Így kapsz nyugdíjat az önkéntes nyugdíjpénztárból

 • 2017.04.30.
 • szerző: bankmonitor.hu

Gondtalan nyugdíjas évek érdekében érdemes minél előbb elkezdeni megtakarítani ilyen célra. Ehhez az egyik legolcsóbb és legjobb választás az önkéntes nyugdíjpénztár. De hogyan fizet, amikor nyugdíjba mész? Meglepődsz, hogy mennyire rugalmas!

Így kezd el

Magyarországon három államilag is támogatott nyugdíjcélú megtakarítás közül választhatsz:

 • nyugdíjbiztosítás
 • nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ)
 • önkéntes nyugdíjpénztár.

A három közül szerintünk egyértelműen az önkéntes nyugdíjpénztár a legjobb az átlagember számára. Bizonyos feltételek mellett a NYESZ az önkéntes nyugdíjpénztárnál is olcsóbb megoldás. Viszont a NYESZ-hez érdemes befektetési szakembernek lenni, ugyanis a NYESZ mindössze egy értékpapír-számla. Tehát annak hozama csak a saját befektetési döntéseidtől függ.

Ezzel szemben a nyugdíjbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár ad vonalvezetést: előzőnél befektetési alapokozó hasonló eszközalapok közül lehet választani, míg utóbbinál automatikusan befektetik a megtakarításokat. Viszont a nyugdíjbiztosításnál jelentősen olcsóbb az önkéntes nyugdíjpénztári szerződés. Ráadásul az utóbbit aktívan is kezelik. És mennyi tudsz gyűjteni ilyen típusú megtakarításban? Kalkulátorunk segítségével kiderül!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Melyik évben születtél?


Havi fizetéshez képest mekkora vésztartalékkal rendelkezel?


Van SZJA befizetési kötelezettséged?

Mennyit tudsz félretenni havonta?

Ft

Képes leszel évig megtakarítani?


Elfogadod, hogy évig nem nyúlsz a nyugdíj-megtakarításodhoz?

Mekkora hozamot vársz el éves szinten a nyugdíj-megtakarításodtól minimum?

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján érdemes nyugdíj-megtakarításban gondolkoznod! Beszéld át szakértő kollégánkkal a megvalósítási lehetőségeket: költségek és várható hozamok valós összehasonlítása személyesen Neked!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Havi -ból
-od lehet.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Így vedd fel a pénzt!

A nyugdíjcélú megtakarítás első sorban idős korban nyújt segítséget. Bár a legutóbb áttekintettük, hogy akkor is számíthatsz az önkéntes nyugdíjpénztár számlán gyűjtött megtarkításaidra, ha valamilyen tragédia ért, vagy egyszerűen pénzre van szükséged. Ám az alapvetően mégis nyugdíj kiegészítés miatt hívták életre, így nem mellékes, hogy nyugdíjas korodban hogyan férsz hozzá a megtakarításaidhoz (alapszabály szerint 10 éves várakozási idő után).

Három lehetőség közül választhatsz a nyugdíjcélú kifizetésre:

 1. egy összegben kiveszed a vagyonod,
 2. járadék formájában kéred a kifizetést,
 3. vagy egy részét egy összegben kiveszed, és a maradékot járadék formájában kéred.

Bármelyik megoldást is választod, adómentesen juthatsz hozzá az megtakarításaidhoz. Ráadásul nincs meghatározva a felhasználási terület, arra költheted az önkéntes nyugdíjpénztárban felhalmozott vagyonod, amire szeretnéd.

Fontos tudni azonban, hogy a nyugdíjba vonulás nem jelenti, hogy meg kell szüntetni a nyugdíjpénztári tagságod. Nyugodtan tovább is ott tarthatod a megtakarításaidat a nyugdíjpénztárban, vagy akár tovább is folytathatod a befizetéseket (bármelyik megoldást is választod). Természetesen amennyiben már nincs személyjövedelem adó fizetési kötelezettséged (SZJA alá tartozó bevételed), akkor nem fogod tudni érvényesíteni a 20%-os adójóváírást. De amennyiben keletkezik ilyen jövedelmed, erről sem kell lemondanod.

1.) egy összegben kiveszed a vagyonod

Az első pénzkivonási lehetőség viszonylag egyértelmű: nyugdíjba vonulásod után egy összegben kiveheted a nyugdíjszámládon felhalmozott vagyonod. Bármire költheted, akár egy lakást is vehetsz belőle, akár gyerekeidnek vagy unokáidnak is adhatod. A befizetéseidet pedig vagy felfüggeszted, vagy tovább is folytathatod.

2.) járadék formájában kéred a kifizetést

A járadék, mindössze arra utal, hogy nem egy összegben kéred ki a megtakarításaidat, hanem bizonyos ütemezés szerint. Megválaszthatod, hogy havi, negyedéves vagy fél éves kifizetést szeretnél kapni. Magad döntheted el, hogy milyen formában kéred a kifizetést:

 • Lehet fix időszakra kérni (általában 5 év és 40 év között), vagy
 • fix összegre is.

Mindkét választásnál előfordulhat, hogy „túléled a megtakarításaidat”, azaz a nyugdíjpénztárban lévő megtakarításaid még életedben elfogy. Ezért érdemes inkább túltervezni a nyugdíjban töltött éveket. Természetesen a kifizetések ebben az esetben is adómentesek, és arra költöd azokat, amire szeretnéd.

3.) egy részét egy összegben kiveszed, és a maradékot járadék formájában kéred

A kettőt kombinációja is elképzelhető, azaz ha például, ha nyugdíjazásod után meg szeretnéd venni életed első és/vagy utolsó új autóját, akkor kiveszel arra egy nagyobb összeget. A maradékot pedig járadék formájában kéred, mintha ennyivel kevesebbet gyűjtöttél volna aktív éveid során.

Fontos döntés, hogy hogyan szeretnél hozzáférni a megtakarításaidhoz a nyugdíjazásod után. Ezért nem is érdemes elkapkodni a választási lehetőséget. Ezt az önkéntes pénztárak is támogatják, ezért elég sokáig halogathatod a döntés. Ráadásul a kifizetést kérheted átutalás mellett postai átutalással is. A nyugdíjcélú megtakarítások közül ez a legrugalmasabb ilyen tekintetben.

5 Hozzászólás

 • Karácsony György 2017-04-30 16:08:39 - Válasz

  Házastársam 2018 év végén nők 40 éves legetőséggel nyugdijba vonúl.
  1996 óta rendelkezik önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással.
  Van e arra lehetőség , hogy egy összegben nagyobb összegű befizetést teljesítsek a számlájára ?
  Jelenleg aktív dolgozó , SZJA-t fizet.

 • Mami 2017-05-01 14:32:09 - Válasz

  Arról nem szól a Fáma,hogy hol van az a megtakarításunk amit az Állam elvett tőlünk??? Hamarosan nyugdíjba megyek,számíthatok a pénzemre amit befizettem???Én már hova takarékoskodjak??Amit félre tettem elvették!!!!

 • Pérer 2017-05-03 07:46:56 - Válasz

  Már nyugdíjas vagyok és az eladott ingatlan árát ide tettem.5-7 % hozamot realizál,3 évenként kiveszem a hozamot,a többi marad.Legjobb befektetési forma.

 • Zsolt 2017-05-03 14:41:11 - Válasz

  Györgynek:

  750ezer Ft az évenkénti ideális befizetés. 20 % azaz 150ezer Ft az adóból a nyugdíjpénztárt megjelölve jóváírható! Több is befizethető hisz a pénztár elég jó hozamot is fizet.

 • Menotti 2017-05-04 16:02:23 - Válasz

  Mami figyelmébe ajánlom:
  A magánnyugdíjpénztárba senki nem tett félre semmit! Ilyet csak önkéntes pénztári tagként lehet csinálni. A felosztó-kirovó rendszerben elég visszás a járulékbefizetés saját célra félretett összegnek tekinteni!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról

  Az Inforádió, az MNB és a HOLD Alapkezelő koprodukciójában megvalósuló sorozat* mai, második adásában Balatoni András, az MNB vezető elemzője és Szabó László a HOLD...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.