebbet a lakáshiteledre pofonegyszerűen

szerző: Bankmonitor.hu
2017-03-17

Egy 8 millió Ft összegű, 20 évre felvett lakáshitel esetén 2 millió forintot is lehet spórolni a teljes visszafizetésen, ha a hitelfelvevő kihasználja az állami támogatásban rejlő lehetőségeket. Kellemes mellékhatásként 4 évvel lerövidül a futamidő.

Lakástakarékot nem csak annak érdemes kötnie, aki felújításban, korszerűsítésben gondolkodik, vagy későbbi önerejét szeretné megteremteni lakásvásárláshoz, hanem annak is, aki éppen most készül lakáshitelt felvenni, vagy már évek óta törleszti azt. A lakástakarék egyik felhasználási módja lehet a lakáshitelbe történő betörlesztés, amellyel két legyet is üthetünk egy csapásra:

 1. Kihasználhatjuk az éves befizetésekre járó 30%-os, maximum évi 72 ezer forintos állami támogatást,
 2. A lakáshitelbe történő előtörlesztésével pedig kevesebb kamatot kell megfizetnünk a banknak a hitel után.

A példában egy 8 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű lakáshitellel, valamint 5 évig fix törlesztést feltételezve 5%-os hitelkamattal kalkuláltunk. Az egyik esetben kizárólag a hitel havi törlesztőrészletét fizetjük (LTP nélküli lakáshitel), a másik esetben vállalunk egy havi 20 ezer Ft összegű lakástakarékot is, amelyet 4 évente megújítunk és mindig a lakáshitel visszafizetésére fordítjuk (Lakáshitel + LTP).

A második variáció az első 8 évben magasabb havi kiadással jár ugyan az LTP miatt, de később megtérül, és már a 16. évnél elfogy a hiteltartozás. Emellett az állami támogatásnak és a rövidebb futamidőnek köszönhetően 1,8 millió forinttal kevesebbet kell kifizetnünk, mint a lakástakarék nélküli verziónál.

A lakástakarékkal elérhető pénzügyi előny tovább növelhető, amennyiben egynél több szerződést is tudunk egyszerre fizetni, majd a lakáshitel visszafizetésére fordítani. Az egyes előtörlesztések alkalmával a bank ugyan előtörlesztési díjat számíthat fel, ennek mértéke azonban átlagosan 1,5%. Még ezt figyelembe véve is bőven megéri a lakástakarékba invesztálni, ugyanis a lakáshitel kamatán jóval nagyobb előny realizálható az idő előtti visszafizetéssel.

Az egyes előtörlesztések alkalmával a banki hitelszerződést sem kell módosítani. A lakástakarék hitelbe történő beforgatása után a bank újraszámolja a törlesztőrészletet, amely automatikusan csökken, míg a futamidő változatlan marad.

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Állami támogatás
288 000 Ft-tól 720 000 Ft-ig
Ingatlanra fordítható
Összbefizetés:
Betéti kamat:
Állami támogatás:
Teljes megtakarítás
A kötés mellé jár egy Erzsébet utalvány, kizárólag a Bankmonitornál!

Most állami támogatással
gyűjthető össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A hitel mellett fizetett lakástakarék több szempontból is rugalmasságot biztosít:

 • ha minden kötél szakad, a lakástakarék havi befizetését lehet csökkenteni, esetleg átmeneti időre szüneteltetni,
 • mivel a saját befizetéseket akkor is visszakapjuk, ha nem lakáscélra használjuk fel, egy olyan tartalékot képezhetünk, amellyel végszükség esetén szabadon rendelkezhetünk,
 • ha csökkentjük a lakástakarékba fizetett havi összeget, vagy szüneteltetjük, esetleg felmondjuk a szerződést, az a banki kölcsönszerződést egyáltalán nem érinti.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Megindultak a kamatok, mi lesz a hitelemmel?

2018. 07. 12.

A lakáshitelek törlesztői az utóbbi két hónapban emelkedésnek indultak, ami azért érdekes jelenség egy laikus számára, mert a jegybanki alapkamat eközben egy tapodtat sem mozdult. Joggal tehetné fel egy hitelesben...

Sürgős felújítás fillérekből lakástakarékkal

Érdekes kérdés merült fel egy érdeklődőben, azt akarta ugyanis tudni, hogy a közeljövőben (szinte azonnal) esedékes közel 3 millió Ft-os felújításához egyáltalán fel tud-e használni lakástakarékot. Egyébként lakásfelújítási hitelben gondolkozott,...

A lakáshitelek is a forint sorsára jutnak?

2018. 07. 11.

Nagyot fordult a világ a lakáshitelt igénylőkkel, a hozamok emelkedése magával húzta a hitelkamatokat is felfelé május és július között. Gyűjtésünkben azt néztük meg, mekkora érvágásról van szó. Mint kiderül,...

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.