Betöltés

Itt a kormány legújabb lépése, százezer diákhiteles járhat jól

szerző: Bankmonitor
2017-10-07

Miután jelentősen kedvezőbbé tették a Diákhitel 2 konstrukciót, a kormány a diákhitellel rendelkező gyermeket vállaló családok helyzetén is javít. A 100 ezer embert is érintő intézkedés keretében a diákhitel tartozást felfüggesztik, vagy akár a teljes hiteltartozást is átvállalják a 2018.január 1-jétől születő gyermekek számának függvényében. Ugyanakkor a kedvezmény hatása egyénenként nagyon eltérő lehet, amit a felvett hitelösszeg, és az eddigi előtörlesztések száma nagymértékben befolyásol.

Az elmúlt időszakban már több intézkedést foganatosított a kormány a többgyermekes családok helyzetének javítása érdekében. Néhány hete éppen arról lehetett hallani, hogy azok esetében, akik harmadik vagy további gyermeket vállalnak, a meglévő lakáshitelükből gyermekenként 1-1 millió forintot elengednek a tartozásból.

Legújabban a Diákhitel esetében történtek fontos változások. A hónap elejétől például nulla százalékos kamattal érhető el (a már folyósított hitelek esetében is) a Diákhitel 2-es konstrukció, amit azok vehetnek igénybe, akik az önköltséges képzés díját finanszíroznák.

Most még egy kedvező intézkedés lépett életbe a Diákhitelek esetében, ami beleillik a kormány családtámogatási politikájába is. Novák Katalin, az Emmi államtitkára azt jelentette be, hogy a diákhitellel rendelkező nők tartozását gyermekvállalás esetén felfüggesztik, sőt bizonyos esetekben még a teljes hiteltartozást is elengedik.

Egyelőre a következő információk ismertek a Diákhitelesek kedvezményeivel kapcsolatban:

 • 2018. január 1-jétől az első gyermek esetében három évre felfüggesztik a tartozás törlesztését, a második gyermeknél a tartozás felét elengedik a felfüggesztés mellett, míg a harmadik gyermek esetében teljesen elengedik a hiteltartozást.
 • A kedvezményt a január 1-je után született gyermekek után lehet igényelni, de már a várandósság harmadik hónapjától jár a kedvezmény, és az örökbefogadott gyerekek esetén is kérhető. Ugyanakkor a már meglévő gyerekeket is beszámítják a kedvezménybe, így például ha van egy gyermek és megfogan a második, akkor is a tartozás felét elengedik.
 • A felfüggesztés alatt a kamatterheket átvállalja az állam, így a tartozás nem növekszik. Ergo a tartozás nem tűnik el egyik esetben sem, mind a felfüggesztés, mind az elengedés esetében az állam juttatja el a Diákhitel Központ részére. Ezen kívül, ha valaki mindkét típusú Diákhitellel rendelkezik, akkor választhat, hogy melyikre érvényesíti a kedvezményt.

A 2001-es indulás óta a Diákhitelt 400 ezren vették fel, és a becslések szerint 100 ezer ember is kedvezőbb helyzetbe kerülhet az intézkedés hatására. Utánanézve azt láthatjuk, hogy a felvett diákhitelek esetében több mint 50% a nők aránya, tehát tényleg nagy lehet a jogosultak aránya, feltéve, hogy vállalnak is gyermeket.

De vajon milyen könnyebbséget jelenthez ez? A Diákhitel Központ jelentése alapján azt látjuk, hogy a Diákhitel 1-nál az átlagos havi felvett összeg havi 42 ezer forint volt, míg a Diákhitel 2 esetében 220 ezer forint. Gyors számítás után úgy kalkulálhatunk, hogy egy 5 éves képzésnél átlagosan 2,1 illetve 2,2 millió forintot vesznek fel a két hiteltípusból. Vagyis ez a tőketartozás, amire még természetesen rájön valamekkora kamatteher.

Természetesen egyénileg nagy eltérések lehetnek abban, hogy mekkora a fennálló tartozásuk. A Diákhitelesek egy része miután elkelt a munkaerőpiacon igyekszik minél hamarabb letudni a tartozást, így előtörleszt, vagy nagyobb részleteket fizet havonta. A Diákhitel 2 50% körül van az előtörlesztők aránya, vagyis akik arra törekszenek, hogy minél hamarabb visszafizessék a hitelt. Érdekes módon a Diákhitel 1-nél inkább a kötelezőt hozzák a hitelfelvevők, és nagyobb eséllyel esnek késelembe. Ezt figyelembe véve nagy eltérések lehetnek abban, hogy kit mennyire érint a mostani kedvezmény.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról 18.

  Az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című műsorunk ma esti (19.00 órakor kezdődő) adásában Balatoni András, az MNB közgazdasági előrejelzési és elemzési...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.