Illetékcsökkentő tippek (nem csak) fiatal lakásvásárló pároknak

Illetékcsökkentő tippek (nem csak) fiatal lakásvásárló pároknak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-12-03
 

Sokakat váratlanul ér lakásvásárlást követően a visszterhes vagyonszerzési illeték, pedig ezzel a költséggel is számolni kell, mert ha nem fizetjük be határidőre, adókén hajtják be rajtunk. Most az első lakásukat megvásárló fiataloknak járó illetékkedvezmény lehetőségeit jártuk körbe. Kinek és mikor jár a kedvezmény, hogyan lehet csökkenteni legálisan a befizetendő összeget?

Kezdjük egy fiataloknak szóló jó hírrel! Amennyiben két olyan 35 évesnél fiatalabb személy vásárol közös lakást vagy házat, akik korábban még nem rendelkeztek saját tulajdonú ingatlannal – vagy a tulajdoni hányaduk nem érte el abban az 50%-ot – és az ingatlan értéke nem haladja meg a 15 millió Ft-ot, akkor mindketten illetékkedvezményre jogosultak. (A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorral megversenyeztetheti a bankok hitelajánlatait.)

A kedvezmény számszerűsítve: 4% helyett 2% visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetniük saját tulajdonrészeik forgalmi értéke után. Amennyiben fele-fele arányban lesznek tulajdonosok egy legfeljebb 15 millió Ft-os ingatlanban, akkor ez 150-150 ezer Ft illetéket jelent. További könnyítés, hogy ebben az esetben az illeték akár 12 havi részletekben is kiegyenlíthető.

Ha a pár egyik tagjának van saját ingatlanja – illetve egy vagy több ingatlanban 50%-os vagy ezt meghaladó tulajdonrésszel rendelkezik – akkor csak a másik fél jogosult kedvezményre. Egy 15 millió Ft-os ingatlan esetében ez azt jelenti, hogy a kedvezményre jogosult személy 150 ezer Ft, míg a kedvezményre nem jogosult 300 ezer Ft illetéket fizet majd. Fontos, hogy ilyenkor a kedvezményes illetékre jár csak a legfeljebb 12 havi részletfizetési lehetőség.

Tipp: érdemes megfontolni, hogy a pár kedvezményre jogosult tagja nagyobb tulajdoni hányadot kapjon, így a pár összességében jobban kihasználhatja a nekik járó illetékkedvezmény. Például, ha 2/3 tulajdoni hányadot kap a kedvezményre jogosult, akkor a rá eső 10 millió Ft-t után 200 ezer Ft illetéket kell fizetnie, éppen annyit, mint társának az 5 millió Ft-ra. Ez 50 ezer Ft- megtakarítást jelenthet. (Természetesen a tulajdoni hányad kapcsán sok mindent kell mérlegelni, a fizetendő illeték mértéke ezek közül csak egy.)

Csavar a dolgon az is, ha a pár egyik tagja megfelel a „fiatal első lakásszerző illetékkedvezménye” feltételeinek, ám a másik fél adott el lakást az elmúlt három évben. Egyiküket természetesen itt is megilleti az illetékkedvezmény (2%), ám a pár másik tagjának 4%-ot kellene elvileg fizetnie a saját tulajdonrésze után.

Csakhogy a 3 éven belül értékesített ingatlan forgalmi értéke levonható a megvásárolt ingatlan (vagy tulajdoni hányad) értékéből, és a kettő különbsége lesz az illetékalap. Amennyiben a vásárolt ingatlan (vagy tulajdonrész) értéke alacsonyabb az eladottnál, akkor pedig egyáltalán nem kell illetéket fizetni.

Példa: 50-50%-os tulajdonszerzésnél – ha az egyik fél eladott korábban egy 10 millió Ft-os ingatlant – ez összességében 150 ezer Ft illetékfizetést jelent. Ha az ingatlanját eladó 2/3 tulajdonrészt szerez, akkor viszont csak 100 ezer Ft lesz az összes illeték.

Fontos, hogy bármelyik esetről legyen is szó, az egész ingatlan forgalmi értéke nem haladhatja meg a 15 millió Ft-ot, máskülönben nem jár a „fiatalok első lakásszerző illetékkedvezménye”. Ez a budapesti és a megyeszékhelyeken élő fiatalok számára rossz hír, hiszen ilyen áron a fővárosban már garzonlakásokat sem nagyon találni.

Kedvezményre nem jogosultak közös tulajdonszerzése

Érdemes megemlíteni azt az esetet is, amikor az előbbi kedvezmény a páros egyik tagjára sem vonatkozik, hiszen itt is csökkenti a fizetendő illeték mértékét, ha volt az elmúlt 3 évben eladott ingatlan.

Például, ha egy pár közösen vásárol 45 millió Ft-ért Budapesten lakást, ezt megelőzően pedig az egyék fél értékesítette saját tulajdonú lakását 30 millió Ft-ért, akkor 900 ezer Ft (4%)+0 Ft lesz az összes fizetendő illeték 50-50%-os tulajdoni hányad esetén. Amennyiben a lakást eladó személy 2/3 tulajdoni hányadhoz jut, akkor az ő 30 milliós tulajdonszerzését az ugyanilyen értékű eladás kioltja, így 600 ezer Ft (4%)+0 Ft lesz az illeték, vagyis 300 ezer Ft-ot lehet így megtakarítani.

Bár az illetéken is spórolhatsz néhány százezer forintot, a megfelelő lakáshitel kiválasztás összességében akár 3 millió forintot is meg lehet takarítani. Erről a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával saját magad is meggyőződhetsz.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés