Betöltés

Így kapsz nyugdíjat az önkéntes nyugdíjpénztárból

szerző: Bankmonitor.hu
2017-04-30

Gondtalan nyugdíjas évek érdekében érdemes minél előbb elkezdeni megtakarítani ilyen célra. Ehhez az egyik legolcsóbb és legjobb választás az önkéntes nyugdíjpénztár. De hogyan fizet, amikor nyugdíjba mész? Meglepődsz, hogy mennyire rugalmas!

Így kezd el

Magyarországon három államilag is támogatott nyugdíjcélú megtakarítás közül választhatsz:

 • nyugdíjbiztosítás
 • nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ)
 • önkéntes nyugdíjpénztár.

A három közül szerintünk egyértelműen az önkéntes nyugdíjpénztár a legjobb az átlagember számára. Bizonyos feltételek mellett a NYESZ az önkéntes nyugdíjpénztárnál is olcsóbb megoldás. Viszont a NYESZ-hez érdemes befektetési szakembernek lenni, ugyanis a NYESZ mindössze egy értékpapír-számla. Tehát annak hozama csak a saját befektetési döntéseidtől függ.

Ezzel szemben a nyugdíjbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár ad vonalvezetést: előzőnél befektetési alapokozó hasonló eszközalapok közül lehet választani, míg utóbbinál automatikusan befektetik a megtakarításokat. Viszont a nyugdíjbiztosításnál jelentősen olcsóbb az önkéntes nyugdíjpénztári szerződés. Ráadásul az utóbbit aktívan is kezelik. És mennyi tudsz gyűjteni ilyen típusú megtakarításban? Kalkulátorunk segítségével kiderül!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Így vedd fel a pénzt!

A nyugdíjcélú megtakarítás első sorban idős korban nyújt segítséget. Bár a legutóbb áttekintettük, hogy akkor is számíthatsz az önkéntes nyugdíjpénztár számlán gyűjtött megtarkításaidra, ha valamilyen tragédia ért, vagy egyszerűen pénzre van szükséged. Ám az alapvetően mégis nyugdíj kiegészítés miatt hívták életre, így nem mellékes, hogy nyugdíjas korodban hogyan férsz hozzá a megtakarításaidhoz (alapszabály szerint 10 éves várakozási idő után).

Három lehetőség közül választhatsz a nyugdíjcélú kifizetésre:

 1. egy összegben kiveszed a vagyonod,
 2. járadék formájában kéred a kifizetést,
 3. vagy egy részét egy összegben kiveszed, és a maradékot járadék formájában kéred.

Bármelyik megoldást is választod, adómentesen juthatsz hozzá az megtakarításaidhoz. Ráadásul nincs meghatározva a felhasználási terület, arra költheted az önkéntes nyugdíjpénztárban felhalmozott vagyonod, amire szeretnéd.

Fontos tudni azonban, hogy a nyugdíjba vonulás nem jelenti, hogy meg kell szüntetni a nyugdíjpénztári tagságod. Nyugodtan tovább is ott tarthatod a megtakarításaidat a nyugdíjpénztárban, vagy akár tovább is folytathatod a befizetéseket (bármelyik megoldást is választod). Természetesen amennyiben már nincs személyjövedelem adó fizetési kötelezettséged (SZJA alá tartozó bevételed), akkor nem fogod tudni érvényesíteni a 20%-os adójóváírást. De amennyiben keletkezik ilyen jövedelmed, erről sem kell lemondanod.

1.) egy összegben kiveszed a vagyonod

Az első pénzkivonási lehetőség viszonylag egyértelmű: nyugdíjba vonulásod után egy összegben kiveheted a nyugdíjszámládon felhalmozott vagyonod. Bármire költheted, akár egy lakást is vehetsz belőle, akár gyerekeidnek vagy unokáidnak is adhatod. A befizetéseidet pedig vagy felfüggeszted, vagy tovább is folytathatod.

2.) járadék formájában kéred a kifizetést

A járadék, mindössze arra utal, hogy nem egy összegben kéred ki a megtakarításaidat, hanem bizonyos ütemezés szerint. Megválaszthatod, hogy havi, negyedéves vagy fél éves kifizetést szeretnél kapni. Magad döntheted el, hogy milyen formában kéred a kifizetést:

 • Lehet fix időszakra kérni (általában 5 év és 40 év között), vagy
 • fix összegre is.

Mindkét választásnál előfordulhat, hogy „túléled a megtakarításaidat”, azaz a nyugdíjpénztárban lévő megtakarításaid még életedben elfogy. Ezért érdemes inkább túltervezni a nyugdíjban töltött éveket. Természetesen a kifizetések ebben az esetben is adómentesek, és arra költöd azokat, amire szeretnéd.

3.) egy részét egy összegben kiveszed, és a maradékot járadék formájában kéred

A kettőt kombinációja is elképzelhető, azaz ha például, ha nyugdíjazásod után meg szeretnéd venni életed első és/vagy utolsó új autóját, akkor kiveszel arra egy nagyobb összeget. A maradékot pedig járadék formájában kéred, mintha ennyivel kevesebbet gyűjtöttél volna aktív éveid során.

Fontos döntés, hogy hogyan szeretnél hozzáférni a megtakarításaidhoz a nyugdíjazásod után. Ezért nem is érdemes elkapkodni a választási lehetőséget. Ezt az önkéntes pénztárak is támogatják, ezért elég sokáig halogathatod a döntés. Ráadásul a kifizetést kérheted átutalás mellett postai átutalással is. A nyugdíjcélú megtakarítások közül ez a legrugalmasabb ilyen tekintetben.

5 Hozzászólás

 1. Karácsony György

  Házastársam 2018 év végén nők 40 éves legetőséggel nyugdijba vonúl.
  1996 óta rendelkezik önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással.
  Van e arra lehetőség , hogy egy összegben nagyobb összegű befizetést teljesítsek a számlájára ?
  Jelenleg aktív dolgozó , SZJA-t fizet.

 2. Mami

  Arról nem szól a Fáma,hogy hol van az a megtakarításunk amit az Állam elvett tőlünk??? Hamarosan nyugdíjba megyek,számíthatok a pénzemre amit befizettem???Én már hova takarékoskodjak??Amit félre tettem elvették!!!!

 3. Pérer

  Már nyugdíjas vagyok és az eladott ingatlan árát ide tettem.5-7 % hozamot realizál,3 évenként kiveszem a hozamot,a többi marad.Legjobb befektetési forma.

 4. Zsolt

  Györgynek:

  750ezer Ft az évenkénti ideális befizetés. 20 % azaz 150ezer Ft az adóból a nyugdíjpénztárt megjelölve jóváírható! Több is befizethető hisz a pénztár elég jó hozamot is fizet.

 5. Menotti

  Mami figyelmébe ajánlom:
  A magánnyugdíjpénztárba senki nem tett félre semmit! Ilyet csak önkéntes pénztári tagként lehet csinálni. A felosztó-kirovó rendszerben elég visszás a járulékbefizetés saját célra félretett összegnek tekinteni!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Már nem divat szerelemből házasodni?

2018. 12. 12.

Általános jelenség a tehetősebb társadalmakban, hogy az emberek mind idősebb korban köteleződnek el, úgymond szerint szeretik „kitombolni” magukat, így persze a házasság és a gyerekvállalás is mind későbbre tolódik. Magyarországon...

Az új nyugdíjcélú megtakarítás: a nyugdíjkötvény

2018. 11. 26.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2018. november 15-én, csütörtökön bejelentette, hogy érkezik a kormány legújabb nyugdíjcélú ötlete, a nyugdíjkötvény. A pénzügyminiszter szerint az állam készen áll a nyugdíjpiacra történő belépésre. Állítása szerint...

Blogajánló

 • alapblog

  Más pénze, más problémája

  A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.