Így nyerhetsz akár 1,27 millió forintot pluszban az otthonfelújítási támogatáson

Így nyerhetsz akár 1,27 millió forintot pluszban az otthonfelújítási támogatáson
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-03-08
 

Novák Katalin a napokban megerősítette egy videójában, hogy 0%-os áfát tartalmazó számlák is elfogadhatók az otthonfelújítási támogatás igénylésekor. Emiatt viszont nagyon megérheti alanyi áfamentes katás vállalkozókat megbízni az egyes munkálatokkal. Mutatjuk, hogy mire kell figyelni!

Aligha van olyan magyar ember, aki nem hallott volna még az otthonfelújítási támogatásról, ami optimális esetben akár 3 millió forint pénzügyi előnyt is jelenthet. Azért röviden összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat:

  • A támogatást a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő – azonos lakóhellyel rendelkező házastársak vagy élettársak közösen, együttes igénylőként –, akár egyedülálló szülők is igényelhetik.
  • Az állam utólag visszafizeti az elvégzett munkálatok számlával igazolt költségeinek 50%-át, maximum 3 millió forintot.
  • Az állam által visszafizetett támogatási összegen belül fele-fele arányt kell képviselnie a munkadíjnak és az anyagköltségnek.
  • A támogatási igénylés 2022. december 31-ig nyújtható be. (Eddig kell elektronikusan elküldeni, illetve postán feladni.)
  • Az anyagköltséget és a munkadíjat számlákkal kell igazolni.

Ha több információra van szükséged, akkor a Bankmonitor otthonfelújítási támogatás oldalán minden fontos kérdésre választ kapsz.

Hirdetés

Hirdetés

Óriási előny, ha áfamentes szakemberrel dolgoztatunk

Az otthonfelújítási támogatás esetében számlákkal kell igazolni az elvégzett munkákat és a megvásárolt anyagokat. A vállalkozó adhat 27% és 0% áfával egyaránt számlát, egyedül az 5%-s adótartalmú számlák nem fogadhatók el a támogatáshoz. Fontos ugyanakkor, hogy bármekkora is legyen az áfa, a támogatás a bruttó összeg után igényelhető, vagyis a 3 millió forintos támogatás sokkal többet ér akkor, ha alanyi áfamentes vállalkozóval dolgoztatunk.

Hogy pontosan mekkora nyereségről is van szó? Ahhoz, hogy 3 millió forint támogatást megkaphassunk, összesen legalább 6 millió forint összegű számlát kell benyújtanunk, amiből a forgalmi adó – 27%-os áfa esetén – 1 276 000 Ft. Ezt pedig egy vagy több adómentesen dolgozó vállalkozás megbízásával megspórolhatjuk, pontosabban ennyivel többet fordíthatunk nettó összegben a munkálatokra. Persze arra nincs garancia, hogy az adóelőnyt a vállalkozó teljes egészében át is engedi!

Van azért egy kis nehezítés!

A rossz hír az, hogy nem lesz feltétlenül egyszerű alanyi adómentes katás vállalkozót találni. Ugyanis évente 12 millió forint bevételig lehet legfeljebb katázni, mint ahogy az alanyi adómentesség bevételi plafonja is ennyi. (12 millió forintot meghaladó éves bevétel után 40% adót kell fizetni, illetve az e fölötti összegről kiállított számlák pedig már 27%-os áfát tartalmaznak.) A plafon miatt viszont egy jól menő építőipari szakember jelenleg gyorsan eléri a kata-keret végét, így nagyobb cégek számára ez nem járható út. (Egyébként is csak egyéni vállalkozók, vagy olyan betéti társaságok katázhatnak, amelyek tulajdonosai kizárólag magánszemélyek.)

Tehát az adómentességre „gyúró” megrendelőknek jellemzően egyéni vállalkozó szakembereket kell majd megbízniuk, akik általában kisebb munkákat végeznek csak el. Ez azonban nem jelent feltétlenül gondot, hiszen a számlákat 2022. végéig lehet gyűjteni, így kisebb értékű számlákból is könnyen összejöhet 6 millió forint, különösen akkor, ha jelentős anyagköltség – ide tartoznak a beépíthető eszközök, bútorok pl. – is van.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés