Hírdetés

Így tudod vállalkozói hiteled kamatát lefelezni

szerző: |
 

Az átlagos vállalkozói hitelek 4,5%-os kamatszint mellett érhetőek el a mai bankpiacon. Az a szám akár felezhető is. Ehhez meg kell találnunk a megfelelő nyitottsággal rendelkező bankot, a lehető legjobb formáját kell mutatni vállalkozásunknak és nem utolsó sorban versenyhelyzetet kell teremteni.

Ne légy rest utána nézni a lehetőségeknek

Legtöbb esetben – jellemzően 50 millió forintos – hitelnagyságig a bankok standard árazással dolgoznak, mely nem minden esetben eredményez kedvező kamatszintet. Ugyanakkor vannak bankok, ahol már „az alacsonyabb” hitelösszeg esetén is működik az egyedi árazás:

  • Van, amikor hitelnagyságtól függően fióki hatáskörben van mozgástere a banknak kamatnagyság csökkentésében az ügyfélszerzés és megtartás érdekében. Ilyen esetben 0,5%-1%-os alku lehetőséget tartalmaz a rendszer,
  • Rugalmasabb bankoknál az árazást az ügyfélminősítés eredménye határozza meg. Minél vonzóbb egy vállalkozás a bank számára, annál rugalmasabb az árazás tekintetében is.

Az átlagos 4,5%-os vállalkozói kamat jelentős mértékben csökkenthető, ha jól indulunk neki a hiteligénylésnek.

Hírdetés

Hírdetés

Konkrét eset, amiről beszélünk

A Bankmonitort azzal a kéréssel kereste fel egy (egyébként stabil jövedelmezőségi háttérrel rendelkező) ügyfél, hogy áthidaló megoldásként sürgősen szükséges lenne 50 millió forint éven belüli hitelre. Számlavezető bankja csak 45 millió forint kölcsönt tud biztosítani számára , ráadásul – arra való hivatkozással, hogy egyik támogatott hitelkonstrukcióba  sem fér bele társasága – 4,5%-os kamatozás mellett. Tudunk-e neki segíteni?

Segítettünk: A vállalkozás szakmai és pénzügyi múltjának bemutatása mellett a hiteligénnyel több bankot is megkerestünk, egyszerre párhuzamosan – jelezve mindenki felé, hogy a cég hitelezhetőségi lehetőségeit szeretnénk felmérni. Bejött… A megkeresett 4 bank közül mindenki örömmel hitelezte volna a társaságot. 4-ből két bank tett ajánlatot a kívánt hitelösszeg nagyságában. A versenyeztetési körben bennmaradó két bank között ezután komoly közdelem alakult ki a cégért.

A végeredmény: hitel 50 millió forint nagyságban, (4,5%-os kamatozás helyett) 1,8%-os kamatozással! Az eset magáért beszél….

Természetesen minél nagyobb a hiteligényünk, a bankok annál nagyobb örömmel hiteleznek minket, így árazási rugalmasságuk is megnő…

A Bankmonitor vállalkozói hitel-kalkulátorával itt meg tudod nézni, hogy  cégeddel mekkora összegű hitel felvételében gondokozhatsz:

Bankmonitor

Az optimális hitel elérésének legkönnyebb módja, ha már a kezdet kezdetén az alábbi szempontoknak megpróbálunk megfelelni.

Hogyan legyünk vonzóak a bank számára?

Nem minden a stabil pénzügyi múlt, bár kétségtelen, hogy meghatározó szempont. Emellett még számos „soft” tényező befolyásolja azt, hogy milyen minősítési kategóriába sorolnak minket:

„nem hitelezhető – hitelezhető, de.. – hitelezHETŐ – hitelezENDŐ”

A különböző minősítési kategóriákhoz – „kockázati szintekhez” – különböző árazás tartozik. Minél kívánatosabbak vagyunk, annál lejjebb fognak menni az árazással is. Milyen szempontok számítanak cégünk megítélése során?

  1. Első benyomás is rendkívül fontos. Lényeges, hogy már a megjelenésünkkel tudatosságot és megbízhatóságot sugározzunk az ügyintéző felé. Tudjuk pontosan, hogy mit szeretnénk, azt hogyan tervezzük megvalósítani, milyen források állnak rendelkezésünkre és pontosan mit várunk a banktól. Ha szükséges, készítsünk pénzügyi tervet elképzeléseink alátámasztására.
  1. Legyünk naprakészek – Számviteli kimutatás pontossága a tulajdonosi hozzáállásunkat tükrözi. Könyvelőnkkel készíttessük el naprakészen a főkönyvet, vevő szállító analitikát. Azonnal tudjunk pontos információt adni a bank számára. Ez kb. annyit jelent, hogy a bank kérésére tudjunk adni 45 napnál nem régebbi kimutatásokat.
  1. Ellenőrizzük, hogy nincs-e benne kérdéses tétel, amire a későbbi banki vizsgálatok során fény derülhet. Ha van ilyen és orvosolni lehet, tegyük meg. Ha nem tudjuk kozmetikázni, érdemes a banknak előre jelezni a tételt – azzal, hogy nem titkolunk el egy olyan dolgot, ami egyébként is ki fog derülni – nagy bizalmat tudunk kelteni a bank részéről irányunkba. Például saját tőként rendezését tulajdonban lévő ingatlan könyv szerinti értékének értékhelyesbítésével oldottuk meg az elmúlt évek során.
  1. Ne legyen lejárt tartozásunk – Különösen ne más bankokkal, illetve a NAV-val szemben. (Utóbbiak esetén cégünk eleve nem hitelezhető) A korábbi lejárt tartozásokat érdemes sorra venni, és a megfelelő magyarázattal készülni hozzá. Elfogadható indoklással kiküszöbölhető a szépségfolt, sőt azzal is a bizalmat erősítjük, ha már eleve jelezzük ezeket, amellett, hogy lehetőséget adunk magunknak (és az ügyintézőnknek) arra, hogy azokat tisztázzuk.
  1. Tulajdonosi hitelek – Amennyiben lehetséges, ezeket a kölcsönöket szüntessük meg mielőtt a hiteligénylés előtt. Legyen szó bármilyen ártatlan tranzakcióról is, a bankok fejében tulajdonosnak adott kölcsön kapcsán mindig az villan be elsőként, hogy a tulajdonosok

+      Felajánlott biztosítéki kör – Ha van rá lehetőségünk és rendelkezünk akár TBSZ számlával, akár más, hosszú távú megtakarítással, amit a hitel tervezett futamidejére biztosan nem szeretnénk likvidálni, felajánlhatjuk óvadékként a hitel mögé. A bank ezzel jóval magasabb biztonsági szinten tudja hitelezni társaságunkat, így a kihelyezett hitel kamatszintje nagymértékben csökkenthető.

Teremts versenyhelyzetet

A mostani piacszerzési hullámban az új ügyfelek sokszor többet érnek a bankok számára, mit a régiek. Ez a hozzáállás persze sok kérdést vethet fel, de ez van.  A legtöbb bank piacszerzési stratégiával vágott neki a 2017-es évnek, az új ügyfelek megszerzése most mindenek felett áll. Ha készek vagyunk a bankváltásra nem csak a hitelkondíciójában, de a számlavezetésünk költségében is jelentős megtakarítást érhetünk el.

Az árazási rugalmasságot nagyban növeli a versenyhelyzet. Számlavezető bankunk valószínűleg belekényelmesedett abba, hogy ügyfelei között tud minket. Addig a pillanatig, míg nem realizálja, hogy más bankok sorban állnak azért, hogy megszerezzenek minket, biztosak lehetünk abban, hogy vastagon fog fogni a ceruzájuk az árazásnál. Amint azonban megérzik a verseny szagát, ez azonnal megváltozhat. „Nem elég tehát vonzónak lennünk, annak is kell látszanunk”…

Ha hiteligénylésed nem szeretnéd a véletlenre bízni, úgy érzed, hogy jól jönne még a további támogatás, kérj szakmai segítséget  Bankmonitor vállalatfinanszírozás szakértőitől.

 

Hírdetés