Betöltés

Most jött a hír – Így enged el a kormány 1 milliót gyermekenként a hiteledből

szerző: Bankmonitor.hu
2017-08-31

Ma reggel ismertették, hogy a kormány miként képzeli el a nagycsaládosoknál a gyermekek után igényelhető hiteltartozás elengedést. A döntés értelmében a 2018 január elseje után született gyermekekre lehet az 1 milliós elengedést megkapni, méghozzá akkor, ha ez a gyermek legalább a harmadik a családban. A számításaink szerint egy átlagos lakáshiteles esetében a kedvezménnyel bő 10%-kal csökkenhet a havi törlesztőrészlet.

Májusban jelentette be Orbán Viktor, hogy több intézkedéssel is segítik a többgyermekes családok helyzetét. Többek között arról is szó volt, hogy a nagycsaládosok esetében gyermekenként 1-1 millió forintot elengednek a lakáshitel tartozásból. Tegnap megszületett a döntés a kormány részéről, amit ma reggel sajtótájékoztató keretében ismertettek. A következőkben bemutatjuk a részleteket.

Először is, az intézkedés 2018. január elsejétől lép hatályba, és az ezt követően megszületett gyermekekre vonatkozik a hitelelengedés. A szabályok értelmében mindazok, akik harmadik vagy további gyermeket vállalnak, azok a meglévő lakáshitelükből gyermekenként 1-1 millió forintot elengednek a tartozásból.

A leggyorsabban azok tudnak részesedni a kedvezményből, akiknek már van két gyermekük, és 2018-ban születik meg a harmadik csemete (vagy például van 1 gyermekük és jövőre ikreik születnek). Lényeges elem, hogy csak a harmadik és a feletti gyermekekre jár a milliós kedvezmény. Magyarul, ha megszületik a harmadik gyermek, akkor 1 milliót engednek le a jelzáloghitelből és nem 3 milliót. Továbbá, ha 2018 után két gyermek születik és úgy van meg a négy vagy öt gyermek példaként, akkor 2 milliós hitelelengedésre lesznek a szülők jogosultak.

A könnyítést már a várandósság 12. hetétől lehet igényelni annál a banknál, ahol a hitelt felvettük. Nem csak a vér szerinti gyermekre jár a kedvezmény, hanem az örökbefogadottra is, ennek következtében nem is határoztak meg a gyermek életkorára vonatkozó felső korlátot. Az sincs előírva, hogy a gyermeknek esetlegesen otthon kell még laknia. Ilyen formában megengedőbb tud lenni ez a kedvezmény, mint például a CSOK.

Fontos részlet, hogy nemcsak meglévő hitelre (lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelre), hanem a jövőben felvett hitelekre is felhasználható lesz az új lakástámogatási kedvezmény. A rendelet kihirdetését követően csak lakáscélú hitelre lehet majd igényelni a hitelelengedést, a szabad felhasználású jelzáloghitelekre már nem.

A feltételek között kell még megemlíteni, hogy a hitelfelvevőnek legalább 50%-os tulajdonrésszel kell rendelkeznie, és természetesen nem lehet köztartozása és a büntetlen előéletet is megkövetelik. Az is kiderült, hogy a hitelelengedést úgy veszik a bankok figyelembe, mintha az ingyenes előtörlesztés lenne, vagyis a gyermekenként 1 millió forint elengedése rögtön a tőketartozást csökkenti.

Nézzünk is egy példát, hogy mekkora könnyítést jelent az intézkedés egy családnak. Aki tavaly 8 millió forintos hitelt vett fel 20 évre, az a legolcsóbb esetben 3,5%-os kamatot fizet, ami 46,5 ezer forintos törlesztővel egyenértékű. Ha jövőre igénybe vehetné a hitelfelvevő az 1 millió tartozás elengedést, akkor a törlesztője 13%-kal 40 ezer forintra esne vissza, és összességében 1,35 millió forinttal fizetne vissza kevesebbet a banknak.

Egy másik példában azt számoltuk ki, hogy mi történik, ha 5 millió forintos tartozásunk van 20 évre, amit 5%-os kamattal törlesztünk. Alapesetben a törlesztőrészlet 33 ezer forint, ami az egy év utáni előtörlesztést követően 21 százalékkal 26 ezer forintra csökken. A teljes visszafizetés ezáltal 1,53 millió forinttal lesz kisebb.

Nézze meg lakáshitel kalkulátorunkkal, hogy melyek most a legjobb lakáshitelek a piacon!

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
62 Hozzászólás
 1. Komment Panni

  Ha nincs és nem volt hitelem, akkor megkapom a pénzt????

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Panni! Csak lakáshitel előtörlesztésre lehet ezt az összeget fordítani, vagyis szükséges hozzá hitel. Viszont, ha a kérdés arra vonatkozik, hogy a jövőben felvett lakáshitelre is fel lehet-e használni, akkor a válasz jelenlegi állapot szerint igen. De csak önmagában az 1 millió forintot nem fogják kifizetni, azt a jelzáloghitel egy részének elengedésére lehet felhasználni.

 2. Szabina

  Én jan 11 re vagyok kiírva ikrekkel. 4. 5. Gyerekek lesznek. Mi van ha korábban megindul a szülés, mint jan. 1?

  1. bankmonitor.hu

   Amit eddig megtudtunk a szabályozásról az az, hogy a 2018. január elseje után született gyermekek után lehet igénybe venni a kedvezményt (3. vagy a feletti született gyermekre). Így ha valami miatt korábban születne meg az ikerpár, akkor sajnos nem lehet ezzel a kedvezményes lehetőséggel élni.

 3. Tibi

  Lakáslízingre is vonatkozik?

  1. bankmonitor.hu

   A sajtótájékoztatón elhangzott információk szerint jelzáloghitel és szabad felhasználású jelzáloghitel jöhet szóba a kedvezménynél, így úgy tűnik, hogy lakáslízingre nem vonatkozik. De meg kell még nézni a hivatalos jogszabályt, amiben lehet lesznek erre vonatkozóan információk.

 4. Lacko

  Feleségem december 27.-ére van kiírva a 3. gyermekkel szülésre… Tehát ha nem késik a baba akkor erről “lecsúsztam” ?

  1. bankmonitor.hu

   A kormány döntése értelmében a jövő év elejétől születettekre lehet igénybe venni a kedvezményt. Sajnos erre nincs senkinek ráhatása, ha a szabály így szól, akkor így is kell azt végrehajtani. Abban lehet reménykedni, hogy a baba még vár esetleg néhány napot és 2018-ban látja meg a napvilágot. Akkor viszont már számítani fog a kedvezmény.

 5. VKK

  CSOK-os kedvezményes lakáshitelre nem vonatkozik a hitelelengedés ugye?

  1. bankmonitor.hu

   A részletszabályokat még nem láttuk, de általánosan fogalmaztak, vagyis nincs okunk feltételezni, hogy a jelzáloghitelek között különbséget tennének CSOK és nem CSOK között. Vagyis egyelőre azt mondanánk, hogy igen, a hitelelengedés a CSOK kedvezményes hitelére is vonatkozik.

 6. Nagy-Jakus Csilla

  Kérdésem, hogy amennyiben igénybe vesszük a kedvezményt, az van-e valamilyen kihatással a CSOK-ra? Ugyanúgy igényelhetjük a CSOK 10+10-et ha ezt igénybe vettük? Korábban volt erre utalás, hogy aki igénybe veszi, az nem igényelhet 10milliós CSOK-ot.
  Köszönöm a választ előre is!

  1. bankmonitor.hu

   Ez majd a jogszabályban lehet a jövőben benne, de mi nem tudunk olyan információt, ami szerint kizárnák a CSOK-ból az embert csak azért, mert élt korábban a kedvezményes hitelelengedéssel. A két dolog nagy valószínűséggel független egymástól.

 7. Erzsébet

  Ez mind szép és jó. Örülök is neki, hogy segítik a családokat, de akkor a már meglévő gyermek az nem gyermek? Van aki már nem szeretne szülni, de attól ő még nagycsaládos. És azok a családok ahol beteg gyermeket nevelnek azok miért nem részesülnek az elengedésből? Rájuk valahogy soha senki nem gondol. Vajon miért? Ott sem ártana segíteni sőt ott kell már csak segíteni, mivel a szülő dolgozni sem tud mivel a gyermekkel otthon kell lenni .

 8. Kóbor Ákos

  Tehát én a négy (4) már megszületett és jerlenleg is nevelt gyermekemmel nem vagyok “nagycsaládos”????

 9. Sinkó Erik

  Kedves! Mindhárom gyerekem van,jelzálog lakáshitelem van 10 év van még hátra,ez számit is? Várok válaszodat. Üdv Erik

  1. bankmonitor.hu

   A szabályok szerint a 2018 január elseje után született 3. gyermek vagy 4. vagy így tovább gyermek után jár az 1-1 millió forint hitelelengedés. Így, ha most van három gyermeke, akkor jövőre a negyedik megszületett után kaphat 1 milliót.

 10. Freud apu

  Kedves Komment Panni! El kell mennie a területileg illetékes Kormányhivatalba, ahol lesz egy titkos szervezet, amelyet kifejezetten a lakosság körében elburjánzó kapzsiság, hülyeség és funkcionális analfabétizmus egymást erősítő kölcsönhatásainak kezelésére hoztak létre. Ha bemondja a “paradicsomsziget” jelszót, akkor leviszik az alagsorba, és egy rejtett ajtón át bejut egy nagy terembe, ahol egy disznófejű sánta hernyónak álcázott hivatalnok kiállít magának egy igazolást. Az igazolás arról fog szólni, hogy “nevezett egyén ugyan nem felel meg egyetlen pontban sem a világosan megjelölt feltételeknek, mégis kaphat egymillió forintot, mert megérdemli, és az neki jár.” Ezzel a papírral menjen el az Államkincstárba, keresse meg a “Kádár Jani Bácsi Bablevesének Fingja”-kiállítást, álljon be a 12. sorba, és ott majd elmondják a további teendőket.

 11. Takács Csaba

  A napokban vettünk fel lakáscélú jelzáloghitelt,a feleségem 2018.január közepére van kiírva, a pici harmadik gyerek lesz.Ezek alapján jogosultak
  leszünk erre a lehetőségre?Igazolt 12 hét màr simán megvan,hogyan kell és mikortól lehet igényelni.Válaszát köszönöm.

  1. bankmonitor.hu

   A bejelentés szerint, ha valóban 2018 januárjában születik meg a harmadik baba, akkor jár az 1 millió forintos hitelelengedés. A bankok vélhetően megvárják még a jogszabály hatályba lépését, ami hamarosan megtörténhet és utána szerintem már lehet is majd igényelni a kedvezményt. Ahhoz a bankhoz kell fordulni, ahol a hitelt felvették. A pontos menetet szintén a jogszabályban rögzítik majd. Sok teendő nem lesz vele, mert a bank és az állam utána lezongorázza a dolgot. Az előtörlesztés pedig díjmentes lesz, mivel az állam átvállalja ezt a költséget.

 12. Takács Csaba

  Köszönöm!

 13. Pálmainé Orsi

  Érdeklődni szeretnék, hogy milyen időponttól számít a rendelet kihirdetés? Elég az, hogy a sajtóban két napja hangoztatja a kormány, vagy a Magyar Közlönyben kell megjelennie, amit visszanézve az elmúlt két hetet még nem találtam meg kihirdetve?!
  A napokban szeretnénk felvenni szabad felhasználású jelzáloghitelt és szeretnénk, ha még beleesnénk ebbe a hitelkedvezménybe. Előre is köszönöm a válaszát!

 14. VKK

  Köszönöm a választ! Még a májusi bejelentéskor Novák Katalin azt nyilatkozta, hogy a CSOK kedvezményes hitelre nem vonatkozik a hitelelengedés. Forrás: http://www.hirado.hu/2017/05/26/novak-katalin-magyarorszag-a-belso-eroforrasaira-tamaszkodik/
  Hátha változtattak ezen azóta. De tényleg meg kell várni a részletes szabályozást.

 15. Freud apu

  Az állam az égvilágon semmit nem enged el és nem vállal át! Egy fillérje nem volt sosem! Az adófizető állampolgároktól és vállalkozásoktól vesz el mindent, és az ő pénzükön él, az ő pénzüket osztja szét! Mégpedig úgy, hogy eközben fokozatosan kivonul az állami szolgáltatások mennyisége és minősége mögül. Én, mint hitelt fel nem vett ember, aki évtizedek óta adózom, fizetem a járulékokat, és semmilyen ingyen juttatást hitel miatt vagy bármi más miatt soha nem kaptam, nagyon hálás vagyok az államnak, hogy a pénzemből másokat nagylelkűen támogat, miközben fantasztikus élményekben részesülök az “egészségügy”-nek becézett horrorszínházban, és folyamatosan fenyegetnek, hogy nekem már kevés állami nyugdíjam lesz! Tehát ezerrel folyik magyar állampolgárok millióinak kirablása, átverése, lelki terrorizálása, miközben 28.000 milliárd forinttal eladósodott dicső pártállamunk vezetése koldusszegényen Kuvaitot játszik és nagylelkűen osztogat, illetve hosszú távú anyagi kötelezettségeket vállal (pl. Paks 2), természetesen a mi kontónkra. Na többek között ezért a mindennapi életérzésért, keserű tapasztalatért rohadt szét ez az ország, ezért is menekül innen, aki csak teheti. Minőség nem számít, a szakértelem se. A pártkádereket kellene kölöknemzésre kötelezni, előírva, hogy havonta hányszor nyalják ki Führerük és köre ülepét!

 16. varga józsef

  ÉV ELEJÉN MÉG ÚGY VOLT, MINDEN MEGLÉVŐ GYEREKRE IS VONATKOZIK !Most meg aki 2018 után születik és harmadik . Marha jó !

 17. Tóth Imréné dr.

  Hogyan számolják az 1 millió forintos elengedést azoknál a fiatal házasoknál, akik két meglévő, vagy vállalt gyermekre már felvették a CSOK-ot ( korábban szociálpoltikai kedvezményt) és utólag, a jelenlegi szabályok szerint is megilleti őket a harmadik, vagy további gyermek után járó szoc.pol. különbözet hitelcsökkentés formájában a később – jelen esetben – 2018. január 1-je után született további gyermekek után? Jár mind a két kedvezmény külön külön?

 18. Csaba

  Tiszteletem!Akkor ha jól értem csak jan. 1 után születendő gyerekekre vonatkozik!?Akkor nekem most 3 gyerekem van azokra nem lehet igénybe venni!?

 19. Anna

  Sérült gyermeket nevelő család miért nem kap kedvezmény???

 20. Endre

  Kedves bankmonitor!
  Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben 2018. jan. 1. után születik meg a 3. gyermekem, és szeretnék 1 millió Ft értékben lakásfelújításba fogni, akkor nincs más dolgom, mint felvenni ekkora összegű hitelt, a pénzt elkölteni, és az állam egyszerűen kiegyenlíti a számlát?

 21. Gábor

  Nagyon örülök, vagyis örültem ennek a hírnek amikor először meghallottam, mert 4 gyerekes apukaként egy tetemes 20 évig fizethető jelzálogkölcsönnel a hátam mögött minden segítség jól jön. De mikor kiderült, hogy erről is lecsúsztunk, akkor nagyon bosszús lettem. Ezek szerint én és sok hozzánk hasonló nagycsaládos “már” nem számít. Minket már nem kell támogatni. Ezek után csak biztatni fogom mind a 4 gyerekem, hogy külföldön vállaljon munkát és ott adózzon, ott éljen…

 22. Kinga

  Szeretném megkérdezni,ha mi a párommal az én gyermekeimet együtt neveljük és a 3. Közös gyermekkel 2018 áprilisára vagyok kiírva akkor mi igénybe tudjuk -e venni?A másik kérdésem az lenne ,ha mi csak 2 milló forint hitelt szeretnénk felvenni,akkor is 1 milló forintot engednek el?köszönöm!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Kinga! Valóban úgy tűnik, hogy igénybe tudják venni a 3. gyermek után járó hitelelengedést (feltétel a 2018. január 1 utáni születés). Nincs megkötés a hitel nagyságát illetően, vagyis ha 2 millió forintos hitelt vennének fel, akkor is jár az 1 millió forintos hitelengedés. Sőt már a terhességkor is lehet igényelni, mert már jogosultak a terhesség betöltött 12. hetét követően az elengedésre. Az igénylést a járási hivatalban lehet megtenni.

 23. Sné Erika

  Üdvözlöm!

  Fundamenta lakáshitelre is érvényes a támogatás?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Erika! Azért nem egyértelmű a válasz, mert a lakástakarék nem lakáshitelt ad, hanem lakáskölcsönt. A kormányrendeletet többféleképpen lehet értelmezni, mert a már meglévő jelzáloghitelekre terjed ki a szabályozás, valamint a jövőben felveendő forint hitelekre és kölcsönökre. Ha kellően tágan értelmezzük a szabályt, akkor fel lehetne használni az LTP kölcsönre is. Kérünk iránymutatást a kérdésben a pénztáraktól és mihamarabb jelentkezünk cikk formájában. Üdvözlettel: Bankmonitor

 24. Mátyásné

  Ki van ez találva! Nekem is 3 gyermekem van jelenleg és lakashitelem de úgy látszik mi sem számítunk nagycsaládosnak… röhej.. ezért meg biztos nem szülnék 4-et..

 25. Tibor

  Engem is erdekel mikortol szamit a kihirdetes… Epp most kinlodunk hogy hitelt vegyunk fel megvasarlando hazreszre, de igen docogosen halad a dolog, es nem biztos hogy egyaltalan osszejon (kulfoldon elunk, igy bonyolult), viszont szemelyi kolcsont fel tudok venni itt kint es abbol rendezni, MAJD felvenni a mar teljes egeszeben tulajdonomban levo hazra a jelzalogot. De ugye ekkor mar szabadfelhasznalasu.
  A francia szemelyi kolcsonbe meg nyilvan nem torlesztenek bele semmit…

 26. Jani

  Nekem 2017. Januárjában született meg az 5. gyermekem. Ezek szerint mi már semmilyen kedvezményt nem kapunk, mert már megszülettek a gyermekek 2018 előtt?

 27. József

  Kedves Kinga! Tavaj előtt igényeltünk lakáshitelt CSOK-kal, használt lakás vásárlásra. A harmadik gyermekünket 2018 tavaszára várjuk. Ön szerint ezt a támogatási formát megígényelhetjük? Az állami támogatott hitel és a CSOK nem lesz kizáró ok? Ha igen, mikortól és hol ígényelhető? A kihirdetés után mikortól lesz ez gyakorlat, hiszen a CSOK nál is el kellet telni legalább 3 hónapnak mikorra a bankok “rutinosan” intézni tudták.

 28. Sanyi

  Tiszteletem!
  Kérdésem a következő lenne:
  Feleségemnek van 3 gyermeke másik házasságból, és a közös gyermekünk 2018 januárban születik meg. Nekem van egy lakáshitelem,volt feleségemmel kezdtünk el építeni, de elváltunk, enyém a lakás, hitel 100%-ban. Ilyen feltételek mellett is igénybe tudjuk venni ezt a milliós kedvezményt?
  Válaszát előre is köszönöm szépen!
  Üdv:

  Sanyi

 29. Ginny

  Van jelzáloghitelünk és 3 gyerekünk. Mi már nem számítunk, mi csak fizessünk! Gratulálok, eredetileg nem erről volt szó!!!

 30. KATICA

  Nekem 5 gyermekem van a hír hallatán nagyon örültem de így utólag mikor csak a 2018 után született gyerekekre vonatkozik az 1 milliós kedvezmény ez nem igazság nem a kedvezmény miatt szültem őket hanem azért mert nagyon szeretem őket,de szívesen elfogadom ha adnak és a családomnak az előnyére válik köszi.

 31. Brrr

  Nekünk a Fundánál van hitelünk.Kicsit kacifántos mert nekünk a szülők vették fel és lemondtak a mi javunkra…mi fizetjük és a mi házunkat viszik.CSOK is igénybe lett véve rá.nekünk is jár..ha lesz3 baba?

 32. Jakab Attila

  Ha nekünk már van két gyermekünk és ebben az évben születik a harmadik,igénybe vesszük az 1 milliós támogatást, attól még igénybe tudjuk venni a 10+10-es csokkot?

 33. károsult

  Tehát hazudtak.

 34. Mikó Anikó

  Tisztelt Bankmonitor!
  Ha az adós nem tudott fizetni és a bank már behajtásra adta át a hitelt, harmadik gyermek után egymillió forinttal csökkenthető a behajtásra váró ősszeg? Ha a gyermek 2018 ban születik.

 35. Hiteles

  Tisztelt Bankmonitor!
  Mi vettünk fel 3.6 milliót használt ház vásárlására, plusz önerő és 3 gyerekre igényeltük a szocpolt. Ebből a ház vásárlásakor még csak egy volt. Most tervezzük a harmadik gyerekünket. A bank viszont a hitelszerződésbe azt írta, hogy az első 5 évben ezt a hitelt semmilyen formában nem lehet változtatni, sem előtörleszteni. Most vagyunk a második évben. A kérdésem az, hogy ezt az állam felülírja? Megkaphatom én is pár hónap múlva a 3. gyermekemre az egymilliós tőketartozás elengedését?

 36. Juhász Péter

  Na most az a helyzet ,hogy kb már 3 szor érdeklődtem annál a banknál ahol van a hitelünk és senki semmit nem tud ide oda küldözgetnek !!

 37. edbal@freemail.hu

  és akinek már van 3 gyereke az is igényelheti?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Hozzászóló!

   Az 1 millió forintos hitelelengedés a 2018.01.01. után született harmadik (vagy minden további) gyermek esetében vehető igénybe.
   A részletesebb információkért kérjük olvassa el a témában íródott friss írásunkat.

 38. mari

  Kedves Bankmonitor!
  Külföldön születendő magyar állampolgárú gyermek után is igénybe vehető ez a hitelelengedés? Születés után magyar anyakönyveztetés lesz.
  Ill a várandósságról milyen igazolás kell? külföldi igazolást elfogadják?
  Előre is köszönöm válaszukat.

 39. István

  Kormányablaknál kell intézni. De eddig háromszor mentünk vissza ilyen-olyan hiánypótlás miatt. Január közepén kezdtük, még semmi.

 40. Iván

  Sziasztok!
  Láttam feljebb hogy a fundamentáról kérdezett valaki, de nem láttam egyértelmű választ. Tehát az a kérdésem nekem is hogy a fundamentánál felvett hitel beletartozik-e abba hogy elengedig az 1 millió forintot?
  A fundamenta is jelzálogott tett a házra, tehát ez is jelzálog hitel?
  Köszönöm

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Iván,

   A lakástakarék által nyújtott lakáskölcsön és áthidaló kölcsön esetében is elszámolható a hitelelengedés, ha jelzáloggal fedezett.
   Összefoglaló írásunkban elolvashatja a részleteket.

 41. Mèszáros-Keszèg Ágnes

  Üdvözletem!
  Nekem olyan kèrdèsem lenne,hogy abban az esetben lehet-e igènyelni az 1 millio forint elengedèst,ha már felvettük a 10+10 millio hitelt ès csokot 3 gyermek vállalására?! A 3.gyermek szeptemberre várható. Vagy mivel a 10+10 alap esetben 3 gyermek vállalásáról szól,ezèrt csak a további gyermekek születèsère vonatkozna? Válaszát előre is köszönöm! Ágnes

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Ágnes,

   Nincs olyan megkötés, hogy ne tudná érvényesíteni a CSOK mellett az egymilliós hitelelengedést, vagyis a 2018.01.01 után született harmadik vagy többedik gyermek esetén jár a támogatás.

 42. Tárnok Marianna

  Üdvözlöm. 2006-bán vettünk fel építkezésre kölcsönt .Két gyermekre igénybe vettük a szocpolt, 2018 márciusában megszületett 3. Gyermekem, akire benyújtottuk az utólagos szocpol igénylést ami az akkori jogszabályok szerint másfél millió forint lesz. A kérdésem az lenne hogy így is jár a harmadik gyerekre az egy millió forint, hogy hamarosan a szocpol is jóváírásra kerül ? Köszönöm válaszát !

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Marianna!
   Az egymillió forintos támogatás nem függ attól, hogy az adott gyermek után kaptak-e szocpolt, vagy CSOK-ot.

 43. István

  Tegnap jött a várva várt telefonhívás.
  “Sajnálattal tudatom, hogy elutasításra került, mert a jelzáloghitelhez adóstársat vettek igénybe.”

  2 délutánom és 1 napom ment rá, szabadságot vettem ki.
  Teljesen tudatlanok a kormányhivatalban dolgozók.
  A 3. gyermekem adókártyája azóta se jött meg, habár beszereztem az igazolást.

  Ez egy választási kamu volt, már akkor sem bíztam benne,de így mégis csak rosszul esett.

  Hitelt nem vehettem fel csak adóstárs bevonásával, ami Fundás és 1 évig fizettem előre.
  Megszívattak a svájci frankkal, majd a végtörlesztéssel, azután nem adtak hitel csak ilyen formában, most meg Viktor vert át ismét. Előre sajnálom a CSOK-osokat 5 év kamatváltozás után….

  Csak a FIZESS!!

 44. F. Sándor

  Tisztelt Bankmonitor!
  Szeretnék kérdezni:
  2010-ben felvettünk egy lakáshitelt, amit jelenleg is fizetünk.
  2014. októberében megszületett első kislányunk.
  2018. október végére ikrek gyerekeket várunk, így már három gyermekünk lesz és ebből két gyermek 2018.01.01 után született.

  Kérdezném, hogy ránk így hogyan illeszkedik ez a szabályozás??
  Köszönöm szép a válaszukat!
  További szép napot!
  Üdvözlettel!
  Fehér Sándor

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Sándor,

   Ebben az esetben egy gyermekük után tudják igénybe venni a hitelelengedést egymillió forint értékben, attól függetlenül, hogy ikerpár születik. Hiszen a támogatás a harmadik vagy további gyermek után jár.

 45. Zimmerer-Csepi Melinds

  Jó napot!
  Mi most szeretnénk építkezni.A 3.gyermekünk most született.Igénybe vesszük a csókot,plusz az államilag támogatott 10 milliót,azon felül 8 millió lakáscélú hitelt.Igénybe vehetem akkor,az 1 milliót amit az állam elenged?Ha nem,miért?

 46. Trixi

  Megigényeltük a támogatást szept. 25.-én a területileg illetékes járási hivatalban.Mennyi idő,míg kapunk visszajelzést,hogy a beadványt jól töltöttük ki?Tényleg tudjuk igényelni még 4. gyermek után is a “szocpolt” ami 600 ezer ft. hitelelengedésre?Nem tervezett baba , ezért nem is számítottuk a CSOK-ba mikor megvásároltuk a házat.

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Trixi,
   Az ügyintézéssel kapcsolatban a járási hivatalnál érdeklődjenek! Amennyiben a vásárláskor vettek fel hitelt és CSOK-ot is a korábbi gyermekekre, akkor az utóbb született gyermekre igényelhető CSOK összege 400 000 Ft, amelyet a hitel visszafizetésére lehet fordítani.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek
Befektetésekről érthetően
A cikksorozat támogatója logo
Szakértői cikkek
Mobilfizetési megoldások
A cikksorozat támogatója logo
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Európa csúcsán – pénzromlásban

  Ki kaszál ezen? Az állam, évente több száz milliárd plusz adóbevétellel, illetve inflálhatja a kiadásait, ezért is nem tesz semmit az infláció kordában tartására, zéró(közeli)... The post Európa csúcsán – pénzromlásban appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.