Így kereshetsz pénzt a céges bankkártyával

 • 2015.11.23.
 • szerző: bankmonitor

Céges berkekben ilyesmire idehaza még nem volt példa, hogy a bankkártyás költések után pénzvisszatérítés járna. Nemrégiben azonban az egyik nagybank úgy döntött, hogy elindul ebbe az irányba. Az eredmény magáért beszél… Azok a cégek, amelyek ki tudják használni a lehetőséget, keresve se találnak most versenyképesebb ajánlatot számlavezetésre a bankok kínálatában.

Nemhogy céges berkekben, de még lakossági oldalon is ritka, mint a fehér holló, hogy a bankszámlához tartozó betéti (debit) kártyával végzett vásárlásokra pénzvisszatérítés járna. Ehhez a szűk körhöz csatlakozott nemrégiben a Budapest Bank azzal a lényegi különbséggel, hogy ajánlatával a céges ügyfeleket célozza.

Roppant egyszerű dologról van szó. 3%-os pénzvisszatérítés jár a vásárlás értékéből, ha tankoláskor a céges bankszámlához tartozó bankkártyával fizetünk. Persze nem a végtelenségig. Vásárlásonként legfeljebb 500 Ft-ot, az adott hónap költései után pedig összesen legfeljebb 3.000 Ft-ot kaphatunk vissza.

Ezek szerint durván 17 ezer Ft-os költéssel már ki is üthetjük a vásárlásonkénti korlátot, ahhoz pedig, hogy a 3 ezer Ft-ot elérjük, hatszor kell a hónap során ilyen összegben benzinkúton fizetnünk. Kizárólag üzemanyagra költve sem jelent komoly kihívást a dolog, és ha figyelembe vesszük, hogy még a shop-ban történő költésekre is jár visszatérítés, akkor aztán igazán nem nagy művészet a 3 ezer Ft bezsebelése.

Menjünk kicsit tovább. A jóváírás kétségkívül csökkenti bankköltségeinket. A kérdés az, hogy így

 • mennyit kell fizetnünk a bankszámla fenntartásáért, illetve
 • hova tehető az ajánlat piaci viszonylatban?

 Ezek megválaszolásához két kisvállalkozás bankszámla használati szokásait hívtuk segítségül. Az egyik egy kisebb 6 millió Ft-os árbevétellel rendelkező cég, míg a másik 20 millió Ft-os árbevétellel büszkélkedhet. Nézzük, hogy a pénzvisszatérítést is figyelembe véve, hogy alakulnak a bankköltségek.

A vállalkozások szokásaihoz leginkább illeszkedő számlacsomag fenntartási költsége a Budapest Banknál 2.674 Ft az első esetben, míg 7.780 Ft a nagyobbik cégnél. Azaz a kisebbik vállalkozásnál többet térít vissza a bank, mint amennyit nekünk kell fizetnünk, a nagyobbiknál pedig közel 40%-kal csökkennek a bankköltségeink a pénzvisszatérítésnek köszönhetően. Mindezek eredményeként mind a két esetben abszolút befutó a bank piaci viszonylatban, ugyanis a kisebb cégnél havi 2.070 Ft, míg a nagyobbiknál havi 6.508 Ft azonos bankhasználati szokások mellett a legjobb ajánlat. A második évtől némileg emelkednek a költségek mindkét cégméret esetében, de még így is kimerülnek 263 Ft-ban, illetve 5.279 Ft-ban a bankköltségek. 

Összességében tehát egy kifejezetten jó ajánlattal rukkolt elő a Budapest Bank, amennyiben ki tudjuk használni a pénzvisszaterítésben rejlő lehetőségeket. Egy-két részlet azonban még feltétlenül szót érdemel…

 • a pénzvisszatérítés kizárólag az ún. Budapest Gyümölcsöző bankkártyához jár (ez egy Maestro típusú elektronikus kártya),
 • a plasztik kizárólag a Gyümölcsöző számlacsomaghoz vehető igénybe,
 • a csomag kizárólag új ügyfélként igényelhető, amennyiben a kisvállalkozás előző évi nettó árbevétele nem haladja meg az 50 millió Ft-ot,
 • a pénzvisszatérítés a csomag lejáratáig, számlanyitástól számítva 24 hónapig jár.

Nem tudsz hasznot húzni a benzinkúton történő fizetésekből? Vagy csak egyszerűen nem ebben látod a céges bankköltségek csökkentésének lehetőségét? Keresd meg a legmegfelelőbb számlacsomagot vállalkozásodnak bankszámla kalkulátorunk segítségével!

Bankmonitor

Tudd meg kaphat-e hitelt vállalkozásod!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.