Itt a fordulat! Már olcsóbb lehet egy személyi kölcsön, mint egy lakáshitel

Itt a fordulat! Már olcsóbb lehet egy személyi kölcsön, mint egy lakáshitel
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-24
 

Nagyobb hitelösszeg esetén jelenleg olcsóbban juthatunk szabadon elkölthető személyi kölcsönhöz, mint jelzáloghitelhez, amire a Bankmonitor szakértői szerint nagyon ritkán volt példa korábban. A különbség nem jelentős, ám mivel a személyi kölcsön igényléséhez nincs szükség ingatlanfedezetre, nincs egyszeri költség, a pénz pedig akár 5-6 munkanapon belül megérkezhet a számlára, mégis fontos érv lehet akkor, amikor finanszírozást keres magának valaki.

A hiteleken belül speciális szegmensnek számítanak az úgynevezett szabad célú kölcsönök, amikor a bank nem határozza meg, hogy az adós mire költi a kapott összeget. A hitelfelvételnek számos oka lehet: van, aki használt autót szeretne vásárolni, míg mások lakásfelújításra fordítják az összeget, de egyáltalán nem ritka az sem, hogy költséges orvosi beavatkozásra kell a pénzt.

A legfontosabb különbségek

Amikor szabad felhasználású hitelt keres valaki, akkor a személyi hitelek és a szabad felhasználású jelzáloghitelek közül választhat. A legfontosabb különbség a két hiteltípus között az, hogy míg a jelzáloghitelekhez szükség van ingatanfedezetre, a személyi kölcsönök úgynevezett fedezetlen konstrukciók, amikor kizárólag az igazolt nettó jövedelem alapján dönt a bank a kérelemről. Vagyis, ha nincs fedezetként bevonható, terhelhető ingatlan, akkor a jelzáloghitel máris kiesett a lehetőségek közül.

személyi kölcsön és szabad célú jelzáloghitel 7 éves futamidőre

Amennyiben van ingatlanfedezet, akkor sem egyértelmű a választás, hiszen a két hiteltípus nagyon eltérő feltételekkel érhető el:

Egyszeri költségek: míg a személyi hitelek esetében általában nincs induló költség, a jelzáloghiteleknél akár több százezer forintba is kerülhet az értékbecslés, a közjegyzői okiratba foglalás és földhivatali papírmunka.

Átfutási idő: amennyiben minden szükséges dokumentum rendelkezésre áll, akkor egy személyi kölcsönnél 5-6 munkanapos átlagos bírálati idővel lehet számolni, míg a jeltáloghiteleknél jellemzően 1-1,5 hónap is eltelhet a pénz megérkezéséig.

Maximális hitelösszeg: egy személyi hitel esetében a felvehető összeg elméleti maximuma 10 millió forint, míg a futamidő legfeljebb 10 év lehet. A Bankmonitor vizsgálata szerint azonban nincs jelenleg 8 évnél hosszabb futamidejű ajánlat, de 8 évre is 10 millió forintot mindössze három bank (UniCredit, CIB, Erste) kínál. A szabad célú jelzáloghiteleknél ezzel szemben banktól függően 15-100 millió forint a felvehető hitel maximuma, ám fontos, hogy a fedezetként bevont ingatlan becsült forgalmi értékének legfeljebb 80 százaléka lehet az összeg.

Minimális hitelösszeg: amennyiben csak néhány százezer forintra van szükség, akkor egyértelműen a személyi kölcsönök jöhetnek szóba, ugyanis a szabad célú jelzáloghitelek esetében a legkisebb igényelhető összeg banktól és hitelterméktől függően 1-5 millió forint.

Hirdetés

Hirdetés

Melyik az olcsóbb?

Az egyes bankok nagyon különböző áron kínálják a hiteleiket, így ugyanarra a hitelösszegre az egyik banknál többet, míg egy másiknál kevesebbet kell törleszteni. Egyazon bankon belül sem azonosak azonban a feltételek: ha nagyobb a hitelösszeg és magasabb az igazolt nettó jövedelem, akkor ezt szinte minden esetben kamatkedvezménnyel honorálják. Tudni kell azonban, hogy a szabad célú jelzáloghitelek drágábbak a lakáscélúaknál: míg az előbbiek THM-e (teljes hiteldíjmutató) 11 százalékról indul, addig lakáscéllal kicsivel 9 százalék alatt van a legkedvezőbb ajánlat.

A legkedvezőbb személyi kölcsön és szabad célú jelzáloghitel ajánlat

A Bankmonitor 5 és 7 millió forint hitelösszegnél versenyeztette meg a legkedvezőbb személyi kölcsön és a jelzáloghitel ajánlatokat, mégpedig 600 ezer forint nettó jövedelmet és 7 éves futamidőt feltételezve. Ez alapján azt láthatjuk, hogy 5 millió forint hitelösszegre személyi kölcsönnél 89 345 forintot kell törleszteni, ami 5085 forinttal több, mint amennyit egy szabad célú jelzáloghitelért kell fizetni (84 260 forint). 7 millió forint hitelösszegnél – még ha csak 613 forinttal is -, de már a személyi kölcsön az olcsóbb. Bár a különbség szabad szemmel alig látható, ám mégis a személyi kölcsönök felé billentheti át a mérleg nyelvét választáskor.

Ötlet
Ha olyan hitelt keresel, ahol a bank nem köti meg a kezed az összeg felhasználását illetően, akkor keresd meg a számodra elérhető legkedvezőbb ajánlatot a Bankmonitor személyi kölcsön és szabad felhasználású jelzáloghitel kalkulátorával. A kapott eredmények alapján már el tudod dönteni, hogy melyiket érdemes választanod.
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés