Betöltés

Mennyibe kerül a fix kamatozású vállalkozói hitel?

szerző: Csányi Franciska
2017-05-10

A Növekedési Hitelnek vége. Ez egyet jelent azzal is, hogy a vállalati, vállalkozói hitelek többsége változó kamatozású. Ebből adódóan – a mai rendkívül alacsony kamatok mellett – a hitelek elsődleges kockázata a cégtulajdonos számára a kamatemelkedésben rejlik. A Bankmonitor.hu annak járt utána, hogy mennyivel kerül többe egy 5, vagy 10 évig fix kamattal rendelkező hitel a vállalkozásnak.

Honnan indul a történet?

A kiszemelt példában egy cégtulajdonos 100 millió Ft összegű beruházási hitelt szeretne felvenni. A hitelpiacon ma egy átlagos (érdemi gazdálkodási múlttal rendelkező, nyereségesen működő) vállalkozás kb. 2,5%-os éves hitelkamat mellett juthat banki forráshoz. A kiemelten sikeres cégek ennél akár érdemben alacsonyabb kamatszinttel is számolhatnak.

Mennyivel drágább a fix kamat?

Napjainkban 5 évre +1,11%pontos felárral, azaz 3,61%-on lehet rögzíteni a kamatszintet. 10 éves futamidőre ugyanez a kamatrögzítés már 2,32%pontot jelent (összesen: 4,82%).

Fontos tudni, hogy a fix és változó kamatozású hitelek esetében (a kamatszámítás matematikája miatt) egyenletes tőketörlesztésű hiteleknél a különbözet a futamidő elején a legnagyobb és a futamidő előre haladtával folyamatosan csökken. A fenti 5 éves futamidejű vállalkozói hitel esetében pl. 2,5 év elteltével az eredeti 277 ezer Ft-os különbözet 152 ezer Ft-ra olvad. (Vállalkozások számára is elérhető az u.n. annuitásos konstrukció, ahol a tőke és a kamattörlesztés összege – változatlan kamatszint esetén – a hitel futamideje alatt állandó. Ezen hitelek esetében a kamatfixálás hatása a törlesztő részletre kisebb: 5 éves hitelnél +3%, 10 éves hitelnél 12%)

Ha egy cégtulajdonos bizonytalan abban, hogy milyen mértékű hitelt kaphat, az alábbi kalkulátor használatával gyorsan megtudhatja:

Kedvezményes vállalati hitel kereső Széchenyi hitelek

Mely kedvezményes hitelek felvételére alkalmas cégem?
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Alkalmazottaid száma kevesebb mint 250 fő?
Céged árbevétele kevesebb mint 15 mrd Ft?
Mérlegfőösszeged kevesebb mint 13 mrd Ft?
Alábbi hitelekre alkalmas a céged:
Hogyan, mennyi idő alatt, melyik banktól, milyen feltételekkel?
Milyen céllal szeretnél hitelt felvenni?
Hitelcélod pontos meghatározásával megtudhatod, hogy a céged által elérhető kedvezményes hitel az üzleti terveidhez megkapható-e.
A megadott információk alapján az alábbi kedvezményes hitelek felvételére alkalmas céged:
 • Hogyan és mennyi idő alatt?
 • Melyik banktól és milyen feltételekkel?
Céged egyik kedvezményes hitel feltétel rendszerének sem felel meg az alábbi okok miatt:
Tájékoztatást kérek, hogy:
 • Milyen piaci alapú hiteleket kaphat a cégem.
 • Milyen esetben lenne alkalmas a cégem kedvezményes hitelekre.
Kérd szakértőnk segítségét!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Melyiket éri meg választani: fix kamat, vagy változó?

Ez mindig utólag dől el tényszerűen. Ma csupán egy tényező biztos: ha történelmi mélyponton vannak a kamatok és hosszú távra veszünk fel hitelt, akkor nem számíthatunk arra, hogy a hitel futamidejének végéig nem fog bekövetkezni kamatemelkedés.

A döntést tehát érdemes onnan közelítve megvizsgálni, hogy a kamatemelkedés mennyivel fogja növelni a törlesztőrészletet. 1%pontos kamatemelkedés (amennyiben az azonnal a hitel felvételét követően bekövetkezik):
 az 5 éves hitel törlesztő részletét 4%-kal emeli meg
 a 10 éves hitel törlesztő részletét 8%-kal emeli meg

Minél később következik be a kamatemelkedés (a hitelfelvételt követően) annál alacsonyabb a kamatemelkedés hatása. A cégtulajdonosok többsége cash flowban gondolkozik, azaz azt vizsgálja, hogy az adott hiteltörlesztést milyen kényelmesen tudja majd kifizetni a bank számára. A 10 évig biztonságos hitelért 18%-kal többet fizetni már érzékelhető kiadáskülönbség. Valós alternatívát jelenthet, ha a fentebb már említett annuitásos konstrukciót választja a cégtulajdonos. Ezen konstrukciónál a 18%-os növekménnyel szemben „csak” 12% -kal magasabb a fix kamatozású hitel törlesztőrészlete.

Jó döntést hozni kizárólag az alternatívák teljes mérlegelése esetén lehetséges. Ez pedig ma nem megoldható egyetlen bank ajánlatának áttekintésével. Nem minden bank ad azonos feltételeket a változó kamatok fixesítésére és nem minden banknál van lehetőség minden hitelkonstrukciónál annuitásos törlesztési mód elérésére.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

2 Hozzászólás

 1. István

  Nekem az utolsó táblázatban nem jön ki a matek.
  100 milliós hitelre a törlesztők 5,6mFt 5 évre illetve 3,1mFt 10 évre.
  Nos, ha ez éves törlesztő, akkor a hitel tőkeösszege sem jön ki, ha meg havi, akkor a sarki uzsorás is nyalja a szája szélit…
  Ha ez csak a kamat terhelés éves mértéke, akkor meg az nem törlesztő részlet, ez esetben az újságírót alapfokú írás-olvasási tanfolyamra kéne beíratni.:-)

  1. Bankmonitor.hu

   Kedves István! Nem történt elírás, csak meg kell nézni az első táblázatot és az ottani információk birtokában értelmezni a másodikat. Feltüntettük, hogy negyedéves törlesztőkről van szó, és úgy már tökéletesen kijön a matek.
   Mivel a cikkben konzekvensen erről beszélünk (negyedéves törlesztőről), ezért nem tartottuk fontosnak azt a második táblázatban feltüntetni.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Garázsvásárlás befektetésként. Hitelből is mehet?

2019. 10. 22.

Nem csak a lakóingatlanok ára lőtt ki rakétaként, hanem a garázsoké és kocsibeállóké is, az előbbieknél egy év alatt 21%-kal drágultak az Ingatlan.com szerint, míg a bérleti díjak 13%-kal nőttek....

5 hasznos tipp, ha lakáshitelt vennél fel

2019. 10. 20.

Egyre nehezebb a lakáshitelesek helyzete, hiszen a magas ingatlanárak miatt mind nagyobb hitelösszegre van szükségük a vásárláshoz. A héten több olyan lakáshiteles cikkünk is volt, ami segíthet a helyes döntés...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.