Betöltés

Így szerezhetsz önerőt lakásvásárláshoz!

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 03. 23.

Sajnos nem adatott meg mindenkinek, hogy egy kacsalábon forgó palotát örököljön. Ettől függetlenül sokan szeretnének albérlet helyett saját lakásban élni. Ehhez a legtöbbünknek hitelt kell igénybe venni. Ám ahhoz ma már elengedhetetlen feltétel az önerő megléte. De mit tehet, akinek jelenleg nincs egy vasa sem? Létezik megoldás!

Az önerő megteremtése

Ha még nem rendelkezel önerővel, akkor se csüggedj! Több lehetőség közül választhatsz, ami biztos, hogy el kell kezdeni megtakarítani. Havonta legalább 5-10 ezer forintot kell
folyamatosan félretenni. Amennyiben emellett van egyéb rendszertelen megtakarításunk is (bónusz, ingóság eladása), úgy ez is részét képezheti a „házalapunknak”. De milyen megtakarítási termékekkel érhetünk célt?

Lekötött betét

Általában 50 – 100 ezer forint összegtől tudunk lekötést indítani az egyes bankoknál. Ez azt jelenti, hogy amíg ez a pénzmennyiség nem áll rendelkezésünkre a számlánkon, addig a folyószámlánk 0 – 0,1 %-os kamatát élvezhetjük. Ha pedig már van ennyi pénzünk, akkor lekötést indíthatunk legjobb esetben is csak 3,5%-os kamattal. Kezdetnek nem is rossz. Nézzük, mi van még!

Megtakarítási betét

A megtakarítási betét a bankbetétek egyszerűségét kínálja azzal a különbséggel, hogy havonta bizonyos összeget befizetve gyűjthetjük össze a tőkénket. Általában az egy éves lekötött betétek kamatszintjénél valamivel kevesebb kamatot érhetünk el. Bármikor befizethetünk, pénzünk folyamatosan kamatozik, és ha bekövetkezik valami olyan nem várt eset, hogy elkerülhetetlen a pénz kivonása, akkor is maximum az utolsó hónap (maximum negyedév) kamatát veszíthetjük el. Minimum futamidőt sem kötnek ki a bankok, így addig gyűjthetsz, ameddig szeretnél.

Fontos kiemelnünk, hogy ettől a megtakarítási, befektetési formától nem azt kell várnunk, hogy hatalmas kamatokat termel majd számunkra és a kamat fogja drámaian felduzzasztani befektetésünket. A legjobb bárki számára elérhető megtakarítás sem fizet többet, mint 3,08%. Sokkal inkább a rendszeres megtakarításra szoktat rá és azt szolgálja, hogy egy induló pár százezres, egy milliós összeget összegyűjtsünk. Megfontolandó jó tanács lehet, hogy ha elértük a százezer forintos határt a megtakarítási betétben és biztosan látjuk, hogy nem lesz szükségünk erre az összegre, akkor kereshetünk egy lekötött betétet is és áttehetjük oda a megtakarításunkat, míg a folyamatos havi megtakarítást folytatjuk a megtakarítási betétben.

Befektetési alapok

Itt nem a befektetési alap klasszikus formájára kell gondolni, hanem a rendszeres megtakarítási programokra. Ennek lényege, hogy egy előre meghatározott, vagy rugalmas összegért minden hónapban befektetési alapot veszel, (egyes esetben akár több alapból álló mini portfóliót). Ez bankonként különböző: van ahol neked kell kiválasztani, hogy a befizetéseid egy alapba, vagy több befektetési alapba érkezzenek, míg más esetekben kész portfóliók közül választhatsz.

Hozamod attól függ, hogy hogyan teljesít a termék mögött lévő befektetési alap, vagy portfólió. Az is elképzelhető, hogy a havi befizetéseid összegénél kevesebbet ér pillanatnyilag a megtakarításod, míg a kiemelkedően magas hozam sem kizárt. Itt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mennyit kockáztat: elképzelhető, hogy hamarabb lesz meg az önerőhöz szükséges összeg, de akár el is odázódhat.

A nagyobb hozam reményében kalkulátorunkkal most kiválaszthatod a neked leginkább megfelelő befektetési alapot!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Akkor mi a tökéletes eszköz? – Lakástakarék pénztár! 

Ez egy rendszeres megtakarítási termék, aminek segítségével havi 20.000 forint befizetése mellett 4 év alatt több mint 1.300.000 forintot gyűjthetünk össze. Ha hosszabb ideig takarékosodunk, akár 3.600.000 forint feletti összeget is összegyűjthetünk. Mindezt úgy, hogy több százezer forinttal az állam is támogatja takarékoskodásunkat (befizetésink 30%-a, maximum 72 ezer Ft/év az állami támogatás összege). Tehát minden befizetett 100 forintunk mellé 30 forint állami támogatás jár. Ezzel együtt akár 12% feletti biztos hozamra is szert tehetünk! Sőt, a lakástakarék pénztári tagságunk mellett kedvezményes hitelre is jogosultak vagyunk. Ennek THM-e akár 5,43% lehet! Jól hangzik?
Olvasd el a legfontosabb tudnivalókat a lakástakarék pénztárról a Jobb tudni alatt. 

Ha pedig megbizonyosodtál róla, hogy lakáscélra valóban ez a legjobb termék, böngéssz a 4 szolgáltató ajánlatai közül!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Havi X Ft befizetés
Y év-en keresztül

(lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
ebből állami támogatás
% éves hozam (EBKM)
 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.06.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 0,75% 5,76% 4,94% 8,19% 1
  OTP Supra Alap 5,20% 7,89% 4,70% 15,84% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,68% 4,65% 5,53% 7,94% 3
  OTP Fundman Alap 4,92% 7,76% n.a. 5,01% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,52% 3,14% 4,23% 5,37% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 1,26% 14,48% 8,25% 6,69% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,68% 0,82% 3,89% 4,30% 7
  OTP Trend Alap 20,00% 9,14% 16,57% 14,52% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Sürgős felújítás fillérekből lakástakarékkal

2018. 07. 12.

Érdekes kérdés merült fel egy érdeklődőben, azt akarta ugyanis tudni, hogy a közeljövőben (szinte azonnal) esedékes közel 3 millió Ft-os felújításához egyáltalán fel tud-e használni lakástakarékot. Egyébként lakásfelújítási hitelben gondolkozott,...

Vidéken többet ér a pénzünk, hát még a lakástakarékunk

2018. 07. 10.

Az ingatlanárak országszerte jelentős emelkedésen vannak túl, az ingatlanok iránti vásárlói éhség viszont ettől még nem múlt el. Ellenben egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy saját megtakarításból vásároljanak, az esetek...

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.