Jár-e visszatérítés a volt feleségnek, vagy a kezesnek, aki az adós helyett fizetett?

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 04. 27.

Talán az egyik legforróbb téma a devizahiteles visszatérítés kapcsán, hogy ha több szereplője volt vagy van egy kölcsönszerződésnek, kinek jár a bank által visszautalható pénz. Számíthat-e pénzre például az a kezes, aki az adós helyett állta a sarat? Kap-e bármit is a volt férj, vagy a volt feleség, ha már nem szerepel a hitelben, de anno ő is hozzátette a részét a törlesztőrészletekhez? Figyelem, a válaszok sokakat érzékenyen érinthetnek!

Egyáltalán kinek küldik meg az elszámolást?

A banki értesítő levelet nem minden szereplőnek fogják kézbesíteni. Az esetek túlnyomó többségében kizárólag a főadós részére küldik meg. A főadós mellett lehet adóstárs, kezes, zálogkötelezett (a fedezetül felajánlott ingatlan tulajdonosa) is az ügyletben, akiknek nem feltétlen köteles a pénzintézet postára adni az elszámoló levelet.

Mitől függ, hogy ki kap levelet?

Az elszámolási értesítőt azon szereplő(k)nek köteles megküldeni a bank, aki(k)nek az egyéb kötelező időszakos tájékoztatókat is címezte. Tehát például a kamatperiódus váltáskor az új kamat mértékéről szóló értesítőt, vagy az éves törlesztési elszámolást. Ők tehát jellemzően a főadósok, illetve adóstársak. Ezt a gyakorlatot jogszabályi rendelkezések, valamint a bank szerződéses rendelkezései szabályozzák.

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Mit tehet az, akit nem köteles értesíteni a bank?

Ha olyan adóstárs, kezes, zálogkötelezett van a hitelben, akinek nem köteles a bank az elszámolásból példányt küldeni, jogosult lehet a másolatot a pénzintézettől kikérni.

Ki kaphatja meg a banki visszatérítést, ha több szereplő van?

Amennyiben még fennálló hitelről van szó, úgy a visszatérítés összegének áldásos hatását egyértelműen a hitel jelenlegi szereplői fogják élvezni, mivel a meglévő tartozás összegét csökkenti. Amennyiben már megszűnt a hiteltartozás, úgy az a szereplő fogja megkapni a pénzt, akinek az elszámolást a bank köteles volt megküldeni. Ez a személy nyilatkozhat tehát, hogy mely számlára kéri utalni, vagy hogy bankfiókban szeretné felvenni. Ha az érintett banknál eleve rendelkezik bankszámlával, akkor nincs teendője, mert arra a számlára fogják jóváírni.

Egyelőre nem teljesen világos számunkra, hogy mi történik a gyakorlatban abban az esetben, amennyiben több olyan szereplője is volt a hitelnek, akik megkapják a banki elszámolást. Ez esetben ugyanis mindenki, aki automatikusan kapott példányt az elszámolási értesítőből, jogosult megjelölni azt a számlaszámot, ahová a pénzt visszakéri.

Ráadásul nem is ez az egyetlen kényes pont a visszatérítés kapcsán!

Faramuci helyzet, hogy nem feltétlen az kapja a pénzt, akinek „járna”!

Elváltunk, már nem szerepelek a hitelben, de én is fizettem anno. Kapok-e visszatérítést arra az időszakra?

Nem. A hitel aktuális adósa fogja megkapni a pénzt, hiszen értesíteni is csak őt köteles a bank a szerződés jelenlegi állapotának megfelelően.

Kezesként az adós helyett fizettem meg a tartozást. Kapok-e visszatérítést?

Amennyiben kizárólag az adóst köteles tájékoztatni a bank, valamint az elszámolást megküldeni, úgy a visszatérítés is őt fogja megilletni, illetve ő rendelkezhet felette. Így tehát előfordulhat az, hogy aki ténylegesen fizetett, nem fog kapni egy árva fillért sem.

Bizonyítani tudom, hogy én fizettem a hitelt! Akkor nekem jár a pénz?

Nem. Fentiek szerint az ügy szempontjából totálisan mindegy, hogy bankszámlakivonattal tudnánk alátámasztani, hogy tényleg mi fizettünk. Ha ilyen-olyan okokból nem lettünk a kölcsön szereplői, semmit sem fogunk érzékelni a banki elszámolásból!

Örökösként hogyan részesülhetek a visszatérítésben?

Az elhunyt adós hitelének visszatérítése az örököst megilleti. Ehhez az örökösnek be kell mutatni a banknál a hagyatékátadó végzést is. Amennyiben egy fennálló hitelt örökölt valaki, és a banknál már korábban bejelentésre került az öröklés ténye (azaz már bevonták a hitelbe a törvényes örököst), úgy előbbiekre nincs szükség. Ez esetben maximum az aktuális adatokat érdemes egyeztetni.

Amennyiben egy hitel már az adós halála előtt megszűnt, és a hitelre egyébként jár visszatérítés, úgy póthagyatéki eljárás lefolytatása lehet szükséges. A törvényes örökösök mindenképpen vegyék fel a kapcsolatot az érintett bankkal!

Amennyiben megkaptad már a bankodtól az elszámolásról szóló leveled, érdemes megnézned a különböző banki ajánlatokat. Akár jelentősen is csökkentheted a törlesztődet, ha találsz jobb ajánlatot, mint ami az elszámoló levélben szerepel. Van olyan ajánlat is, amelyik sikeres kiváltás esetén plusz 100 000 forintot jóváír a számládon. Ehhez is készítettünk egy kalkulátort. Nézd meg itt: +100 000 forintos ajánlat kalkulátor.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

0 Hozzászólás

 1. Firenze

  Mikortol fizetnek,utalnak a Bankok ?,

  2015.05.01.13:22

 2. bankmonitor.hu

  @Firenze: Akinek van még számlája a bankjánál, de a hitele már megszűnt, annak az elszámolás megküldését követő 15 napon belül kell megkapnia a pénzét. Akinek viszont bejelentési kötelessége van, és egyéb bankszámlára, vagy készpénzben veszi fel az összeget, annak a bejelentéstől számított 15 napon belül kell megkapnia.

  2015.05.08.14:43

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan hat rád az MNB hitelpiaci szigorítása?

2018. 06. 19.

Októbertől változik a lakáshitelezés szabálya Magyarországon. Az MNB tegnapi bejelentése értelmében az igazolt jövedelem csak kisebb mértékben terhelhető majd meg hiteltörlesztéssel. Mit jelent mindez az átlagos hitelfelvevő számára? Mennyivel csökken...

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt...

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

2018. 06. 18.

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.