Íme, a kérdés, amit sosem mertél feltenni az állampapírokról

2016. 05. 26. szerző: bankmonitor

A Bónusz és Prémium Magyar Államkötvények a legmagasabb kamatot fizető kockázatmentes megtakarítások. De hogy is működnek ezek az állampapírok valójában? Mekkora kamatot fizetnek? Mikor melyikbe érdemes befektetni? A magas kamatuk által kialakult fokozott érdeklődés miatt mindenképpen érdemes letisztázni a legfontosabb kérdéseket ezekkel kapcsolatban.

2010 eleje óta több mint 160%-kal nőtt az állampapírok állománya a magyar megtakarításokban. Ezzel mára összesen 3 755 milliárd forint, vagyis megtakarításaink 15%-a került ezekbe hazánkban. A lakossági államkötvények népszerűsége pedig nyilvánvalóan nem tudott volna ilyen ütemben felfutni, ha a termékek nem lennének jobbak, mint a kockázatmentesen elérhető megtakarítási formák többsége.

A kockázatmentesség ebben az esetben pedig szó szerint értendő, hiszen az ilyen formán befektetett pénzre a magyar állam vállal teljes körű tőke- és hozamgaranciát (az értékpapírok államkincstárnál való megvásárlása esetén). Ráadásul az állampapírok kamatai is jóval magasabbak, mint a jelenleg elérhető egyéb biztonságos megtakarítások (pl. bankbetétek) többsége.

Nem elég tehát, hogy a többletbiztonság árát nem kell megfizetni, de még magasabb kamatot is nyújtanak. Ennek pedig a jelenlegi hozamsivatagban kiemelt jelentősége van. Kimondottan igaz ez az egy évnél hosszabb kockázatmentes megtakarítások esetére, amikor a Bónusz (BMÁK) és Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) mellett más termék nem is tud labdába rúgni.

Bónusz és Prémium állampapírok – Mi a különbség?

A Bónusz és a Prémium Államkötvényekben megegyezik, hogy mindkettő több évre szóló megtakarítás (Bónusz: 4, 6, vagy 10 év; Prémium: 3 vagy 5 év), és kamatuk egy fix (ún. kamatprémium), illetve egy változó részből (ún. kamatbázis) áll össze.

A fix rész a megtakarítók számára előre ismert, és ezen felül jár a változó rész, ami pedig az inflációtól (PMÁK) vagy a rövid állampapírok hozamától (BMÁK) függ. A jó hír, hogy a legtöbb esetben már a fix rész nagysága is jóval nagyobb, mint a bankbetéttel elérhető kamat. E fölé pedig még megérkezhet a változó rész 0%-tól nagyobb értéke is.


Mikor melyik éri meg jobban?

Hogy eldöntsük, mikor melyik állampapírral jársz jobban, a kamatok még pontosabb definiálására van szükség. A PMÁK esetén a kamatbázist a kamat megállapítását megelőző év átlagos inflációja jelenti, a BMÁK-nál pedig a kamat megállapítását megelőző négy 12 hónapos diszkontkincstárjegy aukció átlaghozamának súlyozott átlagát veszik. Fontos viszont fejben tartani, hogy a kamat kifizetése a megállapítást követő évben történik.

Diszkontkincstárjegyeket 2 hetente bocsátnak ki, ami azt jelenti, hogy a BMÁK-okhoz felhasznált átlaghozamok az elmúlt két hónap hozamszintjét tükrözik. Ezzel szemben a PMÁK kamatbázisát többségében egy sokkal korábbi időszak adatai határozzák meg. Vegyünk például egy olyan állampapírt, ami októberben fizet kamatot: ez a 10 hónappal korábban zárult év átlagos inflációját veszi a kamatbázis alapjául. Majd az így meghatározott kamatot egy év múlva fizetik ki. Azaz a Prémium esetében a 2017-ben kifizetésre kerülő kamat a 2015-ös infláció alapján kerül meghatározásra.

Ebből pedig az következik, hogy PMÁK-ot csökkenő infláció időszakában érdemes venni. Ekkor ugyanis a pénzed értéke az évről évre egyre kevésbé romlik, a kamatprémiumot viszont mindig a korábbi, magasabb inflációból számítják.

A Bónusz Magyar Államkötvények kamatbázisa ezzel ellentétben közvetve a jegybanki alapkamattal áll kapcsolatban. (Bár a jegybanki alapkamat és az infláció sem független egymástól, hiszen az MNB az alapkamaton keresztül (is) próbálja irányítani az árszínvonalat. Ugyanakkora a rövid állampapírok kamatai is elszakadhatnak a jegybanki alapkamattól. ) Az alábbi ábrán jól is látszik, hogy kisebb az eltolódás a két kamat között.

Elmondható tehát, hogy amennyiben a jegybank éppen egy kamatvágási ciklusban van, akkor a BMÁK kamatbázis is csökkeni fog, ha viszont éppen emel, akkor ez is növekedni fog. Éppen ezekért a BMÁK vásárlására ez utóbbi szituáció esetén jobb (bár az sem mellékes, hogy a kamat-megállapításhoz képest időben mikor történik a változás.). Bár a kamatok változásának többé-kevésbé össze kell vágnia az infláció változásával is, de nem teljes az átfedés. Hiszen a jegybanki döntéseknek (elméletileg) meg kell előzniük az inflációban beálló változásokat. Ráadásul az infláció egy múltbeli, visszatekintő érték, míg a rövid állampapírok kamatai az elkövetkezendő időszakra szolnak. Ezen tényezők miatt a BMÁK szorosabban követi a piac rezdüléseit, mint a PMÁK.

Melyik a nyertes?

Összességében tehát elmondható, hogy mindkét változó kamatozású állampapír kiemelkedően magas hozamot biztosít már a fix kamatuk miatt is. Amennyiben viszont a kamat változó részét, a kamatbázist is szeretnéd a lehető legjobban kihasználni, ahhoz a PMÁK esetén az infláció, a BMÁK esetén pedig a várható kamatkörnyezet kell odafigyelned. És hogy melyiket válaszd? Az üveggömb nekünk sem akarja megmutatni a jövőt. A megnövelt BMÁK felárak versenyképessé tették a terméket a PMÁK-kal szemben. De utóbbinál még mindig találunk olyan papírt, ami 3,25%-nál csak magasabb kamatot fog fizetni. A kérdést tehát nem lehet egyértelműen eldönteni. Fontosak a várakozások, illetve megfelelő tőke esetén a pénz megosztása is jó megoldás lehet. Jelenleg nem lehet egyértelmű nyertes hirdetni.

Ha maradt benned kérdés a témával kapcsolatban, add meg elérhetőségeidet, visszahívunk, és mindenre válaszolunk!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Lehet egyáltalán 3,8%-nál magasabb a hozam?

2018. 05. 15.

Az egyik legismertebb hazai abszolút hozamú alap kezelője a közelmúltban azt mondta, hogy komoly nehézségbe ütközik a lakossági állampapírokat megverő befektetést találni. Az ügy kapcsán megnéztük, hogy mit sikerült teljesíteni...

Évi 3%-os hozam a dollárra kockázatmentesen?

2018. 04. 30.

Magyarországon gond nélkül el lehet érni állampapírral 3% feletti hozamot kisbefektetőként. Igen ám, de a világban nem mindenhol állnak ilyen lehetőségek a befektetők részére. Amerikában például nem régóta törte át...

Blogajánló

  • alapblog

    Bullpiac vége? – 3. rész: Mi lesz veled, Facebook?

    Kollégáink, Szabó László, Szabó Dávid és Balásy Zsolt beszélgettek a világ minket érdeklő dolgairól. A harmadik részben a gyorsuló technológiai változások gazdasági hatásairól és arról is beszélgettünk, mi lesz majd...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.