Így is az előnyödre fordíthatod az alacsony hitelkamatokat!

 • 2017.11.23.
 • szerző: bankmonitor.hu

A lakáshitel mellett nem könnyű megtakarítani, viszont arra kell törekedni, hogy még ekkor is félre tudj rakni valamennyit. Ennek az előnye márpedig kézzel fogható, hiszen az alacsony hitelkamatok és a lakástakarék 10%-os hozama nagyon jó páros tud lenni. Ezzel akár milliókat nyerhetsz a megspórolt kamatok révén, ráadásul évekkel hamarabb letudhatod a hitelt. A CashMester legújabb részében tippeket adunk, hogy mit érdemes tenned a mostani helyzetben.

Mi történt pontosan?

Ma egészen érdekes jelenségnek lehetünk szemtanúi: bizonyos esetekben a megtakarítással magasabb kamatot lehet elérni, mint amennyit a hitel után kell kifizetni. A legkedvezőbb (akár 10 évre is rögzített) lakáshiteleket már 2,5-5%-os THM-mel fel lehet, míg van olyan megtakarítás, ami garantáltan 10%-ot hoz a konyhára. Márpedig ez nagyon érdekes következményekkel jár, többek között jelentős előnybe is kerülhetsz a hitel visszafizetési során, ha ésszerűen döntesz.

Mit jelent ez magyarul?

A pénzügyek világában nem könnyű racionális döntéseket hozni, ami a megtakarítás és hitel viszonyára különösen igaz lehet. Általánosságban elmondható, hogy arra kell törekedned, hogy a hiteleidet, amennyiben megteheted, minél hamarabb visszafizesd (például lejáró megtakarításból, év végi bónuszból), mert így a kamatok révén egy jelentős összeget megspórolhatsz.

Abban az esetben, ha a hitelkamatok jóval magasabbak, mint a megtakarítás kamatai, akkor nincs mese, minél hamarabb érdemes a félretett pénzeket a hitelbe törleszteni, hiszen ennél jobb befektetést nem találsz. Vonatkozhat ez egy áruhitel, vagy személyi kölcsön tartozásra, ahol a kamat 20-30% is lehet. Ugyanakkor, ha van olyan megtakarítás, amelynek a hozama meghaladja a lakáshitelre fizetett THM-et, akkor megérheti elhalasztani a betörlesztést. Aktuálisan a lakáshiteleknél pontosan ilyen lehetőséggel élhetsz.

Jelenleg a lakástakarék az, ami a legrövidebb 4 éves időtávon a jelenlegi helyzetben kiemelkedő, 10-12%-os hozamot is garantálni tud. Ráadásul teljesen kockázatmentesen. Ha a hitel visszafizetése mellett van tartalék a büdzsében, azt ilyenformán megéri a lakáshitelre szánni, mert 4 év után 1,3 millió forgatható be.

Vegyünk példának egy 10 milliós hitelt, amit 20 évre 5%-os kamattal vettél fel. Ebben az esetben a hitel futamideje alatt 4 évente kötött –és betörlesztett – havi 20 ezer forintos lakástakarék összességében 2,8 milliós pénzügyi előnyt eredményez számodra, a lakástakarék nélküli helyzethez képest.

Miért kellene engem érdekelnie?

A lakáshitel mellé kötött lakástakarék előnyeit látva nem csoda, hogy sokan tovább halmozzák az élvezeteket és nem csak egy, hanem akár több lakástakarékkal is segítik az ügyüket. A lényeg, hogy jelentős összeget nyerhetsz a lakáshitel mellé lakástakarékkal, még ha ez ésszerűtlennek is tűnik a kezdeti nagyobb kiadás miatt. Speciális esetben odáig is el lehet jutni, hogy akár teljesen ingyenessé válik a lakáshitel visszafizetése.

Ráadásul a hitelkonstrukciók is abba az irányba mennek el, hogy az előtörlesztés előnyeit fokozzák. A fogyasztóbarát lakáshiteleknél már minden esetben ingyenes a lakástakarékon keresztüli előtörlesztés, amivel az előtörlesztett összegtől függetlenül szintén spórolni lehet 1,5-2%-ot.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hevülő gazdaságok, hevülő árfolyamok

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója és Szabó László, a HOLD Alapkezelő elnöke a nagy jegybankok által gerjesztett...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.