Itt a kivezetett NHP forgóeszközhitel alternatívája, akár 2,5%-nál alacsonyabb kamatozással

 • 2016.01.14.
 • szerző: bankmonitor

A Magyar Nemzeti Bank által 2016-ra meghirdetett Növekedési Hitelprogram egyik fájdalmas módosítása a tavalyi évhez képest az, hogy a támogatott terméktípusok közül a forgóeszköz hitel, azaz a vevő és készlet finanszírozás kivezetésre került. Nagy érvágás ez a KKV szektor számára, ami abból is jól látszik, hogy a 2015-ben kihelyezett kedvezményesen szerződött hitelek 30%-át a forgóeszköz hitelek tették ki.

Aggodalomra azonban semmi ok, van „kedvezményes élet” a növekedési hitelen túl is a forgóeszköz hitelt igénylők számára, akár a 2,5%-os NHP-nál alacsonyabb kamatozás mellett is! Mutatjuk a lehetőségeket!

Szinte köztudott, hogy az EXIMbank export tevékenységet támogató kedvezményes hitelkonstrukciókkal rendelkezik. Sokkal kevésbé ismert azonban az, hogy belföldi tevékenység finanszírozására is nyújt kedvezményes kamatozású hitelt, ami alkalmas a Növekedési Hitelprogramból kivezetett forgóeszközhitel (vevő és készlet finanszírozás) helyettesítésére.

Az EXIMbank támogatott hitelkonstrukciói 50 millió forint feletti hiteligény esetén akár 2- 2,2%-os fix kamatozás mellett is elérhetők. A pontos kamatnagyság a hitelfelvevő minősítésétől függ. Ha cégünk makulátlan és kiváló profitot realizál, ez a mérték akár alacsonyabb is lehet … bár ez inkább a nagyobb cégek számára érhető el ténylegesen, 300 millió forint fölötti hiteligény esetén.

Kattints az ábrára, ha nagyobb formában szeretnéd a táblázatot áttanulmányozni!

Mennyit spórolhatunk meg?

A kedvező kamatkondíció mellett másik nagy előnye az EXIM támogatott hiteleinek az NHP-val szemben az, hogy akár rulírozó formában is igénybe vehetőek. Ez annyit jelent, hogy a felvett hitelt bármikor tetszőlegesen törleszthetjük, majd újra lehívhatjuk a futamidő alatt. A rulírozással kamatköltséget takaríthatunk meg cégünknek, hiszen az igénybe nem vett hitel után csupán a 0,5%-os rendelkezésre tartási díjat kell megfizetnünk.

Vegyünk egy 50 millió forint nagyságú, futamidő alatt bármikor visszafizethető, majd újból lehívható lehetőséggel bíró hitelkeretet (rulírozó forma). Feltételezzük, hogy társaságunk a szerződéskötéskor azonnal egy összegben le is hívja a teljes 50 millió forintot, a 3. hónap végén azonban visszafizetjük. Ezt követően az 5. hónapban hívjuk le az egyszerűség kedvéért megint a teljes 50 millió forintot. Egy hónapot „pihentettük” tehát a hitelt.

Mekkora a finanszírozási költségünk 1 évre? … és mekkora egy átlagos piaci hitel esetén, ahol nincs lehetőségünk a rulírozásra?

Az EXIM támogatott hitelkonstrukció igénybevétele egy 50 millió forintos hitelnél az első évben közel 2 millió forint megtakarítást eredményezhet vállalkozásunknál. (S ez a költség előny csak nő, ha a rulírozást intenzívebben használjuk). Érdemes tehát a kedvezményes forrásnak utána járni!

Ha érdekelnek a részletek, illetve szeretnéd előre megtudni, hogy céged mekkora forgóeszközhitel felvételre alkalmas, használd hitelkalkulátorunkat! Kollégáink személyesen is felveszik veled a kapcsolatot, hogy segítsenek eligazodni.


Kedvezményes vállalati hitel kereső
Széchenyi hitelek

1 / 9

Mely kedvezményes hitelek felvételére alkalmas cégem?

millió Ft
2 / 9
Alkalmazottaid száma kevesebb mint 250 fő?
Céged árbevétele kevesebb mint 15 mrd Ft?
Mérlegfőösszeged kevesebb mint 13 mrd Ft?
3 / 9

Alábbi hitelekre alkalmas a céged:


Hogyan, mennyi idő alatt, melyik banktól, milyen feltételekkel?

4 / 9

Milyen céllal szeretnél hitelt felvenni?


Hitelcélod pontos meghatározásával megtudhatod, hogy a céged által elérhető kedvezményes hitel az üzleti terveidhez megkapható-e.
5 / 9
5 / 9
6 / 9
6 / 9
6 / 9
6 / 9
7 / 9
7 / 9
7 / 9
8 / 9

A megadott információk alapján az alábbi kedvezményes hitelek felvételére alkalmas céged:

 • Hogyan és mennyi idő alatt?
 • Melyik banktól és milyen feltételekkel?
8 / 9

Céged egyik kedvezményes hitel feltétel rendszerének sem felel meg az alábbi okok miatt:


Tájékoztatást kérek, hogy:

 • Milyen piaci alapú hiteleket kaphat a cégem.
 • Milyen esetben lenne alkalmas a cégem kedvezményes hitelekre.

Azonnali tájékoztatás a hitel(ek) feltételeiről, a bankok eltérő követelményeiről, átfutási időről.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!


Az EXIMbank rövid távú támogatott hitelei mellett, számos más támogatott hitelkonstrukcióval is rendelkezik, ezek között kiemelnénk a hosszú távú beruházási hiteleket, melyek szintén elérhetőek a hazai és az export piacon működő vállalkozósok számára egyaránt.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.