Betöltés
loading

Jár-e visszatérítés a volt feleségnek, vagy a kezesnek, aki az adós helyett fizetett?

Talán az egyik legforróbb téma a devizahiteles visszatérítés kapcsán, hogy ha több szereplője volt vagy van egy kölcsönszerződésnek, kinek jár a bank által visszautalható pénz. Számíthat-e pénzre például az a kezes, aki az adós helyett állta a sarat? Kap-e bármit is a volt férj, vagy a volt feleség, ha már nem szerepel a hitelben, de anno ő is hozzátette a részét a törlesztőrészletekhez? Figyelem, a válaszok sokakat érzékenyen érinthetnek!

Egyáltalán kinek küldik meg az elszámolást?

A banki értesítő levelet nem minden szereplőnek fogják kézbesíteni. Az esetek túlnyomó többségében kizárólag a főadós részére küldik meg. A főadós mellett lehet adóstárs, kezes, zálogkötelezett (a fedezetül felajánlott ingatlan tulajdonosa) is az ügyletben, akiknek nem feltétlen köteles a pénzintézet postára adni az elszámoló levelet.

Mitől függ, hogy ki kap levelet?

Az elszámolási értesítőt azon szereplő(k)nek köteles megküldeni a bank, aki(k)nek az egyéb kötelező időszakos tájékoztatókat is címezte. Tehát például a kamatperiódus váltáskor az új kamat mértékéről szóló értesítőt, vagy az éves törlesztési elszámolást. Ők tehát jellemzően a főadósok, illetve adóstársak. Ezt a gyakorlatot jogszabályi rendelkezések, valamint a bank szerződéses rendelkezései szabályozzák.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Mit tehet az, akit nem köteles értesíteni a bank?

Ha olyan adóstárs, kezes, zálogkötelezett van a hitelben, akinek nem köteles a bank az elszámolásból példányt küldeni, jogosult lehet a másolatot a pénzintézettől kikérni.

Ki kaphatja meg a banki visszatérítést, ha több szereplő van?

Amennyiben még fennálló hitelről van szó, úgy a visszatérítés összegének áldásos hatását egyértelműen a hitel jelenlegi szereplői fogják élvezni, mivel a meglévő tartozás összegét csökkenti. Amennyiben már megszűnt a hiteltartozás, úgy az a szereplő fogja megkapni a pénzt, akinek az elszámolást a bank köteles volt megküldeni. Ez a személy nyilatkozhat tehát, hogy mely számlára kéri utalni, vagy hogy bankfiókban szeretné felvenni. Ha az érintett banknál eleve rendelkezik bankszámlával, akkor nincs teendője, mert arra a számlára fogják jóváírni.

Egyelőre nem teljesen világos számunkra, hogy mi történik a gyakorlatban abban az esetben, amennyiben több olyan szereplője is volt a hitelnek, akik megkapják a banki elszámolást. Ez esetben ugyanis mindenki, aki automatikusan kapott példányt az elszámolási értesítőből, jogosult megjelölni azt a számlaszámot, ahová a pénzt visszakéri.

Ráadásul nem is ez az egyetlen kényes pont a visszatérítés kapcsán!

Faramuci helyzet, hogy nem feltétlen az kapja a pénzt, akinek „járna”!

Elváltunk, már nem szerepelek a hitelben, de én is fizettem anno. Kapok-e visszatérítést arra az időszakra?

Nem. A hitel aktuális adósa fogja megkapni a pénzt, hiszen értesíteni is csak őt köteles a bank a szerződés jelenlegi állapotának megfelelően.

Kezesként az adós helyett fizettem meg a tartozást. Kapok-e visszatérítést?

Amennyiben kizárólag az adóst köteles tájékoztatni a bank, valamint az elszámolást megküldeni, úgy a visszatérítés is őt fogja megilletni, illetve ő rendelkezhet felette. Így tehát előfordulhat az, hogy aki ténylegesen fizetett, nem fog kapni egy árva fillért sem.

Bizonyítani tudom, hogy én fizettem a hitelt! Akkor nekem jár a pénz?

Nem. Fentiek szerint az ügy szempontjából totálisan mindegy, hogy bankszámlakivonattal tudnánk alátámasztani, hogy tényleg mi fizettünk. Ha ilyen-olyan okokból nem lettünk a kölcsön szereplői, semmit sem fogunk érzékelni a banki elszámolásból!

Örökösként hogyan részesülhetek a visszatérítésben?

Az elhunyt adós hitelének visszatérítése az örököst megilleti. Ehhez az örökösnek be kell mutatni a banknál a hagyatékátadó végzést is. Amennyiben egy fennálló hitelt örökölt valaki, és a banknál már korábban bejelentésre került az öröklés ténye (azaz már bevonták a hitelbe a törvényes örököst), úgy előbbiekre nincs szükség. Ez esetben maximum az aktuális adatokat érdemes egyeztetni.

Amennyiben egy hitel már az adós halála előtt megszűnt, és a hitelre egyébként jár visszatérítés, úgy póthagyatéki eljárás lefolytatása lehet szükséges. A törvényes örökösök mindenképpen vegyék fel a kapcsolatot az érintett bankkal!

Amennyiben megkaptad már a bankodtól az elszámolásról szóló leveled, érdemes megnézned a különböző banki ajánlatokat. Akár jelentősen is csökkentheted a törlesztődet, ha találsz jobb ajánlatot, mint ami az elszámoló levélben szerepel. Van olyan ajánlat is, amelyik sikeres kiváltás esetén plusz 100 000 forintot jóváír a számládon. Ehhez is készítettünk egy kalkulátort. Nézd meg itt: +100 000 forintos ajánlat kalkulátor.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mekkora törlesztőrészletet vállaljunk be a válság alatt?

A lakáshitel, személyi kölcsön kamata a járvány kitörése óta érdemben nem változott. Az ingatlan áremelkedés azonban megállt, sőt sok helyen még csökkenést is érzékelhetünk. Emiatt sokan azt gondolhatják elérkezett az...

Milyen költségei vannak egy lakáshitel igénylésének?

Nem mindig a kamat, havi törlesztőrészlet a legfontosabb egy lakáshitel igénylésekor. Van az igényléshez és a hitelbírálathoz kapcsolódóan ugyanis számos olyan egyszeri költség, amely jelentősen befolyásolhatja a döntésünket. Sőt, ezek...

Blogajánló
  • alapblog Örkény István: A borék (1948), részlet

    Örkény István: A borék (1948), részlet. Játszódik egy katonai kórházban Budapesten, 30-as évek. Várhegyi kórházparancsnok, Tordai őrmester   VÁRHEGYI Mi van itt, Tordai? Maga mondja... The post Örkény István: A borék (1948), részlet appeared first on alapblog.