Így fizethetsz 15%-kal kevesebbet a lakáshiteledre pofonegyszerűen

 • 2017.03.17.
 • szerző: bankmonitor.hu

Egy 8 millió Ft összegű, 20 évre felvett lakáshitel esetén 2 millió forintot is lehet spórolni a teljes visszafizetésen, ha a hitelfelvevő kihasználja az állami támogatásban rejlő lehetőségeket. Kellemes mellékhatásként 4 évvel lerövidül a futamidő.

Lakástakarékot nem csak annak érdemes kötnie, aki felújításban, korszerűsítésben gondolkodik, vagy későbbi önerejét szeretné megteremteni lakásvásárláshoz, hanem annak is, aki éppen most készül lakáshitelt felvenni, vagy már évek óta törleszti azt. A lakástakarék egyik felhasználási módja lehet a lakáshitelbe történő betörlesztés, amellyel két legyet is üthetünk egy csapásra:

 1. Kihasználhatjuk az éves befizetésekre járó 30%-os, maximum évi 72 ezer forintos állami támogatást,
 2. A lakáshitelbe történő előtörlesztésével pedig kevesebb kamatot kell megfizetnünk a banknak a hitel után.

A példában egy 8 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű lakáshitellel, valamint 5 évig fix törlesztést feltételezve 5%-os hitelkamattal kalkuláltunk. Az egyik esetben kizárólag a hitel havi törlesztőrészletét fizetjük (LTP nélküli lakáshitel), a másik esetben vállalunk egy havi 20 ezer Ft összegű lakástakarékot is, amelyet 4 évente megújítunk és mindig a lakáshitel visszafizetésére fordítjuk (Lakáshitel + LTP).

A második variáció az első 8 évben magasabb havi kiadással jár ugyan az LTP miatt, de később megtérül, és már a 16. évnél elfogy a hiteltartozás. Emellett az állami támogatásnak és a rövidebb futamidőnek köszönhetően 1,8 millió forinttal kevesebbet kell kifizetnünk, mint a lakástakarék nélküli verziónál.

A lakástakarékkal elérhető pénzügyi előny tovább növelhető, amennyiben egynél több szerződést is tudunk egyszerre fizetni, majd a lakáshitel visszafizetésére fordítani. Az egyes előtörlesztések alkalmával a bank ugyan előtörlesztési díjat számíthat fel, ennek mértéke azonban átlagosan 1,5%. Még ezt figyelembe véve is bőven megéri a lakástakarékba invesztálni, ugyanis a lakáshitel kamatán jóval nagyobb előny realizálható az idő előtti visszafizetéssel.

Az egyes előtörlesztések alkalmával a banki hitelszerződést sem kell módosítani. A lakástakarék hitelbe történő beforgatása után a bank újraszámolja a törlesztőrészletet, amely automatikusan csökken, míg a futamidő változatlan marad.

Lakástakarék kalkulátor

Te mennyi állami támogatást kaphatsz ingatlanra?

Állami támogatás
288 000 Ft-tól 720 000 Ft-ig

Ingatlanra fordítható

Összbefizetés:
Betéti kamat:
Állami támogatás:
Teljes megtakarítás
A kötés mellé jár egy Erzsébet utalvány, kizárólag a Bankmonitornál!

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

A hitel mellett fizetett lakástakarék több szempontból is rugalmasságot biztosít:

 • ha minden kötél szakad, a lakástakarék havi befizetését lehet csökkenteni, esetleg átmeneti időre szüneteltetni,
 • mivel a saját befizetéseket akkor is visszakapjuk, ha nem lakáscélra használjuk fel, egy olyan tartalékot képezhetünk, amellyel végszükség esetén szabadon rendelkezhetünk,
 • ha csökkentjük a lakástakarékba fizetett havi összeget, vagy szüneteltetjük, esetleg felmondjuk a szerződést, az a banki kölcsönszerződést egyáltalán nem érinti.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hétvégi cikkajánló

  Aktív-passzív, Dropbox, autók és meteoritok világa is az e heti ajánlónkban. Jó szórakozást! Hogy tűnnek el a könnyű választások egyre gyorsabban? Ben Graham módszere még...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.