Betöltés

Megmutatjuk, hogyan vegyen fel teljesen ingyen lakáshitelt!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-10-30

Bárki szembesülhet vele, hogy igazán olcsón lehet ma a bankoknál lakáshitelhez jutni. A legalacsonyabb 2,44%-os hitelkamat azonban megfelelő háttérrel és tervezéssel akár le is nullázható. Egy konkrét család példáján bemutatjuk, hogyan lehetséges mindez.

Van még lehetőség lakást venni

Egy fővárosi pár régóta dédelgetett álma, hogy saját lakás vásároljon, azonban eddig nem voltak meg hozzá a megfelelő feltételek. Pedig jó néhány éve, hogy megismerkedtek és már el is játszottak a gyermekvállalás gondolatával, de szerettek volna biztos hátteret biztosítani számára, amit szerintük igazán egy saját lakás adhatott volna meg számukra. El is kezdték megnézni a lakásárakat Budapesten, de gyorsan rájöttek, hogy a megtakarításuk önmagában ehhez nem lesz elegendő. Nem marad más hátra, mint a hitelfelvétel.

Mivel az agglomerációra is kiterjesztették a keresést, és baráti segítséget is kaptak, viszonylag gyorsan belefutottak egy alkalmi vételbe. Az egyetlen gond csak az volt, hogy 20 millió forintba került és még némi felújításra is szorult a használt lakás, azaz összesen 21,5 millió forintra van szükségük. Az önerejük a szülők támogatásával és a sok éves spórolásnak köszönhetően 11,5 millió forint volt, így 10 millió forint hitelre lenne szükségük.

Mindkettejüknek biztos volt az állása és együttesen a mai átlagkeresetnek megfelelő összeget keresték, így havi szinten a családi költségvetés 400 000 forint volt. Mivel az ingatlan értékéhez képest nem túl magas (bőven 80% alatt marad) a hitelösszeg és a törlesztő sem vinné el a havi családi jövedelem nagy részét, így minden bizonnyal könnyedén megkapnák a hitelt.

A fiatal párnak azonban ez nem volt elegendő, ugyanis hallottak arról, hogy ha a lakáshitel mellé még lakástakarékot is kötnek, akkor le tudják szorítani a hitelkamatot, szélsőséges esetben akár nullára is. Ebben teljes mértékben igazuk is volt, a következőkben be is mutatjuk a példájukon keresztül, hogy miként van erre mód.

Az ingyenes lakáshitel receptje

Akárcsak a főzésnél, nagyon fontosak a hozzávalók és ha egy is hiányzik közülük, akkor a végeredmény nem lesz a fogunkra való. Ugyanez igaz a 0%-os kamatú lakáshitelre is, ahol egyrészt egy nagyon olcsó lakáshitelre van szükség, másrészt több lakástakarékra, amiben a felhalmozott megtakarítást a kamatokkal és a 30%-os állami támogatással együtt elő- vagy végtörlesztésre fordítják.

Az első feltételt most valóban nagyon könnyedén teljesíteni lehet, hiszen a bankok kedvező feltételekkel kínálják a lakáshiteleket. Az összehasonlító kalkulátor szerint az érdeklődő pár a 10 millió forintos 20 évre szóló hitelt már 2,44%-os induló kamattal felveheti. Az induló törlesztőrészlet 52,7 ezer forint.

 

Rögtön hozzá is tesszük, hogy azért lehet ilyen olcsó a hitel, mert változó kamatozású, a törlesztőt háromhavonta újraszámolja a bank. Az említett hitel a 3 havi BUBOR-tól (budapesti bankközi forint hitel kamatláb) függ. A várakozások szerint a következő egy évben ez nem fog érdemben változni, de utána, ahogy nő a BUBOR, úgy lesz magasabb a törlesztő. A példa kedvéért a kiindulási alap az, hogy a kamat változatlan marad.

Keresd meg a hozzád leginkább passzoló lakáshitelt a kalkulátorunkkal!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A második feltétel a lakástakarék, aminek a nagy előnye, hogy a befizetésekre 30%-os állami támogatás jár (maximum 72 ezer Ft/év/szerződés). A legmagasabb hozam akkor érhető el, ha a legrövidebb időszakra, vagyis négy évre kötik meg a szerződést, és pont erre van most szükség. A kalkulátor szerint ekkor az éves hozam a 11%-ot is elérheti.

Egyetlen lakástakarékkal viszont nem lehet nullára csökkenteni a lakáshitel kamatát. A 10 millió forintos és 2,44%-os lakáshitelnél maradva a számítások szerint 3 szerződésre lesz szükség. Egészen pontosan havi szinten 48,8 ezer forintot kell félretenni a havi törlesztőrészleten felül. Azért van több lakástakarékra szükség, mert egy szerződésre a maximális állami támogatás havi 20 ezer forint befizetés mellett érhető el. A budapesti párnak mindössze az egyik szülőre van még szüksége és a három szerződés elindítható.

Az ingyenes lakáshitel kulcsa az, hogy amikor lejár a három lakástakarék és a majdnem 3 millió forintot előtörlesztésre fordítják, utána rögtön indítani kell újabb 3 szerződést. Az előtörlesztés jótékony hatása, hogy a hitel tőketartozása csökken, márpedig így a havi törlesztőrészlet is. Ezt a folyamatot háromszor kell egymás után megismételni és a hitel teljes egészében visszafizetésre kerül, ráadásul még közel 2 millió forintot a lakásra el lehet költeni szabadon.

Az való igaz, hogy a hitel futamidejének első felében nagyobb áldozatot követel meg ez a stratégia, mert az 52,7 ezer forintos havi törlesztő mellett 48,8 ezer forintot lakástakarékba fizetnek. Az összes kiadás a hitel futamidejének elején a 100 ezer forintot (törlesztőrészlet + havi megtakarítás) is eléri, de ezért jókora kárpótlást kap az ügyfél. A hitel eredeti futamideje 20 év volt, ehelyett 12 év alatt megtörténik a teljes elszámolás a bankkal. A hab a tortán, hogy 2 millió forint a 12 év végén a lakásra fordítható, és biztosan találnak majd olyan teendőt, amire felhasználható ez az összeg is.

 

Természetesen a pár azzal is tisztában van, hogy csak nagyon kivételes esetben maradhat végig ilyen kedvező a kamatkörnyezet. Amint emelkedésnek indulnak a kamatok, akkor a hitel is átárazódik és drágább lesz, viszont a lakástakarék fentebb bemutatott előnye ettől még nem szűnik meg. Minél tovább sikerül a nulla közelében tartani a BUBOR-t, annál inkább valóságosabbá válik az ingyenhitel.

De akkor sem esnek kétségbe, ha a törlesztő növekszik, mert tudják, hogy sokat lefaragtak az LTP-vel a hitelük költségéből, és az alapvető céljuk ez volt. Ráadásul a fent bemutatott stratégia nemcsak az éven belül gyorsan változó hiteleknél működik, hanem az 5-10 évre rögzített kamatú hitelre is. Ez utóbbi lakáshitelek drágábbak, viszont a kamatemelkedés kockázata sokkal kisebb.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Új hitelre van szükséged?
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

3 Hozzászólás

 1. Csonka Mária

  Szeretném megtudni,hogyan tudok használt házat venni és egy hitelt is szeretnék kiváltani,
  várom a válaszukat,
  tisztelettel:
  Csonka Mária

 2. Lengyel Jánosné

  Azt a lehetőséget nem említették a cikkben, hogy ha a piaci kamat nagyon megemelkedik, arra is van lehetőség,hogy bankot váltsanak. Pl.a Fundamenta ltp-nél 3,9 % hitelre lesznek jogosultak a futamidő végén. Ez egy nagyon jó lehetőség ,amit ha a szükség úgy hozza érdemes megfontolni!

 3. Giza

  Ez szépen hangzik.
  De épp onnan indult a cikk,hogy az állam meg kívánja szüntetni az LTPre adott állami támogatást.
  A második, harmadik LTP megkötésekor lehet hogy már nem lesz ott az a 30%os állami támogatás,amire a kalkuláció alapján számítanak. Akkor most hogy is van ez?

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Erősen gyengül a forint. Mit jelenthet ez számodra?

2019. 05. 21.

Az utóbbi időben folyamatosan gyengült a forint, sőt a mai nappal átlépte a 327 forintos határt az euróval szemben. Megvizsgáltuk, milyen hatással lehet ránk a hazai fizetőeszköz „gyengélkedése”. Amellett, hogy...

Blogajánló