Betöltés

Itt a tavasz, kezdődhet a lakásfelújítás! Segítünk, hogyan szerezz rá pénzt!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-04-04

A tavasz beköszöntével éledezni kezd a magyar építőipar. Lassan kezdődnek, az építkezések, a felújítások. A válság kitörése óta eltelt 5 évben alig épültek új lakások és a felújítási munkákba sem vágtak bele túl sokan. A magyarázat egyszerű: a magyar lakosság elbizonytalanodott a jövőjét illetően, így nem kezdett költséges beruházásokba. Pénzét inkább hitelei törlesztésére fordította, vagy félretette a nehezebb időkre. A helyzet azonban az elmúlt hónapokban mintha változna. Több jel is erre utal.

Tízből hét magyar család tervez lakásfelújítást az elkövetkező öt évben – derül ki például az OTP Lakástakarék felméréséből. A többség (39 százalék) ráadásul egy éven belül szeretne valami apróbb
felújításba fogni, 17 százalék pedig azt válaszolta, hogy ez 1-2 éven belül lesz esedékes. A felmérésből az is kiderül, milyen felújításokat terveznek a magyar családok. 37 százalék a
konyhát és/vagy a fürdőszobát tenné rendbe, 36 százalék pedig a rezsiköltségeket csökkentő
energetikai korszerűsítésbe vágna bele. 13 százalék számára kezd szűkös lenni a jelenlegi lakás ezért
bővíteni szeretne: beépíteni a tetőteret, egybenyitni szobákat, vagy galériát építeni. 11 százalék a nappalit vagy a hálószobát varázsolná újjá, a gyerekszobát pedig 3 százalék újítaná fel.

Ez persze egy dolog, hogy sokan terveznek lakásfelújítást. Az pedig már egy másik, honnan lesz erre pénzük. Aligha elképzelhető, hogy az elmúlt években sokan tudtak volna milliókat félretenni egy-egy ilyen beruházásra. Az sem életszerű, hogy kölcsönkértek volna családon belül, hiszen az élete mostanság senkinek sem könnyű. A bankhiteltől sokan félnek, hiszen esetleg még vissza sem fizették a régit, másrészt sokakat riaszt, milyen sokaknak okoz nehézséget a törlesztés. Tulajdonképpen egyetlen igazán jó megoldás marad: a lakás-takarékpénztár.

Miért?
Ennél a megtakarítási formánál már napi két kávé árából milliós összeget lehet összegyűjteni 4 év alatt. Ez úgy lehetséges, hogy spórolt pénzünket az állam 30 százalékos támogatással fejeli meg, ami évente akár 72 ezer forintra is rúghat.
A lakás-takarékpénztárak hozama így stabilan 10 százalék fölött van, amelyet mostanság nem sok biztonságos befektetési forma tud überelni. És ha nem elég az így összegyűjtött pénz? Akkor két módon növelhetjük a rendelkezésünkre álló összeget: ha családon belül több szerződést kötünk, vagy ha a futamidő lejárta után kedvező kamatozású, 5,5-6 százalékos THM-ű lakáshitelt veszünk fel.

Kalkulátorunkkal kiszámolhatod, mennyi pénzt gyűjthetsz össze lakásfelújításra!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Havi X Ft befizetés
Y év-en keresztül

(lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
ebből állami támogatás
% éves hozam (EBKM)
 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor


A lakás-takarékpénztárban rejlő lehetőségeket egyre többen ismerik fel – tájékoztatta a bankmonitor.hu-t Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese. Becslések szerint a 2,5 millió háztartásból álló piacon 700-800 ezer család rendelkezik ilyen szerződéssel, ami 30 százalékos elterjedtségnek felel meg. Ez valószínűleg nem sokáig marad így. Az OTP Lakástakaréknál például azt tapasztalták, hogy már tavaly ősszel kezdett élénkülni az érdeklődés a lakástakarékok iránt, januárban pedig 50 százalékkal több szerződést kötöttek náluk, mint az előző év hasonló időszakában.

A növekvő érdeklődés oka, hogy a magyar lakásállomány rohamosan öregszik, ráadásul a rezsicsökkentés ellenére a családok igyekeznek minél kevesebbet költeni energiára.  Ezen felül a válság kitörése óta sokan halasztották el későbbre lakásuk renoválását.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Sürgős felújítás fillérekből lakástakarékkal

2018. 07. 12.

Érdekes kérdés merült fel egy érdeklődőben, azt akarta ugyanis tudni, hogy a közeljövőben (szinte azonnal) esedékes közel 3 millió Ft-os felújításához egyáltalán fel tud-e használni lakástakarékot. Egyébként lakásfelújítási hitelben gondolkozott,...

Vidéken többet ér a pénzünk, hát még a lakástakarékunk

2018. 07. 10.

Az ingatlanárak országszerte jelentős emelkedésen vannak túl, az ingatlanok iránti vásárlói éhség viszont ettől még nem múlt el. Ellenben egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy saját megtakarításból vásároljanak, az esetek...

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.