Betöltés

Itt van a nyakunkon a választás – Mi lesz a CSOK-kal?

szerző: Bankmonitor.hu
2017-11-08

„A lányomék szeretnének egy családi házat vásárolni és élnének a CSOK 10+10 adta lehetőséggel. Az adásvételi szerződést jövőre írják meg a kulcsátadás előtt 3 hónappal, hogy a banknál ne fussanak ki az időből az igényléssel. Aggódnak viszont amiatt, hogy mi van, ha a választások után az új kormány megszünteti a CSOK-ot? Ha nincs az állami támogatás, akkor nem tudják megvenni a házat. Mit tegyenek?” A fenti kérdést kaptuk egy érdeklődőtől, egyik szakértőnk pedig meg is adja rá a választ.

Valóban jogos kérdésről van szó, és a kérdés megfogalmazásából is látszik, hogy a meglévő vagy vállalt gyermek után járó új építésű lakáshoz/házhoz felvehető 10 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatás létkérdés ebben az esetben. Ettől eltekintve, mi úgy látjuk, hogy ennyire nem súlyos a helyzet és nem lehet arra számítani, hogy egy csapásra minden megváltozni 2018-ban.

Fontos tudni, hogy 2018 tavaszán (áprilisban vagy májusban) lesznek az Országgyűlési választások, viszont a megváltozott alkotmányunk miatt az önkormányzati választásokra csak 2019 őszén kerül sor (utóbbi 5 évente van a 2014-es választásoktól).

Közel 4 éve, amikor az előző választást tartották, akkor az április 6-ára esett, utána májusban választották meg a miniszterelnököt és június 6-án nevezték ki a minisztereket. Nyáron (június közepétől augusztus végéig) nincs ülésszak, ezért az érdemi munka, főleg egy új választáskor csak ősszel kezdődhet meg.

Ha azt vesszük, hogy év végén van a kulcsátadás, és előtte kerül megkötésre az adásvételi szerződés és el is indul szinte azonnal a CSOK 10+10 igénylése, akkor sem lehet aggodalomra ok. Ha szeptemberben megvan az igénylés elindítása, amikor egyébként az érdemi parlamenti munka is megkezdődhet, akkor a meglévő ügyeket nem fogják lesöpörni az asztalról. A legrosszabb esetben is az fordulhatna elő, hogy 2019 elejétől íródik át a rendszer.

A korábbiakban a választási törvény alapján próbáltunk becslésbe bocsátkozni, de most térjünk át arra, hogy mi történhet, ha marad vagy új kormány jön 2018-ban.

Az nyilvánvaló, hogy a Fidesz-KDNP kormánynál a CSOK folytatólagossága garantált, sőt Lázár János elmondása szerint a rendszert a beérkező észrevételek alapján egyszerűsítenék és felgyorsítanák. Olyan híreket is lehetett az utóbbi időszakban hallani, hogy az állam átveszi a CSOK igénylési rendszerét a bankoktól, valamint a kisebb településeken akár nőhet is a CSOK összege.

A közvélemény-kutatások szerint 2018-ban nem lesz kormányváltás, így erről az oldalról sem kell tartani a rendszer eltüntetésétől. Már csak azért sem, mert az építőipar láthatóan újabb aranykorát éli, a gazdasági növekedéshez pedig sokat hozzá tud adni a magyar ingatlanpiac fellendülése.

Ha a nagyobb ellenzéki pártokat nézzük és az ő megszólalásaikat, akkor a következőt tudhatjuk. Igaz, hogy a Jobbik kritizálta a rendszert, de változtatások mellett valószínűleg ők is megtartanák a CSOK-ot. Az MSZP és a DK a CSOK ellen foglalt állást, ők inkább bérlakásprogramot vezetnének be. Az LMP szintén kritikusan szólalt fel, ahogy a Momentum is a programjában. De egyik nagyobb ellenzéki párt sem mondta ki egyértelműen azt, hogy eltüntetnék a családok otthonteremtési kedvezményét. Ha utaltak is rá, akkor sem biztos, hogy ha döntési helyzetbe kerülnének, akkor így cselekednének.

Azért sem kell egy ilyen esetben a rendszer gyors megváltoztatásától tartani, mert ha úgy alakulna, hogy az ellenzék kerül kormányra, akkor azt koalícióban tudnák megtenni. A közös kormányzáshoz pedig egyeztetésre van szükség, a program népszerűségét látva pedig nem nagyon lenne nagy támogatása a CSOK eltörlésének.

Mindent egybevéve, ha még jövőre sikerül a CSOK igénylést elindítani és év végéig lezongorázható a folyamat, akkor nem látjuk valós veszélyét annak, hogy bármi negatív változás álljon be a szabályozásban.

Nézze meg a kalkulátorunkkal, hogy igénybe veheti-e a CSOK-ot!

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:

 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM

 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ne hagyd veszni az állami támogatásokat, ha már egyszer jár!

2018. 12. 09.

Ezen a héten sok cikkünk szólt arról, hogy milyen módon használhatod fel az állam által nyújtott különböző pénzügyi támogatásokat okosan. Voltak tippek lakásvásárlóknak, házat építőknek, adójóváírásra utazó öngondoskodóknak és a...

4,6 millió Ft-ot nyerhetsz a CSOK-hitellel

2018. 12. 06.

Hétfőtől igényelhető a kedvezményes, futamidő végéig fix kamatozású CSOK-hitel. A konstrukciónak hatalmas pénzügyi előnye van a bankok piaci hitelével szemben: az állami kamattámogatás miatt itt az adós által visszafizetendő teljes...

Blogajánló

 • alapblog

  Egészséges paranoia

  A Walmart főnökének mobilháttérképe az elmúlt évtizedek legnagyobb kiskereskedő cégeinek listájával. Egészséges paranoia, mert a cégek-jönnek mennek a versenyben, aki pár évtizede a topon volt,...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.