Itt a mentőöv a kisvállalkozásoknak! Indul a Széchenyi Kártya Program Max

Itt a mentőöv a kisvállalkozásoknak! Indul a Széchenyi Kártya Program Max
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-08-01 Frissítve: 2022-08-23
 

A hét közepétől már regisztrálhatnak a Széchenyi Kártya Program MAX hitelek iránt érdeklődő vállalkozások. A hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célzó államilag támogatott hitelprogram keretében hitelcéltól függően 0,5-3,5 százalékos, a futamidő alatt végig fix kamattal juthatnak forráshoz a cégek – hívják fel a figyelmet a Bankmonitor szakértői.

A vállalkozások jelenleg piaci feltételekkel már jócskán 10 százalék fölötti kamattal juthatnak hitelhez. A Széchenyi Kártya Program MAX (SZKP MAX) hitelek évi 0,5–3,5 százalékos nettó kamata ezt figyelembe véve rendkívül kedvező. Ráadásul – míg a piaci hitelek kamata jellemzően változó -, itt a teljes futamidő alatt fix kamattal lehet számolni.

Fontos
A hét második felében elindulhat a regisztráció

A programot július 1-jével hirdették meg, de hitelkérelmet mindeddig nem fogadtak be a bankok, mert a részletes szabályok hiányoztak. Ez az akadály augusztus 1-jével elhárult: a Széchenyi Kártya Programot irányító Kavosz Zrt. honlapján megjelentek a termékekhez kapcsolódó hirdetmények, a cég közleményéből pedig az is kiderül, hogy a területi kereskedelmi és iparkamarák, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Kavosz Zrt. irodáiban várhatóan a hét második felétől már indulhat a regisztráció.

A Bankmonitor szakértői felhívják azonban a figyelmet arra, hogy a Kavosz regisztrációkor már tudni kell, hogy melyik banktól veszi majd fel a vállalkozás a hitelt. Első lépésként tehát célszerű a vállalkozásnak a Széchényi Max hitel finanszírozására nyitott bankot megtalálni. Ebben segíthetnek a Bankmonitor szakértői.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen célokra vehető fel a kedvezményes hitel?

A Max alapelemeiben tovább viszi a Széchenyi Kártya Program keretében meghirdetett korábbi konstrukcióknál megszokottakat: a hitelcélok illeszkednek a vállalkozások finanszírozási igényeihez. Szinte minden célhoz található jól illeszkedő megoldás: a napi működési költségek biztosításához (folyószámlahitel), a forgóeszközköltségekhez (likviditási hitel), a fejlesztésekhez (beruházási hitel, lízing).

Ezen túl az új program kiemelten támogatja az energiahatékonyság-javítást és technológiaváltást segítő beruházásokat. Erre a beruházási hiteleknél megszokott feltételek érvényesek, kamata azonban kedvezőbb az általános célú beruházási hitelekénél (1,5 százalék helyett 0,5 százalék).

Új elem mindemellett, hogy az SZKP Max támogatást nyújt azoknak a cégeknek, amelyeknek a gáz-, villany és távhő költségei jelentősen emelkedtek az ukrán válsággal összefüggésben az energiapiacokon kialakult helyzet miatt. Ezek a cégek a folyószámlahitel-keretükön belül, annak 30 százaléka, de maximum 30 millió forint erejéig 1 százalék kamat mellett juthatnak hitelhez az SZKP Energiakártya révén.

Mennyibe kerül ez a cégünknek?

A hitelek kamata a júliusban meghirdetettnek megfelelően hitelcéltól függően évi 0,5-3,5 százalék között mozog, a teljes futamidő alatt fix.

Ezen túlmenően számolni kell évi 2 százalék kezelési költséggel is. Ez új elem (korábbiakban ilyen nem volt), ám a hitelpiacokon az elmúlt hónapokban történtek figyelembevételével még ezzel együtt is nagyon kedvezően alakulnak a hitelköltségek.

További kiadásként hitelcéltól függően számítani kell 0,06-0,35 százalék garanciadíjjal. A beruházási hiteleknél pedig egyszeri költségként folyósítási jutalékkal is (ennek összege folyósításonként 15 ezer forint).

Nézzük a konkrét termékeket

Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Max a napi működési költségek biztosításához igényelhető. Az hitelösszeg maximuma 250 millió forint. A hitel futamideje akár 3 év is lehet (1, 2 vagy 3 év). A hitel nettó kamata évi fix 3,5 százalék.

A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Max keretében – annak többlettámogatott hitelrészeként -bevezetik a Széchenyi Energiakártyát, amely az energiaválság által érintett vállalkozások által igényelhető 1 éves futamidővel. Kamata évi fix 1 százalék. Ez, ahogy azt már az előbbiekben jeleztük a folyószámlahitel 30 százaléka, de maximum 30 millió forint keretösszegig igényelhető.

Széchenyi Likviditási Hitel Max szabad felhasználású forgóeszközhitel a vállalkozás működéséhez szükséges forgóeszköz beszerzések finanszírozására igényelhető. A Likviditási Hitel hitelkiváltásra is felhasználható. A hitelösszeg maximuma 250 millió forint. A hitel futamideje 3 év. A hitel nettó kamata évi fix 3,5 százalék.

Széchenyi Beruházási Hitel Max szinte minden beruházási hitelcél finanszírozására alkalmas, az agrárszektorban is. A konstrukció keretében finanszírozható főbb hitelcélok az alábbiak:

  • klasszikus beruházási célok (mint például új és használt gép, berendezés, ingatlan, egyéb tárgyi eszköz beszerzés),
  • korábbi piaci árazású hitelek kiváltása,
  • a feltételeknek megfelelő üzletrészvásárlás,
  • illetve a beruházáshoz kapcsolódó forgóeszköz beszerzés.

Az igényelhető hitelösszeg legfeljebb 400 millió forint. A hitel maximális futamideje 10 év. A hitel nettó kamata évi fix 1,5 százalék, illetve energiahatékonyságjavítást és technológiaváltást segítő hitelcélok esetén évi fix 0,5 százalék.

A kedvezményes energiahatékonyságjavítást és technológiaváltást segítő kölcsön hitelcéljai az alábbi elvek mentén kerültek meghatározásra: a beruházás az energiahatékonyság javítására vagy technológiaváltásra irányul.

Az SZKP MAX hitelek iránt érdeklődök figyelmét arra is felhívják ugyanakkor a Bankmonitor szakértői, hogy a maximális hitelösszegeknél van egy másik korlát is. A Széchenyi Kártya Program keretében egy vállalkozás összesen együttesen maximum 1 milliárd forintot vehet igénybe, akiknek tehát a korábbi programok (például a Széchenyi Kártya Program GO) keretében már folyósítottak Széchenyi hitelt, az csak olyan mértékben kérhet a Széchenyi Maxból, hogy az összes igénybe vett hitel ne haladja meg az egy milliárd forintot.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés