Betöltés

Itt van a nyakunkon a választás – Mi lesz a CSOK-kal?

szerző: Bankmonitor.hu
2017-11-08

„A lányomék szeretnének egy családi házat vásárolni és élnének a CSOK 10+10 adta lehetőséggel. Az adásvételi szerződést jövőre írják meg a kulcsátadás előtt 3 hónappal, hogy a banknál ne fussanak ki az időből az igényléssel. Aggódnak viszont amiatt, hogy mi van, ha a választások után az új kormány megszünteti a CSOK-ot? Ha nincs az állami támogatás, akkor nem tudják megvenni a házat. Mit tegyenek?” A fenti kérdést kaptuk egy érdeklődőtől, egyik szakértőnk pedig meg is adja rá a választ.

Valóban jogos kérdésről van szó, és a kérdés megfogalmazásából is látszik, hogy a meglévő vagy vállalt gyermek után járó új építésű lakáshoz/házhoz felvehető 10 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatás létkérdés ebben az esetben. Ettől eltekintve, mi úgy látjuk, hogy ennyire nem súlyos a helyzet és nem lehet arra számítani, hogy egy csapásra minden megváltozni 2018-ban.

Fontos tudni, hogy 2018 tavaszán (áprilisban vagy májusban) lesznek az Országgyűlési választások, viszont a megváltozott alkotmányunk miatt az önkormányzati választásokra csak 2019 őszén kerül sor (utóbbi 5 évente van a 2014-es választásoktól).

Közel 4 éve, amikor az előző választást tartották, akkor az április 6-ára esett, utána májusban választották meg a miniszterelnököt és június 6-án nevezték ki a minisztereket. Nyáron (június közepétől augusztus végéig) nincs ülésszak, ezért az érdemi munka, főleg egy új választáskor csak ősszel kezdődhet meg.

Ha azt vesszük, hogy év végén van a kulcsátadás, és előtte kerül megkötésre az adásvételi szerződés és el is indul szinte azonnal a CSOK 10+10 igénylése, akkor sem lehet aggodalomra ok. Ha szeptemberben megvan az igénylés elindítása, amikor egyébként az érdemi parlamenti munka is megkezdődhet, akkor a meglévő ügyeket nem fogják lesöpörni az asztalról. A legrosszabb esetben is az fordulhatna elő, hogy 2019 elejétől íródik át a rendszer.

A korábbiakban a választási törvény alapján próbáltunk becslésbe bocsátkozni, de most térjünk át arra, hogy mi történhet, ha marad vagy új kormány jön 2018-ban.

Az nyilvánvaló, hogy a Fidesz-KDNP kormánynál a CSOK folytatólagossága garantált, sőt Lázár János elmondása szerint a rendszert a beérkező észrevételek alapján egyszerűsítenék és felgyorsítanák. Olyan híreket is lehetett az utóbbi időszakban hallani, hogy az állam átveszi a CSOK igénylési rendszerét a bankoktól, valamint a kisebb településeken akár nőhet is a CSOK összege.

A közvélemény-kutatások szerint 2018-ban nem lesz kormányváltás, így erről az oldalról sem kell tartani a rendszer eltüntetésétől. Már csak azért sem, mert az építőipar láthatóan újabb aranykorát éli, a gazdasági növekedéshez pedig sokat hozzá tud adni a magyar ingatlanpiac fellendülése.

Ha a nagyobb ellenzéki pártokat nézzük és az ő megszólalásaikat, akkor a következőt tudhatjuk. Igaz, hogy a Jobbik kritizálta a rendszert, de változtatások mellett valószínűleg ők is megtartanák a CSOK-ot. Az MSZP és a DK a CSOK ellen foglalt állást, ők inkább bérlakásprogramot vezetnének be. Az LMP szintén kritikusan szólalt fel, ahogy a Momentum is a programjában. De egyik nagyobb ellenzéki párt sem mondta ki egyértelműen azt, hogy eltüntetnék a családok otthonteremtési kedvezményét. Ha utaltak is rá, akkor sem biztos, hogy ha döntési helyzetbe kerülnének, akkor így cselekednének.

Azért sem kell egy ilyen esetben a rendszer gyors megváltoztatásától tartani, mert ha úgy alakulna, hogy az ellenzék kerül kormányra, akkor azt koalícióban tudnák megtenni. A közös kormányzáshoz pedig egyeztetésre van szükség, a program népszerűségét látva pedig nem nagyon lenne nagy támogatása a CSOK eltörlésének.

Mindent egybevéve, ha még jövőre sikerül a CSOK igénylést elindítani és év végéig lezongorázható a folyamat, akkor nem látjuk valós veszélyét annak, hogy bármi negatív változás álljon be a szabályozásban.

Nézze meg a kalkulátorunkkal, hogy igénybe veheti-e a CSOK-ot!

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:

  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM

  • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kiskapu a CSOK-hoz, ha másik lakásba költöznél

2018. 08. 16.

Kaphat-e ismét Családi Otthonteremtési Kedvezményt az a pár, amelyik egy gyermekre már megkapta, még kettőre igényelné, és nagyobb lakásba költözne? Szabályt szegnek, ha 10 éven belül elköltöznek, és elesnek az...

CSOK: Ekkora ingatlanod lehet belőle

2018. 08. 07.

Tudvalevő, hogy a kisebb vidéki településeken alacsonyabbak az ingatlanárak, mint Budapesten és a megyei jogú városokban. Ez főleg a községeknél szembetűnő. Megvizsgáltuk, hogy a CSOK összege mire lehet elegendő a...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.