Mennyibe kerül a fix kamatozású vállalkozói hitel?

 • 2017.05.10.
 • szerző: bankmonitor.hu

A Növekedési Hitelnek vége. Ez egyet jelent azzal is, hogy a vállalati, vállalkozói hitelek többsége változó kamatozású. Ebből adódóan – a mai rendkívül alacsony kamatok mellett – a hitelek elsődleges kockázata a cégtulajdonos számára a kamatemelkedésben rejlik. A Bankmonitor.hu annak járt utána, hogy mennyivel kerül többe egy 5, vagy 10 évig fix kamattal rendelkező hitel a vállalkozásnak.

Honnan indul a történet?

A kiszemelt példában egy cégtulajdonos 100 millió Ft összegű beruházási hitelt szeretne felvenni. A hitelpiacon ma egy átlagos (érdemi gazdálkodási múlttal rendelkező, nyereségesen működő) vállalkozás kb. 2,5%-os éves hitelkamat mellett juthat banki forráshoz. A kiemelten sikeres cégek ennél akár érdemben alacsonyabb kamatszinttel is számolhatnak.

Mennyivel drágább a fix kamat?

Napjainkban 5 évre +1,11%pontos felárral, azaz 3,61%-on lehet rögzíteni a kamatszintet. 10 éves futamidőre ugyanez a kamatrögzítés már 2,32%pontot jelent (összesen: 4,82%).

Fontos tudni, hogy a fix és változó kamatozású hitelek esetében (a kamatszámítás matematikája miatt) egyenletes tőketörlesztésű hiteleknél a különbözet a futamidő elején a legnagyobb és a futamidő előre haladtával folyamatosan csökken. A fenti 5 éves futamidejű vállalkozói hitel esetében pl. 2,5 év elteltével az eredeti 277 ezer Ft-os különbözet 152 ezer Ft-ra olvad. (Vállalkozások számára is elérhető az u.n. annuitásos konstrukció, ahol a tőke és a kamattörlesztés összege – változatlan kamatszint esetén – a hitel futamideje alatt állandó. Ezen hitelek esetében a kamatfixálás hatása a törlesztő részletre kisebb: 5 éves hitelnél +3%, 10 éves hitelnél 12%)

Ha egy cégtulajdonos bizonytalan abban, hogy milyen mértékű hitelt kaphat, az alábbi kalkulátor használatával gyorsan megtudhatja:

Kedvezményes vállalati hitel kereső
Széchenyi hitelek

1 / 9

Mely kedvezményes hitelek felvételére alkalmas cégem?

millió Ft
2 / 9
Alkalmazottaid száma kevesebb mint 250 fő?
Céged árbevétele kevesebb mint 15 mrd Ft?
Mérlegfőösszeged kevesebb mint 13 mrd Ft?
3 / 9

Alábbi hitelekre alkalmas a céged:


Hogyan, mennyi idő alatt, melyik banktól, milyen feltételekkel?

4 / 9

Milyen céllal szeretnél hitelt felvenni?


Hitelcélod pontos meghatározásával megtudhatod, hogy a céged által elérhető kedvezményes hitel az üzleti terveidhez megkapható-e.
5 / 9
5 / 9
6 / 9
6 / 9
6 / 9
6 / 9
7 / 9
7 / 9
7 / 9
8 / 9

A megadott információk alapján az alábbi kedvezményes hitelek felvételére alkalmas céged:

 • Hogyan és mennyi idő alatt?
 • Melyik banktól és milyen feltételekkel?
8 / 9

Céged egyik kedvezményes hitel feltétel rendszerének sem felel meg az alábbi okok miatt:


Tájékoztatást kérek, hogy:

 • Milyen piaci alapú hiteleket kaphat a cégem.
 • Milyen esetben lenne alkalmas a cégem kedvezményes hitelekre.

Azonnali tájékoztatás a hitel(ek) feltételeiről, a bankok eltérő követelményeiről, átfutási időről.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Melyiket éri meg választani: fix kamat, vagy változó?

Ez mindig utólag dől el tényszerűen. Ma csupán egy tényező biztos: ha történelmi mélyponton vannak a kamatok és hosszú távra veszünk fel hitelt, akkor nem számíthatunk arra, hogy a hitel futamidejének végéig nem fog bekövetkezni kamatemelkedés.

A döntést tehát érdemes onnan közelítve megvizsgálni, hogy a kamatemelkedés mennyivel fogja növelni a törlesztőrészletet. 1%pontos kamatemelkedés (amennyiben az azonnal a hitel felvételét követően bekövetkezik):
 az 5 éves hitel törlesztő részletét 4%-kal emeli meg
 a 10 éves hitel törlesztő részletét 8%-kal emeli meg

Minél később következik be a kamatemelkedés (a hitelfelvételt követően) annál alacsonyabb a kamatemelkedés hatása. A cégtulajdonosok többsége cash flowban gondolkozik, azaz azt vizsgálja, hogy az adott hiteltörlesztést milyen kényelmesen tudja majd kifizetni a bank számára. A 10 évig biztonságos hitelért 18%-kal többet fizetni már érzékelhető kiadáskülönbség. Valós alternatívát jelenthet, ha a fentebb már említett annuitásos konstrukciót választja a cégtulajdonos. Ezen konstrukciónál a 18%-os növekménnyel szemben „csak” 12% -kal magasabb a fix kamatozású hitel törlesztőrészlete.

Jó döntést hozni kizárólag az alternatívák teljes mérlegelése esetén lehetséges. Ez pedig ma nem megoldható egyetlen bank ajánlatának áttekintésével. Nem minden bank ad azonos feltételeket a változó kamatok fixesítésére és nem minden banknál van lehetőség minden hitelkonstrukciónál annuitásos törlesztési mód elérésére.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Deglobalizáció működésben

  A 2015-ös csúcshoz képest 2017-re 40%-kal (!) esett az USA-ban tanulni kívánó diákoknak kiadott vízumtömeg – szoros összefüggésben a bevándorlást korlátozni kívánó Trump-elnökséggel és azzal...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.