Így is az előnyödre fordíthatod az alacsony hitelkamatokat!

2017. 11. 23. szerző: bankmonitor.hu

A lakáshitel mellett nem könnyű megtakarítani, viszont arra kell törekedni, hogy még ekkor is félre tudj rakni valamennyit. Ennek az előnye márpedig kézzel fogható, hiszen az alacsony hitelkamatok és a lakástakarék 10%-os hozama nagyon jó páros tud lenni. Ezzel akár milliókat nyerhetsz a megspórolt kamatok révén, ráadásul évekkel hamarabb letudhatod a hitelt. A CashMester legújabb részében tippeket adunk, hogy mit érdemes tenned a mostani helyzetben.

Mi történt pontosan?

Ma egészen érdekes jelenségnek lehetünk szemtanúi: bizonyos esetekben a megtakarítással magasabb kamatot lehet elérni, mint amennyit a hitel után kell kifizetni. A legkedvezőbb (akár 10 évre is rögzített) lakáshiteleket már 2,5-5%-os THM-mel fel lehet, míg van olyan megtakarítás, ami garantáltan 10%-ot hoz a konyhára. Márpedig ez nagyon érdekes következményekkel jár, többek között jelentős előnybe is kerülhetsz a hitel visszafizetési során, ha ésszerűen döntesz.

Mit jelent ez magyarul?

A pénzügyek világában nem könnyű racionális döntéseket hozni, ami a megtakarítás és hitel viszonyára különösen igaz lehet. Általánosságban elmondható, hogy arra kell törekedned, hogy a hiteleidet, amennyiben megteheted, minél hamarabb visszafizesd (például lejáró megtakarításból, év végi bónuszból), mert így a kamatok révén egy jelentős összeget megspórolhatsz.

Abban az esetben, ha a hitelkamatok jóval magasabbak, mint a megtakarítás kamatai, akkor nincs mese, minél hamarabb érdemes a félretett pénzeket a hitelbe törleszteni, hiszen ennél jobb befektetést nem találsz. Vonatkozhat ez egy áruhitel, vagy személyi kölcsön tartozásra, ahol a kamat 20-30% is lehet. Ugyanakkor, ha van olyan megtakarítás, amelynek a hozama meghaladja a lakáshitelre fizetett THM-et, akkor megérheti elhalasztani a betörlesztést. Aktuálisan a lakáshiteleknél pontosan ilyen lehetőséggel élhetsz.

Jelenleg a lakástakarék az, ami a legrövidebb 4 éves időtávon a jelenlegi helyzetben kiemelkedő, 10-12%-os hozamot is garantálni tud. Ráadásul teljesen kockázatmentesen. Ha a hitel visszafizetése mellett van tartalék a büdzsében, azt ilyenformán megéri a lakáshitelre szánni, mert 4 év után 1,3 millió forgatható be.

Vegyünk példának egy 10 milliós hitelt, amit 20 évre 5%-os kamattal vettél fel. Ebben az esetben a hitel futamideje alatt 4 évente kötött –és betörlesztett – havi 20 ezer forintos lakástakarék összességében 2,8 milliós pénzügyi előnyt eredményez számodra, a lakástakarék nélküli helyzethez képest.

Miért kellene engem érdekelnie?

A lakáshitel mellé kötött lakástakarék előnyeit látva nem csoda, hogy sokan tovább halmozzák az élvezeteket és nem csak egy, hanem akár több lakástakarékkal is segítik az ügyüket. A lényeg, hogy jelentős összeget nyerhetsz a lakáshitel mellé lakástakarékkal, még ha ez ésszerűtlennek is tűnik a kezdeti nagyobb kiadás miatt. Speciális esetben odáig is el lehet jutni, hogy akár teljesen ingyenessé válik a lakáshitel visszafizetése.

Ráadásul a hitelkonstrukciók is abba az irányba mennek el, hogy az előtörlesztés előnyeit fokozzák. A fogyasztóbarát lakáshiteleknél már minden esetben ingyenes a lakástakarékon keresztüli előtörlesztés, amivel az előtörlesztett összegtől függetlenül szintén spórolni lehet 1,5-2%-ot.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Csapj le még most a 280 ezer forintos állami pénzre!

2018. 05. 16.

Lassan itt van az adóbevallás határideje, így érdemes még átgondolni, hogy jogosultak vagyunk-e a nyugdíj megtakarítások esetén a 20%-os adójóváírásra. Már csak azért is, mert a szolgáltatók szerint évről-évre a...

Melyik a biztonságosabb, az állampapír vagy az ingatlan?

2018. 05. 09.

Egy friss felmérés alapján az emberek szerint az ingatlanbefektetés biztonságosabb lehet, mint a lakossági állampapír. Habár az ingatlanpiac jól ment az elmúlt években, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy megvannak...

Kereskedelmi háborúzik Amerika – Hogyan érinthet minket?

2018. 04. 25.

A befektetőknek komoly fejtörést okoz, hogy vajon mi lesz az Amerika által kirobbantott kereskedelmi háború sorsa. Egyelőre ugyan még nem beszélhetünk komolyabb intézkedésekről, mindenesetre Amerika és Kína között már komolyabb...

Blogajánló

  • alapblog

    Párbeszéd a gazdaságról 9.

    Újraindítjuk az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című sorozatunkat. Az első adást ma este hallgathatják meg az Inforádión, 19.00 órai kezdettel. Ebben...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.